Asus ZenPad 3 8.0 - vysoký výkon s otáznym využítím

Recenzia 8'' tabletu s 2K displejom, 4 GB RAM, 4680 mAh batériou, LTE a hlasnými stereo reproduktormi. Z tabletu si zavoláte a pošlete aj SMS-ku.

Klesajúce predaje naznačujú, že popularita tabletov má už svoj vrchol za sebou. Zákazníci pravdepodobne preferujú tabletofóny s väčším displejom, prípadne tablety obmieňajú za nové vo výrazne dlhších intervaloch než smartfóny. Technika, ktorá strávi väčšinu času doma na gauči tak netrpí, batéria dlhšie vydrží a odpustíme jej aj o niečo pomalšie reakcie.

V neľahkých časoch pre túto kategóriu zariadení si svoju časť trhu skúša uchmatnúť aj menej tradičný výrobca Asus. Napríklad ZenPadom 3 8.0.

ikona

Základné info: Asus ZenPad 3 8.0 (P008) (Z581KL)Osempalcový tablet s 2K displejom, šesťjadrovým procesorom, OS Android 6.0, 4 GB RAM, funkciou telefonovania, podporou LTE, 8 Mpix fotoaparátom, USB-C a 3720 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Posledná číslovka naznačuje kompaktné rozmery, špecifikácie hlásia presne osempalcový displej. Obrovské rozlíšenie 2048 x 1536 bodov zas dáva tušiť, že to Asus skúša so špičkovými parametrami. Štvorgigabajtová operačná pamäť všetko potvrdí.

Okamžite si kladiem otázku prečo. Matematika odhalí, že IPS panel disponuje jemnosťou zobrazenia na úrovni 325 ppi. HD displej je pri jednoeurových tabletoch od operátora nezmysel, no Full HD na čomkoľvek pod 8'' musí stačiť každému. Klamal by som, ak by som tvrdil, že písmo webov v Chrome a všetky fotografie na ZenPade nevyzerajú úžasne, samotný počet pixelov by ma však v prospech ZenPadu pri porovnávaní s Full HD konkurenciou určite nepresvedčil. Zrejme ani pri plánovaní životnosti tabletu na najbližšie 2-3 roky.

Nastavenia Asusu ponúkajú detailné doladenie teploty farieb obrazovky (studené-teplé), odtieňa RGB spektra i saturácie. Nechýba režim potlačenia modrej zložky, ktorá chráni vaše oči v tme, no zďaleka nie je taký agresívny ako napríklad Night Shift v iOS či aplikácie tretích strán z Google Play.

ZenPad 3 8.0 sa vďaka tenučkému profilu (necelých 8 mm), 320-gramovej hmotnosti a mäkkému plastu s hrubou textúrou na chrbte výborne drží. Zaoblený rám je kovový, rovnako ako tlačidlá pre reguláciu hlasitosti a vypínač. Držali sme však už aj tablety s hliníkovou unibody konštrukciou, ktoré sa po zatlačení prakticky vôbec nekrútili a nevŕzgali. Takto luxusné hardvérové parametre by som zrejme chcel v ešte luxusnejšom balení.

Oba okraje displeja lemuje dvojica úzkych štrbín priemerne hrajúcich stereoreproduktorov. Zvuk má výrazné výšky a len výnimočne budete musieť siahnuť po vyššej než 50 % hlasitosti. Pomôcť si môžete vstavaným ekvalizérom s ručným prispôsobením jednotlivých frekvencií.

Android 6.0.1 pracuje pod grafickou nadstavbou ZenUI, ktorá patrí k tým najmohutnejším na trhu. Notifikačná lišta sťahujúca sa od horného okraja hrá farbami rovnako ako 16 rýchlych prepínačov pre Wi-Fi, vibračný režim, dátový hot-spot a spomínaný filter modrej zložky. Horný rad môže patriť systémovým aplikáciám pre uvoľnenie RAM (nebudete ho potrebovať), Kalkulačku alebo rýchle písanie poznámok. .

Výrobca na uzamykaciu obrazovku umiestnil hodiny, predpoveď počasia, rýchle spustenie fotoaparátu, prehliadača Chrome a telefónnej aplikácie. ZenPad 3 8.0 totiž disponuje slotom pre SIM kartu a plnou podporou pre LTE dáta i hlasové hovory. Z neznámych dôvodov mi však hlasitosť hovoru nešla stíšiť pod poslednú štvrtinu a tak som mal z tabletu vždy malé hlasité handsfree.

Aj tu ide ZenUI do najmenších detailov. Z užitočných vecí zaujme možnosť manuálneho nahrávania hovorov (záznam musíte spustiť ručne po vytočení čísla), z tých menej potrebných možnosť nastaviť takmer každý detail nadstavby. Ak chcete, môžete mať vlastnú tapetu na pozadí číselníka, denníku hovorov, vlastnú farbu alebo font písma pod ikonami na domácej obrazovke. Tie môžete zmenšiť až o 50 %. Na stiahnutie z Google Play je k dispozícii niekoľko motívov launchera a balíčkov systémových ikon. Stačí iba podržať prst na voľnom mieste domácej obrazovky.

Voľba Zamknúť zobrazí zoznam všetkých nainštalovaných aplikácií, aby ste si následne prístup do hociktorej z nich chránili PIN kódom. Všetko bude indikovať piktogram zámku pri príslušnej ikone.

Prístup k tabletu sa dá limitovať aktiváciou detského režimu, ktorý povolí prístup iba k vopred schváleným aplikáciám. Obmedziť sa v ňom dá čas používania i oznamovanie a prijímanie príchodzích hovorov.

Nadstavba podporuje šikovné zapínanie a vypínanie obrazovky dvojitým ťuknutím, na hľadanie vypínača teda môžete zabudnúť. Nakreslením písmen W, S, e, C, Z alebo V na zhasnutý displej sa dá okamžite otvoriť zvolená aplikácia z Google Play.

V obchode od Google nájdete väčšinu systémových aplikácií od Asusu. Zaujala ma tvorba videozostrihov s MiniMovie a to-do pomocník Do It Later.

Spomínanú štvorgigabajtovú RAM dopĺňa šesťjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 650 a z 32 GB úložiska rozšíritelného microSD kartou bude po prvom zapnutí k dispozícii 22,41 GB. Nadstavba teda spotrebuje približne desať gigabajtov.

Nemôžem sa ubrániť dojmu, že ZenPad 3 8.0 svoj výkon nevyužíva naplno. Beh systému bude vždy absolútne plynulý, no namiesto výmyslov na domácej obrazovke by som oveľa radšej využíval dve aplikácie vedľa seba naraz v režime split-screen alebo pozeral film v malom okne na popredí, zatiaľ čo na pozadí browsoval v Chrome. Tablet žiadnu z týchto funkcií prítomných aj v niektorých smartfónoch nemá. Pravdepodobne by teda podobne dobre poslúžil aj s polovičnou veľkosťou RAM.

Fotoaparát s osemmegapixelovým rozlíšením patrí k priemerným, od tabletov však zázraky neočakávame. Slabý dynamický rozsah snímača zlepšuje využitie funkcie HDR, no bežné snímky budú tmavšie a menej ostré. Video dokážete nahrať vo Full HD rozlíšení a na krátko zabaví aj časozberné video či funkcia automatického vytvorenia GIF obrázkov zo série v krátkom čase za sebou exponovaných snímok.

Predný fotoaparát prináša niekoľko šikovných nápadov. Štyri druhy softvérového vylepšenia pleti a tváre som postupne vypol, no tlačidlo fotoaparátu, ktoré posúvaním do stredu obrazovky nastavuje čas samospúšte v sekundách, by som rád videl snáď v každom zariadení. Výsledky však predčí sklamanie z len 2-megapixelových snímok a videozáznamu iba v HD rozlíšení.

Asus sľubuje, že 4680 mAh batéria dokáže tablet poháňať až 11 hodín. Tieto tvrdenia sa približujú k realite a pri bežnom využívaní mi tablet bez problémov vydržal dva celé dni. Pripravte sa na to, že nabijete iba káblom s novým USB Type-C štandardom. Počítať s ním musia aj záujemcovia o využívanie USB OTG.

Používateľ môže prepínať medzi Výkonným, Normálnym a dvojicou úsporných režimov. Menej agresívny pri zhasnutej obrazovke po chvíli deaktivuje Wi-Fi a dátové pripojenie, extrémny zmení launcher domácej obrazovky na jednoduchší a povolí iba telefonovanie, posielanie SMS a základné systémové aplikácie.

Výhody:

+ unikátny 2K displej

+ 4 GB RAM

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ GSM modul pre telefonovanie a LTE dáta

Nevýhody:

- chýba režim dvoch aplikácií vedľa seba

- zbytočné nastavenia v nadstavbe ZenUI

- slabšia dvojica fotoaparátov

- iba plastový zadný kryt

Orientačná cena: zatiaľ sa nepredáva

Záver

Tablet od Asusu zaujme displejom s nadpriemerne vysokým rozlíšením a štvorgigabajtovou operačnou pamäťou. Škoda, že grafická nadstavba ZenUI neponúka viac možností, ako vysoký výkon zariadenia využiť. Nepoteší ani kvalita oboch fotoaparátov.

Pre jemný zobrazovací panel aj množstvo výkonu tak budete musieť nájsť využitie, inak môžu byť len zbytočným luxusom, ak do porovnania pred kúpou zaradíte aj širšiu a na papieri menej nadupanú ponuku od konkurencie.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu