Lenovo Yoga Tab 3 Pro - praktický stojan, dlhá výdrž, šikovný projektor

Recenzia desaťpalcového QHD tabletu so vstavaným projektorom, štyrmi reproduktormi JBL, integrovaným stojanom a 10 200 mAh batériou.

Tretia generácia tabletov od Lenova opäť ponúka šikovný integrovaný stojan a nápaditý dizajn so silnou batériou. Popri lacnejších modeloch si však tento čínsky výrobca trúfa zabojovať aj v 500-eurovej kategórii, a to zabudovaným projektorom v desaťpalcovom tele.

Základné info tohto tabletu sme zverejnili už v septembri a prvý videokontakt s ním priniesli pár dní nato: Lenovo Yoga Tab 3 a Yoga Tab 3 Pro (video).

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Tablety sú zvyčajne obývačkové zariadenia, ktoré slúžia na zábavu, kontrolu e-mailov či facebooku, hranie solitaire, prezeranie webu... Na tento účel odporúčame skôr bleskové placky s čo najvýkonnejším procesorom, RAM-kou aj vnútornou pamäťou v danej cene. Skrátka, pred projektorom dajte určite prednosť výkonu. Verte mi, tablet je investícia na niekoľko rokov dopredu a na obrazovke a parametroch sa v jeho prípade neoplatí šetriť.

A, úprimne, ak máte peniaze na iPad, ťažko sa mi odporúča iné spoľahlivé zariadenie na každodennú zábavu. Pretože práve Apple pred pár rokmi presne trafil klinec po hlavičke - vyladené zariadenie s dokonalými reakciami na dotyk, ktorého dizajn meniť netreba. Dobe sa prispôsobujú akurát rôzne veľkosti iPadov (Mini, Air alebo Pro), ich bezpečnostná ochrana (odtlačkom prsta) a výkon.

Lenže tablet vôbec nemusí slúžiť len na večerné hry. Moja švagriná ho denne používa v kuchynskom držiaku ako kuchársku knihu. A stačí jej stoeurový tablet z Tesca. Ja zas túto placku používam na cestách ako poznámkový blok vďaka puzdru s integrovanou klávesnicou. Aj tento text píšem na zadnom sedadle auta na iPade s pripojenou Logitech klávesnicou. Na iPade robím hudbu, strihám videá, a keď sa ho tri dni ani nedotknem, stav batérie mu klesne možno o 10 percent. Aj to preháňam.

Podobne dobrú výdrž ponúka aj Lenovo Yoga Tab 3 v akejkoľvek verzii. A hoci si na ňom neviem predstaviť strih videí a tvorbu hudby, na písanie textov by som ho kľudne bral. No dobre, nie v aute, ale napríklad v nejakej kaviarni. Vyklopiť stojan, postaviť do ideálneho uhla, pripojiť nejakú Bluetooth klávesnicu a je to. Na virtuálnej klávesnici je to už horšie, reakcie dotykovej obrazovky sú občas slabé.

Ale späť k myšlienke s Bluetooth klávesnicou. Doma v obývačke môžem ešte odpísať na pár e-mailov, a keď dopracujem, položím tablet na stôl, namierim na bielu stenu, zatiahnem žalúzie, zavolám deti a môžeme v izbe tancovať popri hudobných videách na YouTube. Práve online videá sú hlavným lákadlom projekcie na stenu. Stačí vám rozlíšenie 480p, veď rozlíšenie projektora aj tak nie je vyššie, hlasná reprodukcia zo štyroch reproduktorov na tento účel tiež stačí.

Rozlíšenie projekcie ostalo zachované ako na Yoga Tab 2 Pro, t.j. 854 x 480 b. Dopátrať sa k tomuto údaju nebola sranda.

Keď som však v izbe sám, nevidím na 50-lúmenovú projekciu dôvod. Tablet si pekne postavím počas večere pekne pred seba, pozerám sa na QHD displej a zvuk zo štvorice JBL reproduktorov mieri presne na mňa. Sú viac než slušné, hoci zvuk z iPadu Air sa mi páči viac. Je taký bohatší. Yoga Tab 3 Pro je zas podstatne hlasnejší tablet.

Keď ho máte orientovaný reproduktormi dolu, regulácia hlasitosti v bočnej stene je intuitívna, no keď tablet napríklad zavesíte pomocou špeciálneho otvoru, alebo ho používate ako projektor, ovládač hlasitosti funguje opačne (horná časť uberá hlasitosť). Existujú tablety, ktoré prispôsobujú fungovanie bočného tlačidla hlasitosti orientácii tabletu, Yoga Tab 3 to nedokáže.

Ak mám uviesť najväčšie nedostatky, tak sú to lesklý displej, ktorý priťahuje odtlačky prstov a pomalšie reakcie. Nie je to vyslovený slimák, ale za 500 eur kúpite aj rýchlejšie stroje. Integrovaný projektor si tak žiada svoju daň.

Jeho vlastnosti sú zas celkom príjemné. Svetelnosť v tmavej miestnosti úplne stačí a vo svetlej je vám jedno, či na bielu (sivú) stenu mierite 50- alebo 200-lúmenovým projektorom. Vtedy potrebujete aspoň desaťnásobne vyšší jas. Z metrovej vzdialenosti od steny vytvoríte obraz s uhlopriečkou 0,69 m, z dvoch metrov tak môžeme hovoriť o 1,4 m uhlopriečke. Zaostrovanie uskutočňujete pomocou virtuálneho kolieska na obrazovke, ktoré nájdete napríklad v špeciálnom bočnom paneli, ktorý kedykoľvek ťahom prsta vysuniete z pravej časti obrazovky. Korekciu lichobežníkového skreslenia si určite vypnite a radšej postavte tablet tak, aby bol obraz rovný (obdĺžnikový) aj bez nej. Digitálna korekcia totiž prináša viac škody než úžitku a význam bez výraznejšej straty kvality bude mať len pri videách s menším než VGA rozlíšením.

Menšie sklamanie priniesla kvalita optiky projektora. Ľavý horný roh bol permanentne rozmazaný, nech som sa snažil akokoľvek obraz vyrovnať.

Ak kapacita batérie klesne pod 10 %, projekcia sa vypne. Vtedy nepomôže ani pripojenie nabíjačky, musíte pekne počkať na spomínanú minimálnu hranicu.

Yoga Tablet 3 Pro, ako ho tiež niektoré e-shopy nazývajú, ponúka aj plávajúce okná. Stačí túto funkciu zapnúť v nastaveniach. Potom sa vpravo dole objaví ponuka pre otvorenie vybraných aplikácií v malom okne podobne ako na Xperiách od Sony. Ponuka takýchto aplikácií je však smiešne malá a opodstatnenosť tejto funkcie mizerná.

Výhody:

+ stále lepší a lepší integrovaný stojan

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ jemný QHD displej

+ projektor prináša väčšie možnosti domácej zábavy

+ prekvapivo hlasné reproduktory

+ odolnosť proti ošplechnutiu vodou

Nevýhody:

- lesklý displej náchylný na odtlačky

- pomalé reakcie vzhľadom na cenovú reláciu

- nekvalitná optika projektora

- otázne využitie projekcie

- tlačidlo hlasitosti sa neprispôsobuje polohe tabletu

Orientačná cena: 499 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Záver

Som rád, že sa Lenovo drží svojho konceptu. Je to správna cesta. Malé aj väčšie tablety so silnou batériou a integrovaným stojanom majú svoje opodstatnenie. Horšie je to s integrovaným projektorom, ktorý vyžaduje takmer úplnú tmu, nejakú tú bielu (sivú) stenu, samozrejme aj podložku (hoci aj stôl). Skrátka, v praxi je to niečo úplne iné než na produktovom videu z dielne výrobcu. Teším sa z takýchto nápadov, ale žiadam vyššie rozlíšenie video projekcie a lepšiu optiku, ktorá namieri obraz mierne dohora, a nie rovno. Ak totiž položím Yoga Tab 3 Pro na kraj stola s vypnutou lichobežníkovou korekciou, spodná hrana obdĺžnikového obrazu by mala byť na úrovni projektora. Žiaľ, nie je tomu tak.

Ak vám klesne stav batérie pod 10 %, projektor nezapnete. A nabíjanie odporúčame jedine s dodávanou nabíjačkou. Akákoľvek bežná 2 A nabíjačka z iného tabletu ho totiž nabíjala nenormálne pomaly. Tá od Lenova totiž mení aj napätie (5 - 12 V).

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Roland 03.12.2015 - 11:58

toto bola recenzia na lenovo či reklama na apple ?

Lenka Ivančíková03.12.2015 - 13:46 Trvalý odkaz

porovnanie. zda sa ti na tom nieco cudne?

Me_Gusta03.12.2015 - 23:43 Trvalý odkaz

Super recenzia ;) rozmýšľam nad práve Yoga tabletom od lenova na vianoce, ale neviem sa rozhodnúť ktorý.

Roland04.12.2015 - 19:54 Trvalý odkaz

ani nie nieje tam nič hambaté takže cudnosť odložme :D

Celá diskusia 5 príspevkov