Sony Xperia Z5 Premium - jediná svojho druhu

Recenzia štýlového androidu s jedinečným 4K displejom, vodeodolnou konštrukciou, plnou dátovou výbavou, čítačkou prstov a slušným fotoaparátom.

Na poli highendov už v dnešnej dobe nestačí zaujať počtom jadier alebo dvojciferným rozlíšením fotoaparátu. Žiadané sú skôr inovácie. HTC to pred niekoľkými rokmi rozbalilo pomocou stereo reproduktorov, ktoré vo vtedajšej dobe nemali konkurenta, Samsung sa zasa zameral na zahnuté displeje a bezdrôtové nabíjanie. Ďalší významný výrobca, spoločnosť Sony, je známy najmä odolnosťou svojich telefónov, ktorá neobchádza ani elegantné kúsky. Zdá sa, že nastal čas posunúť sa vpred.

Minulý rok nám Sony predstavilo okrem očakávanej Xperie Z5 a žiadanej Xperie Z5 Compact aj jednu chuťovku. V oblasti inovácií sa Sony zameralo na jednu z najdôležitejších súčiastok moderného smartfónu a predstavilo model Xperia Z5 Premium so 4K displejom. Zároveň ide o prvý celosvetovo dostupný smartfón s takto jemným rozlíšením. So vzrastajúcou popularitou virtuálnej reality stúpa aj význam smartfónov s tak jemným rozlíšením. Otázne však ostáva, či sa Sony rozhodne ísť práve týmto smerom.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z5 Premium ( Z5 Premium Dual)Špičkový android prináša ako prvý na svete 4K rozlíšenie 5,5'' displeja, osemjadrový procesor, 23 Mpix fotoaparát, 3 GB RAM, plnú dátovú výbavu, snímač odtlačkov prstov, IP65/68 a 3 430 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Z trojice dostupných farebných prevedení – chrómová, čierna a zlatá, sa mi do rúk dostala pravdepodobne najmenej chlapská zlatá verzia. Po pár dňoch je však môj názor iný. Zlaté prevedenie vôbec nepôsobí "princezničkovským" dojmom a osobne by som pri kúpe siahol možno práve po tejto veľmi elegantnej verzii. Netreba sa báť ani zrkadlového efektu povrchu telefónu, ktorý na niektorých videách pôsobí gýčovým dojmom. Povrch zadnej steny je lesklejší, no určite to nie je zrkadlo, v ktorom by ste sa videli. V dizajne Xperie Z5 Premium vidieť jasný genetický materiál jej predchodkýň. Osobne považujem Xperiu Z5 Premium za jednu z najkrajších Xperii radu Z. O Xperii Z5 Compact to už ale nemôžem povedať.

Okrem elegantného zlatého vzhľadu pridáva na hodnote aj spracovanie telefónu. Boky lemuje kov, ktorý je na hranách prerušený plastovými rohmi pre lepšie pohltenie energie pri padnutí telefónu na zem. Nezabudlo sa ani na už tradičnú odolnosť voči vode a prachu. Sony je však v poslednej dobe opatrnejšie pri výrokoch, čo všetko telefón zvládne. Vraj zvládnuteľný polhodinový pobyt vo vode s hĺbkou do 1,5 metra by som preto bral s rezervou. Spoliehal by som sa skôr na možnosť používania v daždi, prípadne pri snežení.

Pekná, ale ťažšie skrotiteľná. Taká je prerastená Xperia Z5 Premium. Smartfóny s veľkými obrazovkami patria medzi moje najobľúbenejšie, no s Xperiou Z5 Premium to nebolo až také ružové. Hranatá konštrukcia nepadne do ruky najistejšie a pri zovretí v dlani narážam na mierne vystupujúce ostré hrany bočných kovových stien. Vyrolovať ponuku aplikácie z protiľahlej steny je bez prehmatávania takmer nemožné. Ak vám neprekáža častejšie prehmatávanie, prípadne používanie za pomoci oboch rúk, tak vás jej "lopatové" rozmery nemusia trápiť. Problémom môže byť horšia manipulácia pomocou jednej ruky v aute (áno, vieme, že sa to nesmie) alebo v iných situáciách, kedy máte voľnú iba jednu ruku. Všetko by bolo zvládnutejšie, ak by Sony doprialo svojmu prostrediu možnosť zmenšenia, ktoré ponúkajú napríklad smartfóny od Samsungu alebo Lenova. Na túto šikovnú funkciu sa však opäť zabudlo.

Pri veľkosti Z5 Premium akosi nechápem ani osadenie tlačidla hlasitosti do spodnej časti pravej bočnej steny. Sony ich mohlo pokojne umiestniť trochu vyššie, kde by bolo určite lepšie dostupné. Takto musím palec stále krčiť nadol.

Okrúhle tlačidlo napájania v dizajne Omni-Balance vystriedalo zapustené podlhovasté tlačidlo s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov. Pre pravákov bude ideálne používať pravý palec, ľaváci sa budú spoliehať zrejme na ľavý ukazovák. Napriek tomu, že som väčšinou používal na odblokovanie pravý palec, v nastaveniach vítam možnosť pridať až päť odtlačkov. Pri telefóne položenom na stole má preto pre mňa význam aj odblokovanie priložením pravého ukazováka alebo ľavého palca. Počas registrácie nového odtlačku viacnásobným prikladaním bruška prsta/palca odporúčam prst prikladať rôznymi smermi. Určite to následne pomôže pri lepšej identifikácií. Rozpoznanie je rýchle a presné. Pár zaváhaní mal na svedomí nečistý povrch čítačky, čo pri jej zapustenom prevedení nie je až taká nereálna vec. Čítačka momentálne slúži len na odblokovanie telefónu, žiadne ďalšie funkcie tu nenájdeme.

Sony Xperia Z5 Premium ponúkne odolnosť aj napriek odkrytému audio a microUSB konektoru. Jediný kryt nájdeme v ľavej bočnej stene. Ten v sebe ukrýva slot pre nanoSIM kartu a microSD kartu. Ak máte v pláne nahrávať videá vo vysokom rozlíšení, po pamäťovke určite siahnite. Hoci interný priestor má na papieri 32 GB, v skutočnosti je pre používateľa dostupných iba 22,5 GB. Necelých 10 GB zaberá systém, čo je naozaj dosť.

Sony ešte ostalo pri klasickom microUSB konektore. Nový microUSB konektor typu C ponúka zatiaľ iba minimum smartfónov. Nás teší, že nie je krytý a podporuje pripojenie externých zariadení cez USB OTG. S myšou, klávesnicou, či USB kľúčom si poradí bez problémov, no s externými diskami so súborovým systémom NTFS si už nerozumie.

Sony ako jeden z mála výrobcov nezabúda ani na otvor pre pútko. Na takej lyžovačke je to viac než vítaný doplnok. Nájdeme ho v spodnej stene hneď vedľa microUSB konektora.

V spodnej a hornej časti prednej steny si môžeme všimnúť dvojicu mriežok ukrývajúcu stereo reproduktory. Vraj. Ja by som za to ruku do ohňa nedal. Pri počúvaní hudby mám pocit, že 70 – 80 % zvuku vychádza cez horný otvor a aj rezonovanie v prvej hornej tretine zadnej steny nabáda k tomu, že stereo to vôbec nemusí byť. Ťažko povedať. Ja som však reproduktorom neprikladal žiadnu špeciálnu pozornosť a hudbu som počúval najmä cez slúchadlá. Zvuk nie je zlý, ale nejako zvláštne ma neoslovil.

Na prednej stene už nájdeme typické prázdne miesta pod a nad displejom. Sony tu mohlo pokojne umiestniť fyzické tlačidlá, prípadne plochy trochu zmenšiť. Na druhej strane som však rád, že pri hraní hier alebo sledovaní videí si o tieto plochy môžem oprieť palce s istotou, že nič náhodne nepostláčam. V ľavom hornom rohu ešte nájdeme viacfarebnú notifikačnú diódu. Nie je najväčšia, no svieti intenzívne a upozornenie som si všimol.

Všetci sme určite zvedaví na hlavný ťahák tohto smartfónu – displej s 4K rozlíšením. Hneď na začiatku však treba uviesť veci na pravú mieru. Displej disponuje jemným 4K rozlíšením, no užijete si ho iba v dvoch aplikáciách od Sony, a to v galérii Album a videoprehrávači Video. V drvivej väčšine tak telefón používate vo Full HD rozlíšení. Ak mám byť úprimný, sledovanie obsahu v 4K rozlíšení ma akosi nevzalo.

Fotografie v 4K rozlíšení vyzerajú naozaj výborne, no pri posúvaní sa medzi viacerými obrázkami si treba počkať, kým sa fotografia načíta v plnom rozlíšení, čo niekedy trvá aj dve tri sekundy. Do telefónu sa mi podarilo dostať aj niekoľko dokumentárnych videí v 4K rozlíšení, no zážitok bol opäť skôr priemerný. Pokojne si vystačím s Full HD displejom, pre ktorý je už k dispozícii množstvo obsahu. Na Xperii Z5 Premium tak môžete zabudnúť aj na prehrávanie videí na YouTube v 4K rozlíšení alebo na zobrazenie virtuálnej reality, kde už tak jemné rozlíšenie má zmysel. 4K rozlíšenie očarí, ale zážitok dlho netrvá. Určite netrávite väčšinu času používania telefónu v galérii a video prehrávači.

Väčšinu času tak mám na veľkom 5,5-palcovom displeji Full HD rozlíšenie, čo už za tú cenu nie je bohviečo. Konkurencia je v tom smere trochu ďalej a vo svojich modeloch používa displeje s rozlíšením 1 440 x 2 560 bodov. Samotnému displeju však nemám veľmi čo vyčítať. IPS technológia zobrazuje farby verne, ponúka dobré pozorovacie uhly a dobre je na tom aj čitateľnosť na priamom slnku. Akurát pri rozsvietení obrazovky sa displej správa trochu čudne. Po rozsvietení displeja sa farby na displeji zobrazia presaturované a trvá to asi dve sekundy. Následne je už displej v poriadku. Displej sa správal takto zvláštne bez ohľadu na okolité svetlo.

Okrem rozsvietenia displeja dvojitým ťuknutím nájdeme v nastaveniach režim X-Reality pre zlepšenie kvality fotografií a videí, režim rukavice, možnosť aktivovania automatickej regulácie jasu, úpravu vyváženia bielej farby a inteligentné podsvietenie, ktoré nezhasne displej dovtedy, kým budete telefón držať v ruke.

V smartfóne od Sony môžeme už tradične očakávať aj bohaté možnosti zdieľania multimediálneho obsahu. Ja som často používal šikovné zrkadlenie obrazu na veľkom monitore, ktoré aktivujete pohodlne prostredníctvom skratky vo výsuvnej lište. Nechýba ani zdieľanie obsahu cez funkciu Throw, opäť buď ako zrkadlenie alebo cez DLNA, a prepojenie telefónu s hernou konzolou PlayStation. O prítomnosti NFC informuje logo na zadnej časti telefónu. V bežnom živote ho často nepoužívam, no na bezkontaktné platby alebo spárovanie s inými zariadeniami sa určite zíde.

V high-endoch nie je núdza o poriadnu dávku výkonu a Xperia Z5 Premium je na tom podobne. Vo vnútri pracuje Snapdragon 810 od Qualcommu s osemjadrovým procesorom a grafickým procesorom Adreno 430. Výkonu je tu teda naozaj dostatok, čo potvrdil aj test v benchmarku AnTuTu, v ktorom Xperia Z5 Premium dosiahla takmer 57 000 bodov. Lenže pri náročnejšom používaní sa konštrukcia trápi, čoho výsledkom je prehrievanie v hornej časti zadnej steny. Počas bežného používania je teplota v norme, no stačili dva tri okruhy v hre Need for Speed a teplota výrazne stúpla.

Prostredie od Sony hodnotím ako výborný štandard. Chýbajú mi tu niektoré pokročilejšie funkcie, ako napríklad možnosť používania dvoch aplikácií naraz alebo zmenšenie prostredia, no v tom čo ponúka je naozaj dobré. V prvom rade musím pochváliť rýchlosť samotného systému. Všetko bežalo ako švajčiarske hodinky a pocitovo išlo o jeden z najsvižnejších smartfónov, aké som mal v poslednej dobe v rukách. Chod viacerých aplikácií naraz majú pod palcom až 3 GB RAM pamäti. Systém používal zvyčajne 1,3 – 1,5 GB, aplikácie si uchmatli približne 700 MB.

Vo výsuvnej lište mám hneď niekoľko užitočných skratiek. Malý trojuholník pod Wi-Fi šikovne rozbalí ponuku dostupných sietí a páči sa mi aj skratka svietidla a aktivácie/deaktivácie LTE. U nás v práci je kvalita LTE naozaj kolísava, a tak som túto skratku používal dosť často. Rozmiestnenie a počet skratiek si môžete upraviť. Rovnako tak si môžete upraviť aj obsah, ktorý sa zobrazí v hornej lište. Viete tak napríklad zakázať zobrazenie ikony budíka, stavu batérie, pripojenie k satelitu cez GPS a pár ďalších ikon.

Na oživenie jednoduchého vzhľadu prostredia je k dispozícií hneď niekoľko motívov. Tie najzaujímavejšie sú väčšinou platené, no nájde sa aj pár bezplatných kúskov.

Pomocou tlačidla mulitaskingu sa okrem naposledy spustených aplikácií dostávame aj k známym miniaplikáciám. Ide o malé widgety, ktoré môžete mať zobrazené na obrazovke pri súčasnom používaní inej aplikácie. Párkrát som použil kalkulačku, inak som ich skôr ignoroval. Oveľa radšej by som v prostredí privítal možnosť používania dvoch aplikácií naraz.

Pri fotoaparátoch siaha Sony vždy čo najvyššie, najmä čo sa týka rozlíšenia, no už niekoľkokrát sme sa presvedčili o tom, že za špičkou trochu zaostáva. Najmä ak snímate v noci. Najnovším Xperiám radu Z5 doprial výrobca ešte vyššie, až dvadsaťtrimegapixlové rozlíšenie. Na optickú stabilizáciu obrazu opäť zabudol. Poďme ale poporiadku. Fotoaparát som v drvivej väčšine prípadov zapínal dlhším podržaním dvojpolohovej fyzickej spúšte v pravej bočnej stene. Za ňu dávam Sony palec hore. Väčšina ostatných výrobcov na spúšte už niekoľko rokov úspešne zabúda. V nastaveniach spúšte volím možnosť iba spustiť fotoaparát. Je tu aj možnosť hneď snímať, no radšej si počkám na lepšie zaostrenie, prípadne volím iný režim. Väčšinu času som používal automatický režim, ktorý vie vyhodnotiť scénu a konečne sa už naučil snímať aj v plnohodnotnom rozlíšení. V predošlých modeloch ste si za 20,7 megapixlami museli zájsť do manuálneho režimu. Ten som v Xperii Z5 Premium nepoužíval takmer vôbec. Ak by mi ponúkol možnosť pohrať sa s dĺžkou expozície, mal by pre mňa význam, no takto som si plne vystačil s automatickým, ktorý odvádza dobrú prácu.

Na manuálnom režime mi prekážalo aj pomerne jednoduché prostredie s minimom skratiek poruke. Nenájdete tu napríklad rýchle prepínanie HDR, musíte ho vyhľadať v nastaveniach, čo pri snímaní pomocou jednej ruky bolo dosť nepohodlné. Ponuka ďalších režimov je kapitolou samou o sebe. Sony by si už konečne mohlo vziať k srdcu, že menej je niekedy viac. Namiesto všelijakých AR efektov, ktoré do fotografií a videí pridajú rozprávkové motívy a pár ďalších, podľa mňa zbytočných režimov, by mohlo radšej zapracovať na lepšom prostredí základných režimov s užitočnými skratkami priamo na hlavnej obrazovke. Režimy sú tiež zbytočné skryté a ich spúšťanie sa tvári ako spúšťanie ďalšej aplikácie, teda je zdĺhavé.

Z pre mňa nepochopiteľných dôvodov nájdeme medzi množstvom špeciálnych režimov aj nahrávanie videa v 4K. Prečo ho nedal výrobca do ponuky nahrávania videa tak ostáva otázkou. V ňom si môžete zvoliť maximálne Full HD rozlíšenie pri 30 alebo 60 snímkach za sekundu. Pri spustení 4K režimu na mňa už čaká známa hláška, že v prípade zvýšenej teploty sa nahrávanie pozastaví. Skúšal som nahrať niekoľko dvoj-trojminútových videí a telefón to zvládol. Pri nahrávaní a snímaní však treba rátať so zvýšenou teplotou na zadnej stene. Konštrukcia hreje, no ani raz sa mi nestalo, aby sa fotoaparát vypol.

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 187 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 415 MB / min.)

Čo sa týka samotnej kvality fotografií, podľa mňa sa Sony posunulo o kúsok ďalej. Snímky zhotovené počas dňa sú už tradičné dobré, pri prezeraní si ale všímam viac detailov. Ani s ustupujúcim svetlom to nie je najhoršie, no v noci stále stráca na iné high-endy, najmä tie od Samsungu.

Okrem prepracovanej galérie s bohatými možnosťami zdieľania a prepojenia so sociálnymi sieťami si vaše výtvory viete užiť aj v aplikácii Movie Creator. Ako už názov napovedá, táto aplikácia vám pripraví zaujímavé koláže zhotovené z vašich fotografií a videí. Aplikácia v určitých časových intervaloch sama ponúkne návrhy videí, no tie môžete následne upraviť, prípadne si vytvoriť úplne nové. Ako je už u takýchto videí dobrým zvykom, zostavenej koláži viete upraviť filter a taktiež zmeniť hudbu na pozadí, aj pridať vlastnú.

Aj keď som väčšinu času trávil v aplikácií Spotify, občas som predsa len zavítal pozrieť hudobný prehrávač od Sony. Možnosťami sa určite radí medzi to najlepšie, čo výrobcovia ponúkajú. Okrem klasického delenia hudobnej zbierky tu nájdeme možnosť prepojenia so zariadeniami v domácej sieti, počúvanie podcastov a nechýba ani vyhľadanie informácií o práve prehrávanej skladbe v službe Google, informácií o interpretovi na Wikipedii, či videa na YouTube. To všetko ste v predošlých verziách prehrávača našli pod známym tlačidlom Infinity. Teraz je potrebné trochu sa pošprtať v nastaveniach, kde hľadajte položku s príznačným názvom "viac informácií".

Páči sa mi, že Sony ani v dnešnej dátovej dobe nezabúda na klasické FM rádio. V jednoduchom prostredí nájdete informáciu o názve stanice, názov skladby už tradične prezradí aplikácia TrackID. Tá je však závislá na dátovom pripojení, teda podobne ako známe služby Shazam alebo Soundhound.

Batéria neprekvapila, ale ani nesklamala. Pre mňa to bol bežný jednodňový smartfón, ktorý aj pri vyššej záťaži vydržal do večerného príchodu domov. Škoda, že Sony svojím vlajkovým lodiam nedoprialo funkciu rýchleho nabíjania, ktorú považujem za veľmi užitočnú. Pomocou pribalenej nabíjačky som tak musel čakať vyše dvoch hodín, kým sa mi telefón nabije.

Výhody:

+ odolné a zároveň elegantné prevedenie

+ výkon

+ dobrý displej

+ svižné reakcie

+ čítačka odtlačkov prstov

+ slušný fotoaparát

+ slot na microSD kartu (u niektorých high-endoch chýba)

Nevýhody:

- cena

- 4K rozlíšenie iba v dvoch aplikáciách

- prehrievanie pri záťaži

- horšia manipulácia pomocou jednej ruky

- v prostredí by sme uvítali niektoré užitočné funkcie (zmenšenie prostredia, používanie dvoch aplikácií naraz)

Orientačná cena: približne 785 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia Z5 Premium

Záver:

Smartfón Sony Xperia Z5 Premium beriem skôr ako ochutnávku pokročilej technológie v praxi než mobil pre masy. Naozaj neviem, čo by ma donútilo uprednostniť tento model pred klasickou Xperiou Z5. 4K displej využijete zatiaľ iba v dvoch aplikáciách od výrobcu a drvivú väčšinu času sa tak pozeráte na dnes už pomerne bežné Full HD rozlíšenie, ktoré ponúka aj Xperia Z5. Paradoxom je, že na väčšej, 5,5-palcovej uhlopriečke.

Páči sa mi jej elegantné prevedenie, ktoré si zachovalo odolnosť voči vode, pekný displej, svižné reakcie, a aj ten fotoaparát sa podľa mňa už pohol trochu ďalej. No nájdu sa aj mínusy. Konštrukcia má opäť problém skrotiť poriadnu dávku výkonu pod kapotou, a určite by som privítal aj funkciu rýchleho nabíjania. Nakoniec to všetko uzatvára dosť odvážna cenovka. Sony Xperia Z5 Premium nie je zlý telefón, no určený je skôr tým, ktorí si smartfón kupujú na dlhšie obdobie.

Diskusia k článku:

landov 20.02.2016 - 19:58

785€ ? To sa si zblaznili...

Nightmare20.02.2016 - 20:11 Trvalý odkaz

ale mas jedinu svojho druhu :D

ondrakomous20.02.2016 - 23:23 Trvalý odkaz

vysoka cena moze byt aj vyhoda. 780 neni zase tolik. byla doba, kdy telefony staly 2000euro bezne, tehdy jsme meli koruny a slo s tim jenom volat. moto x force taky stoji kolem 800euro, na svou dobu "vyjimecny" mobil. iphone 6s plus stoji podobne, takze se v podstate jedna o beznou lidovou cenu.

Nightmare21.02.2016 - 03:23 Trvalý odkaz

nie kazdy si to moze dovolit z tak mizerneho platu

gsmarena21.02.2016 - 03:37 Trvalý odkaz

nightmare to si nevsimaj to ondro je majster sveta odbornik na vsetko a mysli si ze ma vzdy pravdu a ze podla neho a na jeho pokyn sa toci aj zem.. o ludovu cenu sa urcite nejedna to je bulshit jak traky ,taky typicky "ondrovsky" ..za tu cenu to uz pomaly kupim dve S6-ky ..a len tak mimochodom na heureke je Z5 premium uz od 640e,sice EU distribucia ale budis ;-) ale co ma take oproti klasickej Z5 navyse extra, lebo dat cca 200e navyse len tak za 4K lcd(co je vlastne defacto aj nevyhoda, lebo to len viac spotrebuva bateriu) je totalna blbost

Celá diskusia 11 príspevkov