Čitatelia Fony.sk infraport v mobile oceňujú, ale nie všetci

Má infraport v mobile svoje opodstatnenie alebo je to zbytočnosť? Na tom sa nevedia zhodnúť ani naši čitatelia. Ovládať domácu techniku priamo z telefónu je pre niekoho pohodlné, iný to využíva iba ba ohúrenie okolia.

Kedysi nebol infraport (IrDA - Infrared Data Association) v mobile, ktorý slúži na bezdrôtovú komunikáciu pomocou infračerveného žiarenia, žiadnou zvláštnosťou. Mal ho napríklad aj môj Siemens S55 a používala som ho na spárovanie s notebookom a posielanie súborov či pripojenie na internet, keď mobil poslúžil ako modem. Bolo to v čase, keď Wi-Fi v mobile bolo výnimkou, nie štandradom. Postupne sa z telefónov začal vytrácať a teraz ho nájdeme hlavne v mobilných zariadeniach čínskych výrobcov, no nezabúda naňho pri niektorých modeloch ani HTC, LG či Samsung.

Jeho využitie je však iné než kedysi. Väčšinou slúži ako univerzálny diaľkový ovládač techniky v domácnosti, ako sú televízory, audio systémy, DVD prehrávače, projektory, set-top-boxy, klimatizácie a podobne. Stačí pár krokov na displeji smartfónu a onedlho máte techniku pod kontrolou.

Podľa ohlasov čitateľov na našej facebookovej stránke najviac využívajú infraport v mobile na ovládanie televízora doma, ale aj v podnikoch, keď sa im zdá, že hrá veľmi hlasno. Jednoducho ho stíštia aj bez pomoci personálu. Alebo prepnú na iný kanál. Využitie nájde aj pri klimatizácii v práci a jeden čitateľ - zlomyseľník - ním dokonca vypína profesorke v škole projektor.

Na fotografii uverejnenej v príspevku na našom Facebooku je Coolpad Torino S, ktorý infraportom, podobne ako starší model Coolpad Porto, disponuje. Práve v tejto cenovej kategórii prítomnosť infraportu príjemne prekvapuje. Torino S aktuálne v redakcii testujeme, a tak sa už môžete tešiť na recenziu.

Ako ste na tom vy? Používate infraport v mobile alebo je to podľa vás zbytočná vec? Budeme radi, ak sa o svoje skúsenosti podelíte s ostatnými v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

torko02 17.06.2016 - 20:15

nepoužívam, nepotrebujem to... možno niekto využije ale pre mňa je to úplna zbytočnost :P ... načo... však či uz od tv, klimatiacie... mam dialkove... čo je rýchlejšie, chytit do ruky mobil, odblokovat dispelj, otvoriť prislušnu aplikáciu a potom s tym ovladat tv, klímu... alebo chytim do ruky dialkove a hned mozem robiť co chcem a hlavne co potrebujem... ked to aj v mobile mať nebudem hlavu si o stenu koli tomu buchať teda nebudem :D

Tomas17.06.2016 - 21:16 Trvalý odkaz

Aj podla mna je to to zbytocnost. Na predchadzajucom telefone som ho mal ale nevyuzival som ho. Teraz ho nemam a nechyba mi, ale urcite sa najde niekto, kto vyuzitie najde. Takze ako sa vravi "radsej by som ho mal a nepotreboval, ako nemal a potreboval"

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease17.06.2016 - 22:09 Trvalý odkaz

Dva krát ťuknem po displeji a DO mi "pláva" nad ikonami a widgetmi. V obývačke mám na stolíku 4 diaľkové a nikdy nepotrebujem len jedno. Čo je rýchlejšie ovládať všetko z mobilu, alebo striedať originály?
Ako kedy, čo je skôr po ruke. Nevýhodou je, že musím pozerať na displej čo stláčam a zároveň musí byť fon viac vodorovne, aby ho zachytil IrDA prijímač. Origo DO má predsalen fyzické tlačidlá, ktoré sa dajú nahmatať.
Super je keď sa dáky dialkáč zapatroší, alebo pokazí - no stress.

Niektoré nové prístroje s WiFi ani DO nemajú. Stiahni si apku a ovladaj..
*infraport, by ozaj nebolo treba. Keby zariadenia mali miesto toho wifi, alebo BLUETOOTH, ktorý je vo fonoch 16 rokov, lenže napríklad do TV sa montuje nie viac ako 2 roky a je ich ako šafranu.
To by bolo Best riešenie. Odpadla by priama viditeľnosť na prijímač. Väčší dosah, atď.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.06.2016 - 22:35 Trvalý odkaz

Na G4 som aj ja infraport vyuzival casto. Aj s vstavanou appkou sa ho daju "naucit" rozne DO.

Nightmare17.06.2016 - 22:49 Trvalý odkaz

ja to tiez celkom vyuzivam

Celá diskusia 12 príspevkov