10 rokov späť: zlaté časy véčok (Samsung Z230)

Ako napchať pohodlnú klávesnicu a dva displeje do malého a ľahkého mobilu? No predsa vďaka véčkovej konštrukcii.

Keď vám pred desiatimi rokmi niekto volal, je dosť možné, že ste z vrecka vybrali malé vajíčko s hmotnosťou 90 gramov, pozreli sa na jednopalcový displej na ňom, palcom ho roztvorili a elegantne hovor prijali aj vybavili. Rok 2006 bol plný otváracích telefónov a jedným z najpopulárnejších bol Samsung Z230.

Jeho výbavou vás dnes skôr rozosmejem, ale vtedy som sa tešil hlavne zo skvelého spracovania a presnosti pri jeho výrobe. Sklamanie priniesol telefónny zoznam na 1000 kontaktov, pričom ku každému ste mohli priradiť len jedno číslo. Samsung v tých rokoch neúspešne bojoval aj s čitateľnosťou displejov na slnku. V interiéri patrili k najfarebnejším, ale vonku vám to nebolo nič platné. Zaujímavé bolo aj obmedzenie e-mailov na 1000 znakov.

Z230-ka ponúkala podporu pamäťových kariet microSD. Hudbu ste však nemohli počúvať na pozadí.

Fotoaparát ste spustili podržaním bočného tlačidla. Zaujímavé bolo prepínanie jeho funkcií pomocou tlačidiel klávesnice. Jednotkou som napríklad prepol zo statických záberov na záznam videa. No schválne, kto prvý napíše do diskusie pod článkom, o aké rozlíšenie presne ide?

Pamätám si, že mnohé véčka od Samsungu dlhé roky nedokázali stredným tlačidlom OK vstúpiť z domácej obrazovky do hlavnej ponuky, ale radšej spustili internetový prehliadač. Nikdy nezabudnem, ako ma to hnevalo. Z230-ka bola jedna z prvých, ktorá tento nedostatok napravila.

V roku 2006 bolo bežné umiestnenie otvoru pre pútko aj na dizajnovo vydarenom mobile. Toto 3G véčko ponúkalo aj vnútornú kameru pod hlavným displejom, ktorá slúžila na videohovory. Tým bolo priradené aj špeciálne tlačidlo na klávesnici. Už vtedy som však videohovorom veľkú budúcnosť nepripisoval. Kapacita batérie dosahovala slušných 1000 mAh.

Samsung Z230 bol vydarený telefónik a tak si ani dnes neodpustím skopírovať záver jeho desať rokov starej recenzie:

"Pekný, perfektne spracovaný Samsung Z230 je skutočný elegán. Fascinuje ma, s akou presnosťou vie tento výrobca poskladať mobilný telefón. Jeho predajná cena žiaľ nie je zatiaľ známa, predpokladám však zaradenie Z230 do ponuky akciových operátorov ako šikovného a snáď i lacného 3G fónu. Mňa Z230-ka sklamala len v jednej veci, slabšom telefónnom zozname. Inak je to dobrý mobil pre široké masy užívateľov."

A takto vyzerali 1,3 Mpix fotografie zo Z230-ky.

Diskusia k článku:

galaxi 21.08.2016 - 00:56

Boli to časi.

Celá diskusia 1 príspevok