LG Zero - nedajte sa pomýliť prostým názvom

Recenzia kovového androidu s pekným 5'' HD displejom, slušným 13 Mpix fotoaparátom a občas slabšími reakciami.

V ponuke cenovo dostupných smartfónov sa minulý rok spoločnosť LG veľmi nevytiahla. Najlacnejšie kúsky ma veľmi neoslovili, a to isté možno povedať o modeloch G4s a G4c, ktoré vychádzali z vlajkovej lode G4. Ale ako už je zvykom, iba na papieri. V novembri minulého roka však LG predsa len prekvapilo pomerne zaujímavým modelom nižšej strednej triedy s kódovým označením H650E. Lákať bude najmä na hodnotnú konštrukciu. A nedajte sa pomýliť názvom. Zero, čiže nula, to určite nie je.

ikona

Základné info: LG Zero (H650E)Celokovový smartfón strednej triedy s 5-palcovým displejom, štvorjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, 8 Mpix prednou kamerou a 2 050 mAh batériou.

LG Zero sa vytrhol zo zaužívaného stereotypu plastovej konštrukcie so zaoblenou zadnou stenou. Do boja prichádza s kovovým brnením, ktoré mu môžu závidieť aj oveľa drahšie smartfóny. Podľa konštrukcie by som mu pokojne tipoval aj o pár stoviek vyššiu cenovku. Takto má vyzerať hodnotný smartfón strednej triedy od renomovanej značky. Poctivo zloženú unibody konštrukciu tvorí najmä kov, plastové časti nájdeme iba v horných a dolných partiách zadnej steny. Zrejme je to miesto, kde sa nachádzajú antény. LG Zero je dostupný v dvoch farebných prevedeniach – titan a champagne, teda pre obe pohlavia. Mne sa do rúk dostala skôr tá ženskejšia verzia, ktorá na priamom slnku chytá elegantný zlatistý nádych. Chlapskému publiku tak zrejme odporučím skôr prevedenie titan.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

LG sa podarilo zhotoviť pevné kovové zariadenie, ktoré je zároveň pomerne ľahké a výborne sa s ním manipuluje. Do ruky padne výborne, nešmýka sa v nej, a vďaka oblým bočným stenám a zaobleným rohom vás nič nereže. Popri príjemnej hmotnosti s hodnotou 154 gramov musím pochváliť aj tenkosť. Vo vrecku nohavíc ho takmer necítiť.

Hladké a oblé línie prerušujú rovné plochy hornej a dolnej steny, v ktorých nájdeme osadené skrutky. Na pozitívnom dojme z elegantného prevedenia to neuberá. Odskrutkovaním sa vám zrejme sprístupni vnútro unibody konštrukcie, no kvôli záruke by som to zrejme neskúšal.

Pri pohľade na zadnú stenu sa myšlienkami vraciam k starej dobre Nokii a jej biznis telefónom. Tie mi pripomína vystupujúca časť konštrukcie s fotoaparátom a pre LG už tradičnými tlačidlami. Kvôli vystupujúcej časti je písanie na stole trochu nemotornejšie, keďže sa konštrukcia trochu nakláňa do strán. Ale späť k tlačidlám. Nepatrím ku skalným fanúšikom tohto riešenia, ale dá sa naň zvyknúť. Pri držaní v ruke je regulácia hlasitosti pohodlná, no a ak mám telefón položený na stole, hlasitosť regulujem v šikovnom paneli výsuvnej lišty. Je celkom inteligentný. V pohotovostnom stave mi ponúkne reguláciu hlasitosti zvonenia, pri spustenej multimediálnej aplikácii, napríklad Spotify, už ale vie, že by som si radšej prispôsobil hlasitosť audia. Dvojitým stlačením tlačidiel regulácie hlasitosti viem spustiť dve aplikácie. Vrchné aktivuje poznámky QuickMemo+, to spodné spustí fotoaparát.

Umiestnenie na zadnej stene odpúšťam aj tlačidlu napájania. Na rozsvietenie a zhasnutie obrazovky som aj tak väčšinou používal šikovné gesto dvojitého poklepania na displej. Okrem objektívu fotoaparátu a LED blesku nájdeme na zadnej stene ešte mriežku hlasného reproduktora. Kvalitou príliš neprekvapí, skôr naopak. Maximálna hlasitosť je na dostatočnej úrovni. Zvonenie prichádzajúceho hovoru nie je tlmené ani pri umiestnení na stole, keďže vystupujúca časť s fotoaparátom nadvihne celú konštrukciu.

Kvôli unibody prevedeniu hľadajte sloty v bočných stenách. Konkrétne v tej pravej. Jeden zo šuplíkov čaká na vloženie nanoSIM karty, ten druhý na microSD kartu. Multimediálne založení používatelia ho zrejme využijú, keďže LG Zero ponúkne 11,1 GB reálne dostupného priestoru. Na pamäťovú kartu môžete presunúť aj nainštalované aplikácie.

MicroUSB konektor v spodnej stene sklame chýbajúcou podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG. Nepoužívam to často, ale v určitých situáciách sa môže naozaj hodiť. Napríklad ak si od známeho potrebujete skopírovať nejaké súbory a nemáte poruke žiaden USB kľúč. Prípadne ak si niekde v meste potrebujete narýchlo vytlačiť nejaký zľavový kupón. Okrem microUSB konektora tu nájdeme aj audio konektor na pripojenie slúchadiel.

Predná stena si ma získala IPS displejom so sklom 2.5D, ktoré sa vyznačuje mierne zaoblenými okrajmi. Rovnaké nájdeme napríklad v smartfóne Galaxy Note 4 od Samsungu. Ovládanie je veľmi príjemné, prst výborne kĺže po ploche a taktiež po stranách na mňa nečakajú žiadne nepríjemné hrany. Spokojný som bol aj so samotným displejom. Na 5-palcovej uhlopriečke ponúkne dnes už priemerné HD rozlíšenie, no ja som spokojný. Pochválim ho najmä za pekné farby a dobré pozorovacie uhly. Čitateľnosť na priamom slnku radím k slušnému priemeru. Počas celej doby používania som mal aktivovanú automatickú reguláciu jasu, ktorá fungovala na výbornú a jas upravovala veľmi pohotovo.

V nastaveniach displeja nechýba možnosť upraviť si softvérové tlačidlá na displeji. Okrem zmeny farby (čierna alebo biela), máte k dispozícii aj niekoľko tlačidiel, pričom okrem počtu môžete meniť aj ich umiestnenie. Na displeji ich môže byť súčasne maximálne päť. Ja som ostal pri klasike v podobe tlačidla šípky späť, domov a multitaskingu.

Na zmeškané udalosti vás upozorní červená LED dióda v pravom hornom rohu. Vedľa nej nájdeme aj senzor priblíženia a predný osemmegapixlový fotoaparát.

Chod zariadenia má na starosti známy čipset Snapdragon 410 od Qualcommu, ktorý ponúkajú aj ďalšie smartfóny nižšej strednej triedy. Poradil si s hrou Need for Speed Most Wanted, no mal som pocit, že detaily nebežali naplno a občas bol pohyb v hre trhaný. Otestovať výkon v benchmarku AnTuTu sa mi ani x-tý pokus nepodarilo. Spustenie aplikácie padlo na hláške, že som pripojený k dátovej sieti. V režime bez dát sa zasa zobrazila opačná hláška. S pomalšími reakciami som sa stretával aj naprieč celým prostredím od LG.

Ak telefón chytíte do rúk iba občas, spravíte to čo treba a opäť ho odložíte, budete spokojný. Ja som ale telefón dosť často potrápil, a tu už ukázal svoje slabiny. Pri dlhšom používaní treba rátať s opätovným načítavaním aplikácií, najmä Facebooku a prehliadača Google Chrome a párkrát sa objavilo aj opätovné načítavanie domácej obrazovky s widgetmi. S týmto javom som sa stretol aj pri iných smartfónoch značky LG. Operačná pamäť ponúkne dnes už podpriemerných 1,5 GB, pričom voľných bolo zvyčajne 500 – 600 MB.

Prostredie od LG nás už nejaký ten piatok baví množstvom zaujímavých funkcií. Začnem hneď od zamknutej obrazovky. Tu som od prvého momentu používal mimoriadne návykové zabezpečenie Knock Code. Stačí si len zvoliť počet a smer ťuknutí v imaginárnej matici 2 x 2. Knock Code môžem zadávať aj na zhasnutej obrazovke a keďže ide o ťukanie, je to zároveň aj bezpečnejšie než kreslenie vzoru ťahom po displeji.

Výsuvná lišta ponúka už tradične množstvo skratiek a taktiež rýchle panely pre prispôsobenie jasu a hlasitosti. Viem v nej aj aktivovať zobrazenie miniaplikácií QSlide, ktoré sa občas zídu. Napríklad šikovné zobrazenie kalendára alebo kalkulačky. Miniaplikácie viete umiestniť do ľubovoľnej časti displeja a taktiež je možné upravovať ich veľkosť a priehľadnosť.

Hlavné domáce obrazovky pochválim za podporu cyklického prechodu z poslednej na prvú, možnosť pridať si do spodného riadku až sedem ikon aplikácií a prispôsobenie vzhľadu prostredníctvom niektorej z tém.

Možnosť používateľského prispôsobenia neobišla ani základné aplikácie. V aplikácií Telefón vítam možnosť skryť si niektoré z kariet, v mojom prípade to boli karty Obľúbené a Skupiny, no a nielen v aplikácií Správy treba pochváliť prispôsobiteľnú softvérovú klávesnicu. Ja sa teším najmä samostatnému riadku s číslicami. Okrem neho si môžete nastaviť výšku klávesnice, aktivovať režim používania jednou rukou, alebo si vybrať medzi širokým alebo kompaktným zobrazením v režime na šírku.

V ponuke aplikácií radi vidíme FM rádio. Poradí si so zobrazením názvu stanice (RDS), skladby (RT) a dokonca aj s načasovaním vypnutia prehrávania.

Pri snímaní momentiek som párkrát využil možnosť spustiť fotoaparát pomocou tlačidla hlasitosti na zadnej stene. Fotoaparát ponúkne rozlíšenie trinásť megapixelov a nechýba ani LED dióda na snímanie v horších svetelných podmienkach. Prostredie je ladené do jednoduchého štýlu. V ľavej časti nájdeme niekoľko skratiek nastavení, pričom po stlačení na tlačidlo s tromi bodkami v hornej časti ich vieme úplne skryť a snímať tak iba dotykom na obrazovku. Možností tu nie je veľa, ale to mi nevadí. Do nastavení som chodil najčastejšie kvôli zapínaniu/vypínaniu HDR. Pokojne ho ale môžete nechať zapnutý aj v automatickom režime.

V situáciách, kedy je potrebné telefón uchopiť pevne do ruky a stláčanie spúšte na displeji môže byť nepohodlné, sa určite zíde možnosť snímania hlasom, ktorú poznáme aj z iných modelov značky LG. Stačí len vysloviť jedno z vopred určených slov. Kvalitou snímok ma LG Zero nesklamalo, ale ani neprekvapilo. Ide o slušný štandard nižšej strednej triedy. So zhoršujúcimi sa svetelnými podmienkami už tradične ustupuje kvalita a nastupuje šum.

Kapacita vstavanej batérie na papieri veľmi neohúri. S hodnotou 2 050 mAh ide skôr o podpriemer. Napriek tomu so mnou LG Zero zvládlo prežiť jeden celý deň a nabíjal som ho až počas noci.

Výhody:

+ elegantné kovové prevedenie

+ nadstavba LG s množstvom prispôsobení (horná lišta, ovládacie tlačidlá...)

+ pekný displej s 2.5D sklom

+ odomykanie pomocou Knock Code,

+ šikovná funkcia QSlide

+ rozsvietenie aj zhasnutie poklepaním

+ prispôsobiteľná LED nad displejom

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- iba 1,5 GB RAM

- chýba podpora USB OTG

- podpriemerný hlasný reproduktor

- batéria len 2050 mAh

- tlačidlá hlasitosti v zadnej stene

Orientačná cena: približne 199 €

Na jeden záber: LG Zero

Záver:

Po dlhšej dobe držím v ruke zaujímavý smartfón nižšej strednej triedy od LG, ktorý má svoje muchy, no celkovo sa mi pozdáva. Veľkým plusom je najmä hodnotne pôsobiaca kovová unibody konštrukcia v dvoch farebných prevedeniach. Ďalšie body u mňa získava pekný displej so zaobleným sklíčkom 2,5 D. Iba v HD rozlíšení, ale to bohato stačí. Zvyšná hardvérová výbava neprekvapí, ale ani neurazí. Škoda len menšej kapacity RAM pamäte, ktorá sa odzrkadlila na občasných pomalších reakciách. Ak nebúšite do telefónu každých päť minút a zároveň hľadáte reprezentatívny smartfón za dobrý peniaz, tak LG Zero nesklame.

Diskusia k článku:

Marek Vrba 08.03.2016 - 00:46

Neviem kto vymýšľa dizajn LGčkovým smartfónom, ale mal by byť už dávno na koberčeku. Veď to má dizajn nokie z roku 2007.

Celá diskusia 1 príspevok