Samsung Monte (Samsung S5620)

RECENZIA high-mid-enduDotykový mobil s 3 Mpix fotoaparátom, HSDPA, Wi-Fi, GPS, 3,5 mm jackom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz 2.0 Plus,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 109 x 54 x 12 mm,

hmotnosť: 92 gramov (zistená: 93 gramov),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 240 x 400 b., 39 x 65 mm, uhlopriečka 3'', aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 3,2 Mpix, zrejme aj autofókus, záznam videí (320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: 195 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (Find Music),

ostatné 1: Java, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS, akcelerometer,

batéria: 1 000 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 450 h pohotovosti,

SAR: 1,02 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

takmer finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Nový Samsung Monte je zaujímavým kúskom na našom trhu. Ponúka dotykový displej, 3,5 mm jack, Wi-Fi a podporu sietí tretej generácie. To z neho robí hit tohtoročnej jari.

Samsungu Monte je zaujímavý. V redakcii sme mali sivo-oranžovú verziu, ktorá nevyzerala príliš atraktívne. Na produktových fotografiách ostatné farebné verzie vyzerali podstatne lepšie. Telo prístroja je tvorené kvalitnými plastami, ktoré nevŕzgajú ani pri silnejšom uchopení. Prednú stranu tvorí trojpalcový displej, pod ktorým sa nachádza trojica ovládacích tlačidiel - krajné dve na prijate/ukončenie hovoru a prostredné, ktoré vás vráti o úroveň naspäť. Na pravej strane nájdete spúšť fotoaparátu, zámok displeja a v hornej časti aj krytý slot pre microSD kartu. Zadnú stranu tvorí odnímateľný kryt, ktorý na svojom mieste drží pevne. V hornej časti krytu objektív fotoaparátu, ktorý nie je chránený. V spodnej časti zadného krytu sa nachádza reproduktor. Na ľavej strane sú už tradične umiestnené tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Všetky podstatné konektory sa nachádzajú v hornej stene telefónu. Môžete sa tešiť na microUSB konektor a 3,5 mm jack.

"Nechránený objektív fotoaparátu vystupuje zo zadnej steny."

Samsungu Monte je kapacitný. Na trojpalcovej uhlopriečke používa WQVGA rozlíšenie (240 x 400 bodov). Ocenil by som väčšie rozlíšenie pre vyššiu jemnosť displeja, no mnohí sa uspokoja aj s použitým rozlíšením. Viditeľnosť displeja na slnku je už tradične slabšia, nepomôžete si ani bledou témou. Aktívny pohotovostný režim je tvorený tromi obrazovkami, na ktoré si môžete uložiť widgety. Oceňujem, že widgety majú konečne uzamknutú polohu a presúvať ich môžete až pri dlhšom podržaní. Widgetov je v ponuke opäť viac než dosť, nechýba ani populárny Facebook, YouTube či MySpace widget. je tvorené ikonami v rozložení 3 x 4. Editácia položiek či ich presúvanie nie je možné. Nastavenia displeja ponúkajú dve témy - zelenú a čiernu. Nastaviť si môžete tri typy písma, jas (v piatich stupňoch) a čas podsvietenia. Nechýba ani známe inteligentné odomknutie. Stačí teda pri odomykaní nakresliť na displej zvolený znak a priradená aplikácia sa automaticky spustí. Prípadne môžete nakreslením vybraného písmena len odomykať displej.

"Výsadou dotykových Samsungov je inteligentné odomknutie displeja."

Trojmegapixelový

robí snímky priemernej kvality. Jeho nevýhodou je chýbajúci autofókus a LED blesk. Fotografovanie prebieha štandardne na šírku displeja. V nastaveniach nájdete scénické režimy, samospúšť, možnosť prispôsobiť si vyváženie bielej, farebné efekty, expozíciu, veľkosť a kvalitu snímky. Vďaka zabudovanému GPS využijete aj geotagging, teda zapisovanie súradníc do fotografie. Monte dokáže nahrávať video v maximálnom rozlíšení 320 x 240 bodov. Nastavenia sú rovnaké ako pri fotografovaní.

"Fotoaparátu chýba autofókus a LED blesk."

Na prezeranie multimediálnych súborov slúži správca súborov. Ten dokáže zobraziť súbory vo forme zoznamu, ikon či tzv. posuvníka. Pri prezeraní snímok telefón automaticky s pomocou akcelerometru fotografie a videá otáča. Medzi jednotlivými obrázkami môžete listovať posunom prsta alebo naklonením telefónu.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,7 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 431 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 3,2 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobný

sa nedočkal žiadnych zmien. Už tradične dokáže roztriediť vaše skladby podľa údajov z ID3 tagov. Hudobné menu si môžete prispôsobiť. Položky, ktoré nevyužívate si môžete nechať skryť. Nechýba ani vyhľadávanie hudby priamo v menu prehrávača. V jeho nastaveniach taktiež nájdete aj ekvalizér. Prehrávanie na pozadí je plynulé, spomalenie reakcií som si nevšimol. Hudobný prehrávač je prepojený aj s widgetom na domácej obrazovke. Hudobnú výbavu dopĺňa s RDS aj radio textom (RT = zobrazenie nielen názvu počúvanej stanice, ale aj skladby). Vysielanie si môžete aj nahrávať, a to v celkom dobrej kvalite.

"FM rádio podporuje RDS, RT aj nahrávanie."

Pod položkou Google sa okrem odkazu na wapovú verziu Gmailu nachádza aplikácia Google Maps. Tá poslúži na jednoduché navigovanie a zisťovanie polohy. Vyhľadávanie polohy je pomalšie, no spoľahlivé. Okrem Google Maps môžete využiť aj nový navigačný softvér s názvom NaviExpert. Samsung ho ponúka bezplatne, no zatiaľ len pre model Samsung Monte. Na rozdiel od Ovi Maps ide výhradne o on-line aplikáciu, ktorá mapy sťahuje z internetu. Roaming je priamo v nej možné vypnúť. Navigáciu stiahnete priamo do mobilu z m.cz.samsungapps.com. Aplikácia je prekvapivo podrobná, má množstvo funkcií, nastavení a plne konkuruje akejkoľvek platenej navigácii. Žiaľ, na testovanom prístroji aplikácia odmietala sťahovať mapy a navigovať. Viac info nájdete na naviexpert.cz. NaviExpert pre Samsung je prakticky priamym konkurentom pre WisePilot v Sony Ericssonoch (veľmi podobná funkčnosť, detailnosť máp a pod.), ktorý je však väčšinou po 30 dňoch používania spoplatnený.

"So Samsungom Monte sa môžete nechať navigovať pomocou novej online aplikácie NaviExpert."

Vnútorná pamäť telefónu hlási dostupných 230 MB. Tie však bohužiaľ nebudete môcť využiť na ukladanie SMS či kontaktov. Táto pamäť slúži len na ukladanie multimediálneho obsahu, MMS či e-mailov. Základnú pamäť je možné rozšíriť microSD kartou.

V oblasti telefonovania sa nič podstatné nezmenilo.

telefónneho zoznamu môžu byť zobrazené samostatne alebo spoločne z oboch pamätí. Hromadné presúvanie či kopírovanie kontaktov je prítomné. Jednotlivé položky môžete dokonca posielať aj cez Bluetooth. Pamäť pojme až 2 000 viacpoložkových kontaktov. Chýba inteligentné vytáčanie, pri vytáčaní čísla nájde iba . Funkcie hovoru sú štandardné, hlasné handsfree či zamknutý displej počas hovoru nikoho už neprekvapí. Na výber máte pripravených niekoľko profilov, ktoré si môžete plne prispôsobiť.

"Chýba inteligentné vytáčanie kontaktov."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych správ je jednotný. Pri písaní môžete využiť iba alfanumerickú

. V nastaveniach môžete zvoliť, či bude telefón ukladať odoslané správy. Výpisy o doručení sú tiež samozrejmosťou. Pamäť uloží až 1 300 správ. Zabudovaný vám môže správy sťahovať automaticky každých 30 minút. V nastaveniach si môžete zvoliť maximálnu veľkosť prijatých e-mailov. V Samsungu Monte chýba (pre Samsungy typický) tzv. blacklist, teda zoznam adries odosielateľov, od ktorých nechcete prijímať správy.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Zabudovaný

si poradí s jednoduchšími webovými stránkami. Jeho možnosti sú slabé. Neponúka prácu s viacerými oknami naraz, ani kopírovanie textu zo stránky. Nechýba však RSS čítačka. Na pripojenie k internetu môžete využiť všetky dostupné technológie, teda GPRS, EDGE, UMTS aj HSDPA (do 3,6 Mbps). Mnohých poteší prítomnosť Wi-Fi. Na lokálne spojenie využijete Bluetooth či microUSB konektor.

"Na pripojenie k internetu môžete využiť okrem UMTS aj HSDPA a Wi-Fi."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

zobrazuje v mesačnom náhľade spolu so spodným riadkom, ktorý zobrazuje aktuálne denné záznamy. Kapacita kalendára je obmedzená na 200 záznamov a 100 výročí. Z ostatných organizačných funkcií nájdete v telefóne úlohy, poznámky (100), svetový čas, kalkulačku, prevodník, diktafón, časovač a stopky. Budíkov si môžete nastaviť viacero. Každý z nich môže mať vlastné nastavenie opakovania, posunutie budenia, počet opakovaní, vlastnú melódiu aj jej hlasitosť. Rádiom nejde zobudiť.

V ponuke ďalej nájdete aj multi-instant messenger Palringo,

a MySpace klient, anglický výkladový slovník a demoverzie hier California Gold Rush, Brain Challenge a Urban Asphalt 4.

"Monte sa zameriava aj na sociálne siete. Nechýba preto plnohodnotný Facebook či MySpace klient."

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž Samsungu Monte je priemerná. Pri aktívnom využívaní Wi-Fi, e-mailu či Facebook klienta vydrží 1 000 mAh batéria približne jeden až dva dni.

Výhody:

- univerzálne konektory 3,5 mm a microUSB,

- vylepšené prepojenie na sociálne siete a messaging (Palringo)

- bohatá funkčná výbava (Wi-Fi, GPS).

Nevýhody:

- chýbajúci autofókus a blesk,

- nechránený objektív fotoaparátu.

- absencia softvérovej QWERTY klávesnice.

Orientačná cena: okolo 170 €

Záver

Samsung Monte je rozporuplný telefón. V jeho prospech hovorí množstvo zaujímavých funkcií ako Wi-Fi, HSDPA, 3,5 mm jack, GPS či kapacitný displej. Výhody však prebíjajú drobnosti, ktorými si to Monte kazí. Napríklad chýbajúca QWERTY klávesnica pre pohodlnejšie písanie, nechránený objektív, chýbajúci autofókus či kalendár s malou pamäťou. Napriek tomu si však myslím, že Monte si nájde svojich fanúšikov a stane sa vďaka svojej cene a výbave hitom.

Druhý názor

Richard Hombauer: Monte sa mi celkom zapáčil. Widgety na Samsungoch síce nemusím, sú totiž veľké, hrubé, zbytočne zaoblené a na každú obrazovku sa ich tak zmestí len zopár, ale taký Sony Ericsson má len jednu obrazovku, aj to väčšinou (okrem modelu Hazel) prázdnu. Nokia s domácim pohotovostným režimom je však už roky ďalej. Monte má celkom dobré dotykové ovládanie, softvérová QWERTY ale chýbala aj mne. Potešilo ma Wi-Fi, GPS, dostupná online navigácia, prehliadač dokumentov... Monte prakticky ponúka všetko, aj keď je nutné priznať, že smartfóny sú v týchto funkciách niekde ďalej. Lenže za Monte zase hovorí cena. Kalendár je vylepšený, konečne pod mesačným náhľadom vidno udalosti platné pre označený deň. Práca s kontaktmi už nie je taká praktická, ak však voláte len zopár ľuďom, využijete rýchlu voľbu priamo z widgetu. Mladí ocenia aj plnohodnotný Facebook klient. Ak chcete dotykový mobil s dobrou funkčnou výbavou, chcete občas použiť navigáciu, máte dátový balík a nemáte peniaze na najlepší smartfón, Monte môže byť zaujímavou alternatívou.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

anonymous09.02.2010 - 12:06 Trvalý odkaz

smile: no nevim moc sa mi to nepaci ale na zivo je to asi krajsie :-D hi ma velky displei a wi-fi podla man to bude clekom uspesny telelfon :-D

anonymous09.02.2010 - 13:09 Trvalý odkaz

Necc: uspesny? :D:D:D fuuuj je to hroza..

anonymous09.02.2010 - 14:05 Trvalý odkaz

:-): Rozhodne hlavne cena :D

Celá diskusia 501 príspevkov