Alcatel Onetouch Idol 3 (4.7) - audio, video, disco v menšom tele

Recenzia 4,7'' androidu s pevnou konštrukciou, ktorá dovolí aj používanie dole hlavou. Potešia výborné stereo reproduktory a JBL slúchadlá v balení.

Po približne dvoch týždňoch strávených s modelom Onetouch Idol 3 (5.5) prechádzam na menšiu z dvojice noviniek. Tá bude lákať hlavne na skladnejšie rozmery a príjemnejšiu cenovku pri zachovaní stereo reproduktorov a zaujímavej symetrickej konštrukcii.

ikona

Základné info: Alcatel Onetouch Idol 3 (4.7) 6039YSmartfón s 4,7'' HD displejom, OS Android 5.0, štvorjadrovým procesorom, 13 Mpix zadným fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou, 2 000 mAh batériou, LTE, prednými stereo reproduktormi JBL. Má symetrickú konštrukciu, takže ani nepoznáte, že ho používate "dole hlavou".

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Práve skladnejšie rozmery som si na menšom modeli zamiloval od prvého momentu. Používanie v jednej ruke je mimoriadne návykové. Bez zbytočného prehmatávania dokážem pomocou palca obsiahnuť celú plochu prednej steny. Vzhľad a prevedenie plastovej konštrukcie je rovnaké, no v porovnaní s väčším zástupcom si tu všímam jedno plus. Menšie prevedenie je zároveň pevnejšie. Väčší kúsok som dokázal v ruke trochu ohnúť, tu je už všetko v poriadku. Opäť ide o unibody prevedenie so zaujímavo spracovanou zadnou stenou pripomínajúcou brúsený kov a pochrómovanými bočnými stenami.

Ani rozloženie a obsah bočných stien sa nemení. Umiestnenie tlačidiel napájania a hlasitosti do vrchných častí bočných stien mi ani u menšieho modelu príliš nesedí, ale vďaka menším rozmerov je ich nahmatanie jednoduchšie. Tu opäť pripomeniem, že aj menší model sa môže pochváliť možnosťou používania dolu hlavou, čomu je okrem otáčania prostredia prispôsobené aj tlačidlo ovládania hlasitosti. Zvýšenie a zníženie hlasitosti sa automaticky preklopí. V porovnaní s väčším modelom je zhotovenie tlačidiel rovnaké, teda nie najlepšie. Ocenil by som istejšie nahmatanie poslepiačky a istejšie stláčanie. Dá sa na to ale zvyknúť.

V hornej stene nájdeme 3,5 mm audio konektor a druhý mikrofón, v tej dolnej na nás čaká primárny mikrofón spolu s microUSB konektorom. Poteší podporou USB OTG, ktorá umožní k telefónu pripojiť užitočné externé zariadenia, napríklad klávesnicu, myš alebo USB kľúč. Slot pre microSIM kartu a microSD kartu sa nachádza v ľavej bočnej stene. Presnejšie, ide o známe šuplíkové riešenie vyžadujúce asistenciu ostrého predmetu pri vyťahovaní. Slot pre microSD kartu je tu viac než vítaný, keďže výrobca sa rozhodol pre nie najšťastnejšie riešenie a menšiemu modelu doprial iba 8 GB interný priestor.

Samozrejme, realita je ešte horšia. Pre používateľa je k dispozícii iba 4,74 GB a tie sa v mojom prípade veľmi rýchlo zaplnili. Stačilo nainštalovať pár mojich obľúbených aplikácií, zhotoviť niekoľko desiatok fotografií, pár videí a pri inštalovaní hry Asphalt 8 s veľkostou 1,5 GB už na mňa čakalo upozornenie informujúce o nedostatku pamäti. Aplikácie je možné presúvať na microSD kartu, no majte na pamäti, že najmä u hier viete presunúť iba inštalačnú časť, zvyšok hry musí ostať v internom úložisku. A to je väčšinou takmer celá hra. Dvojnásobnú pamäť ponúkne dual SIM verzia, no tú v našich obchodoch zoženiete len veľmi ťažko a netreba ani zabúdať ani na stratu slotu pre microSD kartu, keďže jeho miesto zaberá slot druhej SIM karty. Je naozaj škoda, že Alcatel tomuto modelu nedoprial 16 GB internú pamäť. Väčšina konkurencie je ponúka.

Menší Idol sa môže pochváliť rovnakými stereo reproduktormi od JBL. Vychválil som ich už pri predošlom modeli. Sú to naozaj kvalitné stereo reproduktory, ktorým nechýbajú hĺbky ani priestorový zvuk. Sledovanie videí a počúvanie hudby bolo zážitkom. Aj tu platí, že ani pri vyššej hlasitosti nedochádza k zlievaniu zvukov, prípadne k rezonovaniu konštrukcie.

Alcatelu sa to skrátka podarilo. Rovnaké prevedenie prednej steny znamená, že aj tu sú reproduktory v porovnaní so zvyškom steny mierne zapustené, vďaka čomu môžete telefón pokojne položiť displejom nadol a zvuk tým neutrpí. Nechýba ani hudobný prehrávač Mix s bohatou ponukou mixovania hudby, pridávania rôznych ďalších zvukov.

Na prednej stene ešte poteší senzor automatickej regulácie jasu, informačná dióda, aj keď iba jednofarebná, a pekný displej. Ako už názov modelu napovedá, ide o 4,7 palcový IPS displej s HD rozlíšením. HD rozlíšenie bohato postačí. Zobrazenie je dostatočne jemné, poteší aj verné podanie farieb, dobré pozorovacie uhly a už spomínaná automatická regulácia jasu. Pri otočení telefónu dolu hlavou sa celé prostredie pretočí. Páči sa mi, že sa prostredie prispôsobí polohe už pred rozsvietením displeja, a tak niekedy možno ani nezistíte, že ho držíte dolu hlavou. Podobne ako u predchodcu, nechýba ani rozsvietenie a zhasnutie displeja dvojitým poklepaním.

Menší model poháňa Snapdragon 410 od Qualcommu. U väčšieho je to Snapdragon 615. V tomto prípade máme k dispozícii štvorjadrový procesor s taktom 1,2 GHZ a grafický procesor Adreno 306. V benchmarku AnTuTu dosiahol 21 562 bodov, čo je približne o desaťtisíc menej než sme namerali pri väčšom modeli. Dávka výkonu je však dostačujúca. Hravo zvládla hru Asphalt 8 a poteší aj to, že telefón sa ani pri dlhšom používaní neprehrieva. V oblasti konektivity sa žiadne šetrenie nekoná. Menšiemu zástupcovi nechýba podpora LTE, ani NFC.

Oba modely spája aj Android vo verzii 5.0.2 doplnený o nadstavbu od výrobcu. Je to takmer čistý Android doplnený o pár vylepšení. Napríklad zaujímavú domácu obrazovku Onetouch Stream, na ktorej nájdete pekne spracované počasie, najbližšie nadchádzajúce udalosti vo vašom kalendári alebo prehľad najzaujímavejších noviniek zo spravodajstva. Tu poteší, že je podporovaná aj slovenská lokalizácia so slovenskými webmi.

Ďalším zaujímavým vylepšením je pätica skratiek na domácej obrazovke. Počet a obsah si môžete prispôsobiť v nastaveniach. Zvyšok prostredia sa nesie v duchu čistého Androidu. Nájdete tu známu výsuvnú lištu, v ktorej som si pochvaľoval skratku svietidla a prispôsobenie jasu, a abecedne zoradené menu s aplikáciami. O beh systému sa stará RAM pamäť s kapacitou 1,5 GB, čo je o pol gigabajtu menej než u väčšieho modelu. Menší Idol však potešil vyladenejším prostredím. U väčšieho som sa stretával s náhodnými reštartmi. Spokojný som bol aj so svižnosťou prostredia

Menší zástupca sa môže pochváliť rovnakým fotoaparátom s trinásťmegapixlovým rozlíšením. Rovnaký fotoaparát a nižšia cenovka znamenajú, že pôjde o konkurencieschopnejší kúsok. Čo sa týka kvality, platí to, čo aj pri väčšom modeli. Počas dňa fotoaparát zhotovuje pekné snímky, no s ubúdajúcim svetlom veľmi rýchlo nastupuje šum. Ja som siahal po fotoaparáte najmä počas pekných slnečných dní, a tam sa mi osvedčil.

Fotografie majú pekné farby, dostatok ostrosti a spokojný som bol aj so snímaním blízkych objektov. Z režimov som najčastejšie používal HDR, ktoré občas pomohlo, inokedy ale skôr ublížilo. Panoráma sa správala podobne ako u väčšieho modelu. Ostré zábery sa mi podarilo zachytiť iba párkrát, väčšinou boli panorámy dosť rozmazané.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 69 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 153 MB / min.)

UKÁŽKA PREDNEJ KAMERY (súbor 41 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 154 MB / min.)

Menšie telo poňalo batériu s menšou kapacitou, konkrétne 2 000 mAh. Škoda, že aj výdrž bola menšia. Idol 3 s 5,5-palcovou uhlopriečkou mi pokojne poslúžil jeden náročný deň, čo sa už ale o tomto kúsku povedať nedá. Ak som na telefóne častejšie počúval hudbu, prípadne sledoval videá, po nabíjačke som siahal ešte pred odchodom z práce. Výdrž tak hodnotím ako podpriemernú.

Výhody:

+ pevná konštrukcia, ktorá výborne padne do ruky

+ výborné stereo reproduktory

+ prehrávač hudby s funkciou mixovania a slúchadlá JBL v balení

+ možnosť používania dolu hlavou

+ cena

Nevýhody:

- malý interný priestor

- podpriemerná výdrž

- staršia verzia OS Android

Orientačná cena: približne 219 €

Záver:

Ak by výrobca nešetril na veľkosti internej pamäte a pridal batérii pár mAh navyše, menší Idol 3 4.7 by som určite uprednostnil pred väčším, 5,5-palcovým modelom. Lenže to sa nestalo. A je to škoda, lebo menší zástupca ponúkne skladnejšie rozmery, rovnako kvalitné stereo reproduktory a rovnaký fotoaparát. Zachovala sa aj podpora LTE a NFC. Hardvérová výbava je o čosi slabšia, no vystačil som si s ňou. Vážne neviem, pre ktorý z dvojice by som sa rozhodol. Pravdepodobne by som zvažoval, či cenový rozdiel vykompenzuje slabšiu výdrž a menšie úložisko. Na druhej strane, stereo reproduktory si pri sledovaní filmov určite vychutnáte na väčšom, 5,5-palcovom displeji.

foto s HDR

panorama

Diskusia k článku:

Začať diskusiu