10 rokov späť: Stotina rozlíšenia Full HD displeja? Nič nezvyčajné (Sony Ericsson K510i)

Pred desiatimi rokmi sme nemali problém zaplatiť 230 eur za telefón s 1,8'' displejom. Dnes si za tie isté peniaze kúpime päťpalcový smartfón so stonásobne vyšším rozlíšením displeja.

Full HD rozlíšenie môžeme označiť aj ako 1920 x 1080, t.j. 2 073 600 pixelov. Pred desiatimi rokmi nám úplne stačila stotina z toho. Populárny Sony Ericsson K510i, ktorý sa predával za približne 230 eur (6990 Sk), ponúkal vtedy úplne bežné rozlíšenie displeja, a to 128 x 160 obrazových bodov. To je dokopy 20 480 pixelov na 1,8-palcovej uhlopriečke. A nikomu to nepripadalo čudné.

Dokonca ani snímač fotoaparátu vtedy nedokázal zachytiť viac než 1,3 mil. pixelov.

Pred desiatimi rokmi sme tiež nabíjali každú značku mobilu inou nabíjačkou. Spomínate si ešte na Fast port? Kurzor sme presúvali pomocou joysticku, ktorý ochotne zachytával prach. Samozrejmosťou bolo zelené tlačidlo na prijatie hovoru a červené na jeho ukončenie. Tešili sme sa z dnes už smiešnej pamäte 28 MB, ale aj bohovskej hmotnosti len 82 gramov. Batérii stačila 750-miliampérhodinová kapacita na niekoľko dní používania. Infraport bol vtedy bežnou súčasťou telefónov strednej triedy, no televízor alebo klimatizáciu ste ním určite ovládať nedokázali. Slúžil napríklad na pomalé posielanie 1,3 Mpix fotografií.

Ani za 230 eur sme pred desiatimi rokmi nemohli využívať zaostrovanie fotoaparátu, 3G sieť, Sony Ericssonu K510i dokonca chýbal blesk aj podpora pamäťových kariet. A aj vtedy sa šetrilo, takže v balení telefónu sme našli len nabíjačku a USB kábel.

Veľmi vtipne na mňa dnes pôsobí veta: "Pri písaní správ vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5." Alebo tiež: "Fotoaparátu chýba mnoho funkcií (blesk, automatické zaostrovanie), ale tie pred rokom-dvoma neboli absolútne k dispozícii a z fotoaparátov v mobile sme sa tešili ako malé deti."

Úplne najlepší je záver recenzie: "Sony Ericsson K510i v ničom nevyniká, ale ani nemá zásadné nedostatky. Preto sa pozriem na konkurentov v danej cenovej hladine: slušne vybavený Siemens CX75 je o tisícku lacnejší, S75 o pár korún drahší, Motorola V360 je tiež o tisícku lacnejšia a z Nokií ho ohrozuje dvojica 6101/6103. Konkurencia je preto v tejto kategórii veľmi silná. K510i môže osloviť dizajnom, pohodlným ovládaním, prepracovanými funkciami a slušným fotoaparátom."

Určite si ten desať rokov starý skvost prečítajte celý. Možno si budete ten váš aktuálny telefón o čosi viac vážiť.

Recenzia: Sony Ericsson K510i (10. 8. 2006)

Nasledujúca skúšobná fotografia dokazuje, že pred desiatimi rokmi boli fotoaparáty v mobiloch ešte stále v plienkach, ale na zachytenie spomienok už úplne stačili.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu