HTC 10 naživo (video)

Na novinárskom stretnutí sme si pozreli a vyskúšali najnovšiu vlajkovú loď HTC, ktorá od svojho uvedenia púta pozornosť laickej i odbornej verejnosti. Aký je špičkovo vybavený top model naživo?

HTC už dlhšie nevie osloviť dostatočný počet zákazníkov tak, ako kedysi, predaje telefónov sa výrazne nelepšia. Podarí sa mu to s najnovším high-endom HTC 10? Podľa nás má na to všetky predpoklady. Nový prírastok kombinuje výborný fotoaparát so špičkovým audiom a hardvérovou výbavou sa bez problémov vyrovná ostatným top modelom konkurenčných značiek.

ikona

Základné info: HTC 10Nadupaná vlajková loď prináša známy dizajn, 5,2'' QHD displej, Snapdragon 820, až 4 GB RAM, 3 000 mAh batériou, reproduktormi s HTC BoomSound i Hi-Res audio, OS Android 6.0 s HTC Sense a 12 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou, ktorú dostala aj predná 5 Mpix kamera.

Navyše pridáva výborný dizajn, kvalitnú kovovú konštrukciu a dve svetové prvenstvá. Tým prvým je optická stabilizácia obrazu (OIS) nielen pri zadnom fotoaparáte, ale ja prednej kamere, tým druhým je nahrávanie 4K videí s 24-bitovým Hi-Res zvukovým záznamom. Prekvapením je absencia FM rádia, ktoré doteraz v žiadnom HTC nechýbalo.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dizajn HTC 10 je inšpirovaný svetlom a jeho odleskami na konštrukcii, čo dizajnérov inšpirovalo k použitiu skosených hrán. Vďaka nim sa telefón výborne drží v ruke, nič nereže do dlane. V bočnej stene sa vyníma ľahko nahmatateľné tlačidlo s jemným vrúbkovaním. Pod 5,2-palcovým QHD displejom s LCD panelom piatej generácie sa nachádzajú tri dotykové tlačidlá. HTC tak upúšťa od softvérových tlačidiel a "vracia sa ku koreňom". Prostredné tlačidlo, ktoré vyzerá ako hardvérové, nie je mechanické, je dotykové, má však v sebe integrovaný snímač odtlačkov prstov.

Pri vlajkových lodiach HTC sme zvyknutí na výborné stereo reproduktory s technológiou BoomSound. Nechýbajú ani tu. Nenájdeme ich však na prednej strane, ale ako zástupca spoločnosti HTC pre Slovenskú republiku povedal, niektorým zákazníkom prekážalo, že kvôli vpredu umiestneným reproduktorom boli ukrátení o viac miesta pre displej, a tak je tentoraz jeden reproduktor umiestnený v hornej časti nad displejom a druhý v spodnej stene.

HTC 10 sa pýši nielen technológiou BoomSound, ale má i certifikát Hi-Res audio. Zosilňovač pre slúchadlá prináša dvojnásobný výkon ako bežný slúchadlový zosilňovač, ďalej možnosť upscalingu zo 16-bitového na 24-bitový záznam a presnú konverziu z digitálneho na analógový režim. Kto by čakal vysokú hlasitosť reproduktora, bude asi sklamaný, pri navyššej nastavenej hlasitosti nás skôr svojou priemernou hlasitosťou prekvapil, ale nemali sme k dispozícíí finálny produkt, preto mohla byť hlasitosť skreslená. Sme zvedaví na reálne skúsenosti s telefónom, ktorý dostaneme na test. Pri porovnaní s HTC One M9 bola pri HTC 10 kvalita prehrávanej hudby lepšia.

Ďalším lákadlom je 12-megapixelová Ultra Pixel kamera so sveteľnosťou f/1.8, laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu. Fotoaparát spustíte rýchlo aj zo zhasnutej obrazovky. Stačí dvakrát prejsť prstom po displeji zhora nadol. V pro režime viete ukladať snímky aj vo formáte RAW. Fotoaparát získal skóre DxOMark 88, čo je jedno z najvyšších hodnotení v kategórii smartfónov vôbec. Nesklame ani predná UltraSelfie kamera, ktorá ponúkne širokouhlý objektív, prisvetlenie bleskom obrazovky, ale pýši sa ako prvý smartfón na svete už spomínanou optickou stabilizáciou.

Novinkou je aj vynovené prostredie Sense, kde boli zredukované duplicitné aplikácie (od HTC a Googlu). Systém má byť ešte rýchlejší a aktualizácie jednoduchšie. HTC zrušilo aj mriežky pre ikony. Nový Freestyle Layout dovolí, aby ste si odkazy na aplikácie usporiadali na obrazovke ľubovoľne, kľudne aj jednu cez druhú, takisto môžete mať na každej obrazovke inú tapetu. Alebo si môžete zvoliť panoramatickú tapetu, ktorá sa bude prelínať všetkými obrazovkami.

HTC 10 (prvý kontakt)

HTC 10 príde do slovenských obchodov koncom mája v 32 GB verzii a dvoch farbách: Carbon Grey a Glacier Silver, cenu pre náš trh zatiaľ nepoznáme, v Nemecku je cena stanovená na 699 eur. K dispozícii bude aj v Orangei a Telekome.

Na jeden záber: HTC 10

Živé fotografie:

Diskusia k článku:

Knoxville 21.04.2016 - 22:35

Skvele. Richard,neprisiel ti maximalny jas nizky? Lebo na konkurencnom webe to ukazali testy... Vdaka...

Lukas21.04.2016 - 23:02 Trvalý odkaz

Ja neviem ľudí dnes bola konferencia zuk z2pro tie zo snap 820 ale 6gb ram, 128rom,skoro za polovičnú cenu, potom ešte bývalé letv lemax 2pro

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne21.04.2016 - 23:22 Trvalý odkaz

co si sa nakazil stenlitídou lukas?

Nightmare22.04.2016 - 00:42 Trvalý odkaz

ten dolny reprak cisto ako napriklad u Huaweioch nepaci sa mi to dako :/

Misko22.04.2016 - 00:51 Trvalý odkaz

mozno tak vyzera (a na vzhlade az tak nezalezi), ale kvalitou reprodukcie sa nechyta

Celá diskusia 28 príspevkov