Batérie s dvojnásobnou kapacitou realitou už v roku 2017

Li-Ion batérie s hustotou 600 - 700 Wh / l už majú nástupcu. Nové Li-metal batérie s rovnakými rozmermi ponúknu dvojnásobnú výdrž smartfónov či dvojnásobný dojazd elektromobilov.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) nedávno zverejnil dôležitú správu o úspešnom vývoji tretej generácie batérií do spotrebnej elektroniky. Ak dnes dokážu výrobcovia akumulátorov stlačiť 700 Watthodín do litra, čoskoro to bude 1200 Wh/l.

Za vývojom novej batérie stojí popri MIT aj firma SolidEnergy Systems. Jej riaditeľ Quichao Hu sa priamo podielal na výskume v MIT. Ako sa nechal počuť, nové batérie sú tiež bezpečné a trvácne minimálne tak, ako aktuálne Li-Ion články.

Novinkou je náhrada uhlíka ako anódy veľmi tenkou fóliou zo zlúčeniny lítia a kovu (lithium-metal). Veľkou výhodou je, že nové batérie môžu produkovať rovnaké linky ako dnešné Li-Ion batérie.

Ukážkou úspešného vytvorenia prototypu bola batéria do iPhonu 6 s polovičnými rozmermi a kapacitou 2000 mAh namiesto štandardných 1800 mAh.

Treba však počítať aj s vyššou hustotou batérie, nová batéria s rovnakými rozmermi (a dvojnásobnou kapacitou než Li-ion) bude o čosi ťažšia. Ak dnes kilogramová batéria typu Li-ion dokáže ponúknuť až 300 Wh, nová Li-metal batéria rovnakej hmotnosti ponúkne až 500 Wh. Pri rovnakom objeme tak batéria ponúkne 100 % nárast kapacity, ale pri zachovaní hmotnosti je to len 67 % nárast. Ak teda chceme dvojnásobný výkon, musíme počítať aj s vyššou hmotnosťou telefónov či automobilov. Keď do iPhonu 6 vložíme rovnako veľkú batériu typu Li-metal, jeho energetická kapacita narastie na dvojnásobok, ale o pár gramov narastie aj hmotnosť prístroja. Alebo inak povedané, pri zachovaní hmotnosti mobilu nebude kapacita batérie dvojnásobná, ale vyššia len asi o dve tretiny.

SolidEnergy Systems plánujú reálne umiestniť nové batérie do smartfónov už začiatkom roku 2017. V roku 2018 by sa mali objaviť aj v elektrických autách. Prvé využitie nájdu nové batérie v dronoch, a to už v novembri tohto roku. Quichao Hu spomína drony a balóny, ktoré by mali poskytovať pripojenie k internetu v nedostupných oblastiach a pri rôznych pohromách. Práve v nich sú silnejšie batérie priam nevyhnutné. Tiež je nevyhnutné zdvojnásobenie dojazdu elektrických áut. Dnes je dojazd 400 km obrovským úspechom, o dva roky by malo byť 800 km úplne bežnou praxou.

Diskusia k článku:

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn 22.08.2016 - 03:32

ARMove cipy Intel, rozsirenie Amoled displejov, mozno baterie s dvojnasobnou vydrzou a NOKIA v roku 2017. V tomto roku sa snad ani mobil neoplati kupovat :)

Richard Hombauer22.08.2016 - 03:40 Trvalý odkaz

dva roky je to na trhu s mobilmi dost velka nuda, takze uz by to chcelo nejake ozivenie :)

Bonyek@azet.sk22.08.2016 - 07:14 Trvalý odkaz

Až ju budem mať v mobile, bude hip. hip. ;) váha by mi nevadila vôbec, ani dvojnásobná dnešnej.

risiak22.08.2016 - 07:48 Trvalý odkaz

snad to prinesie aj nejake telefony kompaktnej velkosti v rozmeroch maximalne nexusu 4, dnes je tam absolutne prazdno (okrem iphone)

Tomas22.08.2016 - 08:17 Trvalý odkaz

Je tam prazdno, lebo nie je dopyt. To len na forach sa vzdy najde dokopy 5 ludi, ktori placu za malymi telefonmi

Celá diskusia 28 príspevkov