Apple iPhone 6S Plus - keď líder stráca dych

Recenzia 5,5” smartfónu s iOS, Full HD displejom s 3D Touch, 12 Mpix fotoaparátom s OIS, až príliš rýchlou čítačkou a dobrou výdržou.

Každý rok sa opakuje to isté. Smartfón, ktorý je výrazne drahší než konkurencia s Androidom a Windows Phone, má v súčasnosti už prekonané rozlíšenie displeja, začína s trápne malým 16 GB vnútorným úložiskom nerozšíriteľným microSD kartou, menšou batériou a nechutne veľkými okrajmi okolo obrazovky vždy poblázni celý trh a hravo prekoná predaje všetkých vlajkových lodí ostatných výrobcov. Dokopy.

ikona

Základné info: Apple iPhone 6S PlusNástupca minuloročného tabletofónu dostal výkonnejší procesor Apple A9, 5,5'' Full HD displej s technológiou 3D Touch, 12 Mpix fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu a nahrávaním 4K videí a vylepšenou 5 Mpix prednou kamerou.

Po skúsenosti s iPhone 6S Plus i vlaňajším iPhone 6 Plus viem, že 5,5” model mi vyhovuje viac než 4,7-palcová "klasika" 6S. Odstraňuje totiž to, čo mi na iPhonoch vždy prekážalo - slabú výdrž. Na druhej strane som presvedčený, že celý modelový rad začína byť poriadne dýchavičný a Apple bude musieť poriadne pridať, aby sa v septembri tohoto roku dvojicou modelov so sedmičkou v názve opäť vrátil do hry v plnej sile.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Najnovšie modely 6S a 6S Plus sú doslova na nerozoznanie od vlaňajších iPhonov 6 a 6 Plus. Len o nejaký ten milimeter hrubšie (no väčšinu puzdier a príslušenstva dokážete používať bez problémov) a ťažšie, aj vďaka silnejšej zliatine hliníka, ktorá už aj podľa testov na YouTube dáva navždy zabudnúť na známu aféru bendgate. Na rovných 190 gramov, čo teraz váži väčší model, sa dá zvyknúť veľmi rýchlo.

Čierny variant je jediný, ktorý dostal decentne tmavú prednú stenu (a displej tak s okrajmi úplne splýva). Ružový zrejme skončí najmä v ženských rukách, no ak by ho Apple nazval hnedým alebo medeným, neklamal by.

Majitelia minulých modelov rýchlo nájdu presné tlačidlá pre reguláciu hlasitosti, vypínač (už na pravom boku) alebo mimoriadne návykový mechanický prepínač hlasného a vibračného režimu. Bez zmien však nezostala čítačka odtlačkov Touch ID v stredovom tlačidle. Kým na predchádzajúcich modeloch bolo treba prst "priložiť" a následne prišlo k odomknutiu, tu už to neplatí… stačí kliknutie. Paradoxne, pokiaľ sa budete snažiť iba rozsvietiť blokovaciu obrazovku a prečítať zmeškané udalosti na nej, v 8 z 10 prípadov sa vám to nepodarí - Touch ID totiž zvládne skontrolovať odtlačok a takmer vždy zobrazí rovno ikony na ploche. Znie to čudne, ale pravdepodobne budete musieť zmeniť svoje návyky a notifikácie zobrazovať stlačením vypínača alebo prikladať prst, ktorý v Touch ID nie je uložený. Na druhej strane, mokré dlane stále zostávajú rovnakým problémom.

Ako som už naznačil iPhone 6S Plus je veľký. Dokážem ho bez problémov nosiť vo vrecku všetkých svojich nohavíc (hoci o ňom samozrejme viem), no výška 158 mm a širka 78 mm je šialene veľa. Samsung Galaxy S7 edge či Lumia 950 XL sú takmer o centimeter (7 mm) nižšie a to ponúknu rovno 5,7-palcové uhlopriečky. Z predelov antén a vystupujúceho objektívu na chrbte tiež práve nejasám.

Full HD rozlíšenie displeja však naďalej postačí každému a pozorovacie uhly, čitateľnosť či perfektne naladené farebné spektrum držia krok s tými najlepšími. iOS navyše ukážkovo využíva miesto. Domáca obrazovka je strohá, no 28 ikon aplikácií zobrazovaných naraz je vo výsledku veľmi rýchlym spôsobom, ako ktorúkoľvek z nich spustiť. Widgety si svoje miesto našli v hornej sťahovacej lište v karte Dnes.

Poznám veľa používateľov, ktorí ju úplne ignorujú, no mne sa páči i natívny widget kalendára zobrazujúci rozvrh s najbližšou udalosťou, alebo aj riešenia dodatočne stiahnuteľné z App Store: Agenda+ pre kombináciu kalendára a pripomienok, WU Weather pre počasie z grafom teploty a zrážok alebo aplikácia pre dôležité správy. Sú strohé, výber je menší než na Androide ale väčšinou vyzerajú výborne a vybrať sa dá.

Hlásenia skrývajú klasické notifikácie. Môžu sa radiť chronologicky alebo do skupín podľa toho, čo je pre vás dôležité (napríklad správy z Messengera alebo SMS-ky budú navrchu, e-maily úplne dole). Prioritizácia môže pokračovať aj ďalej - niektoré z aplikácií môžete pustiť len do notifikačného centra, niektoré aj do uzamykacej obrazovky, najmenej podstatné upozornia len bublinkou s číslom udalostí na konkrétnej ikone aplikácie alebo vôbec.

Druhá skupina je azda najzaujímavejšia, zobrazenie notifikácie na uzamykacej obrazovke totiž dokáže displej aj rozsvietiť, nabiehajúce správy z Messengera tak môžete čítať aj z telefónu položeného na stole bez toho, aby ste ho vôbec museli chytať do rúk.

Väčší model 6S Plus ich pochopiteľne zobrazí viac naraz. Špecifikom 5,5” displeja sú aj rozšírené možnosti po otočení zariadenia na šírku. SMS-ky, e-mailový klient alebo Messenger dokážu obrazovku rozdeliť na dve polovice - vľavo bude zoznam konverzácií, vedľa ich text. Bohatšia je aj klávesnica, na ktorú sa takto zmestia aj špeciálne znaky (.,!?), tlačidlá pre editáciu (copy/paste/cut) či podtrhávanie alebo boldovanie textu. Zvyčajne som však používal slovenský prediktívny slovník a smartfón ovládal výhradne v polohe na výšku.

Displeje oboch vlaňajších modelov prišli s technológiou 3D Touch, teda rozpoznávaním intenzity tlačenia na displej. Zo začiatku som neočakával, že ju budem využívať mimoriadne často, Apple sa totiž úplne vykašľal na akýkoľvek rady, tipy či tutorial, kde by mohla byť užitočná. Navyše, Huawei oba iPhony predbehol a technológiu predstavil ešte o pár týždňov skôr. Lenže, kým v jeho prípade je to zrejme len prvenstvo na papieri a poznámka v technických špecifikáciách, iOS prináša konzistentnosť a použiteľnosť aj naprieč aplikáciami tretích strán, stačí začať objavovať.

Klasický dotyk teda klasicky spustí aplikáciu. Silnejší ale zobrazí rozšírené menu každá voľba vykoná nastavenia ešte predtým, než sa vôbec otvorí. Takmer všade. Silnejším dotykom môžem priamo otvoriť okno s písaním mailu, SMS či FB konverzáciu s niektorým z posledných troch kontaktov (áno, klávesnica už bude rozbalená a kurzor pripravený v poli pre nový text), Waze mi dá na výber navigáciu domov či do práce s vopred vypočítanou najkratšou trasou. Prinúťte to implementovať vývojárov naprieč Google Play kvôli jednému modelu...

Pritlačenie cez 3D Touch plní aj funkciu náhľadov na prijatý mail (zobrazí sa jeho plný obsah, no zostane označený ako neprečítaný pre ďalšie vybavenie z kancelárie) alebo odkaz z Facebooku vo webstránke zobrazenej cez Safari.

Najnávykovejšie však isto bude pritlačenie na klávesnicu, ktorá sa v tom prípade zmení na veľký TouchPad jemne pohybujúci kurzorom pri oprave preklepov v texte. 3D Touch využijete aj na cyklické prepínanie medzi dvomi poslednými aplikáciami v multitaskingu, postačí potiahnuť prst od ľavého okraja telefónu (to môže byť problematické pri používaní niektorých puzdier a obalov).

Zabudnúť nesmieme ani na spodnú lištu, ktorá ponúkne 5 rýchlych prepínačov (pre Wi-Fi, Letový režim, Bluetooth, režim Nerušiť alebo zámok otáčania obrazovky), pohodlnú reguláciu intenzity podsvietenia, skratky pre prehrávač hudby, Spotify či YouTube, AirDrop alebo odkazy na najpoužívanejšie systémové aplikácie. Zatiaľ sú 4 - Baterka, Budík/Stopky, Kalkulačka a Fotoaparát. Na našich fotkách vidíte aj piatu ikonu nočného režimu posúvajúceho farby displeja do teplejších odtieňov, ktorý zažije premiéru v iOS 9.3 už o pár dní.

iOS prináša pár špecifík, v karte Nastavenia sú totiž okrem tých systémových často integrované aj nastavenia samotných aplikácií. Niekedy je to fajn, niekedy poriadne otravné. Najmä, ak prepínanie medzi 4K a Full HD videozáznamom jednoducho nedokážem urobiť priamo pri fotografovaní, ale musím liezť až sem. Pre každú aplikáciu ale dokážem zakázať využívanie mobilných dát, prispôsobiť notifikácie alebo prístup k GPS.

Limitované sú možnosti používania vlastných zvukov upozornení niektorých aplikácií, nahrávanie vlastných hudobných či audio súborov stále nie je možné bez iTunes a káblu/Wi-Fi pripojenia s notebookom. presvedčiť aplikácie aby pracovali aj po minimalizácii (nahrávali fotky na Dropbox či videá na YouTube) sa často nedarí ani s aktívnou funkciou Osviežovania na pozadí a pomôže až dočasná deaktivácia vypínania obrazovky. Fulltextové Spotlight vyhľadávanie naprieč systémom sa môže zísť, no návrhy aplikácií a kontaktov po posunutí domácej obrazovky doprava radšej rovno vypnite. Hlasová asistenka Siri by tu mala navrhovať reštaurácie a zaujímavosti v okolí, no na Slovensku je stratená.

Odmenou za tieto drobné obmedzenia vám však bude spoľahlivý a konštantný výkon hardvéru, ktorého parametre vás nemusia zaujímať. Stlačenie domáceho tlačidla aplikáciu vždy minimalizuje, nech robí akýkoľvek náročný úkon alebo renderuje video s plným vyťažením procesora. Odporúčam však v nastaveniach prístupnosti zapnúť položku Obmedziť pohyb, rozprávkové animácie a prelínačky medzi aplikáciami a domácou obrazovkou sú však zbytočne výrazné.

A oni sú zbytočne výrazné aj po ich obmedzení - len pre zaujímavosť, server 9to5Mac zverejnil návod ako ich vďaka drobnej chybe v operačnom systéme dočasne deaktivovať úplne. Pozrite si ho, alebo vyskúšajte aj na svojom staršom iPhone a budete si ťukať na čelo, prečo vám výrobca nedovolí používať jeho zariadenia týmto spôsobom aj klasickou cestou.

iPhone 6S Plus disponuje 2 GB RAM, teda dvojnásobkom operačnej pamäte oproti jeho predchodcovi. Výraznú zmenu som však nezaznamenal. V rýchlosti samotného systému nie je rozdiel vôbec, iba musíte čakať na opätovné načítanie pri o niečo menšom počte starších aplikácií.

Na pamäťové karty budete musieť zabudnúť a hoci to vašu peňaženku môže bolieť, 16 GB variant v obchodoch určite preskočte. Systém síce v posledných verziách miestom šetrí kde sa dá, no 16-tka bude naozaj málo pre každého.

Medzigeneračný posun znamenal konečne aj zvýšenie rozlíšenia oboch fotoaparátov. Ten hlavný teraz dostal 12 megapixelov s optickou stabilizáciou. Nižšie rozlíšenie alebo pomer strán 16:9 nastaviť nemožno. V praxi to však príliš neprekáža, fotoaparát je rýchly, HDR ideálne intenzívne (vždy sa uloží aj originálna fotografia) a výsledky patria medzi to najlepšie na trhu, hlavne ak bude vernosť reprodukovaných farieb hlavným kritériom. To však platí najmä za jasného počasia.

V horších svetelných podmienkach iPhone 6S Plus padá za súčasné vlajkové lode Samsungu pomerne jednoznačne. Vďaka stabilizácii budú snímky ostré, no tmavé, kedže na čip sa dostáva menej svetla (clonové číslo objektívu je iba f/2.2. Výborné možnosti úprav, orezávania a otáčania fotografií alebo hromadné označovanie ťahaním prsta v Albumoch síce potešia, ale výsledok nezachránia.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Galaxy S7 vs. iPhone 6SAko fotí čerstvá novinka od Samsungu v porovnaní so zabehnutým konkurentom od Applu? Súboj 12 Mpix prichádza!

V súvislosti s funkciou 3D Touch pribudla aj funkcia Live Photos, ktorú poznáme napríklad z Lumií. Jedná sa o zachytenie niekoľkých sekúnd pred a po stlačením spúšte, ktoré sa uložia ako ekvivalent animovaného GIFu (pohyb totiž nie je úplne plynulý). V galérii sa zobrazí klasická snímka a "video" prehráte až zatlačením na displej. Pri Lumiách sa mi páči vyššia plynulosť a možnosť exportovania ako .mp4 pre ďalšiu editáciu, na iPhone zas záznam zvuku súčasne s animáciou. Možnosti zdieľania sú však obmedzené, na PC či Facebooku uvidíte vždy iba statickú snímku. O nenažranosť takýchto snímok sa však báť nemusíte, rozdiel medzi fotografiou s aktivovanou a vypnutou funkciou Live Photos je často iba 0,1-0,3 MB/snímka.

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 382 MB, MOV; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 375 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 149 MB, MOV; 1920 x 1080 b., 60 fps; celkovo: 194 MB / min.)

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 566 MB, MOV; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 303 MB / min.)

Výbornú stabilizáciu oceníte aj pri videu, tu si svoje odpracuje už aj tá digitálna v menšom iP6S. Patrí k tým najlepším. V poslednej generácii pribudla možnosť nahrávania 4K videí (30 fps), aj pre lepšie možnosti neskoršieho prehrávania som však stále preferoval Full HD, ktoré vyzerá výborne a "živo" vďaka záznamu v 60 fps. S ubúdajúcim svetlom však znova platí, že iPhone začína strácať na high-end androidy. Spomalené video môže mať maximálne 240 fps,

Aj predná kamera si polepšila, teraz ponúka výrazne lepší obraz a 5-megapixelové rozlíšenie. Predný blesk nahrádza automatické aktivovanie maximálnej intenzity podsvietenia displeja, ktoré tak v tmavých podmienkach pomerne úspešne pomôže osvetliť vašu tvár. Sklamalo ma však nahrávanie videa stále iba v 720p.

Majitelia viacerých iOS alebo Mac OS zariadení pripojených na jednu Wi-Fi sieť si môžu užívať aj pohodlné telefonovanie z iného zariadenia než toho, v ktorom sa práve nachádza ich SIM karta. iPhone tak môže zostať v taške a prichádzajúci hovor vybavíte na iPade alebo Macu.

Najväčšou devízou väčšieho modelu 6S Plus oproti klasickej 6S (a starším) je najmä väčšia 2 750 mAh batéria. Výdrž bola vždy kritickým miestom iPhonov a oba modely s 5,5” uhlopriečkou sú jediné, ktoré vydržia celý deň aj pri náročnejšom používaní. Pri tom bežnom sa dostanete aj na dva dni výdrže. Najväčším žrútom energie bola v mojom prípade navigácia Waze. Subjektívne mi aktuálny iPhone 6S Plus vydržal zhruba o 10 % menej než predchádzajúci model 6 Plus. Toto tvrdenie však pravdepodobne dostane oporu v papierových špecifikáciách. Kapacita batérie medziročne skutočne klesla z 2 915 mAh, kvôli hrubším stenám odolnejšej konštrukcie. Prirátajte si videá v 4K dostanete výsledok.

Aj tu však nájdeme prvok, v ktorom Applu už uteká vlak. Nechápem, prečo je v balení už roky len 1 A nabíjačka. iPhone 6S Plus vydrží dlho, ale na svoje nabitie z 0 na 100 % potrebuje viac než tri hodiny, čo by sa v dobe rýchlych nabíjačiek najvybavenejšiemu modelu výrobcu už stávať nemalo.

Výhody:

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ 3D Touch

+ ešte rýchlejšia čítačka odtlačkov (možno až príliš)

+ nahrávanie videa v 4K / Full HD pri 60 pfs

+ práca s notifikáciami, možnosť rozsvietenie obrazovky

+ systém zálohovania dát cez iTunes a iCloud

Nevýhody:

- veľké okraje okolo displeja (a väčšie celkové rozmery)

- slabšie výsledky fotoaparátu v tmavých podmienkach

- dlhý čas nabíjania pribaleným 1 A adaptérom

- vytŕčajúci objektív

- práca s audiosúbormi, nespoľahlivý upload veľkých položiek na pozadí

Orientačná cena: 835 € (mobilonline.sk)

Záver

Pokiaľ vám vyhovuje iOS a 5,5” smartfón dáva zmysel, mal by byť väčší iPhone jasnou voľbou. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, o niečo vyššie rozlíšenie fotoaparátov, rýchlejšia čítačka a najmä 3D Touch stačili aj tento rok. Pre Apple je však viac než dobre, že v septembri budeme očakávať (zrejme) prelomový model s novým dizajnom a nie len ďalší facelift s S-kom v názve.

Vecí, na ktorých už badať zub času v porovnaní s konkurenciou totiž povážlivo pribúda. Ak vynecháme Full HD displej, stále nám zostane dlhý zoznam s veľkými rozmermi, pomalé nabíjanie (o bezdrôtovom nemôže byť ani reč), v tmavších podmienkach zaostávajúci fotoaparát alebo predná kamera s videozáznamom v 720p

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

panorama

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 15.03.2016 - 18:52

"Subjektívne mi aktuálny iPhone 6S Plus vydržal zhruba o 10 % menej než predchádzajúci model 6S Plus." Heh? Asi 6 Plus :-). Inac, pre mna je najnavykovejsie gesto pre multitasking -> pritlacenie laveho okraja obrazovky, funguje napriec aplikaciami. Dalsia vec je vypnutie animacii v zariadeni; Nastavenia -> Vseobecne -> Pristupnost -> Obmedzit pohyb -> Zapnut. Vsetky dlhe animacie sa zmenia na prechod prelinania, ktory aspon mne vyrazne opticky zrychluje telefon a je celkovo prijemnejsi pri pouzivani. Uprimne, nemmam pocit, ze by nejak Apple stracal dych. Mikrofon sice znie rovnako ako na 5S, sluchadlo tiez, no mna si ziskal rychlym nacitavanim aplikacii, hier, a hlavne kvalitnym ekosystemom aplikacii. DOkonca aj Google aplikacie (Google+, Chrome, Hangouts, Maps, Youtube,...) su sviznejsie a vizualne pritazlivejsie prave na iOS.

ronline237015.03.2016 - 21:19 Trvalý odkaz

Iphone bude vždy Iphone :)za mna like som spokojný

jarpo15.03.2016 - 21:30 Trvalý odkaz

ronline2370: Mas pravdu. Platis predovsetkym za logo nahryznuteho jablka ;-)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne15.03.2016 - 21:32 Trvalý odkaz

Jarpo, odpusti si ustipacne poznamky, ked si ziadny telefon Apple nepouzival, alebo ak ho pouzivat nevies, lebo ti nevyhovuje a ty si prilis tazkopadny na to aby si to pochopil. Ano, to logo, ma svoje nevyhody, no aj vyhody, a tie predcia zapory.

ondrakomous15.03.2016 - 22:31 Trvalý odkaz

fotak bez pripominek

Celá diskusia 96 príspevkov