Lenovo Vibe K5 Plus - fullhádečko pod dve stovky

Recenzia elegantného dual SIM androidu s 5'' Full HD displejom a cenovkou pod dvesto eur. Poteší bohaté balenie, zamrzia nepodsvietené tlačidlá.

Tento rok sme sa na MWC v Barcelone od Lenova výraznejších prekvapení nedočkali. Okrem modelov značky Motorola, ktoré sa už dostali aj na náš trh, nás na stánku zaujala iba nová dvojica smerujúca do nižšej strednej triedy. Reč je o modeloch Vibe K5 a Vibe K5 Plus.

Vzhľadovo identické modely sa líšia najmä rozlíšením obrazovky, Full HD verzus HD, pričom drahší model K5 Plus s Full HD rozlíšením si v porovnaní s lacnejším kúskom vypýta iba o dvadsať eur viac. Vibe K5 Plus nám tak z tejto dvojice vychádza ako rozumnejšia kúpa, a preto sme sa naň pozreli.

ikona

Základné info: Lenovo Vibe K5 PlusCenovo dostupný dual SIM android s 5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, duálnymi reproduktormi s technológiu Dolby Atmos, LTE a 2 750 mAh batériou. (živé fotografie)

V balení na nás už tradične čaká aj priehľadný kryt a fólia na displej. Kryt som používal asi iba prvý deň, keďže samotný povrch telefónu nezachytával veľa odtlačkov a v ruke sa nešmýkal. A bez krytu to stále predsa len vyzerá lepšie. Dizajnovo sa mi telefón pozdáva, no treba povedať, že na produktových fotografiách vyzerá o kúsok lepšie.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Predná stena je najmä o plaste a to isté platí aj pre chrómový lem okolo, ktorý sa snaží tváriť ako kovový. Kov, presnejšie veľmi tenký film kovu nájdeme na zadnom odnímateľnom kryte. Spočiatku som mal pocit, že ide tiež iba o plast, no zmeny teploty v porovnaní so zvyškom konštrukcie ma utvrdili v tom, že pôjde asi o kov.

So spracovaním konštrukcie som spokojný. Jednotlivé časti do seba dobre zapadajú, akurát pri odnímaní zadného krytu treba vynaložiť o čosi väčšiu silu než je zvyčajné. V jednej ruke sa mi s telefónom pracovalo dobre. Bočné steny sú zaoblené, a rovnako tak aj rohy telefónu.

Pri umiestňovaní prvkov do bočných stien je to u Lenova ešte stále lotéria a čo model, to iné umiestnenie. Aj v prípade Vibe K5 Plus nájdeme microUSB konektor umiestnený netradične v hornej stene. Má to svoje výhody, najmä ak som v práci nabíjal telefón a kábel sa tiahol zozadu spod stola, no podľa mňa to nevyzerá najestetickejšie. Pri microUSB konektore som už tradične zvedavý na podporu pripojenia externých zariadení cez USB OTG. V tomto Vibe K5 Plus nesklamal a s pripojeným USB kľúčom si porozumeli. Externý disk so súborovým systémom NTFS už nerozpoznal, no to je bežné pre drvivú väčšinu smartfónov.

Tlačidlo napájania nájdeme spolu s tlačidlom ovládania hlasitosti napravo. Väčšinou mi takéto riešenie nevyhovuje a tlačidlá si často mýlim, no u Vibe K5 Plus je odstup medzi nimi dostatočný a nahmatanie bolo isté. Ľavá a spodná stena ostali prázdne.

Na zadnej stene láka dvojica stereo reproduktorov s nápisom Dolby medzi nimi. Pri tak blízkom umiestnení dvoch reproduktorov je ich význam otázny, ale namiesto predčasných záverov som si ich radšej vypočul. Reproduktory neprekvapili, skôr naopak. Ako prvé ma zarazila hlasitosť na regulovateľnej stupnici. Od nuly po maximálne pätnástu úroveň som mal problém pri prvých dvoch tretinách počuť vôbec nejaký zvuk. A to aj v úplne tichej miestnosti.

Pri posledných najvyšších úrovniach hlasitosti sa už zvuk výrazne odviaže a reproduktory ukážu akú-takú kvalitu. Väčšinou však iba pri zapnutej funkcii Dolby s režimom Hudba, v ktorom odporúčam aktivovať priestorový zvuk. Reproduktory nie sú zlé, no kvalitou a ani umiestnením ma veľmi nepresvedčili. Ak by som hľadal smartfón na časté počúvanie hudby, zrejme by som si ešte pár desiatok eur našetril a siahol radšej po stajňovom kolegovi Lenovo A7010 označovanom tiež Vibe X3 lite.

Lenovo už nejaký ten piatok zvykne zabúdať na podsvietenie tlačidiel pod displejom a zabudlo naň aj pri modeli Vibe K5 Plus. Tomuto kroku vážne nerozumiem. Zachraňuje to aspoň vibračná odozva, vďaka ktorej som si mohol byť istý, že som tlačidlo aj v tme trafil správne. Napravo sa nachádza šípka späť, v strede je to typické tlačilo pre návrat domov, no a tlačidlom naľavo vyvoláte kontextové menu v danej aplikácii. Dlhším podržaním sa dostávam do zoznamu naposledy spustených aplikácií.

Nad displejom som zasa nepochopil správanie notifikačnej diódy. Na zmeškané udalosti upozorní iba zelenou farbou, červenou zasa počas nabíjania. Zaujímavé je, že dióda nebliká ale svieti. Pri smartfóne zapojenom v nabíjačke tak môžete len hádať, či sa už nabil doplna alebo ste niečo zmeškali. Ale aby som len nekritizoval, pochválim možnosť vypnúť upozorňovanie svietením medzi polnocou a šiestou hodinou ráno.

Po nie najľahšom odňatí zadného krytu sa dostávam k odnímateľnej batérii, dvojici slotov pre SIM karty a slotu pre microSD kartu. Možnosti dual SIM som žiaľ na našej testovacej vzorke nemohol vyskúšať. Druhý slot akosi nefungoval. Slot pre microSD kartu ocenia používatelia, ktorí plánujú častejšie využívať fotoaparát, prípadne mať v telefóne viac ďalšieho multimediálneho obsahu. Interný priestor im nemusí až tak stačiť. Z výrobcom udávaných 16 GB je v skutočnosti pre používateľa dostupných 10,9 GB.

Parametre displeja vyzerajú dobre. Máme tu päťpalcový IPS displej s jemným Full HD rozlíšením. Farby sú verné, akurát zobrazenie bielej chytá žltkastý nádych. S tým som sa ale vysporiadal vďaka možnosti prispôsobiť si teplotu farieb a tiež ich sýtosť v nastaveniach. Menším nedostatkom je lesklý povrch displeja, ktorý vás pri používaní na slnku veľmi nepodrží. Vtedy treba rozhodne siahnuť po maximálnom jase.

Napríklad aj priamo vo výsuvnej lište, kde nájdeme jeho rýchle prispôsobenie s možnosťou aktivácie automatickej regulácie. Napriek prítomnosti automatickej regulácie som jas displeja predsa len musel upravovať aj manuálne. Najmä v noci, kedy automatika nedokáže stiahnuť jas na hodnotu, ktorá by vám nevypálila oči. V nastaveniach displeja ešte zaujme zdieľanie obrazovky cez DLNA a tiež aktivácia rozdelenia obrazovky pre okuliare virtuálnej reality. V tejto cenovej relácii ide o určite zaujímavú funkciu, no k VR sa už skôr hodí displej s jemnejším rozlíšením.

Okrem displeja s jemnejším rozlíšením ponúkne Vibe K5 Plus v porovnaní s modelom Vibe K5 aj lepší hardvér. Namiesto čipsetu Snapdragon 415 tu máme Snapdragon 616. V benchmarku AnTuTu dosiahol Vibe K5 Plus 35 095 bodov. Na trávenie dlhých chvíľ som si do telefónu nainštaloval hru Need for Speed No Limits. Hranie bolo plynule, no v menu hry som párkrát postrehol pomalšie reakcie. Nejde ale o nič tragické.

Operačný systém Android je v staršej verzii 5.1.1 a dopĺňa ho nadstavba od Lenova. Tu Lenovo trochu šetrilo a pribalilo chudobnejšiu verziu svojho prostredia. V nastaveniach tak nenájdeme známu položku Funkcie, v ktorej by som rád videl napríklad možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním a pár ďalších zaujímavých funkcií.

Takisto launcher je tu iba jeden. A práve ten, ktorému chýba samostatná ponuka s aplikáciami. Zo zaujímavých súčastí spomeniem Centrum tém s pár motívmi, ktoré premenia vzhľad ikon a výsuvnú lištu bohatú na skratky.

O chod systému sa stará operačná pamäť RAM s kapacitou 2 GB. Ak som na telefóne otvoril do desať aplikácií, prepínanie medzi nimi bolo rýchle a bez opätovného načítavania obsahu. Počas dňa som však pochopiteľne siahol po väčšom počte, a vtedy už treba rátať, že sa čo-to dlhšie bude otvárať alebo načítavať. Dôležité je, že systém bežal stabilne, bez pádov aplikácií, či nebodaj reštartov systému.

Z tradičnej ponuky aplikácií vyčnievajú najmä tie s príponou it – SYNCit a SHAREit, ktoré zjednodušia prenos obsahu medzi zariadeniami a zálohovanie kontaktov a správ. V nádielke nechýba ani FM rádio, aj keď treba povedať, že možnosťami príliš neoslní. Poteší akurát funkciou nahrávania vysielania. Zobrazenie názvu stanice (RDS) a skladby (RT) chýba.

Trinásťmegapixlový fotoaparát možno poteší hodnotou rozlíšenia, no výsledkami sa radí k priemeru nižšej strednej triedy. Dovolím si povedať, že niektoré modely by ho s prehľadom predbehli. Prostredie je jednoduché, s pár skratkami priamo na hlavnej obrazovke.

Tu nájdeme aj rýchlu aktiváciu režimu HDR, ktorý zvyknem na telefónoch používať dosť často. Pri Vibe K5 Plus sú však jeho kvality rozporuplné. Párkrát sa mi stalo, že HDR fotografia bola iba zosvetlená a obloha naďalej prepálená. V ponuke režimov sa nachádza iba prepnutie na predný fotoaparát, panorámu a pár filtrov.

Veľa toho nenájdeme ani v samotných nastaveniach. Mne tu chýbala napríklad mriežka, ktorá by mi pomohla rovnejšie nasnímať scénu, prípadne pokročilejšia rovnováha známa z drahších modelov tejto značky. Fotoaparát hodnotím ako priemer. Veľa od neho netreba očakávať.

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 45 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 150 MB / min.)

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Kvalita je na nižšiu strednú triedu celkom slušná a poteší aj podpora automatického preostrovania počas nahrávania.

Výdržou sa u mňa Vibe K5 Plus zaradil medzi bežné jednodňové telefóny, ktoré na noc putujú do nabíjačky. Potenciál do druhého dňa som tu už nevidel, no zároveň sa mi nestalo, aby som telefón musel nabíjať ešte pred odchodom z práce.

Výhody:

+ vzhľad

+ podpora dvoch SIM kariet

+ Full HD displej

+ vyberateľná batéria

Nevýhody:

- nepodsvietené dotykové tlačidlá

- prostredie ochudobnené o pokročilejšie funkcie (rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním...)

- netradične umiestnený microUSB konektor

- chýba NFC

Orientačná cena: 199 € (mobilonline.sk)

Záver

Lenovo Vibe K5 Plus je vydarenou kombináciou elegantného vzhľadu, jemného displeja a veľmi slušnej cenovky. Pod hranicou dvesto eur by sme len veľmi ťažko hľadali konkurentov, ktorí takisto ponúknu jemný Full HD displej. Lenovo navyše pridáva podporu dvoch SIM kariet a samozrejme aj nejaké to príslušenstvo v balení. Do popredia by ho možno chcela potlačiť aj dvojica reproduktorov, no mňa akosi za srdce nechytila. Škoda len nepodsvietených tlačidiel, ktorými trpia viaceré modely tejto značky a prostredia chudobnejšieho na zaujímavé funkcie. Napríklad rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním. Zvyšnou výbavou sa radí k priemeru. Fotoaparátom dieru do sveta nespraví, no na momentky postačí. Vibe K5 Plus určite stojí za zváženie.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user smartxxx5@gmail.com

Smart XXX 24.04.2016 - 14:41

Neprehrieval sa ti počas používania? Čo som čítal komentáre na gsmarene a oficiálnom lenovo fóre sa ľudia sťažovali že im po pár minútach dosť hreje. Napr. táto diskusia na ofic. fóre => https://forums.lenovo.com/t5/K-and-Vibe-Z-Series-Smartphones/LENOVO-VIBE-K5-PLUS/td-p/3294455

lynch24.04.2016 - 21:16 Trvalý odkaz

Mam tento mobil cosi vyse tyzdna, bol kupovany ako vychodisko z nudze (bol som na dofci v Tatrach, pokazil sa mi mobil a popradsky NAY bol celkom blizko :)). Za 199 EUR to nie je zla kupa, som vcelku spokojny. No setrilo sa, kde sa len dalo: hrube okraje, nepodsvietene tlacitka, 3G/4G funguje iba na SIM1, akceptuje SD kartu len do 32GB, fotak zle zaostruje a robi (pod)priemerne fotky, tie "dolby" repraky su snad zly vtip, bateria vydrzi max. den a pol (pri striedmom pouzovani) a dokonca nezostali peniaze ani na logo vyrobcu na prednej strane. Naopak, ocenujem ochrannu foliu a plastove puzdro, slusny vykon (nic neseka) a kvalitny display. Ak bazite po slusnom vykone v kombinacii s kvalitnym zobrazenim, a ste ochotni akceptovat horsi fotak a kolotocarsky vzhlad, potom za 199 EUR je tento mobil ako stvoreny pre vas. Skratka idealna vec pre ludi, ktori si nepotrpia na imidz, a chcu len dobry pracovny nastroj.

Matúš Riško24.04.2016 - 21:44 Trvalý odkaz

Ahoj, nic nezvycajne som nespozoroval.

Celá diskusia 3 príspevky