Google Nexus 5X - napredujme za každú cenu

Recenzia Google-fónu s 5,2'' Ambient displejom, 12 Mpix fotoaparátom, snímačom odtlačkov, konektorom USB-C a vždy čerstvým Androidom.

Lídrom v rýchlosti aktualizovania svojich zariadení je už nejaký ten piatok spoločnosť Apple. Pri smartfónoch s Androidom je cesta o čosi kľukatejšia, keďže výrobcovia používajú väčšinou vlastné nadstavby bežiace nad čistým Androidom, ktoré je potrebné prispôsobiť novej verzii operačného systému. Za symbol rýchlosti a aktuálnosti možno považovať modely od Googlu, ktoré si necháva zhotovovať u známych výrobcov smartfónov.

Posledným populárnym modelom radu Nexus bol Nexus 5. Ten sa rôznymi cestami objavil aj v našich obchodoch a v 32 GB verzii išlo o veľmi dobre vybavený smartfón. S ďalším nástupcom, modelom Nexus 6, to už také ružové nebolo. Okrem horšej dostupnosti sklamala aj vyššia cenovka. Najnovšie si pre nás Google prichystal dva kúsky, pričom lacnejší model Nexus 5X možno považovať práve za nástupcu populárneho Nexusu 5. Oba modely vzišli z liniek spoločnosti LG. Nexus 5X sa však môže pochváliť oveľa lepšou dostupnosťou v slovenských e-shopoch.

ikona

Základné info: Google Nexus 5XNástupca Nexusu 5 dostal 5,2'' Full Hd displej, šesťjadrový procesor, 12,3 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním, nový typ USB konektora, snímač odtlačkov prstov a 2 700 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dojmy zo vzhľadu a prevedenia Nexusu 5X sú rozpačité od prvého momentu a tieto dojmy ma sprevádzali počas celej doby používania. Dizajn je podľa mňa trochu nudný, niekomu však môže práve takéto konzervatívne prevedenie vyhovovať, konštrukcii by som zrejme doprial iný materiál. Použitiu plastu sa nebránim ani pri smartfónoch s vyššou cenovkou, no v tomto prípade na mňa samotné prevedenie pôsobí lacnejším dojmom. Najmä predná fádna stena s plastovým lemom okolo, na ktorom už po pár dňoch vidím hneď niekoľko oderov. Vzadu je to o poznanie lepšie. Povrch na našej bielej verzii bol príjemný na dotyk a nezachytával žiadne nečistoty.

Samotnej kvalite zhotovenia nemám čo vyčítať. Jednotlivé časti unibody konštrukcie do seba presne zapadajú a pevné telo sa nepodvolí ani pri silnejšom ohýbaní. Držanie a manipulácia v ruke bola istá najmä vďaka nešmykľavému povrchu zadnej steny.

Pomerne nudný vzhľad prednej steny oživuje dvojica mriežok pod a nad displejom. Ak ste tu čakali dvojicu stereo reproduktorov, budete sklamaní. Reproduktor je iba jeden a nájdeme ho netradične v tej dolnej mriežke. Dieru do sveta určite neurobí. Hrá priemerne až podpriemerne, a preto som v drvivej väčšine prípadov siahol radšej po slúchadlách. Jedná vec v dolnej mriežke sa výrobcovi predsa len podarila. Nájdeme tu výraznú viacfarebnú notifikačnú diódu, ktorej upozornenia si nejde nevšimnúť. Intenzitou a silou svietenia patrí určite k špičke. Možnosť zapnutia/vypnutia upozorňovania pomocou diódy nájdete v nastaveniach, v položke Zvuk a upozornenia.

Lacnejším dojmom na mňa pôsobilo aj tlačidlo napájania s tlačidlom hlasitosti, ktoré nájdete v pravej bočnej stene. Sú dobre dostupné, pohodlne ich nahmatáte aj poslepiačky, len ten dizajn mi príde trochu fádny. V protiľahlej stene na nás čaká iba šuplík pre nanoSIM kartu, ktorý vytiahnete pomocou tenkého predmetu z balenia. Na slot pre microSD kartu sa opäť zabudlo. Preto by som rozhodne siahol po 32 GB verzii, ktorú sme testovali aj my. Z 32 GB je pre používateľa dostupných 24,89 GB.

Nexus 5X sa môže pochváliť novým microUSB konektorom typu C. Jednou z výhod nového konektora je najmä jeho symetrické prevedenie, pri ktorom už nemusíte rozmýšľať, akou stranou kábel vkladáte. Radosť z nového USB konektora však nateraz veľmi rýchlo opadla. Odpojiteľný kábel nabíjačky má na oboch koncoch konektor typu C, čo znamená, že som mohol zabudnúť na nabíjanie telefónu v práci cez USB v notebooku alebo na rýchly prenos multimédií medzi počítačom a smartfónom. S týmto káblom som mohol rovnako zabudnúť aj na nabíjanie z powerbanky. Neostávalo mi nič iné, len mať poruke vždy kompletnú nabíjačku. Škoda, že výrobca nepribalil aj kábel s klasickým USB konektorom na jednej strane, prípadne nejaký adaptér. Novému USB konektoru typu C sa teším, no chce to ešte chvíľu čas, kým sa rozšíri do ostatných zariadení a v ponuke budú aj rôzne redukcie.

Neodmysliteľnou súčasťou moderného smartfónu je čítačka odtlačkov prstov. Na Nexuse 5X ju nájdeme na zadnej stene, pod vyčnievajúcim fotoaparátom. Nexus Imprint, ako ju Google nazval, si rozumie až s piatimi odtlačkami. Kvôli polohe na zadnej stene som si však vystačil s dvojicou ukazovákov. Prst môžete priložiť pod ľubovoľným uhlom, teda tak, ako to ponúka väčšina súčasných smartfónov. Rozpoznanie bolo rýchle a takmer stopercentné. Okrem odblokovania telefónu môžete čítačku použiť aj na autorizovanie platieb alebo na prihlásenie do niektorých aplikácií. Žiadne takéto využitie som však neobjavil. Privítal by som napríklad možnosť zaheslovania galérie pomocou odtlačkov alebo podobnú funkciu.

Umiestnenie čítačky odtlačkov prstov na zadnej stene nepovažujem za najšťastnejšie riešenie, no väčšina výrobcov sa uberá práve týmto smerom. Telefón mám často položený na stole, a ak ho chcem odblokovať pomocou odtlačku, musím ho zodvihnúť zo stola. Preto pri takto umiestnených čítačkách používam aj ďalšiu možnosť odblokovania telefónu. Väčšinou si aktivujem odblokovanie nakreslením vzoru. Tu zasa zamrzí, že Nexus 5X si nerozumie s funkciou rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním. Kvôli rozsvieteniu displeja som tak musel navštíviť pravú bočnú stenu a použiť tlačidlo napájania, prípadne som sa rovno rozhodol pre zodvihnutie telefónu a použitie čítačky.

Displej chválim najmä za funkciu ambientného zobrazenia upozornení. Pri prijatej notifikácii alebo zodvihnutí telefónu sa na obrazovke zobrazí v čiernobielom prevedení zoznam notifikácií, prípadne ak nemáte žiadne upozornenia, tak iba čas. Obrazovka s upozorneniami zhasne a po chvíli sa ešte raz rozsvieti. Podľa mňa ide o veľmi šikovné upozorňovanie na notifikácie, ktoré neruší okolie a zároveň vám poskytne viac informácií než svietenie notifikačnej diódy. Túto funkciu som si pochvaľoval aj pri vyberaní telefónu z vrecka, kedy som hneď vedel, koľko je hodín.

Okrem ambientného zobrazenia tu na nás nečakajú už žiadne špeciality. Na 5,2-palcovej uhlopriečke IPS displeja máme k dispozícii Full HD rozlíšenie. Zobrazenie farieb je verné, akurát treba rátať so slabšou čiernou a aj zobrazenie bielej mi pripadalo trochu nažltnuté. Pozorovacie uhly sú dobré, čitateľnosť na slnku skôr priemer. Trochu mi prekážali odlesky na prednej stene. Vo výbave samozrejme nechýba ani automatická regulácia jasu. Aktivovať ju môžete v nastaveniach displeja a vo výsuvnej lište následne upravovať hodnotu jasu.

Z pokročilejšej technologickej výbavy sa vytratila možnosť bezdrôtového nabíjania. Je to trochu škoda, keďže Nexus 5 túto možnosť ponúkol. Nezabudlo sa však na NFC a samozrejmosťou je aj podpora 4G sietí.

Chod zariadenia má pod palcom chipset Snapdragon 808 od Qualcommu. Stretnete sa s ním aj v súčasných modeloch od LG (G4, V10) alebo v Lumii 950 od Microsoftu. Nálož výkonu je podľa čísel dostatočná. V benchmarku AnTuTu dosiahol Nexus 5X 46 651 bodov. Pri hraní hier som však napriek tomu občas postrehol, že sa obraz párkrát trhol. Prehrievanie konštrukcie pri záťaži je v norme. V hornej časti zadnej steny je po chvíli cítiť zvýšenú teplotu, no nejde o nič tragické.

Nexus 5X umožní ochutnať najaktuálnejšiu sladkosť z dielne Googlu. Konkrétne tu máme Android 6.0 Marshmallow vo verzii 6.0.1. Nová verzia so sebou prináša hneď niekoľko noviniek, ktoré som objavoval počas celej doby používania. Začneme prvými krokmi. Po klasickom úvodnom nastavení kont a pridaní odtlačkov na mňa čakala domáca obrazovka so štyrmi skratkami aplikácií v spodnej časti obrazovky a vstupom do samostatnej ponuky s aplikáciami. V hornej lište som si hneď všimol chýbajúci stav batérie v percentách. Ten sa tradične zapína v nastaveniach batérie alebo displeja, no v Nexuse 5X som nič také nenašiel. Goolge však pozná odpoveď na každú otázku. Stav batérie a pár ďalších nastavení pred nami nový Android skryl.

Stačí len vytiahnuť výsuvnú lištu a dlhšie podržať na ikone kolieska pre vstup do nastavení. K jeho ikone následne pribudne kľúč a na konci ponuky nastavení sa zobrazí položka Tuner používateľského rozhrania systému. Na tomto mieste si môžete aktivovať zobrazenie stavu batérie v percentách, povoliť/zakázať zobrazenie ikon v hornom riadku (Wi-Fi, Bluetooth, režim lietadlo) a taktiež upraviť počet a rozloženie skratiek v hornej lište.

Páči sa mi aj správa zvukov. V zozname vyvolanom pomocou tlačidla hlasitosti alebo vo výsuvnej lište si viem nastaviť dokedy má byť aktivovaný tichý režim, povoliť iba zvuky budíkov a pár ďalších zaujímavých režimov. V práci väčšinou používam tichý režim so zapnutými vibráciami. Na Nexuse 5X je upozornenie vibráciami dosť výrazné a skôr ho počujete než cítite. Na porade tak vedia/počujú všetci okolo, že sa niečo deje.

Pri inštalovaní aplikácií v predošlých verziách operačného systému Android ste sa určite čudovali, prečo niektoré aplikácie žiadajú prístup k odosielaniu SMS správ, prípadne iným, na prvý pohľad nelogickým požiadavkám. Android 6.0 prichádza s vynovenou, oveľa lepšou správou povolení. Pri inštalácii aplikácie budú požadované iba základné povolenia pre danú aplikáciu. Následne, ak to bude potrebné, si aplikácia vyžiada ďalšie oprávnenia. Napríklad výborný prehrávač videí MX Player som nainštaloval bez schválenia akéhokoľvek oprávnenia a až pri prvom spustení si aplikácia vyžiadala prístup k súborom v telefóne. Zoznam všetkých oprávnení a k ním priradené aplikácie nájdete v nastaveniach, v ponuke Aplikácie. Tu sa cez koliesko vpravo hore viete dostať do kontextového menu, v ktorom sa hneď na začiatku nachádza možnosť Povolenia aplikácií. Vidím, že napríklad fotoaparát by mohlo využívať 26 aplikácií, no povolený ho má iba 12 z nich. Prístup k úložisku by si mohlo vyžiadať až 62 aplikácií, ale prístup k nemu má iba 32. Je to naozaj šikovná funkcia, ktorá umožní mať telefón ešte viac pod kontrolou.

Ak vám neprekáža používať Nexus 5X v anglickom jazyku, môžete si vychutnať veľmi zaujímavú funkciu Google Now on tap. Je jedno, v ktorej aplikácií sa nachádzate, stačí len dlhšie podržať na softvérovom tlačidle domov, Google Now preskúma práve zobrazovaný obsah na obrazovke a ponúkne užitočné odkazy. Napríklad v konverzácii v Facebook Messengeri som kamarátke spomínal jednu zaujímavú pesničku. Dlhšie podržanie rozpoznalo možný obsah na vyhľadanie a medzi niekoľkými odkazmi sa nachádzala aj daná skladba. Hneď pri odkaze som mal možnosť spustiť skladbu v niektorej z nainštalovaných aplikácií, čo boli v mojom prípade YouTube a Spotify. Podobne to funguje aj v iných aplikáciách. V prehliadači som zadal našu webovú adresu, dlhšie podržal na tlačidle domov a Google Now on tap hneď identifikoval mená niektorých výrobcov smartfónov uvedených na našej hlavnej stránke a ponúkol ich odkazy, či už na obrázky telefónov alebo priamo na stránky výrobcov. Škoda, že Google Now on tap si nateraz nerozumie so slovenčinou.

V nastaveniach si viete najnovšie odkontrolovať aj využívanie pamäte RAM počas posledných 3, 6, 12 alebo 24 hodín. V mojom prípade boli hodnoty veľmi podobné. Z 2 GB je dostupných 1,8 GB a využívaných bolo zvyčajne 1,3 GB. Reakcie systému boli pohotové a bez zaváhania. Vrásky mi však robili skôr aplikácie od Googlu. So spomalenými reakciami som sa stretával v galérii s názvom Fotky a symbolom pomalosti bola jednoznačne aplikácia fotoaparátu.

Pri fotoaparáte rovno ostaneme. Ten v Nexus 5X sníma v maximálnom rozlíšení 12,3 megapixlov a môže sa pochváliť aj laserovým zaostrovaním, ktoré nájdeme aj v iných modeloch značky LG. Škoda, že LG nepridalo aj optickú stabilizáciu obrazu. Každopádne, Nexus 5X fotí veľmi slušne. Počas slnečných dní sú snímky výbornej kvality, plné detailov a verného zachytenia farieb. Ani s ubúdajúcim svetlom to nie je najhoršie. V minimálne osvetlenej reštaurácii dokázal stále zhotoviť snímky slušnej kvality. Škoda, že mu ale Google nedoprial aplikáciu s bohatšími možnosťami.

V základnom režime, ktorý môžeme nazvať aj automatický, je k dispozícii iba prepínanie HDR, nastavenie časovača a blesku. V ponuke režimom ešte nájdeme panorámu a špeciálny režim PhotoSphere. Jeho výsledky si však užijete iba priamo v telefóne, prípadne na sociálnej sieti Google+. Mierne rozčarovaný som bol zo samotnej rýchlosti, respektíve pomalosti aplikácie fotoaparátu. To však môže vylepšiť niektorá z aktualizácii v obchode Google Play.

Kvalitné výsledky môžete očakávať aj od prednej kamery. Aj tu však platí, že možnosťami a funkciami príliš neoplýva.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 61 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 118 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 308 MB / min.)

Po vzore najvybavenejších smartfónov už aj Nexus 5X dokáže nahrávať video v 4K rozlíšení. Kvalita je na dobrej úrovni, no otázna je súčasná využiteľnosť videa v tak jemnom rozlíšení.

Z multimediálnych aplikácií tu toho veľa nenájdeme. O hudobné súbory sa postará aplikácia Hudba Play, FM rádio chýba a na sledovanie videí som používal doinštalovaný MX Player. Celkovo je ponuka aplikácií najmä v réžii titulov od Googlu.

Batéria s kapacitou 2 700 mAh do sveta veľkú dieru nespravila. V mojom prípade išlo o klasický jednodňový telefón, ktorý so mnou bez problémov udržal krok od rána do večerného príchodu domov. Priemerná výdrž mi ale nakoniec ani neprekážala, keďže Nexus 5X podporuje rýchle nabíjanie. Z nuly na 50 % ho nabíjačka dostala za približne 35 minút, doplna to trvalo približne hodinu a štyridsať minút. Pri nabíjaní na 100 % sú Samsungy o čosi rýchlejšie napriek väčším batériám, no ja som si pochvaľoval skôr možnosť nabiť telefón na 50 % za príjemnú polhodinku aj niečo.

Výhody:

+ Android 6.0 a následné aktualizácie na novšie verzie

+ displej s ambientným zobrazovaním notifikácií

+ nový microUSB konektor typu C

+ slušný fotoaparát

+ podpora rýchleho nabíjania

Nevýhody:

- plastové zhotovenie nepôsobí najhodnotnejším dojmom

- chýba slot pre microSD karty

- výrobca mohol pridať redukciu na bežné microUSB

- priemerný hlasný reproduktor

- chýba FM rádio

Orientačná cena:

16 GB verzia približne 455 € (mobilonline.sk)

32 GB verzia približne 503 € (mobilonline.sk)

Záver:

Google Nexus 5X nesklame, no ani nešokuje. A možno to bude jeho slabinou. Siahnu po ňom zrejme používatelia, ktorí ocenia najmä aktuálny operačný systém, dobrý fotoaparát, či displej so zaujímavou funkciou ambientného zobrazovania notifikácií. Ja som mu ale ani po niekoľkých dňoch neprišiel na chuť. Boli časy, kedy som neváhal a pri výbere uprednostňoval smartfóny s čistým Androidom, no v dnešnej dobe ma to už nudí. Chýbajú mi tu viaceré zaujímavé funkcie a prvky, ktoré do svojich telefónov pridávajú jednotliví výrobcovia. Napríklad rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním, infraport na ovládanie domácej techniky, stereo reproduktory a v neposlednom rade slot na microSD kartu. Nexus 5X nemá výraznejšie slabiny, no ani neprekvapí. Podľa mňa môže zaujať skôr drahší Nexus 6P, ktorý osloví minimálne hodnotnejšie pôsobiacou konštrukciou.

foto s HDR

Diskusia k článku:

lukas87 11.02.2016 - 07:26

Ja si nemozem pomoct ale na to ze ten telefon je taky nemastny, neslany, jednoducho priemerny sa ni ta cena zda byt totalne prehnana...a to som mal nexus 4, ktory som si az na slabu bateriu nemohol vynachvalit...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne11.02.2016 - 07:32 Trvalý odkaz

Tak ona cena v USA snad pomaly ani nepresahuje $300 za 16GB variantu...

ondrakomous11.02.2016 - 11:11 Trvalý odkaz

dobra recenze, lukas v cem je neslany, nemastny? mas cisty android, dobry hw, potrebujes neco dalsiho? vyrobci se nejvic snazi na svych telefonech, nexus jen jakysi "najemmi vedlejsi projekt", kdy platis hlavne za cisty android, takze hlavni argument pro koupi je pravidelne updatovany system. nexus od lg byl vzdycky dobry, od 4 po soucasnost.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease11.02.2016 - 12:24 Trvalý odkaz

Tak nad 16GB verziou nemá zmysel ani uvažovať. To majú už Androidy pod 150€ + microSD. Kebych nebol lenivý Marshmallow mám aj na K3 Note. V antutu má toľko isto, lenže s tou romkou čo tam mám beží svižne bez zaváhania. Tu čítam o pomalých systémových apps foťák a galéria plus občasné trhnutie v hrách. Toto už fakt nerobia ani fony s nadstavbami, ani vhodne zvolená čína. Za 400 plus€ to musí byť no compromise.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne11.02.2016 - 14:15 Trvalý odkaz

Presne mental, 5X vyzera ako naplast na ubolenych majitelov N5, ale kym N5 bolo svojho casu nadupane zariadenie, N5X je skor midrange, prekvapilo ma, ze Google sa nevydal cestou Applu, Microsoftu, SONY a Samsungu a neponukol velky/maly model s rovnakym HW. Zrejme kvoli S810, ktory ma dost znacne energeticke naroky a konstrukcia zariadenia musela absorbovat kompromisy, aj ked.. SONY to dokazalo....

Celá diskusia 46 príspevkov