Telekom pokryl 4G už 73 % populácie a v Petržalke spustil 300 Mbps LTE

Za posledné týždne pribudlo Telekomu na mape pokrytia 4G sieťou vyše 70 nových lokalít, LTE signál nechýba ani v najväčších lyžiraských strediskách. V bratislavskej Petržalke spustil operátor komerčnú prevádzku LTE s rýchlosťou až 300 Mbps.

Telekom potešil zákazníkov, ktorí sa chystajú na zimnú lyžovačku alebo turistiku. Pred štartom sezóny sprístupnil LTE v známych lyžiarskych a horských strediskách. 4G tak majú k dispozícii nielen v oblasti Vysokých Tatier, ale už aj v lokalitách Donovaly, Jasná, Malino Brdo, Veľká Rača, Vrátna dolina či Ždiar.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V októbri pribudlo 64 nových obcí a lokalít s dostupnosťou LTE signálu, začiatkom novembra bola 4G sieť Telekomu k dispozícii už v 133 mestách pre 73 % populácie Slovenska. Do konca roka pribudnú na mapu pokrytia aj ďalšie lokality.

V rýchlosti sťahovania dát prekonal Telekom sám seba. Po tom, čo v júni spustil v Nitre LTE s rýchlosťou 225 Mbps, od dnešného dňa je v Bratislave pre obyvateľov najväčšieho sídliska Petržalka prístupná rýchlosť až 300 Mbps. Operátor tak dosiahol ďalší významný míľnik v oblasti LTE sietí i 4G rýchlostí.

Zariadenie zákazníka v 4G sieti s 300 Mbps rýchlosťou dokáže prijímať dáta z dvoch pásiem súčasne. Použité sú bloky 20 + 20 MHz v pásme 2 600 MHz. Okrem dosiahnutia vyšších rýchlostí pre koncových zákazníkov prispieva kombinovanie pásiem k efektívnejšiemu využitiu frekvenčného spektra v reálnej prevádzke.

Aktuálne má telekom vo svoje ponuke 18 telefónov a tabletov s podporou LTE Cat6, kde môžu využívať tak vysoké rýchlosti. Patrí sem Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Compact, Sony Xperia Z5 Premium, Sony Xperia Z4 Tablet, Apple iPhone 6s, iPhone 6s Plus, LG G4, LG Flex 2, Nexus 5x, HTC M9, HTC A9, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 edge, Samsung Galaxy S6 edge+, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy Note 4 a Samsung Galaxy Note 4 edge.

Na využitie rýchlosti do 300 Mbps nemusí mať zákazník aktivovaný žiadny ďalší LTE balíček, surfuje v rámci dát na paušáloch Happy či Easy kartách.

Na novinárskom stretnutí sa operátor vyjadril aj k volaniam cez LTE - VoLTE. Telekom aktuálne túto technológiu už testuje, v blízkej dobe (niekoľko týždňov až mesiacov) sa očakáva aj nasadenie verejnej testovacej prevádzky. Takisto sa pracuje na LTE roamingu, nielen pre slovenských zákazníkov v zahraničí, ale aj pre zahraničných návštevníkov Slovenska. O všetkých novinkách bude Telekom postupne informovať.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Milenec 24.11.2015 - 20:59

Špica, palec hore!

Celá diskusia 1 príspevok