Skúsenosti s Lenovom Vibe X3 – opatrná cesta k tým najlepším

Čitateľské skúsenosti s 5,5-palcovým androidom s výbornými stereo reproduktormi, spoľahlivou čítačkou prstov a slušnou výdržou.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Filipove skúsenosti

Úvod

Značka Lenovo v poslednej dobe zažíva vzostup na trhu mobilných telefónov a výnimkou nie je ani slovenský trh, na ktorom sú jeho predaje podľa informácií od distribútora veľmi uspokojivé. Nie je sa čomu diviť – Lenovo ponúka bohatú výbavu za rozumnú cenu. V prípade najnovšieho prírastku Lenovo Vibe X3 ide o výbavu doťahujúcu sa k najlepším mobilným telefónom na trhu. Obstojí Lenovo X3 pri porovnaní s najlepšími?

ikona

Lenovo Vibe X3 - už len krok za víťaznou skupinkouRecenzia kvalitne spracovaného androidu s pekným 5,5'' Full HD displejom, dostatočným výkonom a výbornými stereo reproduktormi.

Charakteristika, vzhľad, balenie

Lenovo Vibe X3 sa pýši veľkým 5,5-palcovým displejom s krycím sklíčkom Gorilla Glass tretej generácie s celkovými rozmermi 154 x 77 x 9 mm, čím o 5 mm prerástlo aj LG G4. Narozdiel od LG sa však na prednej strane X3-ky nachádzajú aj silné 1,5 W stereo-reproduktory, ktoré sú najväčším marketingovým lákadlom na tento telefón. Navyše je efektívne využitá aj plocha bezprostredne pod displejom, kde sa nachádzajú tri funkčné dotykové tlačidlá, ktoré nezaberajú miesto na displeji a nie je ich nutné pri niektorých úkonoch dodatočne (a otravne) dotykom vysúvať. Na 5,5-palcovú uhlopriečku sú rozmery prijateľné.

Z materiálov prevláda biely polykarbonát, lem telefónu je hliníkový, čím pôsobí luxusnejšie. V hornej časti nájdeme 3,5 mm audio jack a infraport, čím môžeme telefón použiť ako diaľkový ovládač rôznych zariadení. Dolu nájdeme stále ešte klasický microUSB konektor, namiesto nového USB-type C. Zadnej časti dominuje šošovka 21-megapixelového fotoaparátu od Sony, poď ňou je umiestnený duálny LED blesk a čítačka odtlačkov prstov. Za zadným bielym nevymeniteľným krytom sa nachádza silná 3 500 mAh batéria. Telefón má pevnú konštrukciu, drží sa pohodlne aj vďaka zaoblenej zadnej strane, no ovládanie displeja jednou rukou je už "kostrbatejšie". 5,2 palca by bol pre mňa ideál a nemusel by som tak namáhať palec pri vysúvaní hornej lišty. Operačný systém beží vo verzii Android 5.1, vo vnútri pracuje procesor Qualcomm Snapdragon 808 a dostatočne veľká 3 GB RAM. Vnútorná pamäť má kapacitu 32 GB a našťastie je rozšíriteľná SD kartou. Slot na SIM a SD je hybridný a je možné doň vložiť aj druhú nanoSIM, čím získate dualSIM funkciu, prídete však o možnosť používať SD kartu.

Balenie obsahuje okrem telefónu nabíjačku s USB káblom, manuál s ihlou na vyberanie slotu, stereo handsfree slúchadlá, decentný priehľadný zadný plastový kryt a fóliu na displej. Balenie je teda pestré, z čoho by si mali brať príklad aj ostatní výrobcovia (napr. Microsoft pri ich aktuálnych high-end modeloch).

Systém, menu, konektivita

Operačný systém Android 5.1 Lollipop je doplnený o nadstavbu VIBE UI. Je svižný a jeho rýchlosť je porovnateľná s HTC. Za mesiac testovania som zaznamenal približne tri záseky trvajúce niekoľko sekúnd. Východiskom bolo stlačenie tlačidla domov. Dlhším podržaním domáceho tlačidla sa nám spustí známy vyhľadávač Google, tlačidlo znaku štvorca vľavo umožňuje rolovať poslednými spustenými aplikáciami a vpravo je umiestnené tlačidlo späť. Ako pravák vítam jeho umiestnenie pravo, čiže bližšie k palcu. Niekomu však môže vadiť, že tieto tlačidlá nie sú podsvietené. Až na pár výnimiek (napr. v noci pri manipuláciu na šírku) som vždy tlačidlá nahmatal, treba si na ich umiestnenie iba zvyknúť.

Full HD IPS displej je pekný a jeho farebné vyváženie si môžete v nastaveniach dodatočne upraviť aj podľa seba. Chválim, že sa výrobca neženie za 2K rozlíšením (na úkor výdrže batérie), ktoré je podľa môjho názoru iba marketingovým ťahom a nie je potrebné mať v mobile vyššie rozlíšenie ako okolité televízory, tablety a notebooky, len preto, že to tak robí konkurencia. V nastaveniach displeja mi chýba automatika jeho zhasínania - nastavenie umožňuje vypnúť displej iba po určitom čase od 15 sekúnd do 30 minút. Dotyková vrstva ma párkrát neposlúchala – nešlo mi kliknúť na pole písania v messengeroch. Pri návrate na domácu obrazovku a späť už všetko opäť fungovalo. Domnievam sa, že ide o softvérovú chybu daných programov, v opačnom prípade dúfam, že tieto bugy výrobca v najskoršej aktualizácii opraví.

Displej je možné prebudiť dvojitým poklepaním. Ani u bývalej Nokie 1020 a ani pri tomto modeli však nejde o úplne 100 %-nú spoľahlivosť pri odomykaní, niekedy je potrebné klepnúť trikrát. Ak sa bojíte o neželané odomknutie inou osobou, vzadu je pre Vás čítačka odtlačku prstov. Tá funguje spoľahlivo (pri trvaní odomknutia od priloženia prsta približne 0,4 sekundy) a je možné ju využiť i pri fotení ako spúšť. Iné využitie zatiaľ nemá. Máme tu aj iné možnosti zabezpečenia telefónu, napr. Smart Lock.

Z nastavení ma zaujali aj ďalšie vychytávky, ktoré zrýchľujú prácu a je hodné ich spomenúť:

Plávajúce tlačidlo – hocikde na displej si umiestnite virtuálne tlačidlo voliteľnej výšky i priehľadnosti, ktoré môžete stlačiť aj pri spustených aplikáciách bez ich zavretia. Je možné nastaviť si vlastné gestá tohto tlačidla – napr. jedným dotykom si pri surfovaní môžete zároveň otvoriť zápisník, či spustiť kalkulačku. Dvojitým poklepaním si môžete napr. okamžite zablokovať / zhasnúť displej a šetriť tak batériu.

Rýchly záber – ak chcete zosnímať momentku pri zamknutom displeji, dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti odfotíte scénu. Zachytenie scény od stlačenia trvá cca 0,5 sekundy, ďalšie 1-2 sekundy sa snímka ukladá (doba ukladania je dlhšia ako štandardné fotenie vzhľadom na okamžité spustenie)

Mikro obrazovka – Nakoľko je 5,5-palcový displej už náročný pre ovládanie jednou rukou, nakreslením písmena C na obrazovku sa obrazovka zmenší pre používanie jednou rukou.

Horná informačná lišta ma potešila nasledovným:

- Zobrazovanie toku dát v hornej notifikačnej lište (pre niekoho banalita, no mne sa páči možnosť sledovať, koľko dát sa pri jednotlivých aplikáciách práve spotrebúva)

- LED baterka priamo v hornej lište

- Screenshot (umožňuje nielen zosnímať obrazovku, ale rovno aj orezať a rýchlo zdieľať)

Z konektivity spomeniem LTE s frekvenciami 800/1800/2100/2600 MHZ, Bluetooth 4.1, NFC, Wi-Fi (802.11 b/g/n). Do telefónu som pomocou USB On-The-Go redukcie zapojil aj USB kľúč a bezproblémovo fungoval.

Telefonovanie, batéria, aplikácie

Doménou telefónu Vibe X3 je aj silná používateľsky nevymeniteľná batéria o veľkosti 3 500 mAh. Na základe merania batérie používateľmi z fóra na Fony.sk sa hodnota kapacity batérie vyšplhala až do 3 600 mAh, čo je aj zároveň hodnota uvedená vo väčšine internetových zdrojov. Priemerná výdrž telefónu tak dosahuje 1,5 až 2 dni, čo je pri porovnaní s ostatnými top modelmi nadštandardná výdrž. Batériu však nenabijete bezdrôtovo, ani zrýchlene pomocou quickcharge 2.0 (aj keď sa táto mylná informácia objavila na viacerých internetových stránkach, Lenovo mi potvrdilo, že quickcharge 2.0 od Qualcommu nepodporuje). Na plné nabitie zariadenia budete musieť počkať dve hodiny, čo však vzhľadom na veľkosť batérie nie je v porovnaní s ostatnými telefónmi vysoká doba. Keď hodnota batérie klesne na minimum, je možné aktivovať tzv. Maximálny šetrič, ktorý Vám po spustení aj automaticky vypočíta zostávajúci čas do vybitia telefónu. V núdzových situáciách sa určite zíde.

Telefonovanie s Vibe X3 je bezproblémové, prijať hovor môžete priložením k uchu a na ukončenie sa dá využiť hardvérové tlačidlo odomykania. Cez silné reproduktory môžete s hlasitým odposluchom volať aj v rušnejšom prostredí (jedna z výhod kvalitných reproduktorov). Pri nadviazaní spojenia je možné jedným kliknutím telefonát aj nahrať. Na zmeškané hovory či ďalšie udalosti upozorňuje nenápadná notifikačná LED dióda vpravo nad displejom. Má iba bielu farbu a nie je výrazná, no pri zmeškaných udalostiach ju pri pohľade na telefón spozorujete. Na ovládanie multimediálnych zariadení slúži špeciálna vstavaná aplikácia využívajúca infraport. Jej ikona je ihneď viditeľná aj na odomykacej obrazovke, čo urýchľuje jej používanie.

Z ďalších užitočných aplikácií spomeniem napr. WPS Office, Skype, krokomer, SHAREit, SYNCit. Čo mi však vyslovene chýbalo je editor videa priamo pri prezeraní videí. Ak chcete editovať natočené videá, je nutné doriešiť to doinštalovaním aplikácie. FM Rádio chýba.

Fotoaparát, kamera

Lenovo Vibe X3 obsahuje zadný 21-megapixelový fotoaparát s čipom Sony IMX-230, ktorý zvládne natáčať aj 4K videa pri 30-tich snímkach za sekundu, avšak bez optickej stabilizácie. HTC ma sklamalo nočnými fotografiami, preto som bol zvedavý na priameho hudobného konkurenta. Prvým režimom je smart mode / automatika. Za denného svetla sú výsledky v tomto režime výborné:

Na špeciálny “bokeh” efekt však primárne slúži mód Rozmazané pozadie, pri ktorom si môžete úroveň rozmazania aj ručne regulovať:

rozmazané pozadie

Ďalším režimom je super panoráma, pri ktorej nesnímame na šírku ale na výšku. Reálne sa tak na fotografiu zmestí viac snímaného okolia. Fotografiu si môžete uložiť ľubovoľne podľa možností šírky snímanej scény.

Super panoráma

Špeciálnymi video módmi sú zrýchlené a spomalené video, pričom dosahujú kvalitu 720p i za použití blesku:

Zvyšné režimy sú: HDR s výberom scén Automobily, Portrét, Mesto a Pokojný život (napr. kvety) a Umelecká Nočná scéna so scénami Mesto, Ľudia v pohybe, Javisko, Slabé svetlo v interiéri. Fotoaplikácia podporuje aj multishot – dlhším podržaním spúšte vytvoríte sériu po sebe idúcich fotografií. Dvojtónový LED blesk je už dnes štandardom fotomobilov. Ten je v X3 dostatočne silný a pri šere či tme bude užitočným pomocníkom:

Fotografia s prisvietením LED-bleskom. Fotené v úplnej tme

V prostredí so zníženými svetelnými podmienkami X3 veľmi nevyniká:

Na nočnej fotografii môžeme vidieť pomerne dosť digitálneho šumu

V takýchto podmienkach je vhodné použiť mód Umelecká nočná scéna, ktorá množstvo šumu zredukuje. Pri nočnom móde je množstvo šumu zredukované a vďaka dlhšej závierke tak môžeme dosiahnuť aj efekt rozmazaných pohybujúcich sa objektov.

Aj v interiéri pri slabšom osvetlení odporúčam použiť nočný režim

Fotografia z prostredia diskotéky – pri priblížení vidíme, že chýba detail

Aj pri priamom porovnaní rovnakej scény vidíme, že LG G4 má senzor svetelnejší:

Pri nočnom fotení teda Lenovo zaostáva za konkurenciou ako sú Microsoft Lumie, Samsungy či iPhony.

Predný snímač má rozlíšenie osem megapixelov a za denného svetla robí dobré fotografie. V šere alebo v noci sú už výsledky omnoho horšie a snímky sú až príliš rozmazané. Aj keď máte za sebou ohňostroje, kvalite selfie fotografií v noci veľmi nepomôžete.

Každý skúsenejší však iste vie, že za takýchto zlých podmienok je lepšie použiť zadný fotoaparát, ktorý je kvalitnejší a obsahuje aj dvojtónový LED blesk. V porovnaní X3 so „selfie kráľom“ HTC Desire Eye 13 Mpix predný snímač som veľké rozdiely medzi fotografiami z predných kamier nespozoroval. Menia sa v závislosti od svetelných podmienok. V nastaveniach prednej kamery si môžeme aktivovať aj doplnkové svetlo (ružové svetlo / teplé slnko), ktoré po vyfotení jasne rozsvieti displej, čím sa dosiahnu aspoň o trochu lepšie výsledky. V takomto prípade však vždy radšej prepnem na zadnú kameru. O upozornenia na nedostatok svetla sa stará inteligentný mód Lenovo Smart Camera, ktorá snímanú scénu takmer vždy vyhodnotí správne (pre náročnejších fotografov však slúži režim PRO). V nastaveniach prednej kamery ďalej nájdeme možnosť výberu kvality fotografie (štandardné / HD – potešil by ale výber priamo v megapixeloch), či spôsob snímanie (bezdotykové, úsmevom, 3-sekundovou samospúšťou). Priamo pri fotení máte možnosť nastaviť rozsah retuše snímanej scény.

Čo ma sklamalo je prostredie fotoaparátu – po intuitívnom prostredí HTC Camera, kde som si jednoducho a rýchlo prepínal módy posúvaním prstom hore alebo dole to tu máme komplikovanejšie. Napríklad chcem vyfotografovať autoportrét, kliknem ikonu na výmenu fotoaparátu, no zistím, že sa všetci na fotografiu nezmestíme. Potom je nutné ísť späť do PREDNEJ kamery, kliknúť ikony voľby a až tam zvolíme širokouhlú panoramatickú selfie. Pritom by stačilo mať ikonu možností aj pri prednej kamere. Takisto som neprišiel na to, ako zapnúť blesk pri HDR scéne. Chce to však zvyk a možno aj čas, kým sa fotoaplikácia lepšie vyladí. Na druhej strane ma ale potešil rýchly prechod pri prezeraní posledných zhotovených fotografií – stačí potiahnuť po displeji doprava a vrátite sa tak rýchlo opäť k snímaniu.

Zvuk, Multimédiá

Najväčším marketingovým lákadlom na Vibe X3 je jeho zvuk - pýši sa certifikáciou Dolby Atmos. Kliknutím na ikonu Dolby napr. v informačnej lište, vyvoláte špeciálne zvukové nastavenie, v ktorom si môžete meniť equalizér podľa svojich preferencií – film, hudba, hra, hlas či dve vlastné nastavenia, ktoré sa automaticky uložia. Pri vytiahnutí všetkých frekvencií na maximum tak dosiahnete maximálnu hlasitosť. Dolby Atmos však nie je iba efektný equalizér – ide hlavne o integrované stereo reproduktory s hodnotou 1,5 Wattov a komorami s objemom 1,0 cm3. Spolu tak máme 3 Watty skutočne kvalitného zvuku – vyniká vysokou hlasitosťou a zároveň zvláda obstojne podať aj hĺbky. Hlasitosť reproduktorov je veľmi silná, čo budete počuť už pri nastavovaní zvonenia, ktoré rovnako ako ostatné zvuky tiež hrajú podľa vybraného equalizéra. Už budík nastavený na 3. úroveň z 10 je veľmi hlasný. Reproduktory tak môžete využiť nielen pri sledovaní YouTube videí, filmov, či hraní hier, ale aj napr. v kancelárii , či vonku na záhrade s priateľmi. Zvuk, ktorý vychádza z X3 je proste nutné počuť – skutočne je kvalitný a hlasnejší ako mnoho notebookov na trhu. Vibe X3 je v porovnaní s vodeodolným Boomsound telefónom HTC Desire Eye hlasnejší približne o 20 %. Vzájomné porovnanie si môžete pozrieť aj v mojom videoteste:

Dodávané handfree slúchadlá z balenia patria k lepšiemu priemeru, no najviac mi vadila ich hlasitosť, ktorá v rušnom prostredí nemusí pre náročnejších poslucháčov postačovať. Pri použití slúchadiel Sony už bola hlasitosť vyššia, takže tento nedostatok nespôsobuje zvukový výstup. V X3 nájdeme audio čip ESS Sabre ES9018K2M, Wolgson8281, zosilňovač Texas Instruments OPA1612 a aj kodek na filtrovanie okolitého hluku. O to stará aj trojica mikrofónov, ktorá robí nahrávky čistejšími, čo môžem potvrdiť. Kvalitný zvukový výstup sa prejavil aj pri napojení na štúdiové reproduktory. Máme tu teda silnú konkurenciu pre Boomsound telefóny HTC. Aj keď si ešte počkáme na priame porovnanie s vlajkovou loďou HTC One M9, pre mňa je však podľa doterajších testov zvuku z HTC M8 a Desire Eye Lenovo X3 víťazom už teraz.

Plusy

+ 5,5'' kvalitný displej,

+ spoľahlivá čítačka prstov,

+ dotykové tlačidlá pod displejom

+ výborný zvuk z reproduktorov, z audio výstupu, 3 mikrofóny pre čistejší zvuk

+ nadpriemerný zadný 21 Mpix fotoaparát

+ výdrž 1,5 - 2 dni aj pri náročnejšom používaní

Mínusy

-priveľa šumu pri fotografiách v šere/v noci, absencia optickej stabilizácie, aplikácia fotoaparátu miestami príliš komplikovaná

- pribalené slúchadlá – príliš slabá hlasitosť

- absencia microUSB C

- absenica bezdrôtového nabíjania

Záver

Každý smartfón na trhu niečím vyniká a rovnako má aj nejaké nedostatky. To je úplne bežné a dokonalý all-in-1 smartfón by sa výrobcom z ekonomického hľadiska pri súčasnom technologickom pokroku vyrobiť ani neoplatilo. Telefóny nám nahradili mnoho zariadení a ako fanúšik inovácií vítam, keď zariadenie vyniká vo viacerých oblastiach a prináša čo najvyššiu pridanú hodnotu pre zákazníka – nestačí, keď mobil excelentne fotí (viď najnovšie Microsoft Lumie 950), ani keď dobre hrá (viď napr. HTC M9). Náročný spotrebiteľ chce od high-end mobilu čo najviac a užívať si mix moderných multimediálnych funkcií v jednom. To je prípad X3, vďaka ktorej si môžem hudbu vypočuť v dobrej kvalite aj bez prenosného externého reproduktora, užívať si multimédiá na veľkom peknom displeji, či ukladať spomienky nadpriemerným fotoaparátom a to pri výdrži batérie dosahujúcej v priemere až dva dni. Štartovacia cena je prijateľných 449 €, ktorá už začína postupne klesať a stane sa tak atraktívnejšou aj pre širšie masy. Zamrzí kvalita fotografií v noci, pri zvolení správneho foto režimu sú však fotografie pre bežné zdieľanie určite postačujúce. Pre mňa je Lenovo Vibe X3 vzhľadom na výbavu favorit roka a za iný model ho dlho nevymením.

Diskusia k článku:

Peter 13.02.2016 - 18:31

zvládne natáčať aj 4K videa pri 30-tich snímkach za minútu... to je ako celkom haluz :D

Lenka Ivančíková13.02.2016 - 21:19 Trvalý odkaz

samozrejme za sekundu. islo o moju chybu pri prepise textu. :)

Peter14.02.2016 - 10:41 Trvalý odkaz

Jasne, v pohode, o to mi slo, vas upozorniť na chybu :-)

Celá diskusia 3 príspevky