Fony.sk bilancujú: naše najobľúbenejšie aplikácie roku 2015

Máme tu nový rok! To je ideálny čas na zhodnotenie našich najobľúbenejších aplikácií uplynulých dvanásť mesiacov.

Richard Hombauer

Zistil som, že používam stále menší a menší počet aplikácií, ktoré však používam stále pravidelnejšie. Medzi tie najčastejšie používané dlhodobo patria nasledovné:

Waze - najrýchlejšia online navigácia s prihliadnutím na dopravnú situáciu, ktorá nedávno prešla šikovným updatom. Navigácie v autách úplne ignorujem - a to pre YouTube kanál ZaVolantom testujem aj najnovšie autá v top výbavách. Keď redaktorovi nesiem nejaký mobil, Waze mi najpresnejšie vyráta čas príchodu. Žiadna iná navigácia mi tiež neponúkne rýchle vyhľadávanie cieľa typu "alza" alebo "tesco myjava" či "železná studnička". A pri zadávaní adresy už len zadám "Dulov..." a Waze mi hneď ponúkne nedávno vyhľadané "Dulovo námestie 2" v Bratislave a pod ním "Dulovce" pri Hurbanove.

Messenger od Facebooku - najlepší nástroj na spoľahlivú každodennú komunikáciu s redaktormi aj blízkymi a k tomu prekvapivo kvalitné bezplatné telefonovanie najmä s ľuďmi v zahraničí (aj pri presunoch autom či autobusom)

Lidl - kedysi som používal appku Zlacnené.sk, ale nakoniec som aj tak sledoval len akcie tohto reťazca.

Instagram - súkromný účet s najobľúbenejšími momentkami mi už roky nahrádza fotoalbum. Tento rok konečne narástlo zväčšenie rozlíšenia odosielaných záberov aj možnosť ukladať iný pomer strán než 1:1.

Spotify - rok som sa trápil nakupovaním albumov z iTunes, ale už ma to prestalo baviť. Zistil som, že hudbu nepotrebujem nakupovať, lebo ma aj tak po roku prestane baviť. Včera som si spomenul na Yanna Tiersena a hneď sme si v aute vypočuli za posledné dva dni jeho štyri albumy. To by ma normálne stálo nejakých štyridsať eur, takto platím len nejakých šesť eur mesačne za čokoľvek mi napadne. A funkcia Running ma zase teší najmä počas nudného cvičenia na rotopede.

Chýbať nemôžu ani tohtoročné objavy. Tu je päť z nich:

Yr - popri zabudovanej predpovedi počasia na iPhone (otváram najmä pre zistenie východu a západu slnka) používam aj predpoveď počasia z nórskeho meteorologického ústavu

Mapy.cz - moje najobľúbenejšie turistické mapy SR a ČR so zobrazením vašej aktuálnej pozície sa od leta 2015 konečne dočkali aj možnosti bezplatného stiahnutia (offline mapy). Na plánovanie zásadne používam web Turistickamapa.sk na PC a v teréne sa už orientujem len podľa appky Mapy.cz.

Musicxmatch - texty miliónov pesničiek a konečne aj prepojenie so Spotify!

Night Sky - asi najlepšia appka nočnej oblohy, akú som kedy videl (len na iOS)

Memrise - perfektná bezplatná výučba cudzích jazykov (stačí vedieť aspoň trochu lepšie po anglicky), ktorá konkuruje appke Duolingo.

Ako vidíte, žiadne prevratné objavy. Verím však, že vy ste v roku 2015 našli v obchodoch s aplikáciami niečo zaujímavejšie. Pochváľte sa výsledkami vášho celoročného pátrania v diskusii. Najlepšie a najzaujímavejšie aplikácie určite pre ostatných čitateľov zrecenzujeme.

Matej Krajčovič

Väčšinu z aplikácií vo svojom smartfóne používam pravidelne a vďaka častému striedaniu testovacích zariadení najviac oceňujem, ak vývojári nezabudnú na žiadnu z hlavných platforiem. Postačí mi zadať meno, heslo a rovnaké dáta mám okamžite na PC, v Androide i iOS. Čo mi teda nesmie chýbať?

Evernote - plne nahradil akýkoľvek papierový zápisníček pre súkromné i pracovné poznámky, ku ktorým viem okamžite pristúpiť z akéhokoľvek miesta. Najnovšie dokáže skenovať celé A4-ky textu, ktoré sa tak neváľajú po stole, ale sú priradené ku konkrétnym nadpisom.

Pocket - vďaka rozšíreniu v desktopovom Chrome mi jeden klik uloží zaujímavé články, na ktoré práve nemám čas. Vraciam sa k nim z mobilu, keď si v kľude môžem čítať napríklad počas cestovania vo vlaku.

Kalorické tabuľky - ideálne pre každého, kto sa snaží cvičiť. Aplikácií sledujúcich nutričné hodnoty potravy je mnoho, ale len táto jediná vďaka českým tvorcom obsahuje snáď 90 % potravín v slovenských obchodoch. Postačí fotoaparátom zamieriť na čiarový kód na obale.

Duolingo - pre mňa príjemnejšia alternatíva, učenie sa nemčiny alebo francúzštiny z anglických textov vás zdokonaľuje v oboch jazykoch zároveň. Tak skvelý produkt, až nechápem, že je pre bežných používateľov zadarmo. Vďaka biznis modelu vývojárov to však ide.

Swarm a Foursquare - hlúpa zábavka, vďaka ktorej som však objavil viacero reštaurácií a podnikov, v ktorých sa mi tento rok páčilo a stali sa mojimi obľúbenými. V zahraničí nahradí Tripadvisor alebo pomôže spomenúť si na miesto, kde ste boli pred dvomi rokmi a chcete ho doporučiť známemu odchádzajúcemu na dovolenku.

Nemôžu chýbať ani tipy špecificky pre iOS, z ktorých dva nepoužívam kvôli samotnej aplikácii, ale kvôli widgetu v sťahovacej lište Dnes. Len málokto z majiteľov iPhonov si na ňu zvykol, no mne plne vyhovuje:

Agenda+ - nahrádza výborný widget systémového kalendára, no ponúkne náhľad udalostí aj pre nadchádzajúce dni a hlavne, ku konkrétnemu dátumu priradí aj položku z To Do listu, ktorú chcem splniť v ten deň.

WeatherUnderground - widget s parádnym grafom aktuálnej teploty a dažďových zrážok. Treba vidieť.

Pocket Expense Personal Finance - zdanlivo ďalšia z aplikácií pre správu výdavkov, no ako jedna z mála len neráta +/- strany za každý mesiac, ale aj celkový zostatok v rôznych účtoch. Fotografovanie bločkov a kategórie sú samozrejmosťou.

Lenka Ivančíková

Aplikácií veľa nesťahujem, hry nehrám, a tak ich v mobile nemáme veľké množstvo. V každom telefóne, či vlastnom alebo testovacom, nemám problém s ich usporiadaním na domácej obrazovke. Stačí vytvoriť niekoľko tematických priečinkov a hotovo. A do každej testovačky s Androiom sťahujem pre mňa tie dôležité, ktoré mi nesmú chýbať, a ktoré určite všetci dobre poznáte: Dropbox, OneDrive, Facebook Messenger, Waze, Instagram, SME, Denník N a teraz už aj Uber a Liftago.

Ako primárny telefón používam iPhone, v ktorom mám predsa len viac nainštalovaných aplikácií, než v testovacom Androide a mám tu aj aplikácie, ktoré síce nie sú až tak potrebné, ale sú pre mňa zaujímavé, či obľúbené.

Pri zahraničných cestách často využívam offline navigáciu Sygic, na sledovanie televízie mimo domu mám Magio Go od Telekomu a občas ušetrím pri nákupe zopár eur so zľavovými aplikáciami našich operátorov - O2 Extra výhody a Orange výhody. Posledný rok som si obľúbila Flightradar24, výbornú aplikáciu, ktorá v reálnom čase informuje o pohybe lietadiel, výške, rýchlosti, povie vám, o aký typ lietadla ide a množstvo ďalších podrobností. Mám tak prehľad o tom, kde sa moji známi počas letu práve nachádzajú, alebo si len tak pozriem, odkiaľ a kam letí lietadlo, ktoré vidím na oblohe.

Aké sú vaše obľúbené alebo dôležité aplikácie, ktoré by vám chýbali?

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 01.01.2016 - 11:21

Pre mna je top appka 2015 taka blbinka... http://www.architectureofradio.com/ Nic to nerobi, len zobrazuje radiove vlny okolo nas.

Manobb01.01.2016 - 13:45 Trvalý odkaz

U mňa jednoznačne "Viber" a keďže už cca mesiac ma "otravovala" reklama na Waze, tak dnes som sa ju odhodlal nainštalovať - na základe odporúčania Riša ;-)

gsmarena01.01.2016 - 16:07 Trvalý odkaz

vsak pise ze ma viber a naistaloval si aj waze cize ma aj aj co je na tom tazke pochopit? :) ja waze pouzivam tiez je to best free online GPS jednoznacne a offline free GPS zas mapfactor navigator, neni o com ;) aj ked par popisnych cisel ulic nesedi no prekusnut sa to da,len sa treba kus s tym pohrat, ale kazdopadne vzdy a takmer vsade naviguje presne a vzdy dovedie spravne najlepsou moznou trasou do ciela a to je zaklad navyse krasne sa tam da vsetko nastavit a prisposobit+ ako bonus zobrazuje aj radary a obmedzovace rychlosti na jednotlivych usekoch, napr taky plateny sygic sa nechyta :) to par nespravnych cislovani ulic urcite casom poriesia nejakym updatom

Daor3201.01.2016 - 17:32 Trvalý odkaz

Waze, Spotify, Mapy.cz... plne suhlasim... ako pouzivatel WP by som este doplnil Realarm a OneDo... Viber je chlieb kazdodenny :-)

Celá diskusia 10 príspevkov