Lenovo Moto X Style - čistý Android, čistý štýl

Recenzia štýlového dual SIM androidu s 5,7'' QHD displejom, kvalitnými stereo reproduktormi a notifikáciami na zhasnutej obrazovke.

Smartfóny s kultovým em-kom v logu si moje sympatie získali už dávnejšie. Očaril ma ich dizajn, bohatá paleta farebných riešení a najmä čistý Android pod kapotou, ktorý zaručoval rýchle aktualizácie na najnovšiu verziu operačného systému. Po odkúpení Motoroly Lenovom sa dalo tušiť, že Lenovo bude určite chcieť vyťažiť z popularity týchto modelov a predstaví ich aj na ďalších trhoch. A nezabudlo sa ani na ten náš. Zo štvorice modelov sa mne osobne najviac pozdáva Lenovo Moto X Style a som rád, že práve s ním som mohol stráviť niekoľko týždňov. Už teraz prezradím, že nesklamal.

ikona

Základné info: Motorola Moto X Style (XT1572)Tretia generácia najvybavenejšej Motoroly ponúkne 5,7-palcový Quad HD displej, 21-megapixelový fotoaparát a 3 GB RAM. Tentoraz sa nezabudlo ani na predný blesk a microSD karty.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Smartfóny radu Moto charakterizuje okrem iného bohatá paleta farebných prevedení a zadné kryty z menej tradičných materiálov. Podobne ako u ostatných modelov, tak aj pri Moto X Style bude slovenský zákazník obmedzený iba na pár variácií. V obchodoch aktuálne nájdete tri verzie – 16 GB verziu s podporou dual SIM v čiernom prevedení a jednosimkovú 32 GB verziu v kompletne bielej alebo s bielou prednou stenou a tou zadnou v netradičnom drevenom prevedení. K nám dorazila prvá spomínaná verzia.

Moto X Style si ma získala vzhľadom a vydarenou konštrukciou. Napriek väčším rozmerom spravil výrobca dosť pre to, aby sa s telefónom pracovalo pohodlne a isto. Pochválim tenké rámčeky okolo displeja, vďaka ktorým sa podarilo udržať šírku telefónu na rozumnej hodnote, a najmä zaoblenú zadnú stenu so soft-touch povrchom s príjemným drážkovaním.

Telefón padne do ruky ako uliaty, zadná stena nezachytáva odtlačky a aj pri fotení jednou rukou som si pri držaní istý. Potešia aj maličkosti. Napríklad malý zapustený priestor pod fotoaparátom s logom Moto, kam som si pri používaní opieral ukazovák.

Pocit pevnosti zdôrazňuje kovový lem okolo. Aj tu musím výrobcu pochváliť za matné prevedenie, ktoré nezachytáva odtlačky a nepôsobí tuctovým dojmom v štýle pochrómovania. Hrúbkou konštrukcia neočarí, no jedenásť milimetrov nameriate iba v strednej časti. Boky telefónu sú o poznanie užšie, o čom svedčí aj tenké prevedenie tlačidiel v pravej bočnej stene. Moto X Style sa nemôže pochváliť zvýšenou odolnosťou, no najmä po konštrukčnej stránke by som sa o telefón nebál a ochranný kryt z balenia nechal bokom.

Predná stena je plná príjemných prekvapení. Dvojicu stereo reproduktorov pochválim za výborný zvukový prednes, ktorý podľa mňa patrí k tomu najlepšiemu. Hudbu som cez ne počúval často a rád. Okrem kvality a dobrej hlasitosti však musím pochváliť aj netradičné prevedenie s tenkými vystupujúcimi kovovými plochami. Neviem, či to bol zámer, ale toto riešenie so sebou prinieslo aj pár ďalších pozitív. Vďaka vystupujúcim plochám nie je pri položení telefónu displejom nadol zvuk tlmený a displej sa priamo nedotýka plochy. Dovolím si predpokladať, že toto riešenie vám párkrát určite zachráni displej pred rozbitím. Tenké pásiky som si pochvaľoval aj pri hraní hier alebo sledovaní videí naležato. Vtedy si na ne môžete pokojne oprieť prsty a zvuk aj tak nebude výrazne tlmený.

Za najlepšiu funkciu súvisiacu s prednou stenou považujem rozsvietenie monochromatickej zablokovanej obrazovky pri prejdení rukou ponad telefón. Pohyb sleduje trojica nenápadných senzorov, na bielej verzii je ich vidieť viac. Po rýchlom mávnutí sa rýchlo dozviem aktuálny čas a dokonca aj notifikácie zmeškaných udalostí. Poďme ale poporiadku. Na zobrazení času letmým pohybom ruky som sa stal závislým. Znie to možno jednoducho, ale takéto riešenie je oveľa pohodlnejšie než rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním. Napríklad telefón položený na nočnom stolíku by ste museli najprv rukou nahmatať, a až následne previesť gesto na zobrazenie času. V prípade Moto X Style stačí jedno širšie mávnutie a trojica senzorov si vás už nájde.

Výborne spracované sú aj notifikácie zmeškaných udalostí. Po prijatí upozornenia sa čiernobiela obrazovka párkrát rozsvieti. Typ zmeškanej udalosti sa dozviete už z ikony aplikácie. Jej podržaním sa v hornej časti zobrazí pár základných informácií, napríklad odosielateľ a časť konverzácie. Ak je pre mňa správa v danom momente nepodstatná, pustím ikonu notifikácie, displej sa zhasne a ja sa k nej môžem vrátiť neskôr. Potiahnutím do strany ju z tejto obrazovky odstránim, a ak ide o niečo dôležité, potiahnutím ikony nahor sa dostávam priamo do danej aplikácie.

Obrazovka nie je obmedzená iba na zobrazenie podrobností o jednej udalosti. Našiel som si tu štvoricu emailov s informáciou o odosielateľoch a predmetoch, prípadne väčšiu časť konverzácie cez Facebook Messenger. Veľmi šikovná a návyková funkcia. Ak si chcete dať od notifikácií počas noci pauzu, môžete im nastaviť časový interval, kedy sa nebudú zobrazovať. Rozsvietenie displeja mávnutím ruky však funguje naďalej, čo je super.

Informovanie o notifikáciách si do svojich rúk vzal displej, v dôsledku čoho sa na klasickú notifikačnú diódu zabudlo. Nevadí, ale v niektorých situáciách, napríklad počas nabíjania, by som ju tu rád videl. V mieste nad displejom tak najviac zaujme predný fotoaparát s LED bleskom. Ten slúži prekvapivo dobre a osvetlenie v tme dávkuje rozumne. Prvé osvetlenie vyhodnotí scénu a až následne sa zhotoví fotografia s bleskom.

Výrobca doprial modelu X Style veľký, 5,7-palcový IPS displej, ktorý pokrýva ochranné sklíčko Gorilla Glass 3. Menšie mínus dávam displeju iba za zobrazenie bielej, ktoré je trochu dožlta. Inak som veľmi spokojný. Farby sú verné a maximálny jas si hravo poradí aj s používaním na slnku. Obsah na displeji bol veľmi dobre čitateľný.

Nastavenia displeja sú chudobnejšie a okrem aktivácie automatickej regulácie jasu, dvoch režimov zobrazenia farieb a nastavenia dĺžky podsvietenia, tu nič prevratné nenájdeme. Tým, že mám v ruke čistý Android musím zabudnúť aj na pokročilejšie funkcie, ktoré by spríjemnili ovládanie väčšieho displeja. Mám na mysli najmä zmenšenie prostredia alebo používanie dvoch aplikácií naraz.

V hornom slote nájdeme miesto pre dve SIM karty a plnohodnotný slot pre microSD kartu. Väčšinou sa výrobcovia uberajú smerom hybridného slotu pre SIM a microSD kartu, preto som rád, že v tomto prípade tomu nie je tak. Pri kúpe si však treba položiť otázku, či uprednostniť dvojicu slotov pre SIM, no iba 16 GB interný priestor s reálne dostupnými 9,61 GB, alebo siahnuť radšej po jednosimkovej verzii s 32 GB úložiskom. Android 6.0 mi ponúkol na našej 16 GB verzii používať microSD kartu v slote ako interné úložisko, no ideálne riešenie by som si predstavoval trochu inak.

Áno, aplikácie je možné v plnej veľkosti ukladať na microSD kartu, no najprv musia byť nainštalované do klasického interného úložiska a až následne presunuté. Možnosť zvoliť si na ukladanie microSD kartu som nenašiel. Ak máte inú skúsenosť, budeme radi, ak sa s nami podelíte v diskusii. Druhý menší problém nastal pri samotnej karte. Súčasťou predajného balenia je aj 32 GB pamäťovka triedy 10 s čítaním 45 MB/s. Napriek slušnej rýchlosti ma systém upozornil, že microSD karta je pomalá a aplikácie prenesené na toto úložisko sa môžu zasekávať.

Správu dual SIM nájdeme v nastaveniach a taktiež vo výsuvnej lište. Podobne ako u väčšiny smartfónov, aj tu si môžete nastaviť predvolenú kartu pre hovory, správy a dáta. Prípadne si môžete zvoliť možnosť pýtať sa alebo možnosť učenia, kedy po niekoľkých rovnakých aktivitách, napríklad jednému kontaktu z konkrétnej SIM, už vie systém následne vyhodnotiť, že budete chcieť zrejme použiť túto SIM. Počas hovoru na jednej zo SIM kariet sa telefón správa ako väčšina dual SIM na trhu, čo znamená, že tá druhá je automaticky neaktívna a druhý volajúci počuje iba info o vašej nedostupnosti.

MicroUSB konektor v spodnej stene poslúži okrem nabíjania a prepojenia s PC aj na pripojenie externých zariadení cez USB OTG. USB kľúč rozpoznal, ale pri zapojení externého harddisku so súborovým systémom NTFS som už tradične stroskotal na hláške o nepodporovanom, prípadne poškodenom úložisku. To je typické pre väčšinu smartfónov.

Aj keď hardvérová výbava nevystrelí na popredné priečky v bechmarkoch, výkonu je tu dostatok. Telefón hravo zvládne graficky náročnejšie hry a ani pri dlhšom používaní sa konštrukcia neprehrieva. V jeho útrobách nájdeme šesťjadrový čipset Snapdragon 808 (MSM8992), ktorého súčasťou je aj grafický procesor Adreno 418. V benchmarku AnTuTu dosiahla Moto X Style 68 540 bodov.

Tri gigabajty RAM-ky v kombinácií s čistým Androidom vo verzii 6.0.1 tu bolo cítiť. Telefón bežal veľmi svižne, bez akýchkoľvek zásekov, pádov aplikácií alebo nebodaj samovoľných reštartov. Počas používania dorazilo niekoľko malých aktualizácií, čo je len dôkazom toho, že o čistý Android je postarané pravidelnejšie, než u Androidu s nadstavbami. Jednou z noviniek v Androide 6.0 je lepšia správa povolení pre aplikácie. Už sa nemusíte čudovať, prečo jednoduchá hra si žiada povolenie k odosielaniu SMS správ a pod. Skrátka jej to zakážete.

Prostredie od Googlu je jednoduché, ale plne vyhovujúce. Poteší samostatná ponuka aplikácií a taktiež výsuvná lišta so skratkami. Chýbajúcemu stavu batérie v percentách v hornom riadku sme sa venovali už pri predošlých smartfónoch radu Moto, no postup aktivácie spomeniem aj tu. Po dlhšom podržaní na ikone nastavení (koliesko) vo výsuvnej lište pribudne v ponuke nastavení položka Tuner používateľského rozhrania systému. Tu okrem iného nájdete aj zapnutie percent batérie.

Lacnejšia Moto X Play prekvapila FM rádiom, ktoré je možné spustiť aj bez slúchadiel. Pre zmenu, v Moto X Style sa naň úplne zabudlo. Zvyšná nádielka aplikácií určite pokryje väčšinu potrieb, množstvo ďalších titulov nájdete v obchode Google Play.

Fotoaparát ma svojou kvalitou presvedčil a používal som ho často. Svedčil o tom aj konečný počet snímok presahujúci hodnotu štyristo. Pri tak častom snímaní si však neodpustím kritiku voči zapusteniu pomerne malého objektívu, ktorý som musel neustále čistiť najmä od prachu. Maximálne rozlíšenie fotoaparátu je dvadsaťjeden megapixlov, v ktorom sníma pri pomere strán 4:3. Prepnutie na širokouhlé snímanie pri pomere 16:9 zníži rozlíšenie na šestnásť megapixlov. Fotografie nasnímané počas dňa sú veľmi slušnej kvality, s verne zachytenými farbami a dostatkom detailov, ktoré som preskúmal aj na väčšom monitore. V noci už nastupuje šum a Moto X Style na súčasných lídrov vo fotení v tme stráca, no kvalita je stále dostačujúca.

Prostredie fotoaparátu mi veľmi nesadlo a po pár dňoch som mal chuť vymeniť ho za niečo iné z obchodu Google Play, napríklad Fotoaparát od Google. Nakoniec sme však spolu vydržali. Chýba mi tu softvérová spúšť v pravej časti obrazovky a v ľavej časti by som zasa rád videl skratky nastavení a režimov. Fotografie sa snímajú dotykom na displej, čo mne osobne veľmi nevyhovuje. Potiahnutím kurzoru ostrenia je možné pohrať sa aj s expozíciu.

Nastavení fotoaparátu je tu pár a dostanete sa k ním potiahnutím od ľavého okraja, čo pri 5,7-palcovej uhlopriečke a fotení jednou rukou nie je žiadna sranda. V nastaveniach som akurát upravoval režim HDR, väčšinou som fungoval s HDR nastaveným na automatiku, ktorý robil svoju robotu dobre, kvôli zvyšným nastaveniam sa tu neoplatilo veľmi chodiť. Napríklad taká panoráma. Sklamala zlým zaznamenávaním pohybujúcich sa objektov a o výslednej kvalite radšej ani nehovorím. Napriek pár maličkostiam hodnotím fotoaparát ako veľmi vydarený.

Video je možné nahrávať aj v 4K rozlíšení. Pri každom otvorení je však potrebné zájsť do nastavení a zvoliť nahrávanie v 4K, keďže po zavretí sa rozlíšenie automaticky prepne do predvoleného Full HD. Trochu nekomfortné. Kvalitou nahrávania videí ma Moto X Style veľmi neprekvapila, ide skôr o priemer. Pri Full HD by som si určite vedel predstaviť ešte jemnejší záznam, no a pri 4K ma zasa trápilo plávanie obrazu.

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 194 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 389 MB / min.)

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 308 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 385 MB / min.)

Od batérie s kapacitou 3 000 mAh som pri 5,7-palcovom QHD displeji veľa neočakával. Moto X Style nešokovala, no ani veľmi nesklamala. V priemere mi telefón vydržal jeden pracovný deň. Ak bol náročnejší, napríklad s častejšie zapnutou službou Spotify, pred odchodom z práce som ho dal na pár minút nabiť. A práve v takýchto situáciách oceníte podporu rýchleho nabíjania. Pribalená nabíjačka je mohutná, čo pocítite, ak chcete vedľa nej v predlžovačke zapojiť ďalšie zariadenie, a neponúka ani odnímateľný microUSB kábel, no svoju prácu si robí na jednotku. Počas používania som párkrát do rúk chytil aj časovač a dobu nabíjania odstopoval. Z 4% na 46% to nabíjačke trvalo úctyhodných 20 minút, 74% sa na ukazovateli objavilo po 40 minútach, 94% po hodine nabíjania a plný stav sa odhlásil po jednej hodine a šestnástich minútach. Týmto si u mňa Moto X Style obhájila priemernú kapacitu batérie a v konečnom hodnotení som spokojný.

Výhody:

+ kvalitné prevedenie a dobrá manipulácia (kovový lem a pogumovaná zadná stena s textúrou)

+ displej s jemným rozlíšením a dobrou čitateľnosťou na slnku

+ notifikácie na zhasnutej obrazovke

+ kvalitné stereo reproduktory

+ predný fotoaparát s LED bleskom

+ svižné reakcie

+ fotoaparát

+ podpora rýchleho nabíjania

Nevýhody:

- chýba čítačka odtlačkov prstov

- priemerná výdrž

- chýba FM rádio

Orientačná cena: približne 469 eur (mobilonline.sk)

Záver:

S Moto X Style sme našli spoločnú reč a počas viac než dvoch týždňov som si jeho služby pochvaľoval. Páči sa mi prakticky riešená zadná stena, ktorá nezachytáva odtlačky a dobre sadne do ruky, a taktiež kovový lem okolo. Konštrukcii naozaj nemám čo vytknúť. Vpredu je to tiež iba o pozitívach. Kvalitné stereo reproduktory som využíval často a na nezaplatenie je aj notifikačná obrazovka od Motoroly. Displej poteší jemným rozlíšením a dobrou čitateľnosťou na priamom slnku. Okrem kvalitne zostaveného hardvéru je postarané aj o softvérovú časť. Takmer čistý Android beží plynulo a potešia aj rýchle aktualizácie na novšie verzie operačného systému. Napriek rýchlosti by som už predsa len možno privítal o čosi bohatšiu nadstavbu, ktorá je u konkurencie bežná. V nej by som si vedel predstaviť niektoré pokročilejšie funkcie, akou je napríklad minimalizácia prostredia je lepšie ovládanie v jednej ruke a pod.

Fotoaparát ma nenadchol svojou aplikáciou, no výsledky stáli za to. Nakoniec som si nechal jednú chuťovku v podobe funkcie rýchleho nabíjania. Pri tak rýchlom nabíjaní mi prišla kapacita batérie zrazu druhoradá. Už len si doma nezabudnúť prerastenú nabíjačku...

Videorecenzia:

Diskusia k článku:

fedora 28.05.2016 - 01:55

knoxov a nerdov/oxyho milassek je tady.

Nightmare28.05.2016 - 03:49 Trvalý odkaz

na taky velky displej 3.000 baterka no neviem to sa tam nezmestila vacsia?nejaka 3.500 by tomu viac slusala

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy28.05.2016 - 03:49 Trvalý odkaz

Stanko ty si moj "miláčik", nic ine mi netreba

Celá diskusia 63 príspevkov