Lenovo Vibe K5 Note - atraktívna novinka s výpredajovou cenovkou

Recenzia kovového dual SIM androidu s 5,5” Full HD displejom, 3 GB RAM, slušným 13 Mpix fotoaparátom, 3 500 mAh batériou a nízkou cenou.

Zorientovať sa v ponuke smartfónov Lenova už nemusí byť práve jednoduché. Séria K5, teda konkrétne modely Vibe K5 a Vibe K5 Plus sa vyznačujú 5-palcovým displejom, 2 GB RAM a 13-megapixelovým fotoaparátom, pričom základný model ponúkne HD a vyšší Full HD rozlíšenie obrazovky.

Potom je tu model K5 Note, ktorý sa do rúk dostal aj nám. Jeho predný panel má až 5,5” a tak isto disponuje 13 Mpix hlavný snímačom, no na väčšine trhov ich dopĺňa 2 GB RAM a čítačka odtlačkov prstov na chrbte.

ikona

Základné info: Lenovo Vibe K5 Note (A7020)Dual SIM android s cenovkou tesne nad 200 eur prináša 5,5'' Full HD displej, osemjadrový procesor Helio P10, 3 GB RAM, 13 Mpix fotoaparát, LTE, USB OTG, technológiu Dolby Atmos a 3 500 mAh batériu.

V našej distribúcii je to však inak, čítačka chýba a namiesto nej pribudol ďalší gigabajt operačnej pamäte.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Sám neviem, čo by som si vybral radšej. Tvrdím, že najmä vo vyššej triede by už čítačka odtlačkov mala byť štandardom a tento spôsob ochrany dát je jednou z najzaujímavejších noviniek na trhu za posledné roky. Mala by však byť pod displejom alebo maximálne na boku, na vypínači displeja.

Tú na medzinárodnom K5 Note teda s radosťou oželiem a pri slovenskom za niečo vyše dve stovky (A7020) som radšej za 3 GB RAM. Roztrieštenosť verzií a zložité dohľadávanie presných špecifikácií k jednotlivým modelom však zrejme väčšinu zákazníkov baviť nebude a neviem, či to Lenovu práve pomáha.

K5 Note je však veľmi príjemne pôsobiaci smartfón s hliníkovou unibody konštrukciou a tenučkým, len 8,5 mm profilom. O niečo dlhšie si musíte zvykať iba na ostrejšie hrany, ktoré zo začiatku môžu vaše dlane cítiť.

O to rýchlejšie si zvyknete na veľký IPS displej s Full HD rozlíšením. Má parádne farby a určite nesklamú ani pozorovacie uhly a štandardne dobrá čitateľnosť na slnku. Tú zlepšuje automatická regulácia jasu. Naopak, márne by ste hľadali podsvietenie trojice tlačidiel pod ním. Aspoň je dobre, že nezavadzajú na displeji, ich skrývanie a opätovné zobrazovanie pri fullscreen aplikáciách totiž androidy stále nezvládajú úplne bezchybne.

Počas prvých dní som pozoroval, že nastavenie vibračného a hlasného profilu akosi stále nie je také, ako som si pôvodne nastavil. Mohli za to tlačidlá hlasitosti na pravom boku. Hlasitosť vyzváňania totiž pochopiteľne možno regulovať tlačidlami "+" a "-", pričom úplné zníženie znamená aktiváciu vibračného režimu. K5 Note však túto reguláciu umožňuje aj pri uzamknutom zariadení. Pozor na to, veľké tlačidlá si často stlačíte aj pri neopatrnej manipulácií či vyberaní smartfónu z vrecka.

Na uzamykacej obrazovke sú už bežné rýchle skratky k telefónnej aplikácii, fotoaparátu a niekoľko kariet so zmeškanými udalosťami hneď pod veľkými hodinami. Lenovo však zašlo ešte ďalej a ponúka aj mimoriadne praktický Dnešný program, teda zobrazenie nadchádzajúcich udalostí z vášho kalendára. Vždy je to jedna z prvých vecí, ktorú v nastaveniach zapínam.

Grafická nadstavba sa vyznačuje množstvom nápadov a nastavení. Detailne prispôsobiť môžete až 10 skratiek (rýchlych prepínačov pre GPS, Letový režim či rýchlu aktiváciu prisvetľovacej LED). Zaujímavý je tu úsporný režim, úprava zvuku Dolby Atmos (tú odporúčame ako vždy vypnúť, prípadne nahradiť vlastným nastavením ekvalizéra) alebo takzvaná Bezpečná Zóna.

Zóny môže meniť práve spomenutý prepínač v hornej lište alebo automatika, ak GPS vyhodnotí, že sa nachádzate napríklad v blízkosti svojho domu. V Otvorenej a Bezpečnej Zóne sa môžu vaše notifikácie zobrazovať buď s celým textom upozornenia na uzamykacej obrazovke alebo s obsahom dostupným až po odblokovaní a otvorení príslušnej aplikácie. Navyše, oba profily sú na sebe úplne nezávislé, to znamená, že napríklad v Gmaili či Facebooku môžem byť v každej zóne prihlásený iným kontom.

Ostatné špecifiká, ktoré Vibe UI prináša, nájdete prehľadne zhrnuté v položke Funkcie v Nastaveniach. Určite tam zavítajte, aktivuje sa tu napríklad prebudenie obrazovky dvojitým poklepaním, spúšťanie fotoaparátu dvojitým stlačením tlačidiel hlasitosti či režim zmenšenej obrazovky pre pohodlnejšie písanie a ovládanie v jednej ruke - postačí palcom nakresliť polkruh v tvare "C".

Lenovo konečne prestáva experimentovať a okrem série domácich obrazoviek s widgetami už prináša aj normálny zoznam nainštalovaných aplikácií tak, ako to má väčšina androidov. Všetky ikony tak v K5 Note nemusia skončiť na základnej ploche.

Zdá sa mi, že aj vopred nainštalovaného balastu je oveľa menej, jeho kráľ, antivírus McAfee však nesmie chýbať. Samozrejmosťou sú nástroje ako budík, kalkulačka či kompas. Lenovo ich dopĺňa aj záznamníkom zvuku, ktorý však nepracuje iba ako diktafón, ale zvládne automaticky nahrávať aj všetky telefónne hovory. Môže ísť teda o ideálny pracovný nástroj pre každého, kto veľa telefonuje a často by sa chcel k dôležitým informáciám z konverzácie vrátiť. Dobre počuť obe strany a v prípade, že nechcete aby záznamy plnili pamäť automaticky, môžete nahrávanie povoliť aj priamo počas hovoru.

Predurčenie k pracovnému životu podčiarkuje aj priestor pre dvojicu SIM kariet. Obe zvládnu LTE, no sekundárna obsadí slot pre microSD kartu, takže k dispozícii bude už iba 16 GB vnútorné úložisko. Po prvom spustení bude voľných 8,85 GB.

Páči sa mi prehľadná telefónna aplikácia s rýchlym vyhľadávaním kontaktov, prepínaním na denník hovorov i šikovná softvérová klávesnica. Ponúka samostatné tlačidlá pre čiarku i bodku a písanie číslic pri dlhom podržaní horného radu písmen.

Prispôsobiteľná je aj horná lišta, kde okrem ukazovateľa zostatku energie v batérii môžete povoliť aj geekovský ukazovateľ aktuálnej prenosovej rýchlosti pre dáta či Wi-Fi.

Naopak, pár vecí budete pravdepodobne musieť riešiť inštaláciou vhodného softvéru z Google Play. Ak vám nevyhovuje prítomnosť osobného i pracovného e-mailového účtu spolu v natívnej aplikácii Gmail, budete sa musieť porozhliadnuť po vhodnom poštovom klientovi.

Podobné je to s Galériou. V systéme žiadna nie je. Zachytené fotografie si tak budete zobrazovať cez rýchly náhľad fotoaparátu a následné listovanie staršími položkami, alebo rezignujete a absolvujete cestu cez otravný nastavovací tutorial v "googláckej" aplikácii Fotky. Tá okrem snímok priamo v pamäti zariadenia zobrazí aj všetky vaše fotografie nachádzajúce sa v službe Google Photos. K nim samozrejme pristupuje cez internet a váš dátový balík, čo v zahraničí nemusí byť práve ideálne.

Na druhej strane, Google Photos je veľmi šikovná služba s automatickou úpravou záberov, zálohovaním i vynikajúcim webovým rozhraním pre návštevy z desktopu. Len ju mám rád ako samostatný softvér a k svojim snímkam v pamäti zariadenia (kde neotravuje ďalší obsah) radšej pristupujem napríklad cez QuickPic.

Lenovo Vibe K5 Note sa chváli 13-megapixelovým fotoaparátom a predným snímačom s podobne sľubným 8 Mpix rozlíšením. Okamžite si všímam šikovné oddelenie nahrávania videa a vyvedenie najčastejšie používaných funkcií, teda HDR a blesku na samostatné tlačidlá.

Vyváženie bielej a ISO je ukryté v nastaveniach, čo však vôbec nevadí. Určite si však aktivujte pomôcku s názvom Trojosové vyrovnanie - ide o výstup s polohových senzorov a gyroskopu, ktorý vám napríklad pomôže vyrovnať horizont alebo držať objektív bez väčších otrasov pri snímaní nočných záberov s dlhšími časmi expozície.

Z nočných záberov s množstvom šumu na zadok určite nepadnete. Na snímač cez objektív s clonovým číslom f/2.2 nedopadne dostatok svetla a žiariace objekty (budovy a lampy) budú prepálené.

Cez deň je však situácia iná, za jasného počasia ponúkne verné farby a v kategórii okolo 200 eur patrí nepochybne k tomu najlepšiemu. HDR dokáže pomôcť najmä pri snímaní objektov v protisvetle. Pri fotografiách krajiniek samozrejme tiež, opäť si však myslím, že v týchto prípadoch je až priveľmi agresívne a potláča prirodzené farby objektov niekam do segmentu instagramových filtrov.

Full HD videá sú už opäť v poriadku (zvuk majú zaznamenávať až tri mikrofóny) a rovnako tak aj snímky z prednej kamery. Tej navyše pomáha na trhu stále rozširujúca sa novinka - prisvetľovanie zobrazením hnedej alebo ružovej farby na displeji a maximálnym jasom displeja na krátky okamih tesne po stlačení spúšte. Softvér tak potláča absenciu predného blesku.

Smartfón dostal veľký mono reproduktor na chrbte, vďaka čomu nebude tlmený vašimi rukami pri hraní hier. Nálepky Dolby Atmos berte na vedomie až pri pripojení slúchadiel. Lenovo nezabudlo na FM rádio, bez funkcií ako RDS či RT.

Prípadní majitelia sa môžu spoľahnúť na už tradične vysokú kapacitu batérie. V prípade Lenova Vibe K5 Note je to 3 500 mAh, ktoré poľahky vydržia celý deň aj pri veľmi aktívnom používaní. Pri striedmom používaní a zväčša pasívnom pripojení na Wi-Fi na konci dňa zostane okolo 60 %.

Výhody:

+ nízka cena

+ 3 GB RAM

+ v tejto kategórii slušný fotoaparát a predná kamera

+ náhľad kalendára na uzamykacej obrazovke

+ kovové telo

+ veľká 3 500 mAh batéria

Nevýhody:

- menej miesta vo vnútornom úložisku

- Dual SIM iba bez vloženej pamäťovej karty

- slabší hlasitý reproduktor

- slovenská verzia bez čítačky odtlačkov

Orientačná cena: 209 € (mobilonline.sk)

Záver

Lenovo Vibe K5 Note, presnejšie jeho verzia v oficiálnej slovenskej distribúcii síce neponúkne čítačku odtlačkov prstov na chrbte, no nahrádza ju výkonným hardvérom a viac než slušnou batériou s dlhou výdržou na jedno nabitie. To všetko zabalené v lákavom kovovom tele s veľkým Full HD displejom.

Operačný systém poteší podarenou nadstavbou a funkciami navyše, pričom s aktuálnou cenovkou len tesne nad dvesto eur nemôžeme nič vyčítať ani výsledkom z oboch fotoaparátov. Výrobca navyše k svojmu dual SIM smartfónu pribalil aj fóliu a ochranný kryt. K5-tke s 5,5” obrazovkou by tak prospelo snáď už iba väčšie vnútorné úložisko.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo Vibe K5 Note (A7020) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Michal 27.06.2016 - 00:48

Neviem ako v zlatej, ale v strieborno bielej verzii su tlacitka pod displejom podsvietene, da sa nastavit ako dlho po stlaceni maju svietit - co je vynikajuce, lebo v noci nerusia. A ako som pisal, je uz u nas oficialne aj verzia s 32GB uloziskom, citackou prstou a aj s 3GB Ram.

Michal27.06.2016 - 10:35 Trvalý odkaz

Uz je tu aj recenzia, parada :-)

Knoxville27.06.2016 - 11:28 Trvalý odkaz

Pekna,nezaujata recenzia...

Michal27.06.2016 - 16:29 Trvalý odkaz

Btw na jednej z fotiek v clanku vidim moznost nastavit Podsvietenie tlacidiel ponuky, nejedna sa o podsvietenie tlacidiel pod displejom? Mdrak pise ze ich tiez ma podsvietene, snad by nebol taky rozdiel medzi striebornou a zlatou verziou. Ako to teda je?

Matej Krajčovič27.06.2016 - 18:33 Trvalý odkaz

Tak kolegovia hlasia, ze aj nasa verzia svieti. Mizerne, a vidno to naozaj len v uplnej tme.

Celá diskusia 29 príspevkov