Viazanosť - áno či nie? Aké sú dotácie na telefón?

Ani tá viazanosť už nie je čo bývala, mohli by sme parafrázovať. No tentoraz je to skôr pozitívne zhodnotenie. Stále je veľké percento zákazníkov, ktorí sa u operátora upíšu aj na dva roky výmenou za výhodnejšie ceny služieb a dotované zariadenie. Pozreli sme sa aj na výšku zľavy na telefón u našich operátorov.

To, že príchod O2 na Slovensko pomohol pred rokmi k zmene telekomunikačného trhu na Slovensku, sa nedá poprieť. Dovtedy bolo takmer nemožné dostať sa k výhodnejším cenám za volania a správy bez "uviazania sa" operátorovi spravidla na dva roky. Ten mal týmto zabezpečený príjem na dva roky, a my sme sa tešili z nového mobilu, za ktorý sme zaplatili podstatne menej, než v hotovosti v obchode.

Zákazníci brali v tom čase viazanosť ako nutné zlo, bez ktorého bolo takmer nemožné dostať sa k akciovej ponuke operátorov. Aj vtedy sme mohli volať a dátovať bez nutnosti podpísať dvojročnú zmluvu, no za vyššie ceny. O2 prinieslo konkurenčný vietor bez viazanosti, nižšie ceny a hlavne jednoduchú, ľahko čitateľnú ponuku bez zložitých cenníkov a chytákov. Práve zložitosť ponúk, vysoké ceny a skryté podmienky vadili zákazníkom najviac. Operátori boli (a niektorými stále sú) vnímaní ako nenásytné spoločnosti, ktoré klamú zákazníka.

ikona

Vianoce v Orangei budú o zdieľaní dát, internete a tabletochOrange sa chce v tohtoročnej vianočnej kampani zamerať na to, čo majú zákazníci radi. Podľa ohlasov sú to zdieľania rôznych služieb, do popredia sa dostávajú aj tablety. Nechýba ani bonus na telefón za prenos čísla až do výšky 200 eur.

Za posledných niekoľko rokov prešiel telekomunikačný trh dlhú cestu, z ktorej profituje i zákazník. Aj dnes stále existuje viazanosť, kedy vďaka nej dostaneme od operátora cenovo zvýhodnený produkt alebo dotované zariadenie, ale už je v inej podobe, než sme ju poznali. Už sa nemusíme báť vysokých pokút za predčasné ukončenie zmluvy, kedy jej výška často prekračovala cenu mobilného zariadenia, ktoré sme si k novej viazanosti zobrali. Tieto pokuty boli tak vysoké, že zákazník radšej počkal, kým mu skončí viazanosť a až potom prešiel ku konkurencii, než aby zaplatil niekoľko sto eur.

ikona

Telekom: novinky v Magenta 1, dáta navyše, nové dvojičky a bonusy na hardvérTelekom ako prvý z operátorov predstavil svoju vianočnú ponuku, ktorá štartuje 21. októbra. Rozšíri Magentu 1 na dve základné služby, ponúkne špeciálne tablety pre deti i seniorov a umožní deliť dáta zo spoločného balíčka. Obľúbená kampaň 2 telefóny za cenu 1 pokračuje. A na každého čaká darček.

Dnes aj počas viazanosti môže zákazník od operátora odísť, stačí, keď zvyčajne doplatí zostatkovú sumu za dotované zariadenie, ktoré si zobral. Strašiak vysokých pokút je, našťastie, preč. Stále je však vysoké percento zákazníkov ochotných “upísať sa” na dva roky. Dôvody sú rôzne. Niekto je s operátorom natoľko spokojný, že mu viazanosť nevadí, veď aj tak by uňho bol aj naďalej, tak prečo nevyužiť výhody, ktoré z viazanosti vyplývajú, iný je konzervatívny a prechod ku konkurencii mu ani nenapadne, ďalší chce využiť akciovú ponuku a za telefón zaplatiť menej než v obchode.

A akú zľavu na telefón naši operátori ponúkajú?

Výška bonusu na mobilné zariadenie je u všetkých troch operátorov odstupňovaná podľa výšky mesačného poplatku za paušál. Pri Telekome je uvedená výška dotácie približná, niekedy sa pri rovnakom programe, no inom telefóne výrazne líši. Výšku bonusu sme zisťovali v e-shope operátorov k 1. 11. 2015.

Výška bonusu pri mesačnom poplatku okolo 10 eur:

- Orange Sova za 10 eur: bonus 40 eur

- Telekom Happy XS za 9,99 eur: bonus 30 - 50 eur

Výška bonusu pri mesačnom poplatku okolo 15 eur:

- Modrý O2 Paušál za 15 eur: bonus 96 eur

- Orange Sova za 15 eur: bonus 60 eur

- Orange Delfín za 15 eur: bonus 60 eur

Výška bonusu pri mesačnom poplatku okolo 20 eur:

- Strieborný O2 Paušál za 20 eur: bonus 168 eur

- Orange Delfín za 20 eur: bonus 80 eur

- Telekom Happy S za 16,99 eur: bonus 50 - 74 eur

- Telekom Happy M za 23,99 eur: bonus 80 -158 eur

Výška bonusu pri mesačnom poplatku 25 eur až 35 eur:

- Zlatý O2 Paušál za 30 eur: bonus 216 eur

- Orange Kengura za 25 eur: bonus 125 eur

- Orange Kengura za 30 eur: bonus 150 eur

- Orange Panter za 35 eur: bonus 175 eur

- Telekom Happy L a XL volania za 29,99 eur: bonus 130 - 208 eur

Výška bonusu pri mesačnom poplatku 39,99 eur až 45 eur:

- Platinový O2 Paušál za 45 eur: bonus 384 eur

- Orange Panter za 40 eur: bonus 240 eur

- Orange Panter za 45 eur: bonus 270 eur

- Telekom Happy XL za 39,99 eur: bonus 226 - 306 eur

Výška bonusu pri mesačnom poplatku 54,99 eur a viac:

- Diamantový O2 Paušál za 65 eur: bonus 528 eur

- Orange Panter Pro za 65 eur: bonus 390 eur

- Orange Panter Pro za 100 eur: bonus 420 eur

- Telekom Happy XXL za 54,99 eur: bonus 300 - 378 eur

- Telekom Happy Profi za 69,99 eur: bonus 372 - 450 eur

Netreba zabúdať ani na rôzne špecifické ponuky, ako je možnosť zobrať si v Orangei akciový telefón o tri až šesť mesiacov skôr, než uplynie doba viazanosti (tým dotácia o niečo narastie) alebo 10 % zľava z ceny mobilu pre biznis klientelu či zľava pre verných zákazníkov. V Telekome si takisto môžete kúpiť nový mobil o pár týždňov až mesiacov skôr, než vám končí viazanosť, no zvyčajne vám operátor zostatkové týždne pripočíta k novej viazanosti. Verným zákazníkom ponúka zľavu z mesačného poplatku.

Ako ste na tom vy? Oplatí sa podpísať u operátora zmluvu na dva roky výmenou za akciovú ponuku a zľavu na telefón? Zaujíma nás váš názor.

Diskusia k článku:

Juraj 01.11.2015 - 14:43

Dnes sa, už neoplatí zobrať dotovaný smartfón. Dotácie sú nízke výrazne znižené oproti minulosti. Zobrať si vysoký paušál, ktorý človek to nevyužijete, len preto, aby dostal zľavu na smartfón. Dnes sa dá kúpiť mobil výhodnejšie ako u operátora. Je možnosť zobrať na splátky bez navysenia a porovnať si to na Heuréka

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn01.11.2015 - 14:52 Trvalý odkaz

To nie je tak uplne pravda. Nedavno som sa upisal, lebo som chcel 2GB dat k tomu dobre datove pokrytie v mojej lokalite a mobil za najnizsiu cenu na trhu na splatky bez navysenia a volania bez obmedzenia (250 min je pre mna neobmedzene). Pre tieto poziadavky som si vzal pausal lebo lepsia alternativa nebola. Nemam problem menit operatorov a ich sluzby podla parametrov, ktore mi najviac vyhovuju.

Juraj01.11.2015 - 15:13 Trvalý odkaz

Ja sa nerád viažem u operátorov. Momentálne som u O2.Mám program O2 fér na faktúru mám tam internetový balík a koľko prevolam toľko zaplatím. Dáta sú drahé a dnes sa dá volať ďaleko menej, ako za 13 centov. Počkám pokiaľ sa 4-ka rozbehne a budú lepšie služby a tak prejdem k ním. Samozrejme, že na nejaký neviazaný paušál pokiaľ ho budú mať v budúcnosti.Radšej počkám v o2 za 4-ka.

suto12301.11.2015 - 16:10 Trvalý odkaz

Teraz tak nad tým uvažujem, posledný mobil, ktorý mám kúpený v akcii u operátora, je Sony Ericsson K550i - čiže rok 2007. Potom som už mobil nekupoval, aj keď som zaviazaný bol, boli k tomu iné výhody. Teraz viazaný nie som už rok. Sem-tam slečna (pani) zavolá, že majú pre mňa super ponuku, ale pri aktuálne nastavených Happy paušáloch tie ponuky odmietam. Zaviazal by som sa aj dnes, keby sa ozvali s dobrou ponukou, nemám s tým problém. Telefón pre mňa nemajú, lebo chcem Dual SIM. Ak by som si aj nejaký vzal, predal by som ho, ako v minulosti...

Manobb01.11.2015 - 18:35 Trvalý odkaz

Ja o dotáciách na MT u SK operátorov už neuvažujem najmä z dôvodu, že ak si ich porovnám so zahraničnými ponukami, či cenami v e-shopoch, tak to podľa mňa nie sú dotácie, ale POKUTY, že vôbec od nich MT zákazník chce kúpiť. ;-)

Celá diskusia 30 príspevkov