TomTom Runner 2 (TomTom Spark) - nový kamarát každého športovca

Recenzia moderných, cenovo dostupných športových GPS hodiniek s pohodlným ovládaním a dlhou výdržou.

Aj keď to tak podľa názvu môže vyzerať, toto nie sú len bežecké hodinky. Dokonca to nie je ani nástupca modelu TomTom Runner určeného len na meranie behu! Ten totiž neexistuje. Model Runner 2 je nástupcom hodiniek TomTom Multi-Sport, ktoré dokážu zaznemanávať beh, bicykel, plávanie, bežecký pás, cvičenie v posilňovni, spinning, a obsahujú tiež stopky a klasický GPS záznam voľného štýlu vhodného pre turistiku, lyžovanie či ďalšie aktivity.

Základné parametre:

Hmotnosť 49 g, monochromatický displej 144 x 168 px (22 x 25 mm), hrúbka 12 mm, GPS, GLONASS, odolnosť voči vode 5 ATM, Bluetooth, akcelerometer, gyroskop, kompas, krokomer, snímač tepu srdca (drahší model), výdrž do 11 h merania s GPS.

Na trhu sa však nachádzajú dvoje rovnaké hodinky: TomTom Runner 2 a TomTom Spark. Predávajú sa v rôznych baleniach, ktoré však obsahujú to isté (hodinky, remienok, nabíjací USB kábel). Na držiak na bicykel, ktorý bol typický pre balenie modelu Multi-Sport tentoraz zabudnite. Jediný rozdiel medzi modelmi Spark a Runner 2 je v rôznorodosti remienkov. "Bežecká" verzia má k dispozícii viacero farebných kombinácií.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Starší model TomTom Multi-Sport kúpite v obchode Vzdy.sk už od 129 eur. Ide o spoľahlivý GPS šport-tester vhodný na beh, bicykel aj plávanie. Pri turistike síce nedokážete nastaviť menšiu frekvenciu zisťovania GPS polohy, ale keď napojíte hodinky na nabíjačku, zmerajú vám aj celodenný výlet. Inak sa po pár hodinách vybijú. Recenziu nájdete tu, ale určite si pozrite aj novšiu videorecenziu, v ktorej sa delím o dlhodobé skúsenosti s týmto modelom.

Základný model Runner 2 začína na cene 159 eur. Oproti Multi-Sportu ponúka krajší dizajn, lepší remienok a podstatne pevnejší nabíjací kábel, ktorý na hodinkách drží ako pribitý. To sa zíde najmä na turistike, keď chcete aj zaznamenávať trasu, aj nabíjať. Veľkou novinkou je aj neustále aktívny krokomer. Ten starším modelom chýbal. Cena 159 eur je aktuálna aj pre model Spark, ktorý sa odlišuje čiernym remienkom, ktorý je vhodnejší na každodenné použitie.

Za 199 eur už získate model Runner 2 aj so snímačom tepu srdca. Oproti modelu Multi-Sport je tak príplatok za Cardio snímač podstatne menší. Technológie idú dopredu a musím povedať, že hoci mi snímanie tepu srdca nikdy nechýbalo, určite by som si tých 40 eur za takúto vymoženosť priplatil. TomTom Runner 2 Cardio je tak za necelých dvesto eur dobrý produkt za dobrú cenu.

Ak si priplatíte ďalších 60 eur, získate verziu Runner 2 Cardio + Music. Za rovnakých 259 eur si môžete kúpiť aj čiernu verziu TomTom Spark Cardio + Music. Táto verzia je doplnená o 3 GB pamäť pre ukladanie AAC a MP3 súborov. Tú potom môžete počúvať z pripojených Bluetooth slúchadiel.

Hodinky TomTom Runner 2 (a tým pádom aj Spark) sa dočkali už aj veľkej aktualizácie 1.2.0. Tá prináša napríklad celodenné meranie tepu v desaťminútovom intervale či rýchlejšiu lokalizáciu podľa GPS.

Výhody:

+ čitateľnosť displeja a tradičné ovládanie štvoricou šípok

+ GPS a export meraní z PC aplikácie (TomTom MySports Connect) do rôznych služieb

+ výdrž na jedno nabitie niekoľko dní

Nedostatky:

- chýbajú upozornenia zo smartfónu ako na iných Bluetooth smart watch

- nezobrazujú nadmorskú výšku

- nabíjanie pomocou špeciálnej kolísky (zišlo by sa microUSB ako na Alcatel Go Watch)

Orientačná cena: od 159 eur (Vždy.sk)

Všetko podstatné sa už dozviete v nasledujúcej videorecenzii:

Diskusia k článku:

Marek 12.03.2017 - 23:07

Zdravím,viete mi poradiť či Tomtom runner3 signalizuje udržiavanie respektíve neudržiavanie cardio zón?

Celá diskusia 1 príspevok