Lenovo Moto G4 Plus - najväčšie prekvapenie tohto leta

Recenzia dual SIM androidu s 5,5'' Full HD displejom, čítačkou odtlačkov, 16 Mpix fotoaparátom, 3 000 mAh batériou a veľmi zaujímavou cenovkou.

Hoci Lenovo plne prevzalo portfólio Motoroly pod svoje krídla, a na našom trhu prišlo aj k vytlačeniu pôvodného loga z krabíc a všetkých informačných materiálov, v praxi si séria Moto stále zachováva jasnú identitu a zmenu majiteľa na používateľskom prostredí či dizajne smartfónov vôbec nevidieť. A to je len dobre.

Baví ma rôznorodosť a zároveň prehľadnosť modelovej ponuky Moto, ktorú na čistokrvných Lenovách (už) nevidím - Moto Z bude high-tech špecialitka s Quad HD displejom, Moto X (Style, Play, Force) sú štýlovky so zadnou stenou v netradičných farbách a materiáloch, kde pri najdrahšej nechýba ani nerozbitné krycie sklo a rodina Moto G4 je konzervatívnejšia klasika.

ikona

Základné info: Lenovo Moto G4 Plus (XT1642)Štvrtá generácia Moto G prináša 5,5'' Full HD displej, čítačku odtlačkov, Android 6.0.1, 16 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním a 3000 mAh batériu s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Zoradené podľa ceny: Moto G4 Play, G4 a G4 Plus. Charakteristickou črtou smartfónov Moto je jednoduchosť, ktorá však bola niekedy zbytočná a išla ruka v ruke s absenciou niektorých drobností.

S Moto G4 Plus je to snáď konečne iné. Pod displejom vidím čítačku odtlačkov, ktorá na serióznom smartfóne v roku 2016 už nesmie chýbať. Hoci sa zdá, že ide zároveň o hardvérové stredové tlačidlo domov ako na Samsungoch, nie je to pravda. Android 6.0.1 ovláda trojica ikon priamo na 5,5’’ Full HD IPS displeji.

Nevadí mi to, na odblokovanie priložením palca a návrat na základnú obrazovku kruhom o niečo vyššie sa dá zvyknúť okamžite. Viac problémov mám s čiernobielou obrazovkou upozornení. Tu sa na rozdiel od X Force nevie rozsvietiť mávnutím nad displejom, ale telefónom musím pohnúť alebo počkať na príchod nejakého upozornenia. To už ho rozsvieti automaticky a príslušnú udalosť vidím aj bez uchopenia smartfónu do rúk (iné androidy v tichom režime iba zavibrujú s vypnutou obrazovkou a ja môžem hádať, či kvôli e-mailu, Messengeru, SMS-ke alebo pripomienke).

Škoda, že reflex ma núti notifikáciu zobraziť potiahnutúm palca smerom k čítačke. Tento ťah ju v skutočnosti zahodí, pre vstup do správy ju musím posunúť nahor a následne zas dolu na senzor priložiť odtlačok. Zbytočne nabehané centimetre.

Displej by na slnku mohol byť ešte lepšie čitateľný, jeho farby a jemnosť sú však výborné aj bez prepínania medzi Normálnym a Živým farebným režimom v nastaveniach. Naľavo od základnej pozície domácej obrazovky s ikonami je pripravený asistent Google Now, ktorého možno vypnúť, no v náhodných intervaloch šikovne upozorňuje napríklad na medzidenné zmeny počasia (napríklad, ak bude po niekoľkých dňoch pršať).

Moto G4 Plus ma baví aj napriek veľkým rozmerom držať v ruke. Môže za to pogumovaný zadný odnímateľný kryt, zaoblený kovový rám a hrúbka necelých 8 mm. Útroby skrývajú samostatné sloty pre microSD kartu rozširujúcu interné 16 GB vnútorné úložisko a dvojicu slotov pre SIM. Pamätám si, ako som na X Force chválil šachtu, z ktorej SIM karta nevypadne na zem, kým do nej priloženým nástrojom jemne nestrčím. Tu sú dokonca integrované redukcie z nano na microSIM formát. Najmenší rozmer vložíte najprv do nich, neorezané SIM-ky priamo do slotu a redukciu odložíte (stratíte) doma.

Vo vcelku ideálnej polohe sú aj tlačidlá vypínača a regulácie hlasitosti, len by oba mohli byť umiestnené v opačnom poradí.

V prípade smartfónov Moto už tradične čim skôr aktivujem Tuner používateľského rozhrania (podržaním prsta na koliesku pre vstup do Nastavení v hornej lište) a v ňom ukazovateľ zostávajúcej energie v batérii v percentách. Tu môžem usporiadať aj poradie rýchlych prepínačov pre Letový režim, GPS či režim Nerušiť. Stále nerozumiem tomu, prečo voľbu pre zobrazenie % nemajú všetky androidy na jednom mieste.

Jednou z najlepších vychytávok inak takmer úplne čistého operačného systému v Moto G4 Plus je typická dvojica gest pre aktiváciu fotoaparátu (dvojité otočenie zápästia) a prisvetľovaciu baterku (zatrasením). Fotoaparát otvoríte aj dvojitým stlačením vypínača.

Čistý android už dnes podľa mňa neznamená závratné zvýšenie výkonu a svižnosti. Plusko je vďaka osemjadrovému Snapdragonu a 2 GB operačnej pamäti rýchle, ale takto rýchla je už aj väčšina konkurencie so zložitejšími nadstavbami.

V systéme mi teda skôr chýba lepšia galéria pre prehliadanie snímok než je aplikácia Fotky Google (odporúčam stiahnuť QuickPic), tak výborný kalendár ako má HTC v Sense alebo šikovná voľba medzi volaním spať a zaslaním SMS-ky potiahnutím políčka so zmeškaným hovorom v TouchWize.

Podarila sa aspoň klávesnica so slovenským prediktívnym slovníkom a samostatnou bodkou a čiarkou. Prístup k čísliciam obslúži podržanie prsta na hornom riadku.

Softvérové výstrelky tak musí obstarať jedine FM rádio, ktorému nechýba plná výbava v podobe RDS a RT. Spustíte ho aj bez pripojených slúchadiel, no príjem bude pochopiteľne slabučký.

Niekto môže nájsť využitie aj v nastavení funkcie Smart Lock, ktorá má umožniť nezamknutie zariadenia v prípade, že GPS rozpozná lokalitu vo vnútri nastaveného rádiusu alebo pripojenie k Bluetooth hodinkám - vtedy sa predpokladá, že mobil máte stále na očiach a prikladanie odtlačku či zadávanie pinu nebude nevyhnutné.

Keď som spomenul, že G4 Plus je prvým smartfónom Moto, ktorý priniesol čitačku odtlačkov prstov, tak je to aj prvý smartfón Moto, ktorý opravil nedostatky v novom prostredí fotoparátu. Výrobca totiž v predchádzajúcich modeloch prišiel s novým konceptom snímania fotografií, kde používateľ zaostrovací kríž presunul na želané miesto a fotografiu exponoval dotykom na iný bod na obrazovke.

Tvrdohlavo, proti už takmer 10 rokov zaužívanému konceptu, že smartfón zaostrí tam, kde sa dotknem prstom.

Moto G4 Plus má na obrazovke znova klasickú spúšť a hore popísaný šialený systém je dostupný iba ako alternatíva v nastaveniach.

Zmenil sa aj prepínač režimov, kedy k panoráme a spomalenému videu (120 FPS pri 540p) pribudol manuálny režim. Okrem korekcie expozície (-2 až +2), ISO a vyváženia bielej v ňom veľmi radi vidíme i čas uzávierky a plynulé zaostrovanie krok po kroku, simulujúce ostriaci prstenec na klasických zrkadlovkách.

Automatické zaostrovanie je však viac než spoľahlivé a rýchle, vďaka laserovému meraniu vzdialenosti k objektom v kompozícii. V tmavých interiéroch pomôže dvojtónový LED blesk a pri nočných záberoch vysoká svetelnosť objektívu f/2.0. S nočnými snímkami som bol spokojný, hoci som si často musel pomôcť miernym ručným navýšením expozície okolo zaostrovacieho krížika a jeho dráha by mohla byť plynulejšia. Automatika ich fotila dosť tmavé, hoci takmer bez šumu.

Denným záberom s maximálne 16 Mpix rozlíšením vo formáte 4:3 nemôžem až na pridivoké HDR, ktoré bohužiaľ neukladá pôvodnú snímku, vytknúť nič. Nadpriemerná je tiež 5 Mpix predná kamera, ktorá takisto ako primárny snímač s digitálnou stabilizáciou nahrá maximálne Full HD video.

Moto G4 Plus drží v pohotovosti 3 000 mAh batéria. Energiu zvládne bez problémov dodávať celý deň aj pri náročnejšej záťaži. Striedmejšie používanie výdrž natiahne na cca 24 hodín prevádzky. Čo-to ušetrí i Šetrič batérie obmedzujúci výkon, vibrácie a dátové prenosy na pozadí. Spoznáte ho podľa oranžového podfarbenia tlačidiel a hornej lišty. Asi má logiku, že smartfón kašle na ultrašetriace režimy so špeciálnym rozhraním a prístupom len k telefónu a SMS. Schválne, ako často ich používate? Je tu iba obmedzenie využívania dát a pozdržanie aktualizácií až do momentu, kým príslušnú aplikáciu neotvoríte na celý displej.

Nabíjací adaptér s podporou rýchleho nabíjania je obrovský a určite ho len tak nezapatrošíte. Z 0 na 41 % batériu dobije za 30 minút, na 100 % za niečo vyše 90 min.

Výhody:

+ tenučký profil

+ čítačka odtlačkov

+ vylepšené prostredie fotoaparátu a výborná kvalita snímok

+ rýchle nabíjanie

+ cena

Nevýhody:

- niekomu môžu v čistom Androide chýbať doplnky navyše

- obrovský nabíjací adaptér

- obmedzená ponuka variantov na slovenskom trhu

Orientačná cena: 269 € (mobilonline.sk)

Záver

Lenovo Moto G4 Plus je ďaľším podareným Moto smartfónom za veľmi zaujímavú cenovku. Opäť prináša výborné hardvérové parametre, šikovnú uzamykaciu obrazovku a viac než zaujímavé výkony oboch fotoaparátov. Prirátajte si k tomu dobrú výdrž a bleskové nabíjanie, ktoré v tejto kategórii stále ani zďaleka nie je pravidlom.

Najnovší prírastok do rodiny navyše odstraňuje najzávažnejšie nedostatky svojich predchodcov. Konečne prichádza čítačka odtlačkov prstov a opravy v prostredí fotoaparátu. Lenovo sa tiež zaviazalo priniesť majiteľom aspoň dva veľké updaty operačného systému počas životného cyklu G4 Plus.

K dokonalosti chýba snáď už iba vodeodolnosť a čistý android takisto nemusí chutiť každému. Potrebovať budete minimálne poriadnu Galériu z Google Play.

Videorecenzia:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo Moto G4 Plus (XT1642) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 10.08.2016 - 21:35

ja ze to je aj tlacitko ako na Samsungoch a to tam ma len citacku

ondrakomous10.08.2016 - 22:36 Trvalý odkaz

tomu dizajnerovi by meli udelit nejakou cenu, dostat tlacitko ze samsungu s2 do modelu v roce 2016, to tady dlouho nebylo.

Borland11.08.2016 - 09:05 Trvalý odkaz

Mal by som doplnujuce otazky: ked klesne bateria pod kriticku hodnotu, napriklad 10%, dovoli telefon spustit fotoaparat?

Neboli spozorovane ziadne zaseky systemu? Cital som na inych recenziach problemy s plynulostou, udajne kvoli cipu.

Mimochodom, ta uzavierka 1/5 je na skodu. Ked uz tam dali manualny rezim, mohli predlzit uzavierku aspon na 4s.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease11.08.2016 - 12:39 Trvalý odkaz

Sranda, že za 269€ v ázii predávajú dual sim 32/3GB a emerike single sim 64/4GB ($299).
Asi bych dal prednosť K5 Note 32/3 s lepším SoC.
I keď toto fotí náramne dobre..

Nightmare11.08.2016 - 13:24 Trvalý odkaz

ty myslis asi K5 Note Fingerprint lebo klasicky K5 Note ma len 16GB

Celá diskusia 34 príspevkov