Lenovo ZUK Z2 - kompaktný top model pre náročných

Recenzia 5'' dual SIM androidu s výkonným hardvérom, viacfunkčným tlačidlom, výbornou výdržou, šikovnou nadstavbou a lákavou cenovkou.

Lenovo sa v posledných rokoch stáva lídrom na trhu, a po tom, ako spoločnosť odkúpila Motorolu by sa mohlo zdať, že im v portfóliu nič nechýba. Lenovo však prekvapilo a prišlo s nečakanou stratégiou, v lete minulého roka predstavilo ďalšiu značku – ZUK a prvý model Z1. Ten priniesol starší, ale výkonný hardvér, veľkú batériu, systém od CyanogenModu a veľmi priaznivú cenovku približne 300 eur. Nová značka prišla aj na európsky trh, novinku ZUK Z1 ste si mohli kúpiť napríklad z Amazonu. Ja som telefón kúpil na eBay a prišiel mi zo Španielska.

ikona

Základné info: Lenovo Zuk Z2Cenovo dostupný android s 5'' Full HD displejom, procesorom Snapdragon 820, 4 GB RAM, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, podporou LTE, USB-C a 3 500 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ubehol takmer rok a značka ZUK sa rozšírila o dva nové modely. V apríli prišiel Z2 Pro, o dva mesiace neskôr bol predstavený Z2, ktorý som vyše týždňa testoval. Už teraz môžem prezradiť, že to bol zážitok s množstvom prekvapení. Zaujme hlavne zákazníkov, ktorým stačí menšia než 5,5-palcová uhlopriečka a uprednostňujú dobrý pomer cena / výkon.

V balení sa štandardne, okrem telefónu, nachádza nabíjačka (5,3V / 2,5A), redukcia na zapojenie do elektrickej siete, USB-C kábel a krátky návod spolu so spinkou na otvorenie SIM zásuvky. Určite mnohých poteší, že je na telefóne od výroby nalepená matná ochranná fólia. Displej tak nebude na slnku nadmerne lesklý a ani odtlačky prstov už nebudú robiť problémy. Lenovo za tento krok rozhodne chválim.

Z2 pôsobí veľmi solídnym, až prémiovým dojmom. Vďačí tomu použitým materiálom a mierne vyššej hrúbke a hmotnosti 149g. Predná aj zadná stena je pokrytá sklom Gorilla Glass 4 a rám tvoria špeciálne sklenené vlákna. Testovaný čierny variant pôsobí veľmi elegantne, žiaľ odtlačky na zadnej sklenenej časti budú vaši každodenným nepriateľom. Taktiež si treba dávať pozor na škrabance, a preto odporúčam zadovážiť si ochranný kryt.

Zadná strana je úplne rovná, fotoaparát nevyčnieva, nie je preto problém používať telefón položený na rovnom povrchu. No všimol som si, že sa občas na hladkom povrchu samovoľne hýbal a posúval. Pôsobilo to síce veľmi komicky, ale treba si dať na to pozor. Aby vám telefón náhodou nepadol zo stola.

Na prednej strane je zaoblené, dnes tak poplulárne sklo s 2.5D efektom, no sotva badateľné, viac si všimnete skosenie hrán rámu. Telefón vďaka tomu v ruke nereže a vzhľadom na menšie rozmery a uhlopriečku displeja je ovládanie jednou rukou veľmi jednoduché.

Telefón s päťpalcovou uhlopriečkou bol pred pár rokmi považovaný za tabletofón, no v dnešnej dobe môžem skôr hovoriť o kompaktnom smartfóne. ZUK Z2 je vybavený 5'' Full HD displejom (1080 x 1920 b.), ktorý je pri takejto uhlopriečke dostatočne jemný. Podanie farieb a pozorovacie uhly sú dobré a aj keď výrobca udáva svietivosť 400 Nitov, na priamom slnku by som ocenil ešte väčší jas.

Nad displejom sa vľavo nachádza predná kamera, reproduktor, a vpravo nájdeme notifikačnú diódu. Tá je iba jednofarebná, podobne ako tomu bolo aj pri Meizu Pro 6. Hardvérové tlačidlo pod displejom je jediný ovládací prvok, ZUK ho nazýva U-Touch a musím uznať, že prevedenie je ešte lepšie než u Meizu Pro 6 a ponúka i ďalšie ovládacie prvky.

Tlačidlo rozlišuje stlačenie a dotyk, dokonca rozpozná aj pohyb istým smerom. Štandardné nastavenie je: stlačenie – domov, dotyk – späť, dvojité stlačenie – nedávne aplikácie, posunutie sprava doľava a naopak – prepínanie medzi poslednými aplikáciami. Nevyužité funkcie sú dlhé stlačenie a dotyk. Všetkým funkciám viete priradiť vlastné ovládanie.

Súčasťou tlačidla je snímač odtlačkov prstov, ktorý je rýchly a presný. Funguje aj pri zhasnutej obrazovke. Pokiaľ bol senzor špinavý alebo prst spotený, nevedel odtlačok prečítať. Tento problém však nemožno pripisovať iba Z2, aj ostatné telefóny s tým mávajú problém. Riešením je Ultrasonický snímač od Qualcomm, ktorý však zatiaľ nie je veľmi využívaný. U-Touch je veľmi návykový, a z môjho pohľadu patrí medzi najväčšie plusy telefónu.

ZUK Z2 je malý, ale výkonný smartfón. Vo výbave má štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 820 taktovaný na 2,15 GHz (nie iba 1,8 GHz ako v prípade 32 GB verzie Xiaomi Mi5), 4GB operačnú pamäť RAM a 64 GB vnútorné úložisko. S podobnou výbavou sa stretávame u vlajkových lodí, a preto im Z2 môže bez problémov konkurovať. Vzhľadom na cenu zariadenia musel výrobca kde tu ubrať a to sa odráža na vnútornom úložisku. Nejedná sa žiaľ o UFS 2.0, ale eMMC 5.1, ktoré je výrazne pomalšie. Telefón sa nadmerne nezahrieva a nedostavili sa ani problémy pri za sebou opakovaných benchmarkoch. V Antutu ZUK Z2 dosiahol 135199, čo ho radí medzi špičku na trhu.

Do SIM zásuvky môžete vložiť dve nanoSIM karty, 800 MHz LTE žiaľ chýba. Nenájdete tu ani infračervený vysielač (infraport), ani slot na microSD. Absentuje taktiež FM rádio. Toľko k negatívam. Musím však pripomenúť, že absencia týchto funkcii je veľmi bežná aj u iných smartfónov čínskych výrobcov. Všetko ostatné funguje dobre, s Wi-Fi ani GPS som problémy nemal. Dual SIM je typu Standby, čo znamená, že počas hovoru na jednej karte je druhá karta neaktívna. LTE funguje na oboch SIM kartách bezproblémovo.

Hlavný reproduktor je dostatočne hlasný, a našťastie sa nedostavil efekt rezonancie celého zariadenia ako v prípade Meizu Pro 6. Hlasitosť hovorov je výborná, aj v rušnom prostredí budete druhú stranu dobre počuť.

Používateľská nadstavba s názvom ZUI prináša opäť ďalší originálny pohľad na Android. Ovládaniu pomocou hardvérového tlačidla U-Touch som sa už venoval, teraz sa pozrieme na panel rýchlych nastavení, ktorý prešiel výraznými zmenami. Nenachádza sa v notifikačnej lište, ale naopak, v spodnej časti displeja. Vyvoláte ho posunutím prsta z dolnej časti a následne môžete prechádzať medzi dvomi stránkami rýchlych nastavení. Celkovo si tak môžte vybrať šestnásť z dvadsaťštyri nastavení a ich usporiadanie je taktiež na vás.

Pri krátkom stlačení zmeníte stav daného nastavenie - vypnúť/zapnúť, dlhšie podržanie vás prenesie do konkrétnych nastavení. Tradičná notifikačná lišta sa štandardne nachádza hore. Upozornenia sa dajú odstrániť posunutím doľava, pri dlhšom podržaní ikony sa dostanete do nastavení danej aplikácie.

Grafické prostredie je taktiež jedinečné a môžete si ho prispôsobiť podľa seba. Už tradične tu nenájdete menu aplikácii a všetky prvky sú preto umiestnené na domácich obrazovkách. Na výber máte štyri farebné témy, typy písma. Testovaná verzia 1.9.044 ST je postavená na Androide 6.0.1 a počas môjho používania sa objavila aktualizácia na verziu 1.9.077 ST.

ZUI funguje plynulo, ovládanie je jednoduché a intuitívne. Za negatívum pokladám absenciu slovenčiny a dokonca aj Google Play služieb. Tie sa však dali jednoducho nainštalovať pomocou vstavaného obchodu s aplikáciami. Stretnete sa i so vstavanými čínskymi aplikáciami, ktoré sa ale dajú odinštalovať. Väčším problémom je občasný výskyt čínskych pojmov a upozornení. V súčasnosti sa pracuje na medzinárodnej verzii prostredia ZUK 2.0.

Hlavný snímač je ISOCELL od Samsungu s rozlíšením 13 megapixelov. Podporuje snímanie HDR, 4K videá, spomalené videá a má aj EIS (elektronickú stabilizáciu). Zadná kamera podáva solídny výkon, aj keď zaostrovanie mohlo byť presnejšie a spoľahlivejšie. Za negatívum pokladám chýbajúcu optickú stabilizáciu. Slow motion videá je možné snímať v 120, 240 a 960 FPS, druhé dve však vzniknú spomaleným HD 120 FPS záznamu.

Nevyzerá to dobre a nenechajte sa tým zlákať. Medzi snímkami bez a s HDR je len veľmi malý, občas až nebadateľný rozdiel, v nočných fotografiách je väčšie množstvo šumu. Predná kamera má 8 megapixelov, zvládne aj nahrávanie Full HD videa, no za kvalitu fotiek ju pochváliť nemôžem. Zaujímavosťou je, že nastavenia fotoaparátu sú v nastaveniach mobilu, ako na iOS, pre Android je to nezvyčajné riešenie.

Jedným z lákadiel tohto smartfónu je 3500 mAh batéria. Môžem potvrdiť, že výdrž je naozaj veľmi dobrá. Prekročiť sedem hodín zapnutého displeja nie je problém a párkrát výdrž atakovala aj osemhodinovú hranicu. Okrem skvelej výdrže ponúka ZUK Z2 aj rýchle nabíjanie QuickCharge 3.0. Žiaľ nabíjačka v balení bola zrejme chybná, a preto sa mi nepodarilo rýchle nabíjanie otestovať. Nabíjanie som odskúšal s rýchlou nabíjačkou od Samsungu (9V / 1,7 A) a telefón sa za 40 minút nabil na 50 %.

Výhody:

+ cena

+ vysoký výkon v malom tele

+ viacfunkčné tlačidlo U-Touch

+ výborná výdrž

+ dual SIM

+ kvalitné spracovanie

Nevýhody:

- absencia slovenčiny a nutnosť doinštalovať Google Play services (náprava možná v medzinárodnej verzii ZUI 2.0)

- zbytočný čínsky softvér

- chýba 800 Mhz pásmo LTE

- zlá dostupnosť

- zadná strana sa ľahko poškriabe

- testovaný kus mal problém s nabíjačkou

- chýba slot na microSD kartu

- chýba FM rádio

Orientačná cena: 330 €

Záver

Z vymenovaných plusov a mínusov to možno tak nevyzerá, ale ZUK Z2 je naozaj dobrý smartfón. Pokiaľ ste ochotní prepáčiť mu momentálne chýbajúci medzinárodný systém a 800 MHz LTE, máte pred sebou jedinečný smartfón. Spracovanie, výdrž a výkon sú perfektné a pri pohľade na cenovku ťažko hľadajú konkurenciu. Problémom môže byť zlá dostupnosť v Európe, odporúčam preto obrátiť sa na www.ibuygou.com. Nákupná cena je približne 330 € vrátane poštovného, preto je momentálne ZUK Z2 najlepší high-end s pomerom cena / výkon. Ja som si dva týždne so ZUK Z2 užil, a telefón by som odporučil tým, čo hľadajú smartfón kompaktných rozmerov s nekompromisným výkonom. ZUK Z2 ich požiadavky určite splní.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo Zuk 2 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 13.07.2016 - 06:59

na Ebayi sa da este lacnejsie kupit 288€ no + postovne

Borland13.07.2016 - 15:58 Trvalý odkaz

Pekna recenzia. Na Youtube som videl porovnanie fotogragii a videi spravenych 4 telefonmi a ZUK Z2 vychadzal najhorsie. Vysoke cislo svetelnosti hlavneho fotaku tiez nenapoveda v prospech kvalitnych nocnych fotografii. Skoda.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne13.07.2016 - 17:18 Trvalý odkaz

Ja som to videl na Z2/Pro vs Oneplus3. Vyhral Oneplus lebo 800MHz. A mam pocit, ze som aj dobre urobil, pomaly, no cim dalej tym viac, si ma ten telefon ziskava.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.07.2016 - 16:47 Trvalý odkaz

Pro verzia 800MHz podporuje

Lubomír Vlček05.05.2017 - 14:57 Trvalý odkaz

Prosím poraďte mi, kde a jak jste rozchodili služby Google play, příp. kde je ke stažení novější ROM? OTA aktualizace se mi nechce stáhnout a stejně tak ani stahování z Google play nejde. Díky moc.

Celá diskusia 8 príspevkov