Huawei G8 - až na rýchlosť jedno prekvapenie za druhým

Recenzia elegantného 5,5'' dual SIM androidu s kvalitnou konštrukciou, pekným Full HD displejom a výborným 13 Mpix fotoaparátom s OIS.

Na moju nedávnu cestu do Číny, na oslavy druhých narodenín značky Honor, som si chcela zobrať telefón s dobrým fotoaparátom. Okrem iPhonu 6S Plus som chcela mať k ruke ešte druhý telefón, android, ktorý mi poslúži nielen ako fotoaparát, ale aj na precíznu kontrolu použitých roamingových dát.

ikona

Základné info: Huawei G8Dual SIM android s 5,5'' s Full HD displejom, kovovým telom, osemjadrovým procesorom, snímačom odtlačkov prstov, 13 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou a 3 000 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Keďže sme v redakcii zatiaľ netestovali model G8, voľba bola celkom jasná. Nielen, že má fotoaparát s optickou stabilizáciou, ale používateľské prostredie Huawei ponúka podrobné nastavenia používania mobilných dát a jednoduchú kontrolu. Rovno v notifikačnej lište som mala oznámenie o využitých dátach za aktuálny deň, mesiac, a koľko mi ich ešte zostáva. Na vypočítané hodnoty som sa mohla spoľahnúť, boli zhodné s kontrolou spotreby cez operátora.

Huawei G8 môžeme zaradiť do vyššej strednej triedy a za cenu približne 330 eur ponúka naozaj dostatok muziky a vie konkurovať aj drahším modelom od ešte známejších výrobcov. Kovová unibody konštrukcia je veľmi dobre spracovaná, lepšie než pri nedávno testovanom Honore 7. Tu všetko lícuje

ako má. Rohy smartfónu sú jemne zaoblené, nič vás nereže do ruky a pri manipulácii nemáte strach, že vám vypadne z ruky. Rozmiestnenie ovládacích prvkov je tradičné. Vpravo nájdeme výborne nahmatateľný vypínač a klávesy pre reguláciu hlasitosti, vľavo je kombinovaný slot na dve nanoSIM karty alebo jednu nanoSIM a pamäťovú microSD kartu.

V spodnej stene sa ukrýva microUSB konektor s funkciou OTG, bez problémov k nemu pripojíte USB kľúč,s mojim 750 GB externým diskom spolupracovať nedokázal. Sú tu aj dve mriežky, ktoré vyzerajú ako dva reproduktory, ale ľavá z nichchráni len mikrofón. Reproduktor je dostatočne hlasný, no pri vyšších hlasitostiach klesá kvalita reprodukcie a pridáva sa rezonácia. Hore nájdeme 3,5 mm audio jack. Zadná stena v matnej úprave nezachytáva odtlačky, a tak telefón nemusíte stále leštiť. Zato lesklý displej si leštenia užije až až. Objektív zadného fotoaparátu výrazne vystupuje nad povrch konštrukcie, žiadne škrabance sa však na ňom neobjavili.

Pod objektívom fotoaparátu je umiestnený viacfunkčný snímač odtlačkov prstov, rovnaký ako pri Honor 7. Len rozpoznávanie mojich prstov bolo tentoraz oveľa stabilnejšie. Len párkrát sa mi stalo, že som musela prst prikladať opakovane. Umiestnenie čítačky mi vyhovuje, je presne na tom mieste, kam mi pri uchopení telefónu padne ukazovák. Nadefinovať si môžete maximálne päť odtlačkov.

Skener využijete nielen na odomknutie telefónu, ale po aktivácii v nastaveniach ním môžete prijať hovor (to som využívala často), nasnímať fotografiu (pri selfie fajn), posunutím prsta po snímači smerom dolu vysuniete hornú lištu, dvojité poklepanie potom oznámenia z lišty vymaže. Šikovné a návykové.

Displej s 5,5-palcovou uhlopriečkou a Full HD rozlíšením jemne vystupuje nad povrch konštrukcie a nemám k nemu žiadne výhrady. Čitateľnosť v exteriéri je veľmi dobrá, len automatická regulácia jasu je spomalená. Stmavenie obrazovky trvá niekoľko sekúnd, rozjasnenie je o niečo rýchlejšie. Nie je to nič dramatické, ale hlavne v noci mi obrazovka zbytočne dlho vypaľovala oči, kým sa jas upravil. Ovládacie tlačidlá systému sú súčasťou displeja, a tak zbytočne ukrajujú z jej veľkosti. Ja uprednostňujem dotykové tlačidlá pod displejom pred softvérovými.

Vo vnútri pracuje osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 so štyrmi jadrami taktovanými na 1,5 GHz a štyrmi s 1,2 GHz taktovacou frekvenciou. Grafický procesor Adreno 405 zvládne aj graficky náročnejšie hry. Počas testovania som sa nestretla s výrazným spomalením systému, mrznutím, alebo oneskorenými reakciami. Určite tomu napomáhala aj 3 GB operačná pamäť RAM, z ktorej ostávala vždy približne tretina voľná. Aplikácie sa spúšťali rýchlo a ani pri pohybe v menu som nezaznamenala trhané pohyby. Samozrejme, nemôžeme ho porovnávať s aktuálnymi top modelmi s cenovkou viac než šesťsto eur, ale vzhľadom na jeho cenovú kategóriu mu naozaj nemám čo vyčítať. Z 32 GB kapacity vnútorného priestoru je pre používateľa dostupných necelých 25 GB, takže určite oceníte slot na microSD kartu. Vtedy však zabudnite na dual SIM funkciu.

V správcovi SIM kariet si nastavíte, ktorý slot budete využívať na dáta (každý podporuje aj 4G siete). Druhá karta potom pracuje len v 2G sieti. Bohužiaľ nejde o aktívny dual SIM, takže keď prebieha hovor na jednej karte a niekto vám v rovnakom čase volá na druhú kartu, hláška mu oznámi, že volané číslo je momentálne nedostupné. V tomto má Honor 7 navrch. V zozname hovorov jasne vidíte, z ktorej alebo na ktorú SIM kartu bol hovor uskutočnený, v SMS správach to zistíte až vtedy, keď si správu rozkliknete. S kvalitou hovoru nebol problém, nesťažovala si ani druhá strana.

Operačný systém Android beží vo verzii 5.1 Lollipop a dopĺňa ho používateľské prostredie výrobcu Emotion 3.1, ktoré mne osobne vyhovuje. Niekomu však môže vadiť, že všetky aplikácie sú umiestnené na domácich obrazovkách, podobne ako to má iPhone. Riešením je vytvorenie priečinkov, do ktorých si vložíte tematicky podobné appky.

Stačí, keď na displeji podržíte prst na aplikácii a presuniete ju nad druhú, ktorú chcete mať v spoločnom priečinku. Spojenie dvoch aplikácií automaticky vytvorí priečinok, ktorý si môžete ľubovoľne pomenovať. Jednoducho môžete aj upravovať rozmiestnenie ikon na obrazovkách, pridávať nové widgety, meniť tapetu a podobne. Stačí podržať prst na displeji.

Ikony môžete mať rozložené do mriežky 4 x 4 alebo 4 x 5, v nastaveniach môžete povoliť automatické vyrovnanie ikon po odstránení aplikácie, zarovnanie ikon potrasením telefónu a podobne.

Grafické prostredie je plné rôznych vylepšení, podrobných možností nastavení, takže odporúčam každému poctivo prejsť položku po položke a kliknúť do všetkých zákutí, pretože niektoré zaujímavé funkcie a nastavenia sú ukryté hlbšie.

Ponuka je rozdelená na dve skupiny: Všeobecné a Všetko. Vo všeobecných sú len hlavné a základné nastavenia. V sekcii Všetko nájdete: všetko ostatné.

Páči sa mi informačná lišta. Máte v nej prístup k 15 skratkám, ich poradie a počet môžete meniť priamo z lišty. Sú na nej chronologicky zoradené všetky aktivity, doručené e-maily, správy, zmeškané udalosti a čo som na cestách po Číne využívala najviac, podrobné informovanie o spotrebovavných roamingových dátach. Priamo z lišty so zistila, koľko dát som aktuálne vyčerpala, koľko ich je spolu za mesiac a koľko voľných dát z nastaveného limitu mi ešte ostáva.

Merania boli presné a zhodovali sa s údajmi, ktoré som si overovala cez SMS kód Telekomu. Mimochodom, na predplatenej karte Easy som mala aktivovaný najvyšší balíček Travel & Surf XL Plus, 500 MB za 30 eur, ktorý využívam pri cestách do exotickejších destinácií. Konkurencia zvyčajne v týchto krajinách mimo EÚ chce za 1 MB dát až 9 eur, čo je neprijateľné. S Telekomom je to oveľa príjemnejšia cena a 30 eur za pol gigabajtu roamingových dát mi stojí za kontakt s rodinou cez sociálne siete. Wi-Fi siete v Číne totiž majú blokovaný prístup na Google služby a Facebook. Cez mobilné dáta však nie je problém sa na siete pripojiť.

Upraviť si môžete aj počet a umiestnenie dotykových tlačidiel pod displejom, takže si každý nastaví všetko podľa toho, ako mu to vyhovuje. Nechýba režim pre prácu s mobilom v jednej ruke, a to potiahnutím prsta doľava či doprava po dolnej lište s tlačidlami sa obraz zmenší a posunie k pravému alebo ľavému kraju. Režim Rukavice vám dovolí ovládanie dotykovej obrazovky aj v rukaviciach alebo mokrými prstami. Na displeji môžete mať aj plávajúce tlačidlo s rýchlym prístupom k niektorým akciám, no mne len prekážalo, tak som ho vypla. Čo som však aktivovala, bol Režim vypnutia dotykom, ktorý minimalizoval neúmyselné dotyky na obrazovke počas nosenia telefónu vo vrecku alebo taške.

V sekcii Ovládanie pohybom si môžete aktivovať stíšenie zvukov preklopením telefónu obrazovkou nadol, usporiadanie ikon po odinštalovaní aplikácií zatrasením mobilu, vypnutie a rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním či spustenie fotoaparátu, prehrávača hudby a ďalších appiek nakreslením zvolených písmen po zhasnutom displeji. Jednotlivým aplikáciám môžete zakázať alebo povoliť pripájanie do internetu cez dáta operátora, nad využívaním mobilných dát tak máte naozaj kontrolu. Takisto si určíte, ktoré aplikácie ostanú bežať na pozadí aj po vypnutí obrazovky. Povolenie môže získať maximálne desať aplikácií, no treba pamätať na to, že môžu nadmerne spotrebúvať energiu z batérie.

Režim Nerušiť používam na všetkých telefónoch a inak tomu nebolo ani na G8. Vždy od 23:00 do 7:00 ráno som mala stíšené všetky zvuky a oznámenia a dovolali sa mi iba vopred nadefinované kontakty. Správa prenosu dát je naozaj podrobne nastaviteľná pre každú SIM kartu osobitne. Zvolíte si mesačný limit a na grafe máte pekne znázornené, ktoré dni ste koľko dát na konkrétnej karte spotrebovali. Vidíte, ktoré aplikácie sú najväčšími žrútmi (denne aj mesačne) dát a môžete im zakázať pripájanie cez mobilnú sieť.

Internetový prehliadač zalamuje text po poklepaní prsta na displej, text sa vám tak priblíži a upraví, aby ste sa nemuseli pohybovať pri čítaní textu do strán. Stačí len rolovať hore-dole. Na počúvanie hudby využijete buď Hudobný prehrávač alebo vstavané FM rádio. Na RDS alebo RT (radio text) zabudnite. Poteší aspoň časovanie vypnutia. Od 10 do 90 minút. Rovnaký časovač nájdete aj v hudobnom prehrávači. S presnosťou a rýchlosťou GPS som nemala problém. Ani pri "studenom" štarte. Moja poloha sa na mape objavila o pár sekúnd s presnosťou niekoľkých metrov.

Veľkým plusom tohto telefónu je fotoaparát. Snímač má trinásť megapixelov a nechýba ani optická stabilizácia obrazu (OIS) či silný dvojtónový LED blesk. Na svoju ďalekú cestu som chcela zobrať telefón s kvalitným fotoaparátom a voľbu G8 neľutujem. Naopak. Bola som príjemne prekvapená. samozrejme, nie vždy bola výsledná snímka podľa mojich predstáv, ale čo si budeme hovoriť, veľa záleží aj od šikovnosti a trpezlivosti fotografa. Občas sa mi zdalo, že vytvára dokonca lepšie fotografie než môj iPhone 6S Plus. Hlavne pri horšej viditeľnosti bolo na snímke menej šumu a viac detailov, než na fotografii z iPhonu. No niektore nočné snímky, hlavne z prednej kamery, boli aj v G8 "zašumené" poriadne.

Možnosti a nastavenia fotoaparátu ničím neprekvapili, našla som tu HDR, Panorámu, Zaostrenie na všetko, Najlepšiu fotografiu, Zvukovú poznámku i Vodotlač. Kto je zvyknutý fotiť do formátu 16:9, musí sa uspokojiť s 10- alebo 6-megapixelovým rozlíšením, najvyššie 13 Mpix ponúka len formát 4:3. Tlačidlo hlasitosti môže plniť funkciu uzávierky.

Počas nahrávanie videí (v maximálne Full HD rozlíšení) môžete záznam prerušiť a neskôr pokračovať i zhotovovať fotografie. Poteší, že fotografie a videá nájdete v galérii aj oddelene.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 44 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 148 MB / min.)

Od 3 000 mAh batérie zázraky nečakajte, patrí skôr k priemeru. Nenáročnému používateľovi však môže ponúknuť aj dva dni na jedno nabitie. No pri naozaj náročnom dni budete radi, keď vám vydrží do večera. Pravda však je, že sa mi nestalo, aby som večer nemala aspoň 15 % kapacity. A to som často telefonovala, mala som zapnutú synchronizáciu, Wi-Fi, každú chvíľu som bola na Messengeri, fotila, posielala fotografie, čítala si správy na internete a nijak sa neobmedzovala. Nemám rada šetriče batérie, zapínam ich až v nevyhnutých prípadoch. Úsporný šetrič nechýba ani gé-osmičke. Zapnutím Inteligentného režime ušetríte tak necelé dve hodinky, väčšiu úsporu prinesie až režim Ultra. No ten vypne takmer všetky funkcie, ponechá iba volania a správy. Predĺži však zostávajúci čas aj o dvanásť hodín.

Výhody:

+ elegantný vzhľad s matnou zadnou stenou

+ pekný Full HD displej

+ široké možnosti nastavení systému

+ výborný fotoaparát v strednej triede

+ snímač odtlačkov prstov s doplnkovými funkciami

+ kovová konštrukcia

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- nepresná automatická regulácia jasu

- kombinovaný slot na SIM karty s pamäťovou kartou

- infraportu

Orientačná cena: 330 €

Na jeden záber: Huawei G8

Záver:

Huawei G8 je model, ktorý stojí za pozornosť. Strávila som s ním aktívne tri týždne a milo ma prekvapil. Nielen kvalitnou konštrukciou, pekným displejom, s ktorým som nemala problém ani za slnečného dňa, ale aj fotoaparátom, ten nahradí aj bežný kompakt. Vyhovovala mi aj grafická nadstavba EMUI 3.1 plná rôznych doplnkových funkcií a možností nastavení. Chyby sa hľadajú naozaj ťažko. Zamrzí snáď len absencia infraportu. Áno, nie je to žiadny "rýchlik", no systém je dobre vyladený, všetko funguje ako má, ale je pravda, že som telefón používala len niekoľko týždňov a neviem povedať, ako sa bude správať napríklad po roku.

Počas testovania som mala stále na mysli aj jeho cenovku, ktorá na to, čo ponúka, je veľmi príjemná. Naši operátori ju síce vytiahli na vyše štyristo eur, ale v internetových obchodoch nájdete tento model za cenu okolo 330 eur. Nie sú to síce obchody, ktoré my v redakcii radíme k overeným, ale záujemca o G8 zatiaľ veľa možností nemá. Veľkým konkurentom mu môže byť napríklad aj už spomínaný Honor 7 a naozaj by som sa ťažko rozhodovala, ktorý z nich uprednostniť.

foto z prednej kamery

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Martin06.11.2016 - 11:33 Trvalý odkaz

Vďaka za skvelú recenziu a pútavé čítanie :-)

Lenka Ivančíková06.11.2016 - 15:38 Trvalý odkaz

dakujem, potesi. :)

Celá diskusia 3 príspevky