Alcatel predal v Q2 2016 o 22 % smartfónov menej než pred rokom

Zverejnené výsledky hospodárenia spoločnosti TCL za druhý tohtoročný kvartál, pod ktorú patrí značka Alcatel, investorov zrejme nepotešili. Predaje smartfónov meziročne klesli takmer o štvrtinu. Najväčší prepad zaznamenal domáci čínsky trh.

Pravdepodobne i agresívne konkurenčné prostredie, za ktorým stojí množstvo čínskych výrobcov mobilných telefónov, Alcatelu neprospieva. Vyplýva to zo zverejnenej správy na stránke tclcom.tcl.com. Výnosy i zisk sa znižujú, a klesajú aj predaje smartfónov, čo má pravdepodobne na svedomí práve silná konkurencia. Výrobca za poklesom vidí najmä spomalenie globálneho rastu, čo má za následok nižšiu kúpnu silu a sentiment spotrebiteľov.

Za Q2 2016 vykázal Alcatel výnosy vo výške 10,932 HKD, čo je o 17 % menej než pred rokom. Hrubý zisk klesol o 13 % na 2,227 hongkongských dolárov, naopak marža sa zvýšila z 19,3 % na 20,4 %. Napriek tomu sa čistý zisk medziročne prepadol o neuveriteľných 98 % z 454 miliónov HKD na 11 mil. HKD.

Celkový počet predaných smartfónov dosiahol v druhom štvrťroku 9,279 miliónov kusov. Pred rokom to bolo o 2,587 mil. kusov viac. Najväčší pokles v dodávke mobilných telefónov a ďalších produktov (tablety, smart hodinky či sieťové zariadenia) zaznamenal Alcatel na domácom čínskom trhu, až o 69 %. Polepšil si v regióne Asia Pacific, a to o 48 %. V Európe sa mu takisto v druhom kvartáli 2016 nedarilo, dodávky klesli o 30 %. Za prvý polrok 2016 dodal Alcatel na trh celkom 33,1 miliónov kusov zariadení, čo je medziročný pokles len o dve percentá.

Zdroj: tclcom.tcl.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu