Na čínskom trhu smartfónov vládne Huawei. Xiaomi výrazne kleslo

Napriek veľkému množstvu čínskych výrobcov patrí 47 % podiel na čínskom trhu smartfónov len trom značkám. Prekvapením je medziročný výrazný pokles Xiaomi, z prvého miesta sa prepadlo na štvrté. Medzi top päťkou dodávateľov nechýba ani Apple.

Posledné údaje analytickej agentúry International Data Corporation (IDC) za druhý tohtoročný kvartál ukázali, že takmer polovicu čínskeho trhu smartfónov ovládajú tri značky. Za úspechom firiem Huawei, Oppo a Vivo je podľa hlavného analytika trhu úsile o budovanie silnej značky a agresívny marketing.

Huawei sa spojil pri vývoji objektívu duálnej kamery s firmou Leica, Oppo si najalo na prezentáciu svojej série R9 známu osobnosť a Vivo kórejskú hviezdu populárnu i v Číne. Aj Huawei sa v poslednom období odkláňa od prezentácie zameranej na vlastnosti produktu, ale chce osloviť zákazníkov známou tvárou. A práve táto taktika, zameraná na mladšie publikum, zrejme prispela k prepadu predajov zariadení značky Xiaomi, ktoré si žiadnu inzerciu neplatí.

No nielen Xiaomi si medziročne v dodávkach smartfónov na čínsky trh pohoršilo. Pokles zaznamenal i Apple. Malý iPhone SE nemal v Číne veľký úspech, takmer 90 % zariadení malo najmenej päťpalcovú uhlopriečku. Nárast záujmu o smartfóny s logom nahryznutého jablka sa očáva až v treťom kvartáli po uvedení tohtoročných noviniek na trh.

Pohľad na údaje za Q2 2016 hovorí jasnou rečou. Najväčším dodávateľom smartfónov na čínsky trh je s počtom 19,1 mil. kusov Huawei a patrí mu 17,2 % podiel. Dvojkou je Oppo, ktoré dodalo 18 miliónov smartfónov, čím získalo 16,2 % trhový podiel a medziročne mu dodávky narástli o 124,1 %. Tretie Vivo s 14,7 mil. kusov dosiahlo 13,2 % podiel a 74,7 % medziročný nárast.

Naopak Xiaomi klesli objemy o 38,4 %, keď dodalo len 10,5 miliónov smartfónov a trhový podiel si tým znížilo na 9,5 %. Piaty Apple dodal na čínsky trh o tri milióny smartfónov menej než pred rokom, spolu 8,6 miliónov kusov a patrí mu 7,8 % trhový podiel.

Spolu bolo v druhom tohtoročnom kvartáli do Číny dodaných 111,2 mil. smartfónov. Ako to vyzeralo s dodávkami na globálny trh si môžete prečítať v nedávnom článku Najväčší dodávatelia smartfónov sú Samsung, Apple a Huawei.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu