Asus Zenfone Zoom (Z00XS, ZX551ML)

Päťapolpalcový android s Full HD displejom, procesorom Intel Atom, 4 GB RAM, 3000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním a 13 Mpix fotoaparátom s laserovým zaostrovaním, OIS, manuálnym režimom, optickým zoomom a pripojiteľným xenónovým bleskom. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Android 5.0 + ASUS ZenUI

chipset: Intel Atom Z3580

procesor: štvorjadrový, 2,33 GHz, 22 nm

grafický procesor: PowerVR G6430

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe)

rozmery: 159 x 79 x 12 mm,

hmotnosť: 185 gramov

displej: 5,5'' (140 mm), IPS, 1 080 x 1 920 b., 403 ppi, Gorilla Glass 4,

fotoaparát: fotoaparát 13 Mpix, duálny blesk, AF, laserové zaostrovanie, svetelnosť f/2.7 až f/4.8, 3x optický zoom, optická stabilizácia (OIS), tlačidlá spúšte pre foto aj video, manuálny režim, objektív HOYA, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), prídavný xenónový blesk,

predná kamera: 5 Mpix, širokouhlá, svetelnosť f/2.0,

pamäť: 64 GB (dostupná pamäť: 54,2 GB ) + 4 GB RAM + microSD (do 128 GB),

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), USB OTG, NFC,

ostatné: GPS, informačná dióda, rádio FM rádio (RDS, RT), audio jack,

Dual-SIM: nie

batéria: 3000 mAh, nevymeniteľná, rýchle nabíjanie

SAR: 0,343 W/kg (telo), 0,432 W/kg (hlava) (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje: čítačka odtlačkov, (IrDA) infraport, zvýšená odolnosť voči vode, stereo repro

Cena a dostupnosť: 549 eur, v predaji

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Asus Zenfone Zoom nie je na našom trhu žiadnou horúcou novinkou, ale smartfónov s xenónovým bleskom je ako šafránu, a tak sme sa na model pozreli bližšie. Jeho prednosťou má byť fotoaparát s laserovým zaostrovaním, 3x optický zoom, optická stabilizácia obrazu, manuálny režim a prídavný xenónový bleskom, ktorý pripojíte k telu telefónu cez microUSB konektor. Nezaostáva ani výbavou, nájdeme tu 4 GB operačnú pamäť RAM, 64 GB úložný priestor s možnosťou rozšírenia microSD kartami a štvorjadrový procesor Intel Atom s taktom 2,33 GHz.

Medzi špecifikáciami nechýba podpora LTE, Wi-Fi, GPS, NFC, microUSB s funkciou OTG, Bluetooth, FM rádio s RDS i RT a používatelia určite ocenia rýchle nabíjanie. Pri 3000 mAh kapacite a častom fotografovaní či nahrávaní videí sa môže rýchlo vybíjať.

Hlavný ťahák tohto smartfónu je obsiahnutý už názve. Fotoaparátu s trojnásobným optickým zoomom sa musela prispôsobiť aj samotná konštrukcia. Aj keď zadná časť na prvý pohľad výrazne nevytŕča z tela telefónu, dvanásť milimetrov hrúbky je cítiť a podobne veľký tabletofón, napríklad Samsung Galaxy Note 4 sa ovláda o poznanie lepšie. Zadnú stenu pochválim za príjemný povrch pripomínajúci kožu s malým výstupkom v spodnej časti, ktorý slúži ako malý grip. Vpredu je to o čosi horšie a priestor na zlepšenie tu určite je. Vyrušovali ma najmä široké okraje po stranách displeja a mínus musím dať aj dotykovým tlačidlám pod displejom, ktorým chýba podsvietenie. Kvalita spracovania je výborná a páči sa mi aj kovový lem po stranách so sýto purpurovým nádychom. Škoda len tej pomerne fádnej prednej steny.

Z ovládacích prvkov po stranách treba spomenúť najmä dvojpolohovú spúšť fotoaparátu a taktiež samostatnú spúšť pre nahrávanie videa. Obe aktivujú fotoaparát aj zo zhasnutého stavu. Prednej stene dominuje 5,5-palcový IPS displej s jemným Full HD rozlíšením. Farby sú verné a nedeformujú sa ani pri pozeraní na displej pod uhlom. Čitateľnosť na slnku je priemerná. V nastaveniach rád vidím funkciu rozsvietenia a zhasnutia displeja dvojitým poklepaním po obrazovke. V ponuke gest je však toho ešte viac. Nakreslením gesta v podobe niektorých písmen môžete rovno spustiť vami nastavenú aplikáciu a pri tejto veľkosti displeja je vítanou funkciou aj zmenšenie prostredia pre ovládanie jednou rukou.

V oblasti softvéru mu možno vyčítať iba staršiu verziu operačného systému, konkrétne tu máme Android 5.0. Vynahrádza to však naozaj prepracovaná nadstavba ZenUI, ktorej podrobný opis by bol naozaj na dlho. Spomeniem napríklad bohaté možnosti úprav vzhľadu, od tém až po zmenu fontu, šikovnú skratku modrého svetla vo výsuvnej lište, ktorú určite oceníte pri práci s telefónom v noci, či možnosť zmeniť mriežku zobrazenia ikon. Dokonca je možné meniť aj veľkosť samotných ikon. Nechýba ani samostatná ponuka s aplikáciami, kde je taktiež možné meniť veľkosť mriežky. Vítanou doplnkovou funkciou je možnosť zaheslovať vstup do vami vybraných aplikácií.

Eso v rukáve - trojnásobný optický zoom, ukáže svoju silu najmä pri dobrých svetelných podmienkach. Inak ide skôr o priemerný fotoaparát s nie veľmi oslnivou svetelnosťou, ktorú pocítite už pri miernom stmievaní. Vtedy výrazne nastupuje šum. Na pomoc si môžete zavolať prídavný xenónový blesk z balenia, no je otázne, dokedy sa vám ho bude chcieť nosiť stále so sebou. K telefónu ho pripojíte cez zabudovaný microUSB kábel a k telu sa upevní pomocou magnetu umiestneného v zadnej časti telefónu, hneď vedľa objektívu. Vtedy telefón rozpozná pripojený xenónový blesk a namiesto klasickej aplikácie fotoaparátu spustí aplikáciu ZenFlash. V nej si môžete nastavovať napríklad vzdialenosť objektu, ktorý chcete nasnímať. V automatickom režime je to od 0,5 po 2,5 m, v režime Night Backlight od 1 po 4 metre. Áno, prítomnosť xenónového objektívu je cítiť, no namiesto ťažkopádneho príslušenstva a optického zoomu by som zrejme uprednostnil smartfón s fotoaparátom s lepšou svetelnosťou. Predsa len je to väčšinou o momentkách.

Asus Zenfone Zoom kúpite v slovenských obchodoch v čiernej farbe za cenu približne 549 eur. Elegantnú bielu sme v žiadnom obchode nenašli. Balenie je bohaté. Okrem telefónu a dokumentov tam nájdete 2 A nabíjačku, USB kábel, slúchadlá, koženú šnúrku na ruku, prídavný xenónový blesk a gumenný ochranný obal na blesk.

Živé fotografie:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Diskusia k článku:

gazda01 18.08.2016 - 09:17

..smartfónov s xenónovým bleskom je ako šafránu...no tak teda poprosil by som ich vymenovať ktoré to sú:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne18.08.2016 - 10:13 Trvalý odkaz

Je ich malo, pretoze na natacanie videa je vhodnejsia dioda. Xenon je fajn na blyskanie ale inac...

Gazda, z aktualne dostupnych na trhu su to len skladove zasoby, lumia 1020, nejaky galaxy zoom cosi mal tiez xenon. Dalsie mi nenapadnu, ale iste sa este nieco najde

Knoxville18.08.2016 - 14:09 Trvalý odkaz

Xenonovy blesk je prezitok. Najlepsia volba by bola kombinacia LED blesku a xenonoveho blesku ako to mali s tych tlacidlovych napr Sony Ericsson C901/905 a s tych dotykovych LG Renoir alebo Sony Ericsson Satio. Ale to su dnes uz 6-7 rocne "archivne" modely.

Celá diskusia 3 príspevky