Meizu Pro 6 - inovatívny displej, návykové gestá a zbytočné kompromisy

Recenzia dual SIM androidu s 5,2'' Force touch displejom a Full HD rozlíšením, dostatkom výkonu, nadstavbou Flyme OS a 21 Mpix fotoaparátom.

Firma Meizu patrí medzi najväčších hráčov na čínskom trhu a jej výrobky sa už dostali aj na náš trh. Model Pro 6 je ich najnovšou vlajkovou loďou, ktorá zaujme vo všetkých smeroch. Telefón som testoval tri týždne a za tú dobu ma neprestala udivovať odlišnosť od vecí, na ktoré sme zvyknutí pri modeloch spoločností Samsung, Sony a iných.

ikona

Základné info: Meizu Pro 6Výkonný 5,2'' dual SIM android s Full HD displejom, 3D Touch technológiou, čipsetom Helio X25, 4 GB RAM, 21 Mpix fotoaparátom, 2 560 mAh batériou a novým konektorom USB-C.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

"To je iPhone?", presne s touto otázkou som sa stretával zakaždým, keď som vytiahol Pro 6 z vrecka nohavíc. Meizu bolo za nápadnú podobnosť ich výrobkov práve s modelmi od cupertínskeho velikána neraz kritizované, no Pro 6 je rovnako podobný, ako je aj odlišný. Do ruky sadne ako uliaty a vďaka zaoblenému hliníkovému rámu a 2.5D sklu v ruke nereže. Rozmery pri použitej uhlopriečke sú akurát, jediné čo prekvapí, je vysoká hmotnosť 165 gramov.

V porovnaní s priamym konkurentom Xiaomi Mi 5 je telefón veľmi ťažký a nie je to batériou, keďže má podpriemernú kapacitu. Za zvýšenú hmotnosť môže displej citlivý na tlak (3D Press). Telefón zaujme množstvom detailov, ktorými sú napr. na koncoch zakrivené antény na zadnej strane alebo LED blesk pozostávajúci z 10 led diód v kruhovom usporiadaní.

Spracovanie je veľmi kvalitné a na telefóne som nenašiel žiadne vady. V balení nájdeme okrem telefónu USB-C kábel, nabíjačku s podporou rýchleho nabíjania (až 24W) a nástroj na otvorenie SIM zásuvky.

Prednú stranu zdobí 5,2'' Amoled displej s Full HD rozlíšením. Na displej je radosť pozerať. Rozlíšenie je pri tejto uhlopriečke úplne postačujúce. Režim podania farieb, a aj teplotu farieb si môžete nastaviť podľa vašich preferencii. Potešilo ma, že Pro 6 nemá nevkusne veľké čierne rámčeky okolo displeja, ako je tomu v prípade Xiaomi Mi 5 alebo Huawei Mate 8.

Biela verzia tak pôsobí veľmi elegantne. Veľkým prekvapením je 3D Press, variant Force Touch. Táto funkcia radí Pro 6 medzi elitu v inováciách, veď telefóny s Force touch displejom zrátate na prstoch rúk. Využitie tejto technológie je však možné iba vo vstavaných aplikáciách od výrobcu a na domácej obrazovke. Táto situácia sa zmení, keď Google implementuje technológiu Force Touch priamo do Androidu.

Displeju môžem iba ťažko niečo vytknúť, ocenil by som však lepšiu čitateľnosť na priamom slnku. Pod displejom nájdete iba hlavné tlačidlo so vstavanou čítačkou odtlačkov prstov. Žiadne navigačné tlačidlá sa tu nenachádzajú. Čítačka odtlačkov prstov mTouch funguje prekvapivo dobre, na odomknutie telefónu je potrebné ho najskôr prebudiť, podobne ako na Samsungoch, Xperiách či iPhonoch.

Čínski konkurenti displej automaticky rozsvietia a odblokujú po letmom priložení prsta na čítačku. Zamknúť okrem samotného telefónu môžete aj aplikácie alebo dokumenty.

Predná kamera a snímač vzdialenosti a okolitého svetla sú chránené ochranným sklom presne tak ako displej. Naľavo od prednej kamery sa nachádza notifikačná dióda, ktorá má však iba jednu (bielu) farbu.

Zadná strana je rovná a šošovka fotoaparátu vystupuje len minimálne, telefón sa preto na stole takmer nehýbe a dá sa na ňom bez problémov písať.

Reproduktor nájdeme na spodnej strane, napravo od USB-C portu. Hlasitosť je adekvátna, no telefón pri prehrávaní hudby celý rezonuje.

Výkonu má telefón na rozdávanie, poháňa ho 10-jadrový Mediatek Helio X25. Fanúšikovia Meizu boli sklamaní z voľby tohto procesora, pretože rad Pro sa vyznačoval použitím procesorov Exynoss od spoločnosti Samsung. Voľba čipsetu od Mediateku sa dá zdôvodniť len menšou cenovkou a exkluzivitou na dočasné obdobie pre Meizu.

Tak či onak, Helio X25 patrí medzi to najlepšie na trhu a poráža Kirin 950 v Mate 8. V Antutu Pro 6 atakuje 100000 hranicu, ja som nameral 99874, čo radí Pro 6 medzi to najlepšie na trhu. Žiaľ, opäť sa stretávame s použitím slabšieho grafického jadra Mali-T880 MP4, preto X25 nemôže súperiť s Exynosom 8890 v Samsung Galaxy S7 alebo Qualcommom Snapdragon 820 v Xiaomi Mi 5, LG G5, HTC 10 a i. Na bežné používanie a hranie aj náročných hier je však výkon úplne postačujúci. Telefón sa pri veľkej záťaži zahrieva, v používaní to však neprekáža.

Batéria je jednou z kontroverzných stránok Pro 6, dosahuje hodnotu iba 2560 mAh, čo je v dnešnej dobe málo. Aká je výdrž na jedno nabitie, keď telefón poháňa desaťjadrový čipset? Na prekvapenie sa nevymyká priemeru, deň používania zvládne bez problémov. Viem si však predstaviť, že pri náročnom používaní – mobilné dáta, volania, pozeranie videí a podobne, by mohol vo večerných hodinách nastať problém.

Okrem piatich nastavených výkonnostných režimov a jedného individuálneho má Pro 6 ešte jedno eso v rukáve – rýchle nabíjanie. Meizu zapracovalo až 24W nabíjanie a tvrdí, že Pro 6 sa nabije na 100 % za 60 minút. Toto tvrdenie sa potvrdilo aj pri mojom testovaní:

5 min - 12%

10 min - 25%

15 min - 38%

30 min - 71%

45 min - 90%

68 min - 100%

Pro 6 sa naozaj nabíja veľmi rýchlo, žiaľ s tým prichádza nežiaduúci efekt - prehrievanie. Pri nabíjaní rozhodne neodporúčam telefón používať, nakoľko len samotné držanie telefónu je nepríjemné.

Konektivita nesklame, no ani neočarí. Ako už je pri čínsky zariadeniach štandardom, nechýba podpora dual SIM – dve nanoSIM karty. USB-C konektor podporuje 3.1 Gen 1 (3.0) rýchlosti. Za najväčšie nedostatky pokladám absenciu LTE 800 MHz a slotu na microSD kartu. OTG v mojom prípade fungovalo iba čiastočne – klávesnica a myš fungujú, USB kľúč nie, problém môže byť v redukcii, ktorú som použil.

Nadstavba Flyme ma veľmi príjemne prekvapila. V Pro 6 nájdeme verziu 5.2., ktorá stavia na Androide 6.0. Počas môjho používania boli dostupné dve aktualizácie z verzie 5.2.0.0A na 5.2.0.1A a následne 5.2.1.0.A. Dve aktualizácie v priebehu mesiaca sú dobrým znamením, že sa výrobca o zariadenie stará. Samotnú nadstavbu hodnotím veľmi pozitívne, prináša originálny pohľad na to, ako Android môže vyzerať.

Dizajnový jazyk mne osobne vyhovoval a na Amoled displeji pekne vynikli všetky farebné prvky. Za najoriginálnejší prvok nadstavby Flyme pokladám ovládaciu schému. Ako som už spomenul, pod displejom nájdete iba home button. Ten má však dve funkcie, pri jeho stlačení funguje ako klasický home button, ale pri priložení prsta má funkciu tlačidla spať.

Nedávne aplikácie sa zobrazia, keď potiahnete prst zo spodku displeja nahor a je jedno na ktorej strane. Na túto nezvyčajnú ovládaciu schému som si rýchlo zvykol nakoľko je veľmi intuitívna. Taktiež musím pochváliť notifikačnú listu a panel rýchlych nastavení. V notifikačnej lište sa vám zobrazia upozornenia a pokiaľ ide o správu, tá sa postupne roluje a vy si ju môžete prečítať bez toho, aby ste príslušnú aplikáciu otvorili.

Nechýbajú ani gestá na uzamknutej obrazovke, po dvojitom poklepaní telefón už štandardne prebudíte, horizontálnymi posunutiami môžete prepínať medzi pesničkami, alebo priradiť ľubovoľnú aplikáciu zo všetkých nainštalovaných jednému z 8 gest v tvare rôznych písmen. Režim dvoch obrazoviek podporuje iba vstavané aplikácie, a to nastavenia, video, správy, dokumenty a hlasové ovládanie. Túto funkciu preto považujem za nevyužiteľnú a v porovnaní s riešeniami od Samsungu alebo LG za sklamanie.

Zaujímavosťou je však fakt, že vstavaná kalkulačka podporuje zmenšenie a následné vykreslenie nad ostatnými aplikáciami. Kalkulačka okrem štandardných a matematických výpočtov obsahuje tiež prevody mien, dĺžky, plochy, hmotnosti a objemu. Ďalšou zaujímavou vstavanou aplikáciou sú nástroje, medzi ktorými nájdete zrkadlo, meter, lupu alebo kompas. Nechýba tu ani ovládanie LED blesku a tri režimy, v ktorých je možné zvoliť, či majú svietiť ledky v teplej alebo studenej bielej farbe, alebo obe naraz.

Pri používaní som sa nestretol so sekaním a telefón funguje pekne plynule, čomu napomáhajú aj 4 GB RAM. Za nedostatky nadstavby pokladám absenciu slovenčiny a upozornenia v čínštine, ktoré sa nedajú vypnúť. Tieto nedostatky by však mali byť odstránené v medzinárodnej verzií nadstavby Flyme, ktorá by mala byť dostupná čoskoro.

Hlavný snímač vďaka veľkému rozlíšeniu 21 megapixelov dokáže zhotoviť fotografie, ktoré sú aj po priblížení veľmi ostré, pri HDR pekne vynikne zeleň a obloha. Zapracovať by sa však rozhodne dalo na ostrení a stabilizácii, OIS chýba. Čierna časť, okolo ktorej sú umiestnené LED diódy, ukrýva laserové zaostrovanie. V aplikácii fotoaparátu ma zaujal vyšší počet filtrov – 12, a hlavne vodováha okolo tlačidla spúšte.

V high-endovom zariadení nesmie chýbať snímanie spomalených záberov či nahrávanie v 4K, Pro 6 zvláda obe funkcie. Po nahraní 4K videa na YouTube sa ale zobrazila chybová hláška o nepodporovanom formáte. V režime panorámy mi prekážalo, že telefón musí byť v zvislej polohe, podobne ako iPhone. Pokiaľ chcete urobiť panorámu na výšku a zosnímať tak napríklad vysokú vežu, telefón musíte otočiť do horizontálnej polohy a pohybovať sa smerom nahor.

Meizu Pro 6 som porovnal s Huawei Mate 8 a môžem len konštatovať, že Pro 6 fotí lepšie. Za najväčšiu slabinu by som označil fotenie za zlých svetelných podmienok, príčinou môže byť clona ƒ/2.2, konkurencia používa snímače s väčšou priepustnosťou, Samsung Galaxy S7, ktorý sa radí medzi špičku, má napríklad clonu ƒ/1.7.

Výhody:

+ dizajn a kvalitné spracovanie

+ Amoled displej s 3D Press

+ dual SIM

+ USB-C a rýchle nabíjanie

+ Flyme OS

+ ovládacie gestá

+ rýchly a presný snímač odtlačkov prstov

Nevýhody:

- absencia 800 MHz LTE

- 2560 mAh batéria

- obmedzená dostupnosť

- chýba slot na microSD kartu

- problém s nahrávaním 4K videa na YouTube

- zatiaľ chýba SK lokalizácia (len čínska a anglická)

- množstvo čínskeho balastu

Orientačná cena: 450 €

Záver

Meizu patrí medzi prémiové značky na čínskom trhu a to sa odráža aj na cenovke Pro 6, ktorá je približne 450 € vrátane poštovného. Odporúčam nakupovať na stránke www.ibuygou.com, ponúkajú kvalitné služby, rýchle dodanie cez DHL a aj možnosť poistenia objednávky proti colným poplatkom. Nejedná sa teda o cenového priekopníka alebo predsa? Meizu Pro 6 je najlacnejším smartfónom s Force touch displejom. Hoci sa nejedná o zariadenie s najvyšším výkonom alebo najdlhšou výdržou, Pro 6 hodnotím pozitívne. Zaujímavá zmes nadpriemernej výbavy, originálnej nadstavby Flyme a kvalitného spracovania robí z Pro 6 veľmi špecifický produkt. Svojou jedinečnosťou však môže len zaujať.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Meizu Pro 6 (+ videá z mobilu).

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 23.06.2016 - 17:56

Graficky cip ma menej jadier ako ten u S7 a aj nizsi takt ako ten u Huawei P9. Grafickym vykonom je na tom Pro6 dost mizerne...

matoe23.06.2016 - 19:58 Trvalý odkaz

na moj vkus prilis kopiruje iPhone

Daniel24.06.2016 - 02:14 Trvalý odkaz

Zdravím. Prepáčte mi, že sa môj komentár týka mimo tému, ale prosím vás poradili by ste mi s výberom medzi 2 telefónmi. Konkrétne medzi Lenovo vibe p1 a Huawei p9 lite. Chcem si kúpiť nový telefón a neviem sa rozhodnúť medzi týmito dvoma. Za každú radu vám ďakujem.

matoe24.06.2016 - 17:28 Trvalý odkaz

ja by som bral huawei, kvoli nadstavbe

landov29.06.2016 - 18:45 Trvalý odkaz

Lenovo nikdy viac. Tak mizerna podpora sa len tak hned nevidi.

Celá diskusia 7 príspevkov