Update: prechod zo Samsungu Galaxy S5 na Galaxy S7

Uvažujete nad nahradením dve generácie starého modelu tohtoročnou novinkou? Chýbala vám na es-šestke podpora pamäťových kariet či odolnosť voči vode, no es-sedmička vás už láka? Tak poďme na to!

Samsung Galaxy S5 je dva roky starý model, ktorý sme v apríli 2014 označili nadpisom Samsung Galaxy S5 - lepší, než sa na prvý pohľad zdá. Túto recenziu ste už istotne čítali.

Keď sa pozriem na základné info es-päťky, všímam si hneď šírku mobilu 73 mm a hmotnosť 145 gramov. Nová es-sedmička s QHD displejom rovnakej uhlopriečky ako Full HD na dvojročnom modeli ponúka šírku len 70 mm a hmotnosť 152 gramov. Lepšie sa tak drží, ale je ťažšia a kvôli sklu a kovu určite aj trochu krehkejšia.

Z pohľadu hardvéru, ktorý držíte v ruke, je tak nový model v jednom smere príjemnejší, v druhom naopak. Ja by som S7 bez obalu ani len nevytiahol z vrecka, takže tie 3 mm šírky dorovná práve nejaké gélové puzdro, ktoré zvýši aj odolnosť novinky. Oproti S5 tak ostáva už len tá nevýhoda v podobe vyššej hmotnosti. Nič sa nedá robiť, zákazníci chcú sklo a kov, a tie niečo vážia.

Mimochodom, zahnutý model S7 edge s 5,5-palcovým displejom je široký rovnako ako dvojročná 5,1-palcová S5-ka. Pokrok nezastavíš.

Recenzia: Samsung Galaxy S7 - menej je niekedy viac

Novší procesor je samozrejmosťou, ale treba poukázať aj na vyššie rozlíšenie obrazovky, ktorá znamená aj väčšiu záťaž na CPU a grafiku. Reakcie S7 v praxi sú však jednoznačne svižnejšie, a to aj vďaka vyčistenej nadstavbe TouchWiz.

Displej ponúka funkciu always-on, ktorá je praktická, ale tiež zvyšuje spotrebu energie a nefunguje práve ukážkovo. Z toho by som sa teda tiež ako potenciálny majiteľ Galaxy S7 neposkladal.

S5 zase ponúka infraport. Keď si raz zvyknete naraz zapnúť telku, set-top-box a audio receiver appkou Peer Smart Remote, bude vám absencia infraportu na každom novom mobile chýbať.

Hlavný fotoaparát es-päťky je stále vydarený, zo 16 Mpix (s pomerom 16:9) sme v roku 2016 klesli na 10 Mpix s pomerom strán 16:9, ale sveteľnosť objektívu narástla (t.j. clona klesla z f/2.2 na f/1.7), takže večerné zábery sú podstatne lepšie a pokles hĺbky ostrosti má tiež svoje výhody. Skrátka, megapixely nie sú všetko, navyše krajšie fotografie z S7-ky zaberajú v pamäti mobilu menej miesta než šestnásťmegapixelové snímky S5-ky. A predný fotoaparát S7-ky je oveľa lepší než na S5-ke, o tom niet pochýb.

Minuloročná S6-ka prišla na trh bez podpory pamäťových kariet a odolnosti voči vode. S7-ka sa konečne vrátila späť do reality a podobne ako S5-ka ponúka aj zvýšenú odolnosť, aj podporu pamäťových kariet. Ak vlastníte 16 GB verziu S5, tak sa môžete navyše tešiť na 32 GB interného priestoru v S7-ke. Kapacita RAM narástla na dvojnásobok, čo je tiež dobrá správa.

Veľkou výhodou je vynechanie otravného krytu microUSB konektora, ktorý chránil S5-ku voči vode. Na Galaxy S7 už má microUSB špeciálnu úpravu voči poškodeniu sladkou vodou (proti slanej vám nepomôže ani svätená voda).

Obrovským krokom vpred ku normálnemu každodennému používaniu je rýchla čítačka odtlačkov prstov. Tá na S5 je z dnešného pohľadu už čistá katastrofa. Veď to bola aj v roku 2014 - stačilo skúsiť čítačku odtlačkov na iPhone 5S.

Kapacita batérie ostala na hodnote 3000 mAh, no ponúka rýchle nabíjanie. A to sa cení. Pomalšie vybíjanie nesľubujem, ale displej je rovnako veľký, procesor by mohol byť v praxi o čosi úspornejší, nadstavba TouchWiz je podstatne vyladenejšia, Android 6.0 tiež lepšie pracuje so spotrebou energie... Jediným krokom späť je, že si batériu nevymeníte sami ako na S5, ale musíte kvôli tomu do servisu. A pokiaľ každý deň 5x položíte váš nový mobil na štýlovú bezdrôtovú nabíjačku, do roka tam určite budete.

FM rádio už neponúkala ani S5-ka, LTE bude zrejme na S7-ke rýchlejšie, ale pri pohľade na smiešne dátové balíky slovenských mobilných operátorov vám to môže byť jedno.

Záver

Verím, že som objektívne zhodnotil všetky pre a proti. Samozrejme, nový dizajn vlajkových Samsungov sa so škaredou S5-kou, ktorej sa pochrómovaný plast po obvode šúpal už po pár mesiacoch, nedá ani len porovnať. A už len otvorený microUSB konektor, podstatne spoľahlivejšia čítačka odtlačkov prstov a príjemnejšie rozmery sú viac než dobrým dôvodom na zmenu. Čerešničkou je rýchle nabíjanie, jemný displej, vylepšené prostredie fotoaparátu, svetové fotografie a stabilizované video. A to všetko konečne aj pri zachovaní odolnosti voči vode a podpore pamäťových karet. Škoda len toho infraportu...

Diskusia k článku:

17.08.2016 - 19:30

Fun fact: Svätena voda je slana. Pridava sa do nej soľ. ;)

Richard Hombauer18.08.2016 - 04:53 Trvalý odkaz

Fiha, to som netusil! Takze v takom pripade uz vobec nepomoze! :)

ondrakomous18.08.2016 - 08:28 Trvalý odkaz

nejvetsi vyhody odnimatelny plastovy kryt a vymenitelna baterka, takze se muzes vyjebat na pouzdra. taky vroubkovany plast se perfektne drzi.

Richard Hombauer20.08.2016 - 03:37 Trvalý odkaz

ved presne o to ide. ze novinka je sice o 3 mm uzsia, ale musis pouzit puzdro pre ochranu, co na S5 nebolo treba. :)

ondrakomous20.08.2016 - 09:05 Trvalý odkaz

Fotak je taky skokovy v seru a v rychlosti ostreni. Ty kovovy a skleneny telefony jsou bohuzel nestastny trend, hezky to vypada, ale udrzba je prachbidna.

Celá diskusia 10 príspevkov