HTC Desire

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s OS Android 2.1, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom..

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android 2.1,

procesor: Qualcomm Snapdragon QSD8250, 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 119 x 60 x 12 mm,

hmotnosť: 135 gramov (zistená: 138 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), AMOLED 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 48 x 81 mm, uhlopriečka 3,7'', aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (800 x 480 b., 25 fps),

pamäť: 576 MB RAM + 512 MB ROM + 4 GB microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP, FM rádio (s RDS),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, podpora Adobe Flash 10.1,

batéria: BB99100, 1400 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 6 h hovoru / 340 h pohotovosti,

SAR: 1,12 W/kg (norma 2 W/kg) telo, 0,752 W/kg (norma 2 W/kg) hlava,

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, rozpoznávanie hudby (rieši doinštalovanie Shazam),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna, Android OS 2.1

Obsah balenia:

telefón, AC adapter TC E250, USB kábel, stereo slúchadlá, 4 GB microSD, potrebné dokumenty.

HTC Desire (známy predtým ako HTC Bravo alebo aj dvojča Nexus One od Googlu, ale s nadstavbou HTC Sense) bol predstavený spolu s HTC Legend vo februári v Barcelone. Legend sme už otestovali, Desire nasledoval hneď po ňom. A keďže som človek, ktorý do OS Android a zariadenia tohto typu dáva veľké nádeje, rozhodol som sa ho používať ako primárny telefón.

Legend je odložený. Lepší dizajn, kvalitnejšie spracovanie ma nepresvedčili natoľko, aby som volil pomalší procesor a menšie rozlíšenie displeja. I keď, slabšie parametre = lepšia výdrž batérie. V tomto smere je Legend vydarenejší. Kto nevysí stále na webe, nepotrebuje jeden z najväčších displejov na trhu, ten nech kľudne volí Legend. Ja som dal všetky nádeje do HTC Desire.

Dizajn HTC Desire je nenásilný, kryt čiastočne kovový, pevný. Prednej steen dominuje veľký dotykový displej s piatimi ovládacími prvkami pod ním. Pravá bočná stena je prázdna, chýba mi tam spúšť fotoaparátu. Ľavá bočná stena obsahuje dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti, ktoré ovláda hlasitosť hudby aj pri zablokovanom displeji, a ktorého podržaním (de)aktivujete tichý režim. V spodnej časti nájdete len microUSB konektor, v hornej štandardný 3,5 mm konektor pre slúchadlá a vypínač. Ten je, na rozdiel od Legendu, umiestnený vľavo, a ani sám neviem prečo, táto poloha mi vyhovovala viac. Legend je väčší než iPhone 3GS, ale... iPhone som kvôli šmykľavému povrchu nosil stále v silikónovom puzdre, ktoré prístroj mierne zväčšovalo. Desire používa pogumovanú zadnú stenu, takže ma používanie krytov nijako neláka. Tým sa rozmery konkurentov trochu vyrovnávajú. Pamäťová karta je umiestená pod zadným krytom a zablokovaná batériou. Radšej som súbory prenášal (a súčasne mobil nabíjal) pripojením Desire k PC klasickým USB káblom, než aby som pri vyberaní microSD stále zariadenie vypínal. Desire si, podobne ako Legend, vyslovene pýta nejakú stojanovú nabíjačku. Verím, že je adaptér pre kolísku v štýle HTC Magic Desktop Cradle CR G300 len otázkou času. Vypínač funguje rovnako ako na Windows Phone či iPhone, t.j. na zhasnutie (zablokovanie) a rozsvietenie displeja. Displej po zhasnutí na žiadne iné tlačidlo nereaguje, čo môže aj nemusí byť výhodou.

"Spracovaniu prístroja niet čo vyčítať, potešilo by však tlačidlo spúšte v pravej stene."

Pod kapacitným dotykovým displejom sa nachádza štvorica dôležitých

. Stlačením domčeka sa vždy dostanete domov, ďalším stlačením sa zobrazí sedem domácich obrazoviek, na ktorých môžete mať umiestnené ľubovoľné widgety, skratky. Podržaním domčeka zobrazíte naposledy . Pozor, nejedná sa o aktuálne spustené aplikácie na pozadí, len ich chronologické zoradenie. Správcu spustených aplikácií najdete v menu: "nastavenia - aplikácie - spustené ( )". Na domácu obrazovku si môžete umiestniť skratku (shotcut) na túto položku. Ja som si vedľa nej umiestnil aj používanie batérie (battery use). Tlačidlo MENU slúži všade na vyvolanie možností. Šípka naspäť vás vráti o krok späť. Posledným, unikátnym tlačidlom modelov HTC s Androidom je Lupa - vyhľadávanie. Keď máte otvorený kalendár a stlačíte Lupu, spustí sa vyhľadávanie v kalendári, keď počúvate napríklad FM rádio, lupou spustíte , teda kompletné vyhľadávanie kontaktov, udalostí, súborov, ale aj údajov v Googli. Je to veľmi návykové a praktické. Pod štvoricou tlačidiel, na tzv. brade, nájdete hlavné potvrdzovacie tlačidlo s optickým joystickom. Zabudnite na trackball, po tomto stačí prejsť prstom a hneď listujete zo strany na stranu, nahor či nadol. Zíde sa to napríklad pri čítaní dlhých dokumentov alebo web stránok, tak isto ho používam, keď Opera Mini niekedy nereguje presne na dotyk prsta. Uvítal by som však priradenie nejakej funkcie podržaniu či dvojitému stlačeniu tohto tlačidla.

"Unikátnymi tlačidlami modelov HTC s Androidom je Lupa a optický joystick."

má absolútne dostatočné rozlíšenie, no aj s tým spojenú vysokú spotrebu. Reakcie na dotyk sú veľmi dobré. Nie je to iPhone, ale HTC už chýba len malý krôčik k dokonalosti. Pri písaní na virtuálnej klávesnici som radšej otáčal Desire na ležato. Písanie na Desire je vďaka väčšiemu displeju podstatne presnejšie než na Legende. Každé virtuálne tlačidlo je asi o milimeter väčšie, a to naozaj cítiť. V online Markete (online obchode s aplikáciami) nájdete aj rôzne klávesnice s jednoduchým postupom ich aktivácie.

Na

s nadstavbou Sense si veľmi rýchlo zvyknete. Na strednú (základnú) obrazovku som si umiestnil widget hodiny, počasie, pod neho nasledujúce udalosti v kalendári a hore ovládací prvok napájaní, t.j. rýchlu správu Wi-Fi, Bluetooth, GPS, aktualizácií a jasu displeja.. Na obrazovky vľavo som umiestnil widgety s . Konečne mám jednoduchý a rýchly prehľad o posledných e-mailoch v oboch mojich schránkach. Vpravo som umiestnil Widget s obľúbenými kontaktmi (skupina Priatelia), v ktorom mám najbližších ľudí. Pri nich sa zobrazuje aj počet zmeškaných udalostí s nimi spojenými...zmeškané hovory, prijaté e-maily, odkazy v sociálnych sieťach a podobne. Na domácich obrazovkách môžete mať widgety v rôznych podobách, dokonca aj záložky s odkazmi na jednotlivé programy atď. Je to šikovné a návykové. Spodný riadok domácej obrazovky je vždy tvorený šípkou (hlavné menu), vstupom do telefónu a tlačidlom "+" pre pridanie objektu na domácu obrazovku. Stlačením MENU na domácej obrazovke sa dostanete k zmene scény, tapety a nastaveniam. Potiahnutím prsta z hornej časti obrazovky sa zase dostanete k aktuálnym upozorneniam, minimalizovanému FM rádiu, prehrávaču hudby, atď. Práve tieto veci robia Android Androidom a keď si na ne zvyknete, pochopíte, že ostatné OS majú čo dobiehať.

vyčítam najmä absenciu vlastného tlačidla. Po spustení automaticky zaostrí na objekt v strede, dotykom obrazovky môžete zaostrovací bod zmeniť. Je to podobné ako v iPhone 3GS. Výhodou oproti spomínanému modelu je prisvetľovacia dióda. Pri fotografovaní môžete meniť jas, kontrast, sýtosť, ostrosť, efekt, výváženie bielej farby, ISO, rozlíšenie, pomer strán, kvalitu, geotagging, vypnúť automatické ostrenie, vložiť čas... si fotoaparát pamätá aj po opätovnom spustení. Zvýšenie kontrastu, ostrosti a saturácie len na polovičnú úroveň je tak výrazné, že ho radšej nepoužívajte. Ak budete mať nutkanie zvyšovať kontrast, nezvyšujte už nasýtenie (skôr ho znížte) a ostrosť radšej nechajte tak. Mne sa najviac páči možnosť nastaviť ISO pevne na hodnotu 100 (maximálnou hodnotou je 800 no už na 400 sa niekedy nedá pozerať) a vypnúť zaostrovanie (pre snímanie momentiek). Listovanie snímkami je rýchle, využiť môžete aj multitouch ovládanie.

Záznam videa je vhodný na prezeranie videí priamo v mobile. Hoci je v nastaveniach možnosť nahrávať do MPEG4, výsledok je v 3GP. Oproti Legendu narástlo rozlíšenie na šírku z VGA na WVGA. Zvuková stopa je slabá, konkurencia je v tomto smere oveľa ďalej, priblíženie je možné použiť len na začiatku videa, podobne ako aj zaostrenie. Video nie je najsilnejšou, no ani najslabšou stránkou Legendu. Sú však na trhu smartfóny s lepším záznamom obrazu a hlavne zvuku. Poteší jednoduchá možnosť odoslania fotky cez Bluetooth, na e-mail, na Facebook, Flickr, Picasa a po inštalácii widgetov či aplikácií aj do Google Buzz, Picasy cez PicSay či WordPressu. Mrzí ma len, že vložením fotky do e-mailu sa táto automaticky nezmenší. Aj na to som však používal aplikáciu PicSay. Pozeranie DivX videí je možné pomocou aplikácie yxflash v Markete, ale prekresľovanie normálneho AVI filmu (700 MB) je tak strašne pomalé, že film sa stáva nepozerateľným. Pri menších rozlíšeniach a veľkosti asi 150 MB / hodina filmu už aplikácia s obrazom problém nemá.

UKÁŽKA VIDEA 01 (súbor 2,5 MB, MPEG4; obraz: 800 x 480 b., 26 fps, 1790 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 13 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA 02 (súbor 2,5 MB, MPEG4; obraz: 800 x 480 b., 26 fps, 1798 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 13 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Jediné, čo môžem vytknúť

je absencia ekvalizéra. Netuším, prečo ho tvorcovia Androidu úplne vynechali. Dodávané slúchadlá sú priemernej kvality, ničím výnimočné. Vlastním však pomerne kvalitné slúchadlá a zvukový výstup Desire nemôžem označiť za zlý. Prehrávač hudby ponúka inak všetko, čo dotykový prehrávač môže ponúkať. Po zhasnutí displeja a jeho rozsvietení vypínacím tlačidlom sa nad virtuálnym posuvníkom pre odblokovanie nachádza obálka albumu a tlačidlá vzad / pauza / vpred. Pri zhasnutom displeji funguje aj regulácia hlasitosti. Výhodou Desire je prítomnosť . Tým sa síce nezobudíte, ale inak funguje tak, ako má. Z nadštandardných funkcií ponúka RDS, podpora RT mu chýba.

GPS využijete s pripravenými Google Maps, ale napríklad už aj s navigáciou Sygic a Navigon. Problém je, že slovenské telefóny s OS Android vidia v Markete len bezplatné navigácie, a tak si ich plné verzie (Navigon je zadarmo na 30 dní) musíte zakúpiť iným spôsobom a nainštalovať z SD karty. GPS využijete aj na geotagging (zápis GPS pozície do fotografie) a geocaching.

"Keďže na už asi rok používam Google Sync na Nokii aj iPhone, prenos kontaktov do Androidu bol pre mňa otázkou pripojenia k internetu (3G, Wi-Fi) a zadania prístupového mena a hesla do služieb Google."

Telefonické funkcie vždy začínajú vyhľadaním kontaktu alebo poslednými hovormi. Odblokujem displej, stlačím virtuálne tlačidlo Telefón v spodnej časti domácej obrazovky a vidím klasickú

, nad ktorou je zoznam posledných hovorov. Klávesnicu môžete ľahko schovať, no tá je potrebná na iný úkon. Podobne, ako keď píšete SMS-ku so slovníkom T9, vyhľadáte kontakt. Stlačím 6-2-6-2 a vyhľadám M-A-M-A, stlačením 7-3-8-3-7 vyhľadám všetkých Petrov. Kontakty môžu byť prepojené s online službami ako , čo sa dnes stáva veľmi populárne. Ku vyhľadávaniu kontaktov (stlačením hardvérového tlačidla Lupa alebo virtuálneho tlačidla Telefón) nemám nijaké výhrady. Ku telefonickým funkciám patria aj profily. vypínacieho tlačidla sa objaví okrem možnosti vypnúť mobil aj tichý režim, vibrácie, režim v lietadle a vypnutie dátových prenosov. Posledná možnosť sa hodí najmä v zahraničí, alebo keď prekročíte predplatené dáta vo vašom internetovom balíku od operátora.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync.

SMS a MMS správy majú už tradične jednotný editor. Pridaním objektu sa SMS zmení na MMS, no je možné, že sa tak stane aj spojením štyroch a viacerých SMS správ dokopy.

nemá vážnejší nedostatok, Desire má pri polohe asi o centimeter šírky klávesnice viac než Legend a asi pol centimetra viac než iPhone. Správy fungujú systémom konverzácií. Na to som si už zvykol aj v iPhone a od moderného OS túto funkciu očakávam. E-mailová komunikácia je na najvyššej úrovni, formou widgetov na domácich obrazovkách môžete mať prehľad o dianí vo viacerých schránkach. Prehliadanie nie je problém, editácia prítomná nie je. Na to treba iný program. Po priblížení dokumentu sa text nanovo zalomí a nemusíte pri jeho čítaní prechádzať zo strany na stranu. Pri častom čítaní dokumentov oceníte jemný veľký displej.

nemám čo vyčítať. Funguje veľmi dobre, podporuje aj flash animácie. Doplnil som ho však obľúbenou Operou Mini 5, ktorú používam ešte radšej. Tá zobrazí aj WAP stránky, a keďže cez WAP navštevujem naše diskusné fórum, uprednotňovanie Opery Mini je v mojom prípade pochopiteľné.

je prepracovaný, synchronizovaný s mnou dlhodobo využívanou službou Google Calendar, a preto spomeniem len jednu výhradu k nemu - absenciu zoznamu udalostí pod mesačným náhľadom. Na iných OS je často využívaný systém, že sa po označení daného dňa zobrazí pod mesačným náhľadom zoznam udalostí v ňom. Budíkov je viac a sú automaticky opakované. Vypnutý (vybitý) mobil vás však nezobudí, v tomto má veľkú výhodu OS Symbian. V nastaveniach budíka nájdete hlasitosť, dobu odkladu a nastavenie správania bočných tlačidiel (napríklad na "pripomenúť znovu").

Ďalšie funkcie:

Kalkulačka - zabudovaná kalkulačka, ktorej vyčítam absenciu pamäťových funkcií.

Footprints - špeciálna aplikácia pre zaznamenávanie obľúbených miest.

Hlasový záznamník - starý a menej kvalitný formát záznamu AMR.

Mapy - najnovšie Google Maps, s výpočtom trasy, bez navigácie.

Počasie - predpoveď počasia je súčasťou systému, z Marketu si môžete stiahnuť ďalšie typy.

Talk - prístup k službe Gtalk môže bežať aj na pozadí a správy od kamarátov vám môžu zvoniť ako SMS-ky.

Z Marketu som si stiahol:

AccuWeather, Astro (manažer súborov), Navigon (30-dňová skúšobná verzia), Opera Mini 5, Photoshop Mobile, Run.GPS Trainer, Shazam (rozpoznávanie hudby), WordPress, yxflash (prezeranie DivX videí).

Výdrž HTC Desire sa ťažko hodnotí, ale oproti Legendu cítim vyššiu spotrebu - vybitie za jeden aktívny deň v tomto prípade nebolo vôbec výnimočné. Veľa závisí od využívania displeja, intenzity jeho podsvietenia a podobne. Desire nie je mobil určený na off-line používanie. Dajte si k nemu dátový program, využívajte Google služby, Facebook, navigáciu, internetový prehliadač, zdieľanie fotografií...a budete nabíjať mobil každý večer.

Výhody:

- kvalita spracovania,

- plná funkčná výbava, žiadne zásadné funkčné nedostatky,

- štvorica dôležitých tlačidiel pod displejom,

- významné výhody OS Android 2.1 (mnoho vylepšení oproti 1.x),

- pripomínanie zmeškaných udalostí diódou,

- FM rádio.

Nevýhody:

- lesklý displej,

- pamäťová karta "pod batériou",

- rozsvietenie displeja len vypínacím tlačidlom,

- chýba spúšť fotoaparátu,

- chýba ekvalizér hudobného prehrávača.

Orientačná cena: 422 € (epicentrum.sk)

Záver

iPhone 3GS som najprv na týždeň vymenil za HTC Legend, a potom za HTC Desire. Poviem vám, je to poriadna skúsenosť. Chcel som zmenu a mám, čo som chcel. Legend bol menší, pevnejší, ale na menšom displeji sa mi horšie písalo. Desire ma lákal oveľa viac. A neľutujem. Veľký kapacitný displej zabezpečil celkom pohodlné písanie (aj keď na iPhone stále nemá) a súčasne krásne zobrazovanie webových stránok, dokumentov, e-mailov a podobne. Len tá viditeľnosť údajov na slnku a spotreba energie ma trocha trápia. Keby bol displej antireflexný ako na iPhone, nedal by som na Desire dopustiť. Cena však hovorí výrazne v prospech HTC. Hlavným konkurentom je tiež Sony Ericsson Xperia X10

HTC Desire vs. iPhone 3GS

iPhone 3GS je v šuflíku, SIM karta putuje do "dizajru". Displej je na iPhone podstatne lepšie čitateľný za každých podmienok, najmä vonku. Aj na dotyk reaguje lepšie, ale v tomto smere už Desire nestráca veľa. Na druhej strane, rozlíšenie HTC je ukážkové - dokumenty, webové stránky či fotky vyzerajú perfektne. Keď už som u webu, podpora flashu robí tiež z prehliadača lepší než na iPhone. Mutlitouch displej reaguje na viac prstov len na webe či pri obrázkoch, ale v mnohých aplikáciách (Navigon a podobne) sa musíte spoľahnúť na virtuálne tlačidlá + a -. Škoda. Rýchlosť systému je výborná, gigaherzový procesor robí svoje. Oproti Legendu je práve rozlíšenie displeja a silnejší procesor devízou HTC Desire, aj keď treba priznať, že slabší procesor má s menším rozlíšením menej práce a reálna rýchlosť oboch telefónov je veľmi podobná. Nedostatky iPhone OS 3.x rieši Android OS 2.x s prehľadom. Multitasking, správca súborov, posielanie objektov cez Bluetooth, inštalácia aplikácií stiahnutých z microSD karty... Celý čas mi však na Desire chýba jedna vec - rozsvietenie displeja iným než vypínacím tlačidlom. Na iPhone som stlačil hlavné tlačidlo a prstom displej odblokoval. Na Desire musím stlačiť vypínač v hornej stene a potom ešte prstom prejsť vertikálne po obrazovke. Zvykám si na to dosť dlho. Softvér iTunes mi chýba len z dôvodu zmenšovania a aktualizácie fotografií z počítačového priečinka Moje obrázky do iPhonu. Stále som tak mal pri sebe všetky dôležité fotografie, ktoré som ukazoval najmä rodine. Teraz to budem riešiť asi cez hromadné zmenšovanie fotografií v Irfanview buď priamo na kartu, alebo do špeciálneho priečinka. Veľkým plusom Androidu s nadstavbou HTC Sense je domáci pohotovostný režim zložený zo siedmich obrazoviek. Tak bez vstupu do menu listujem z hlavnej obrazovky (čas, počasie, nasledujúce udalosti, skratky k hlavným aplikáciám, správa Bluetooth, GPS, aktualizácií...) na vedľajšie s e-mailovými kontami, kontaktmi, záložkami internetového prehliadača a podobne. Virtuálna klávesnica iPhonu je stále lepšia, ale tá na Desire môže mať mnoho podôb, a dokonca ju môžem nahradiť inou z Marketu. Páči sa mi najmä, že pri vertikálnej polohe mám zobrazenú klasickú alfanumerickú klávesnicu mobilu a pri polohe na ležato sa zobrazí QWERTY. Na "smart keyboard" z Marketu som neskôr zanevrel, lebo sa snažila z rýchleho zadávania znakov vydedukovať nejaké gestá, čo často zdržovalo. Z Marketu môžete sťahovať len bezplatné (často len dočasné) aplikácie, pre náš región platené aplikácie zatiaľ dostupné nie sú. Vo svojej podstate sú iPhone 3GS a Desire veľmi silní konkurenti. Nečudujem sa ani zástancom iPhonu, ani Desire. Je to ťažký súboj.

Produktová stránka: HTC Europe

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Začať diskusiu