Lenovo Vibe X3 - už len krok za víťaznou skupinkou

Recenzia kvalitne spracovaného androidu s pekným 5,5'' Full HD displejom, dostatočným výkonom a výbornými stereo reproduktormi.

Tesne pred koncom roka 2015 stihlo Lenovo uviesť na náš trh dve zaujímavé novinky lákajúce najmä multimediálne založených používateľov smartfónov. S vybavenejším modelom Vibe X3 som strávil tri týždne, počas ktorých som ho poriadne prevetral.

ikona

Základné info: Lenovo Vibe X3Výborne vybavený dual SIM android s 5,5'' Full HD displejom, šesťjadrovým procesorom, 21 Mpix fotoaparátom, 3 GB RAM, stereo reproduktormi, snímačom odtlačkov prsta a 3 600 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Označiť Lenovo Vibe X3 ako nástupcu modelu Vibe X2 mi osobne veľmi nesedí. Najmä ak sa pozrieme na vzhľad oboch kúskov. Sendvičovú konštrukciu hranatých tvarov na modeli Vibe X2 vystriedal úplne iný dizajn. Podľa mňa krajší a určite hodnotnejší. Na konštrukcii pochválim pevný kovový lem obopínajúci celé zariadenie a zaoblenú zadnú stenu s povrchom odolným voči nečistotám a veľmi príjemným na dotyk. V ruke sa telefón drží dobre a isto. Zaoblená zadná časť pekne sadne do ruky a pri manipulácií sa telefón vôbec nešmýka.

To som ocenil aj ak som telefón chytil do spotených rúk z rukavíc, či mokrých od snehu. Podiel na pohodlnej manipulácií má aj hmotnosť s hodnotou 174 gramov. Skrátka, tá tehlička v ruke sadne. Vibe X3 nie je žiadna modelka, čo môže niekomu prekážať. Ani hrúbkou deväť milimetrov veľmi neoslní. Po čase sme si však na seba zvykli a môžem povedať, že v niektorých situáciách, napríklad pri snímaní fotografií z lanovky, som bol rád za hrubšie a ťažšie telo, ktoré viem pevne uchopiť do ruky.

Kvalitou konštrukcie Vibe X3 nesklamal. Unibody prevedenie je pevné a dobre zložené. Niektoré časti, napríklad zabrúsené hrany, sa pri dlhodobom používaní zvyknú odierať, preto opäť vítam prítomnosť zadného priehľadného krytu v balení. Potešenie však po pár hodinách opadáva. Tlačidlo napájania spolu s tlačidlom hlasitosti umiestnené v pravej bočnej stene sú aj bez nasadeného krytu na môj vkus dosť zapustené a ich stláčanie trochu nepohodlné a neisté. S nasadeným krytom je to horšie, no a s nasadenými rukavicami takmer nereálne. Kryt som používal skôr na výletoch. Väčšinou bol Vibe X3 bez neho.

Ľavá bočná stena ukrýva šuplík pre karty. Buď doň vložíte microSD a nanoSIM kartu, alebo namiesto microSD karty vložíte ďalšiu nanoSIM, a telefón tak premeníte na dual SIM. Interný priestor s kapacitou 32 GB ponúka používateľovi približne 24,3 GB, čo mne osobne na tak krátke používanie stačilo, preto som namiesto microSD karty používal druhú SIM kartu. Oba sloty podporujú siete 4G, no súčasne aktívny môže byť iba jeden. Ak si nastavíte predvoleného operátora pre dáta na karte číslo dva, automaticky sa stáva predvolenou kartou pre 4G. Všetko potrebné si viete nastaviť v nastaveniach, v správcovi kariet. Kartám viete zmeniť meno, už tradične nastaviť predvolené karty pre hovory, správy a dátové pripojenie. Škoda, že výrobca nepridal aj možnosť farebného odlíšenia. A určite zamrzí aj fakt, že sa nejedná o plnohodnotný dual SIM smartfón. Počas hovoru na jednej z kariet je tá druhá automaticky neaktívna.

V hornej stene poteší najmä infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti, ktorý robí spoločnosť audio konektoru. K infračervenému portu výrobca pribalil aplikáciu Peel Smart Remote. Osobne ju používam aj na smartfóne Note 4. Páči sa mi najmä možnosť umiestnenia nenápadnej bublinky v štýle Facebook Messengera na zablokovanú obrazovku, ktorá umožní rýchlo a prakticky zobraziť widget s možnosťami ovládača. Ak by som musel kvôli aplikácii zachádzať do menu, zrejme by som radšej siahol po televíznom ovládači, no takto to je naozaj praktické. Veď telefón mám poruke častejšie. V aplikácií si viete nastaviť hneď niekoľko ovládačov. Medzi podporovanými nájdete televízory, rôzne prehrávače, klimatizačné jednotky a pár ďalších.

Pri umiestnení microUSB konektora zvykne Lenovo občas zaskočiť. Tu je ale všetko tak ako si to predstavujem. Nájdeme ho v strede spodnej steny a je otočený užšou stranou hore. Teda ideálne na použitie nejakej dokovacej stanice. Pochvalu si zaslúži aj za podporu pripojenia externých zariadení cez USB OTG a páči sa mi aj jeho plastové olemovanie, vďaka ktorému pri neopatrnom vkladaní nabíjačky neobúcham kovovú časť.

Jasným znamením príslušnosti do vyššej strednej triedy je čítačka odtlačkov prstov na zadnej stene. Mne osobne toto umiestnenie veľmi nevyhovuje a najradšej ju vidím pod displejom. Teda tak, ako to ponúkajú napríklad smartfóny značky Samsung, Meizu, či iPhony. Telefón mám často položený na stole a kvôli odblokovaniu sa mi ho naozaj nechce dvíhať. Preto som na Lenove používal súčasne aj zablokovanie PIN kódom. Vráťme sa ale k čítačke. Odblokovanie je rýchle, sníma sa priloženie v ľubovoľnom smere, problémom sú iba spotené, prípadne inak znečistené bruška prstov. To je ale normálne pre všetky čítačky. Zamrzí obmedzenie pridania iba dvoch odtlačkov. Na druhej strane, pri čítačke vzadu by som okrem oboch ukazovákov aj tak zrejme nepoužíval žiaden ďalší prst.

Na prednej stene pútajú najviac pozornosti veľké mriežky stereo reproduktorov. Vibe X3 hrá naozaj hlasno a kvalitne. Kvalitu reproduktorov sme porovnali s o čosi lacnejším modelom Vibe X3 a dvomi smartfónmi iných značiek – HTC One M9 a Alcatel Onetouch Idol 3. Podrobnejší test sa objaví na našom webe v blízkej dobe, no už teraz prezradím, že Vibe X3 v tejto konkurencii príjemne prekvapil.

Spolu so stereo reproduktormi a audio konektorom si môžete užívať aj technológiu Dolby Atmos a Turbo Hi-Fi. Pri počúvaní som však výrazný rozdiel nezaznamenal. Záleží aj na type hudby, ktorú počúvate. Dolby Atmos a Turbo Hi-Fi poteší skôr fanúšikov modernej hudby.

Máme tu stereo reproduktory a zvukové technológie, no na aplikácie sa akosi zabudlo. Chýba mi tu prepracovaný prehrávač hudby, napríklad ako v hudobnom smartfóne Idol 3 od Alcatelu a potešil by som sa aj FM rádiu. Situáciu nezachránil ani pomerne jednoduchý prehrávač videí. Filmy som tak pozeral cez môj obľúbený MX player a hudbu počúval cez Spotify.

K multimediálnemu zážitku patrí okrem kvalitného audia aj kvalitné video. Vibe X3 ponúkne pekný 5,5-palcový IPS displej s verne zobrazenými farbami a dobrými pozorovacími uhlami. V horách, pri prudkom silnom slnku sa zíde inteligentný jas, ktorý výrobca podľa mňa trochu skryl. Hľadajte ho medzi režimami obrazovky. Inteligentný jas prudko zvýši jas displeja, pričom dochádza k miernej deformácii farieb. S podobným režimom ste sa mohli stretnúť napríklad u smartfónov značky Samsung. Inteligentný jas fungoval, no pri prechode do pokojnejších svetelných podmienok mal občas problém vrátiť sa do normálnych hodnôt. Vtedy pomohol iba reštart telefónu. Svoj podiel viny na tomto zvláštnom správaní možno mala aj nízka vonkajšia teplota.

Lenovo pripravilo displej aj na opačné svetelné extrémy. Priamo z výsuvnej lišty viete pohodlne aktivovať nočný režim, ktorý zníži jas na príjemnú hodnotu neťahajúcu oči. V nastaveniach môžete ešte nájsť funkciu vysokej citlivosti dotyku známu aj pod názvom režim rukavice. Nezabudlo sa ani na používateľov s menšími rukami, prípadne na situácie, kedy je ovládanie a prehmatávanie pomocou jednej ruky dosť riskantné. V nastaveniach, v položke Funkcie hľadajte pojem Mikro obrazovka (preklady Lenova sú naozaj úsmevné). Ide o známu fičúru, ktorá zmenší celé prostredie a umožní tak pohodlné ovládanie jeho celej plochy. Funkciu spustíte nakreslením písmena C na okraji obrazovky. Po zmenšení viete veľkosť prostredia následne upravovať. Na rovnakom mieste v nastaveniach sa nachádza aj možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním po displeji. Túto funkciu určite odporúčam aktivovať. Vyhnete sa tak zbytočnému stláčaniu tlačidla v bočnej stene.

Výborne vybavená predná stena sklamala trojicou tlačidiel bez podsvietenia. V tejto cenovej kategórii som to nečakal. Cenou útechy je tak aspoň vibračná odozva uisťujúca o správnom dotyku v noci. Cez deň je dobre vidieť ich piktogramy. Hore poteší prítomnosť notifikačnej diódy. Mohla byť však o čosi väčšia a na zmeškané udalosti upozorniť viacerými farbami, nie iba bielou.

Výkonu je tu dostatok. Ani pri dlhšom hraní hier alebo surfovaní na internete nedochádza k prehrievaniu konštrukcie. Teplota kovového lemu sa zvýši iba mierne. Lenovo Vibe X3 poháňa šesťjadrový Snapdragon 808, ktorý nájdete napríklad aj v LG G4, Motorole X Style alebo LG Nexus 5X. Z výbavy týkajúcej sa konektivity tu nechýba už vyššie spomínané LTE, NFC, či možnosť zdieľania obsahu cez DLNA. Pri pripojení k Wi-Fi sieti odporúčam zájsť do nastavení a pozrieť sa na nastavenie správania sa pripojenia v režime spánku. Ja som mal predvolený režim Smart, ktorý by mal ponechať pripojenie zapnuté pri prenose údajov, no práve výpadok pripojenia počas inštalácie hry ma upozornil na to, že niečo nie je v poriadku. Nastavil som si, nech je pripojenie vždy aktívne.

Lenovo Vibe X3 na náš trh dorazilo ešte so starším Androidom 5.1, ktorý už tradične dopĺňa nadstavba od výrobcu. Tá je známa chýbajúcou ponukou aplikácií. V nastaveniach preto vítam možnosť zvoliť si Android launcher, známy svojou jednoduchosťou a samostatnou ponukou aplikácií s bielym pozadím. V oboch prostrediach si môžete pomocou Centra tém upraviť vzhľad ikon, pozadie alebo vzhľad domácej obrazovky.

Šikovné vylepšenia nájdeme aj v hornej časti prostredia. V stavovom riadku môžete mať informáciu o aktuálnej dátovej rýchlosti a vo výsuvnej lište na vás čaká poriadna dávka skratiek. Okrem nich tu nájdeme aj šikovný históriu notifikácií zobrazených vo výsuvnej lište. Ani pri tomto Lenove som ju nejako extra nevyužil, no poteší.

Ďalšie zaujímavé funkcie hľadajte v nastaveniach telefónu. Za zmienku stojí možnosť spustenia fotoaparátu zo zablokovaného stavu dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti alebo inteligentné scény. Tu si môžete vytvoriť ľubovoľné scény, napríklad noc, a pomocou priloženia k NFC značke ich aktivovať. Poteší aj podpora budenia telefónom vo vypnutom stave.

Systém a prostredie bežali počas troch týždňov používania viac-menej stabilne. Objavilo sa iba pár občasných zaváhaní. Reštartom a samovoľným pádom aplikácií sa Lenovo Vibe X3 našťastie vyhýbalo. O chod viacerých aplikácií naraz a rýchle prepínanie sa medzi nimi, sa stará operačná RAM pamäť s kapacitou 3 GB. Voľných bolo zvyčajne 1,1 – 1,3 GB.

Vianočné sviatky a Silvester strávený na horách boli ideálnou príležitosťou na otestovanie 21 megapixlového fotoaparátu. Galéria s 386 fotografiami hovorila za všetko. S Vibe X3 som snímal často a všetko možné. Po prezretí fotografií na veľkej obrazovke pochválim fotoaparát za pekné farby a dobrú ostrosť pri snímaní v dobrých svetelných podmienkach. Druhá pochvala smeruje k automatickému režimu a jeho snímaní v protisvetle.

Spočiatku som si nevedel zvyknúť, že za HDR musím ísť až do ponuky režimov, no po prezretí fotografií som zistil, že automatika odvádza slušnú robotu. Snímky na horách v protisvetle boli naozaj pekné. Aktivácia samotného režimu HDR sa oplatí v prípade, ak chcete mať k dispozícii ešte pokročilejšie snímanie. Sú tu totiž na výber HDR režimy pre fotografovanie automobilov, portrétov a mesta.

Z ďalšej ponuky zaujímavých režimov spomeniem rozmazané pozadie, ktoré nasníma blízky predmet s bokehom v pozadí, profesionálny režim, nahrávanie zrýchleného alebo spomaleného videa a umeleckú nočnú scénu. Práve pri snímaní nočných scén prichádza sklamanie. Fotoaparát tu rozhodne nevie držať krok s najlepšími fotomobilmi a snímky sú výrazne neostré.

Poriadne som prevetral aj predný osemmegapixlový fotoaparát. V prvom rade som vypol všetky skrášľovacie filtre a iné blbiny. V možnostiach mi trochu chýbalo presnejšie nastavenie rozlíšenia fotoaparátu. Nájdete tu iba štandardné a 4K. Snímky počas slnečného dňa boli slušnej kvality, akurát pri snímaní viacerých osôb alebo krajiny v pozadí treba rátať s tým, že budú trochu rozmazané.

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 141 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 314 MB / min.)

UKÁŽKA 4K VIDEA (súbor 105 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 316 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 32,6 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 150 MB / min.)

UKÁŽKA SPOMALENÉHO VIDEA (súbor 54 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 80 MB / min.)

Od batérie s kapacitou 3 600 mAh som čakal mierne nadpriemerné výsledky a musím povedať, že Vibe X3 nesklamalo. V priemere som nabíjal každý druhý deň, čo je veľmi slušná hodnota. Ak som na telefóne často počúval hudbu a používal rôzne aplikácie, večer som mal ešte stále kapacitu na úrovni 30-40 %. A to je super. Super by mala byť aj podpora Quick Charge od Qualcommu, no k hodnotám prezentovaným na stránke výrobcu chipsetu sa mi ani zďaleka nepodarilo priblížiť. Nabíjanie pomocou nabíjačky v balení trvalo približne dve a pol hodiny.

Výhody:

+ moderné pevné prevedenie s kovovým lemom

+ výborné stereo reproduktory

+ pekný IPS displej s bohatou ponukou režimov

+ slušný fotoaparát

+ infraport

+ podpora dual SIM

+ výdrž

+ fólia a kryt v balení

Nevýhody:

- trojica tlačidiel pod displejom bez podsvietenia

- tak trochu moletné telo

- priemerná kvalita fotografií pri slabšom osvetlení

- zišiel by sa prepracovaný hudobný prehrávač

- chýba FM rádio

Orientačná cena: 449 € (mobilonline.sk)

Záver:

Po niekoľkých týždňoch strávených s modelom Vibe X3 mám vo verdikte viac-menej jasno. Vibe X3 je vydarený multimediálny smartfón bez výraznejších nedostatkov. Akurát to chýbajúce osvetlenie tlačidiel pod displejom mi ani po niekoľkých týždňoch nejde do hlavy. Zamerajme sa radšej na pozitíva, ktorých je tu neúrekom. Na prednej stene na vás čakajú ideálne podmienky pre audio-video zážitok. Displeju nemám čo vyčítať, vydareným stereo reproduktorom už vôbec. Škoda, že sa Lenovo neposnažilo aj v oblasti multimediálnych aplikácií. Tak vydarené stereo reproduktory a v zozname aplikácií iba hudobný prehrávač od Googlu? Škoda. Spoľahnúť sa môžete na dostatok výkonu, ktorý konštrukcii nepodkúri, infračervený port, podporu dual SIM, či obal a fóliu v balení. Príjemne prekvapil aj fotoaparát, no iba pri dobrých svetelných podmienkach. V slabšom svetle sa už na vybavenejšie smartfóny nechytá. Nakoniec vyzdvihnem slušnú výdrž batérie. V priemere som nabíjal každý druhý deň a aj pri najvyššej záťaži som sa mohol spoľahnúť na bezproblémové utiahnutie jedného dňa. Vibe X3 príjemne prekvapil a v mojom imaginárnom rebríčku multimediálnych smartfónov ho usádzam na popredné priečky.

Diskusia k článku:

Slavo 01.02.2016 - 14:41

ta fotka vecer v St.Smokovci priam hruza, cista machula..:) inak fotky za dobreho svetla su super a fakt krasne!keby chceli v lenove vydat este jeden vylepseny model povedzme so snapom 820 a 4gb ram a nazvali by ho napr vibe X4 alebo prip vibe Z3(akoby nastupca Z2 kedze este nevysiel), pricom stereo repro by nechali + by vylepsili fotak(to nocne snimanie)+ pridali by podsvietene tlacidla,fm radio a usb-c bolo by to uz tip top!takto si myslim ze lepsie vybavena(hlavne kvalitnejsim fotakom) motorola x-style o maly chlp vedie.. ozaj, mohli ste ju zahrnut vramci testu na stereo repro

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne01.02.2016 - 14:56 Trvalý odkaz

Skusil by som ten fotoaparat s aplikaciou Open Camera. S tou nie su ani fotky z P1 take hrozne.

Podla recenzie ktoru sem dal Bloodeye odhadujem ten nocny zaber na onen umelecky nocny rezim, ktory je bez sumu, no zial aj bez detailov.

Pekny telefon. Vadi mi len, ze nie je dostupny v tmavej veriante ako A7010 :)

Slavo01.02.2016 - 15:01 Trvalý odkaz

vraj sa hovorilo ze ma prist neskor do ponuky aj cierna varianta.. nakolko je to ozaj pravda neviem ,no lenovo oficialne predstavil aj ciernu verziu popri bielej

Nightmare01.02.2016 - 15:41 Trvalý odkaz

a ze na novy rok recenzia...uz je februar :P

Wayne u X3 bola len biela verzia neskor prisla AJ cierna...u A7010 zas naopak prisiela cierna verzia na trh a neskor AJ biela heh

Slavo01.02.2016 - 15:47 Trvalý odkaz

no neviem ja som si v eshopoch ciernu X3 zatial akosi nevsimol, neviem ci som slepy uz.. :) A7010 su uz v oboch farbach, to ano.

Celá diskusia 29 príspevkov