Lenovo Moto X Force - trúfalý debutant v najvyššej triede

Recenzia 5,4'' androidu s nerozbitným QHD displejom, 3 GB RAM a 21 Mpix fotoaparátom. Ponúkne zaujímavé materiály na chrbte a 3 760 mAh batériu.

Smartfóny slávnej americkej značky prešli v máji 2012 pod Google, aby o dva roky neskôr skončili pod čínskym Lenovom. To je veľmi aktívne aj na slovenskom trhu a najnovšie modely Moto G či trojicu s označením Moto X (Force, Style a Play) si na našom území môžete zaobstarať už aj z oficiálnej distribúcie.

Zatiaľ zrejme bez detailného webového konfigurátora Moto Maker, v ktorom si napríklad nemecký zákazník môže Moto X Force vyskladať z piatich farebných variantov "balistického nylónu" alebo šiestich rôznych "Soft Grip" farieb. Rámik okolo fotoaparátu zas ponúkne na výber desať odtieňov. Na Slovensko si však takúto personalizovanú zásielku nepošlete.

ikona

Základné info: Motorola Moto X ForceŠpičkový android s nerozbitným 5,4'' QHD displejom, procesorom Snapdragon 810, 3 GB RAM, 21 Mpix fotoaparátom, prednou 5 Mpix kamerou s LED bleskom, plnou dátovou výbavou a 3 760 mAh batériou. (živé fotografie)

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

My sme mali k dispozícii Moto X Force s čiernym nylónom na chrbte. Ide o originálny výstrelok v šedi ostatných modelov na trhu, no určite má aj svoje negatíva. Kým plast či sklo vždy jednoducho utriete navlhčeným prstom či utierkou, tento materiál bude bojovať so špinavými rukami či prachom. Ten v tomto prípade zostáva aj v zapustenej šošovke objektívu a otvoroch pre reproduktory na prednej strane. Na druhej strane sa nikdy nepoškriabe a nezachytáva odtlačky.

Celkový dizajn sa mi páči a obrovské 5,4-palcové zariadenie sa vďaka oblým tvarom a zakrivenému masívnemu kovovému rámu ešte stále príjemne drží v ruke. Navzájom by som prehodil iba polohy tlačidiel regulácie hlasitosti a vypínača, no vďaka gestám som ho vlastne na zapínanie displeja ani nepoužíval.

Samozrejme, na akékoľvek odnímanie krytov či výmenu batérie zabudnite. Vyberiete iba šuplík s microSD a nano SIM kartou. Mimochodom, Motorola aj tu myslela na príjemný detail: poznáte ten strach, že vám po vysunutí maličká SIM karta spadne niekam na zem alebo medzi papiere na stole? Tu nie, zostane pevne zacvaknutá v šuplíku a oddelí sa od neho až po štuchnutí vyberacím pinom zo spodnej strany.

Veľký AMOLED displej poteší QHD rozlíšením 1 440 x 2 560 bodov. Spoľahnúť sa môžete na výborné podanie farieb, ktoré na rozdiel napríklad od (modelov iného významného fanúšika tejto technológie) Samsungov z radu Galaxy nie sú až tak presaturované. Prekvapila aj nadpriemerná čitateľnosť displeja na slnku a výrobca ho označuje ako ShatterShield. Sľubuje, že vďaka niekoľkým špeciálnym vrstvám bude prakticky nerozbitný. No mňa dostal niečím úplne iným.

Pravidelný čitateľ nášho webu vie, že nie sme nadšení z najväčšieho hitu tohto roka - always on displejov a neustále zobrazovaných informácií aj na telefónoch položených napríklad na stole. Nápad je to na prvé počutie dobrý, ale z exekúcie sme ešte pri žiadnej z tohtoročných vlajkových lodí neodpadli.

Moto X Force to skúša inak, displej väčšinu času nezobrazuje nič, no spolupracuje so senzormi pohybu i priblíženia. Nič ma teda neotravuje, no stačí do telefónu ťuknúť prstom alebo nad ním mávnuť rukou (hoci aj vo výške 10-15 cm) a rozsvieti sa špeciálna čiernobiela uzamykacia obrazovka od Motoroly. Tá zobrazuje aktuálny čas, v prípade vybíjajúcej sa batérie aj príslušnú ikonu a hlavne, dokáže sa sama rozsvietiť pri prijatí e-mailu alebo správy z Messengera!

Aj vo vibračnom režime tak viem, čo sa stalo, a ľahko sa rozhodnem, či chcem telefón odomknúť alebo nie. Iné androidy iba zavibrujú a vy môžete maximálne tak hádať prečo vlastne. Po priložení prsta vidím obsah správy aj odosielateľa, a podľa smeru, na ktorý zámok potiahnete, sa smartfón odomkne buď na domácu obrazovku, alebo priamo do príslušnej konverzácie. Tradičné stlačenie vypínača potom uzamykaciu obrazovku vypne a zobrazí tú klasickú, dobre známu majiteľov všetkých androidov za posledné dva roky. Tu je však aj tých notifikačných kariet tiež akosi viac. Štyri. Stále sa nejedná o tak pohodlné riešenie ako v prípade iOS, no je pravdepodobne najlepšia na mobilnej platforme od Google. Rozsvecovanie obrazovky je možné potlačiť napríklad medzi 23:00 a 06:00, kedy by vás mohlo rušiť.

Prostredie operačného systému je naopak výrobcom takmer nedotknuté, jedná sa teda takmer výhradne o "čistý android". Krátko po vybalení z krabice sme v rozmedzí dvoch dní dostali dve OTA aktualizácie, aktuálne teda až na Android 6.0.1. Trojica ovládacích tlačidiel skončila priamo na displeji a mne akosi chýba možnosť prispôsobiť si ich alebo pridať štvrté vlastné, napríklad pre sťahovanie hornej lišty so skratkami pre aktiváciu Wi-Fi, Bluetooth, GPS či Letového režimu.

Zjednodušovanie systému nie je vždy výhradne pozitívna vec. Moto X Force nemá ani čítačku odtlačkov prstov, čo je pre mňa v prípade aktuálnych vlajkových lodí už takmer povinná výbava a v prípade akéhokoľvek mobilu za viac než šesť stoviek dôvod na zamyslenie, či ho vo svojom výbere na budúci smartfón vlastne chcem. Otravný bol aj detail v pravom hornom rohu displeja - v prípade Moto X Force jednoducho nezapnete ukazovateľ zostávajúcej energie v batérii v percentách. Mám sa orientovať podľa pár pixelov na ikone simulujúcich "miznutie šťavy" alebo pokaždé sťahovať celú lištu? treba pre zobrazenie percentuálneho ukazovateľa zostávajúcej energie v batérii vyvolať špeciálny "Tuner používateľského prostredia", ktorý sa v Nastaveniach sprístupní až po stiahnutí hornej lišty a podržaní prsta na ikone ozubeného kolieska počas približne desiatich sekúnd. Prečo táto voľba zmizla z nastavení displeja alebo položky Batéria skutočne netušíme.

Nainštalovanie widgetu do notifikačnej lišty zbytočne obsadí jeden panel na uzamykacej obrazovke či ikonu pre zmeškané udalosti a ani Battery Percent Enabler nerobí údaje vždy perfektne čitateľné. Fakt nechápem, že podľa Motoroly túto informáciu majiteľ asi až tak veľmi nepotrebuje.

Spomínal som, že prostredie systému je takmer bez akýchkoľvek výmyslov navyše, všetky rožsírené funkcie teda nehľadajte v Nastaveniach, ale v samostatnej aplikácii Moto. Tu sa zapína spomínaná interakcia uzamykacej obrazovky na pohyby a gestá, ale aj príjemné spúšťanie baterky zatrasením zariadenia či fotoaparátu dvojnásobným otočením zápästia.Dvojnásobné stlačenie vypínača ho aktivuje tiež.

Motorola interaguje aj Asistentom Google, hlasovými pokynmi "Hello Moto!" a následným vyhľadávaním alebo vykonávaním jednoduchých úloh. Pre podporu funkcie Moto Hlas však nastavenia vyhľadávania (pozor, nie jazyk systému) musia byť prepnuté do angličtiny, nemčiny, francúzštiny, taliančiny alebo španielčiny. Mne oveľa viac vyhovovalo ručné zadávanie pokynov a textu, Asistent Google sa totiž presťahoval do samostatnej lišty nad ikony na domácej obrazovke alebo do jednej z domácich obrazoviek (rovnaké miesto, kde má HTC svoj BlinkFeed).

Vďaka absencii grafických nadstavieb je smartfón s výbornou výbavou, procesorom Snapdragon 810 a 3 GB operačnej pamäte vždy bleskovo rýchly. Odporcovia TouchWizu, HTC Sense alebo EmotionUI si prídu na svoje, iným používateľom môže chýbať napr. E-mailový klient pre firemný účet v samostatnej aplikácii (nezávislý na Gmaile) alebo nejaké tie triky v podobe iného Kalendára či Kontaktov. Tu nájdeme prakticky iba inú Galériu. Zabudlo sa aj na FM rádio. Voľba bude na vás. V prípade 32 GB verzie má používateľ po prvom spustení k dispozícii niečo vyše 21 GB.

Aj prostredie fotoaparátu je výrazne iné. Kým väčšinou sme zvyknutí, že dotyk prsta softvéru označí miesto, na ktoré si želáme zaostriť a snímok exponujeme následným ťuknutím na spúšť, Moto X Force ju vôbec nemá. Zo začiatku tak zrejme budete zmätení, každý dotyk na displej totiž zachytí jednu fotografiu. Na hranie sa so zaostrovaním akosi nebude čas a veľa snímok bude rozmazaných.

V menu vysúvajúcom sa od pravého okraja preto pravdepodobne rýchlo zapnete tradičný ostriaci kríž. Ani ten sa však po klepnutí na displej na daný bod nepresunie - musíte ho uchopiť (zväčša prstom druhej ruky) ťahom premiestniť na želané miesto a následným ťuknutím (už hocikde na displej) snímku zachytíte. Na takýto proces sa dá po pár pokusoch zvyknúť, násilnému experimentovaniu však nerozumiem, obzvlášť, pokiaľ neprináša benefit v podobe rýchlosti snímania. Možno by som sa dokonca pohrával s myšlienkou nainštalovania inej aplikácie pre fotografovanie, Android to samozrejme umožňuje.

Výsledné fotografie však zmätočný spôsob ich zachytávania dostatočne ospravedlňujú. Počas dňa k nim nemôžem mať námietky. Sú bez šumu, s vernými farbami a dostatočným kontrastom. V noci za aktuálnymi vlajkovými loďami X Force mierne zaostáva, no nijako tragicky. Doháňa to vysokým rozlíšením (až 21 Mpix pri pomere strán 4:3 a 16,1 Mpix pri 16:9), možnosťou deaktivovať zvuk spúšte alebo HDR použiteľným aj pri videu.

To si síce po zavretí aplikácie nepamätá nastavenie na nahrávanie 4K videa a preostruje častejšie než by sa patrilo, no nesklame ani pri zlých svetelných podmienkach. Predný fotoaparát sa naopak radí medzi absolútnu špičku na trhu, so svojimi 5 megapixelmi a stále netradičnou prisvetľovacou diódou pre selfies. Oba objektívy disponujú svetelnosťou f/2.0.

Systémová Galéria ponúka aj krátke automatické videozostrihy s používateľom označených fotografií. Doplnené budú hudbou z ponuky alebo vlastnými songami. Rozšíri to tak multimediálne možnosti pekne vybaveného smartfónu. Pri prehrávaní medzi priateľmi sa budete môcť spoľahnúť aj na dostatočne hlasno hrajúci a dopredu k používateľovi smerujúci reproduktor. Druhá štrbina však patrí iba mikrofónu.

Všetko doplní nadpriemerne veľká 3 760 mAh batéria, s ktorou sa aj pri intenzívnom používaní dostanete na jeden a pol až dva dni výdrže. Nezabudlo sa ani na rýchle nabíjanie, takže v kritických prípadoch postačí 10 až 20 minútové pripojenie pred odchodom z domu na to, aby Moto X Force zvládla celý večer.

Výhody:

+ výborný QHD AMOLED displej

+ uzamykacia obrazovka reagujúca na pohyb

+ dostatok výkonu

+ zvýšená odolnosť voči vode

+ výborný predný fotoaparát

+ rýchle nabíjanie, solídna výdrž

Nevýhody:

- alternatívne materiály zachytávajú prach

- netradičné ovládanie fotoaparátu vyžaduje zvyk

- chýbajúca čítačka odtlačkov prstov

- "čistý android" nemusí vyhovovať každému

- chýba ukazovateľ percentuálneho stavu batérie

Orientačná cena: 699 € (mobilonline.sk)

Záver

Moto X Force je nepochybne výborne vybavený smartfón, ktorý môže byť alternatívou pre každého, kto chce siahnuť po niečom inom, než po u nás zavedených značkách s vlastnými grafickými nadstavbami nad prostredím OS Android. Toto by však malo byť vedomé rozhodnutie, niekoľko detailov totiž môže používateľom chýbať a napríklad z iného ovládania fotoaparátu či chýbajúcej informácie o zostatku energie v batérii môžu byť zaskočení.

X Force je rýchly smartfón, s perfektným, údajne nerozbitným displejom a výbornou výdržou podporenou bleskovým nabíjaním. Aj jeho chrbát z balistického nylonu je výnimočný, no cenovka smerujúca k 700 eurám je bez čítačky odtlačkov prstov až príliš odvážna. Kompenzovať by ju mohla individualizácia v podobe služby Moto Maker, ktorá by z neho spravila skutočnú imidžovku, no tá zatiaľ Slovensko obchádza.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

Diskusia k článku:

hyperloop 25.04.2016 - 01:02

tak konecne sme sa dockali aj recenzie na top motorolu aj ked so znacnym spozdenim koli neskorej sk distribucii ,tie fotky vyzeraju fakt uchvatne a konkuruju najvacsim tohtorocnym vlajkovym lodiam top vyrobcov ..akurat skoda tej ceny ..na uroven vybavy ktoru x-force ponuka a ake su dnes moznosti vlajkovych lodi je to riadne prehnana cena (aj s ohladom na uz spominanu nerozbitnost materialov) chcem sa opytat planuje sa aj recenzia na slabsie no mozno este zaujimavejsie modely x-style ci x-play?

Lenka Ivančíková25.04.2016 - 01:29 Trvalý odkaz

ked budu dostupne na testovanie, urcite ano. :)

Knoxville25.04.2016 - 01:38 Trvalý odkaz

Na recenziu X Style sa tesim a dufam ze sa dockam..

Nightmare25.04.2016 - 03:00 Trvalý odkaz

cena 550,600€ by tomu viac svedcala

hyperloop25.04.2016 - 03:28 Trvalý odkaz

skor max. 500-550e aj to je prehnane predsa snap 810 je uz rok stary procak na urovni dnesnej vyssej strednej triedy(snap 650/652) ,inak podobne stavany fon LG V10 sa da kupit uz od cca 470-480e ale inac je to skvely fon, odladenost, cisty android, paradna bateria, famozny fotak, displej, kvalitny material

Celá diskusia 52 príspevkov