Xiaomi Redmi Note 2 - lákadlom je displej a nadstavba MIUI

Skúsenosti s cenovo dostupným dual SIM androidom, u ktorého Peter oceňuje dobre čitateľný 5,5'' Full HD displej, dostatočný výkon a nadstavbu MIUI.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti

Úvod

Po vyše roku čakania prišiel konečne v lete nástupca úspešného čínskeho tabletofónu Xiaomi Redmi Note. Ten sa stal počas svojho pôsobenia na trhu synonymom pre perfektný pomer cena / výkon, a mnohí výrobcovia sa snažili jeho úspech napodobniť svojimi modelmi. Redmi Note prešiel od svojho prvého vydania rôznymi iteráciami v podobe verzie s jednou SIM kartou, ale s 4G pripojením, potom neskôr to bol dual SIM LTE, menili sa procesory od MediaTeku na Snapdragon a podobne. Vždy však išlo o dizajnovo rovnaký telefón, menil sa len hardvér. Teraz tu máme regulérneho nástupcu s číslom 2. V tomto článku skúsim zhrnúť, v čom ma nový Redmi Note 2 prekvapil pozitívne aj negatívne, pričom sa nevyhnem porovnávaniu s pôvodným Xiaomi Redmi Note.

ikona

Základné info: Xiaomi Redmi Note 2Nástupca minuloročného dual SIM tabletofónu dostal nový procesor Helio X10, 5,5'' Full HD displej, OS Android 5.0 s prostredím MIUI 7, pix fotoaparát, 5 Mpix prednú kameru a 3 060 mAh batériu.

Charakteristika

Ide o dotykový telefón klasickej konštrukcie s uhlopriečkou displeja 5,5 palca a Full HD rozlíšením 1 920 y 1 080 bodov (hustota bodov 401ppi). Typ displeja je IPS LCD. O výkon sa stará osemjadrový procesor MediaTek MT6795 Helio X10 taktovaný na frekvenciu 2,0 GHz, resp. 2,2 GHz pre verziu Prime. Použitý grafický procesor je PowerVR G6200, hmotnosť telefónu dosahuje hodnotu 160 gramov. Ide o plnohodnotný dual SIM (formát kariet je micro SIM), pričom v telefóne sa nachádza samostatný vstup pre microSD karty do kapacity 32 GB. Interná pamäť telefónu dosahuje hodnotu 16 GB, v prípade modelu Prime je to 32 GB. RAM pamäť je rovnaká pre obe verzie a dosahuje 2 GB. Kapacita batérie je slušných 3 060mAh a je používateľsky vymeniteľná. Telefón podporuje LTE pásma len 1800, 2100 a 2600 MHz, a tým som možno podaktorým ušetril čas ďalším čítaním.

Konštrukcia a dizajn

Pôvodný Redmi Note bol "ťažká váha". Predsa len, 199 gramov nie je pre každého. Prvým pozitívom je, že nástupca nám prešiel diétou, a nielen že schudol na akceptovateľných 160 g, ale aj zoštíhlel o 1,2 mm na súčasných 8,3 mm. Predná strana telefónu sa od prvého Redmi Note veľmi nelíši. V hornej časti nad displejom sa nachádza v poradí zľava LED notifikačná dióda, predná 5-megapixelová kamera, slúchadlo a nakoniec senzory. Pod displejom nájdete na červeno zafarbenú trojicu dotykových tlačidiel, ktoré sú podsvietené.

Na zadnej strane telefónu nájdeme jemne vystupujúci 13-megapixelový fotoaparát s prisvetľovacou diódou, logo "MI" a pod ním výduch hlasného reproduktora. Celá zadná strana telefónu je tvorená plastovým krytom, ktorý je používateľsky odnímateľný, a to pomerne ľahko. Pod ním sa nachádzajú vstupy pre dve SIM karty a microSD kartu. Všetky vstupy sú blokované vymeniteľnou batériou. Zadný kryt si môžete zakúpiť v rôznych farebných prevedeniach, pričom jeho povrch bude vždy matný.

Na hornej hrane telefónu nájdete 3,5 mm jack pre slúchadlá, druhý mikrofón pre odstraňovanie šumu a infračervený port (o ňom si povieme neskôr). Na ľavej hrane nič nie je, na pravej sa nachádza ovládanie hlasitosti spolu s uzamykacím tlačidlom. Na spodnej hrane sa usídlil primárny mikrofón spolu so štandardným microUSB vstupom.

Konštrukcia telefónu je, vzhľadom na jeho cenovku, zvládnutá veľmi dobre. Aj napriek odnímateľnému krytu telefón nevŕzga. Niekde som čítal, že pri silnejšom stlačení v okolí fotoaparátu sa ozve sem tam zvuk, v prípade môjho kusu som nič také nepozoroval. Trochu ma mrzí vyčnievajúci objektív fotoaparátu, časom by sa mohol pochrómovaný lem ošúchať.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Displej

Displej sa oproti predchodcovi posunul o triedu vyššie, konkrétne na Full HD rozlíšenie, čo v tejto cenovej kategórii vôbec nie je pravidlom. Čítanie textu sa takto stáva príjemnou činnosťou, a to dokonca aj na priamom slnečnom svetle. Telefón by mal totiž obsahovať tzv. booster, ktorý spočíva v tom, že sa jas displeja na priamom slnku zvýši ešte o nejaké to percento viac, než je používateľské maximum. Displej zobrazuje farby prirodzene, iba čierna nie je úplne čiernou. Trochu ma prekvapilo malé skreslenie displeja a strata jasu pri otočení o približne 45 stupňov. Možno to bolo spôsobené tým, že som mal na displeji tvrdené sklo, ale aj tak nejde o žiadnu vážnu chybu. Displej je na svoju kategóriu výborný, najmä spomínaná čitateľnosť na slnku.

Automatická regulácia jasu však nefunguje úplne najlepšie. Občas sa nevie rozhodnúť, na akú hodnotu jas nastaviť. Keď som napríklad niekde v interiéri a zapnem displej, najskôr sa rozsiveti veľmi silno, asi o päť sekúnd sa jas automaticky zníži, a o ďalších päť sekúnd sa jemne navýši. Potom ostáva jas už nezmenený. Tu by sa hodila ešte malá softvérová úprava. Čo je dôležitejšie, na priamom slnku telefón vyhodnotí situáciu bez váhania a poteší vás plnou jasnou paľbou.

Jedinou výčitkou ohľadom čitateľnosti na slnku sú skratky v hornej lište. Tie sú na tmavom pozadí farebne nevýrazne, nie je vidno, kde sa ktorá nachádza. Pokiaľ je niektorá skratka aktívna, jej viditeľnosť je dobrá. Na slnku sa viditeľnosť zhoršuje.

Nikde sa mi nepodarilo nájsť informáciu o tom, či Xiaomi osadilo do telefónu tvrdené sklo Gorilla Glass. Podľa všetkého nie, výrobca by sa tým zrejme pochválil, preto odporúčam nalepiť na displej fóliu alebo tvrdené sklo.

Prostredie, ovládanie, rýchlosť

Xiaomi používa vo svojich telefónoch vlastnú nadstavbu MIUI. Tu chcem hneď spomenúť, že do telefónu som nahral MIUIv6 CZ-SK ROM, čiže ide o preloženú verziu oficiálnej MIUI ROM tímom zo Slovenska a Čiech. Tento fakt je veľmi dôležitý, pretože telefón sa správa inak s medzinárodnou ROM nahranou od čínskych (prípadne iných domácich) predajcov a inak s oficiálnou CZ-SK ROM. V neposlednom rade telefón neobsahuje čínsky balast.

V telefóne nájdete Android vo verzii 5.0.2. Pokračovať budem špecifikami nadstavby MIUI. Keď neberiem do úvahy grafiku, ktorá sa subjektívne môže páčiť alebo nepáčiť, zahŕňa nadstavba množstvo podrobných používateľských nastavení a prispôsobení systému. Začal by som prispôsobením hornej lišty skratiek. Zobrazenie jednotlivých skratiek a ich poradie si môžete ľubovoľne voliť. Súčasťou lišty skratiek je aj možnosť vstupu do hlavných nastavení telefónu. Veľmi príjemná je možnosť rozšíreného nastavenia pre jednotlivé aplikácie, ktorá umožňuje povoliť alebo zakázať používanie GPS, dátového toku, Wi-Fi a iné, pre každú aplikáciu zvlášť. Systém umožňuje nastaviť si kapacitné tlačidlá pod displejom podľa vlastného uváženia. Môžete si zvoliť, čo sa má stať pri stlačení ľavého funkčného tlačidla (či sa má objaviť menu aplikácie alebo sa má zobraziť zoznam posledných spustených aplikácií), môžete prideliť zvlášť funkciu pri dlhšom podržaní domovského tlačidla a tak ďalej. Podobných nastavení je veľa, čiže ak máte radi detailné prispôsobenie systému na svoj obraz, budete spokojní.

Myslelo sa aj na notifikačnú LED diódu, ktorá dokáže svietiť siedmimi farbami, pričom výber farby pre rôzne typy upozornení je len na vás.

Z grafického hľadiska vám systém ponúka možnosť voliť si z päť rôznych tém, môžete si voliť typ písma a taktiež jeho veľkosť. Toto veľmi oceňujem. Nie raz som sa stretol s ľuďmi s horším zrakom, ktorí potrebujú telefón s veľkým písmom a siahajú preto po väčších displejoch. Veľký displej ešte nezaručuje veľké písmo, preto MIUI chválim za možnosť voľby veľkosti písma.

V ponuke nájdete aj možnosť ovládania telefónu jednou rukou. Túto funkciu vyvoláte rýchlym posunutím prsta z domáceho tlačidla smerom doprava alebo doľava. Nepáči sa mi, že pri prechode do režimu ovládania jednou rukou sa telefón vždy vráti na základnú obrazovku. Musíte sa následne manuálne vrátiť k vašej poslednej aplikácii. Ovládanie jednou rukou považujem len ako polovičné. Displej sa vám síce zmenší a môžete si dokonca zvoliť, ako veľkú uhlopriečku chcete mať po zmenšení, avšak pozícia ovládacích tlačidiel Androidu ostáva nemenná. Je to síce prirodzené, keďže tlačidlá nie sú súčasťou displeja, ale nachádzajú sa pod displejom zvlášť, v konečnom dôsledku však režim ovládania jednou rukou nepomôže užívateľovi v ovládaní telefónu. Ak držíte telefón napríklad v ľavej ruke a nedočiahnete palcom na tlačidlo „naspäť“, režim ovládania jednou rukou vám nepomôže. Tu by sa zišla funkcia prítomná v OnePlus, kde si môžete voliť, či chcete používať funkčné kapacitné tlačidlá pod displejom, alebo chcete radšej tlačidlá mať priamo na displeji.

Pri prostredí MIUI je potrebné počítať s chýbajúcou zložkou všetkých nainštalovaných aplikácií. Zároveň však ponúka širokú možnosť nastavení notifikácii. Môžete si zvoliť zobrazenie notifikácii priamo na zamknutom displeji, alebo zobrazovanie v kontextovej lište, a to pre každú aplikáciu zvlášť. Dvojitým poklepaním na zmeškanú udalosť na zamknutom displeji vás telefón presunie priamo do aplikácie. Rovno z uzamykacej obrazovky sa môžete potiahnutím prsta doľava dostať priamo do fotoaparátu. Túto skratku používam veľmi často a som rád, že ju Xiaomi zachovalo.

Voľná RAM pamäť dosahuje bežne hodnotu 1GB, pričom pri spustení viacerých aplikácií som vždy našiel voľných približne 500 MB. Už som to spomínal v úvode, telefón neobsahuje čínsky balast, pokiaľ teda používate MIUI CZ-SK. Celkové ovládanie telefónu je svižné, bez zásekov. Plynulosť platí rovnako aj pri zobrazovaní celej galérie fotografii, aj pri prehliadaní jednotlivých snímok. Nestretol som sa so žiadnym padaním aplikácií ani iným zamŕzaním systému. Najdlhšie telefónu trvá spustenie fotoaparátu (približne dve sekundy). Procesor Helio X10 je príkladne zladený. Nerobím žiadne benchmarky, nemyslím si totiž, že tie podávajú korektnú informáciu o plynulosti telefónu. Neznášam pocit spomalenia systému, a v tomto ma Redmi Note 2 nesklamal.

Ak vás zaujíma prehrievanie, tak práve Redmi Note 2 je jedným z telefónov, ktoré hriali subjektívne najmenej. Píšem subjektívne, pretože teplotu nemeriam žiadnym meradlom, len chytím a dám na svoj dojem. Na prostredie MIUI je treba si zvyknúť, odmenou bude telefón so širokým spektrom nastavení a zjednodušení, ktoré uľahčia vašu prácu s telefónom.

Telefonovanie, SMS, e-mail, aplikácie

Dual SIM manažment je zvládnutý výborne. Môžete si zvoliť, na ktorej karte budete mať mobilné dáta, z ktorej karty primárne budete uskutočňovať hovory alebo posielať SMS správy.

Veľmi pekne je riešený aj telefónny zoznam. Môžete si zvoliť zobrazovanie kontaktov z jednej SIM, druhej SIM, oboch naraz, alebo si môžete synchronizovať kontakty z cloudu. Ďalším príjemným prekvapením bol zoznam hovorov. Ten okrem klasických informácii o dátume a čase hovoru zobrazuje aj informáciu, či mnou uskutočnené volanie druhá strana zdvihla.

Volanie cez hlasný reproduktor je zvládnuté dostatočne. Druhú stranu budete schopní počuť bez väčších problémov, čo chválim. S čím som mal ale veľký problém, je kvalita mikrofónu. Volajúci na druhej strane sa mi sťažovali, že ma dobre nepočujú, vypadávali im moje slová a stále sa ma vypytovali, či mám aktívne handsfree. Skúšal som volať z rôznych kariet, rôznym ľuďom, výsledok bol rovnaký aj napriek tomu, že som mal plný signál. Zrejme išlo o vadný kus, lebo na fórach som nikde nenašiel diskusie venované problému so zhoršenou kvalitou hovoru.

Klávesnicu nájdete v prevedení s posledným material dizajnom od Androidu, čomu sa teším. Písanie na nej je pohodlné a bez preklepov. E-mailový klient je zvládnutý perfektne. Veľmi sa mi páčia skratky k hlavným funkciám (odpovedať na e-mail, označiť ako prečítané, atď...), ktoré sú umiestnené na spodku displeja a sú tak ľahko prístupné. Práca s e-mailom mi vždy robila v MIUI radosť.

Systém ponúka inštaláciu aplikácii na SD kartu. K samotným vopred nainštalovaným aplikáciám spomeniem prehľadný manažér súborov, nahrávač hlasu, počasie, optimalizáciu systému (telefón vás upozorní na zbytočné súbory cache a dovolí vám ich vymazať), spotrebu dátového toku (telefón vás upozorní na množstvo spotrebovaných dát), alebo ovládač domáci spotrebičov. Práve posledná spomenutá aplikácia umožňuje využitie infračerveného portu pre ovládanie zariadení v domácnosti. Skúšal som telefón spárovať s televízorom LG a taktiež s nie práve najnovšou vežou Philips, a podarilo sa. Je pravda, že občas nefungovali všetky funkcie. Tak napríklad pri televízore mi išlo prepínanie programov, ovládanie hlasitosti, ale napríklad nemohol som vyvolať menu televízora. Celkovo môžem povedať, že ROM ponúka veľmi užitočný balík nainštalovaných aplikácii, nie je ich veľa, a stále ich v prípade potreby môžete odinštalovať.

Čo mi trochu vadilo, bola opakujúca sa hláška o tom, že moja SIM karta nie je registrovaná. Svoj telefón si totiž môžete registrovať a vytvoriť si MI konto. Nikde som nenašiel možnosť, ako túto otravnú pripomienku deaktivovať. Telefón podporuje aj funkciu USB OTG.

Fotoaparát, GPS

Ak som správne hľadal špecifikácie zadného 13 Mpx fotoaparátu, Redmi Note 2 by mal v sebe mať rovnaký typ fotoaparátu, ako LG G3, avšak bez optickej stabilizácie. Čo sa týka jeho možností a nastavení, na výber máte 12 filtrov, pričom ich výsledok vidíte hneď na obrazovke jeden vedľa druhého a dostanete sa k nim priamo v prostredí fotoaparátu, a to potiahnutím prsta do strany. K dispozícii máte ďalej šesť režimov (panoráma, atď...), ku ktorým sa dostanete potiahnutím prsta do opačnej strany. Tento štýl menu veľmi urýchľuje prácu s fotoaparátom. Na výber je aj manuálny režim, ktorý ma trochu sklamal svojou chudobnou ponukou. Obsahuje len nastavenie ISO a vyváženie bielej. Telefón ponúka samozrejme aj HDR režim.

Hlbšie v nastaveniach si môžete zvoliť, či sa budú fotografie ukladať na SD kartu, alebo do pamäte telefónu, čo je veľmi vítané. Môžete si voliť veľkosť a kvalitu fotografie, ako aj zvuk uzávierky, ktorý je možné úplne vypnúť.

Zastavím sa ešte pri možnosti natáčania videa. Je tu ponuka natáčanie rýchleho i spomaleného videa, aj časozberné video (alebo tzv. Timelapse). Tu si treba dávať pozor, pretože spomalené video je možné natáčať len pri rozlíšení 720p. Ak máte zvolenú kvalitu 1080p, možnosť spomaleného videa nebude aktívna.

Pridám ešte informácie pre časozberné video (Timelapse). Môžete si v menu zvoliť frekvenciu snímania fotiek, ale pozor, minimálna dĺžka natočeného videa by mala byť aspoň jedna minúta, v opačnom prípade vám telefón video nenesníma.

Aká je kvalita fotografii? Nemám profesionálne fotografické vzdelanie, čiže z môjho laického úsudku hodnotím fotografie za dobrých svetelných podmienok ako nadpriemerné, na snímke je veľa detailov, nedochádza k rozmazaniu. Automatika dokáže rozpoznať situáciu, nedochádza ani k častému prepáleniu. Xiaomi sa chválilo okamžitým ostrením a zo skúseností môžem potvrdiť, že telefón vie zaostriť naozaj veľmi rýchlo. Nejde zrejme o promovanú 0,1 sekundy, ale určite je proces rýchlejší, než to bolo v predošlom Redmi Note. Skúšal som spraviť zopár nočných fotografí a výsledky nie sú zlé.

Pre mňa je zadný fotoaparát veľmi príjemným prekvapením. Oproti predošlému Redmi Note je cítiť generačný rozdiel, chcieť by sme mohli už len optickú stabilizáciu. To už by ale telefón stál o zopár yuanov viac.

Predný fotoaparát ponúka rozlíšenie päť megapixelov a bol som z neho mierne sklamaný. Aj za denného svetla majú fotky vysokú mieru šumu.

Pri GPS to zhrniem veľmi rýchlo – skvelé! Fix je takmer okamžitý a nenastávajú ani dodatočné omyly a nepresnosti. Pre navigovanie som tentokrát zvolil navigáciu HERE a nemám žiadne výhrady.

Batéria

V pôvodnom Xiaomi Redmi Note bola batéria ohromná. Doteraz mám niekde screenshot, na ktorom je vidno výdrž môjho Redmi Note cez šesť dní. Redmi Note 2 už takým trhákom nie je. Batéria sa kapacitne znížila na hodnotu 3 060mAh (oproti 3 100 - 3 200 mAh pri prvom Redmi Note) a navýšilo sa rozlíšenie displeja. Z týchto faktov logicky vyplýva pokles výdrže. V prvých dňoch som sa s telefónom intenzívne hral, displej bol stále zapnutý, synchronizácia na pozadí, Wi-Fi zapnuté a telefón mi dokázal vydržať 2 dni. Počas noci batéria padla pri vypnutom Wi-Fi len o 1 %. Nerobím žiadne štandardizované testy, ale len pre predstavu som nechal prehrávať video na youtube (dátový tok cez Wi-Fi) pri maximálnom jase. Batéria padla počas 30 minút o 15 %. Životnosť batérie závisí v prvom rade na zapnutom displeji. Čím dlhšie ho budete mať zapnutý, tým rýchlejšie pôjde batéria smerom k nule. Hráči budú vedieť vybiť telefón za pár hodín, náročným používateľom vydrží deň, deň a pol. V balení nájdete 2A nabíjačku.

Záver

Na trhu môžete kúpiť dva varianty toho istého modelu. Ide o variant TDD-LTE a FDD-LTE. Za normálnych okolností pre európskeho používateľa je nutná kúpa FDD-LTE verzie, pretože TDD-LTE verzia nebude kompatibilná s našimi sieťami. Avšak pri Xiaomi Redmi Note 2 funguje správne aj TDD-LTE verzia v Európe. Toto je dosť podstatná informácia, nakoľko cena TDD-LTE verzie sa líši od FDD-LTE aj o 20-30 dolárov v prospech TDD. Fungovanie TDD verzie môžem potvrdiť, pretože mnou skúšaná verzia je práve TDD.

Dávajte si pozor, odkiaľ telefón kupujete. Oficiálna distribúcia Xiaomi v EU stále neexistuje a preto všetky, opakujem - všetky telefóny sú sem privezené neoficiálne. Ja osobne som kupoval cez istý nemenovaný čínsky obchod. Telefón mi prišiel v poriadku, ale nainštalovaná ROM obsahovala nejaký malware a stále mi telefón vyhadzoval odkaz na reklamu. Jeden z českých obchodov ponúka vlastnú ROM. Ako som písal na začiatku, vrelo odporúčam MIUI CZ-SK ROM, ktorá nielen že funguje dobre, ale aj prípadné nedostatky sa riešia rýchlo a efektívne prostredníctvom pomerne veľkej MIUI CZ-SK komunity.

Cena telefónu sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 160 až 180 € za 16 GB verziu. Za túto cenu dostanete telefón s vysokým výkonom, Full HD displejom a podareným fotoaparátom. Telefón pritom spĺňa aj iné podmienky, ktoré ja osobne od telefónu požadujem. Zadný kryt sa dá odňať, batéria vymeniť, pamäť môžem rozšíriť SD kartami a v neposlednom rade ide o plný dual SIM. Asi najväčší nedostatok je chýbajúca podpora LTE. Niekto môže vyzdvihnúť absenciu NFC, mne osobne nechýba. Balenie je chudobné. Nájdete v ňom okrem telefónu USB kábel a vidlicovú nabíjačku.

S kľudom môžem označiť Xiaomi Redmi Note 2 za výborného nástupcu, ktorý si udržiava svoj status a ponúka fantastický pomer cena / výkon. Musím sa priznať, že nový Redmi Note 2 mi spočiatku nepriniesol želaný wow-efekt. Jeho hodnoty som si uvedomil až neskôr. Denne mi poskytoval vernú službu bez sekania, zvládal multitasking, fotil pekne, navigoval presne, vybavoval som si e-maily, jednoducho zvládal náročné pracovné dni bez problémov tak, ako by ste to od smartfónu očakávali.

Diskusia k článku:

ondrakomous 17.10.2015 - 13:40

Pekne napsany, dodelej jeste fotky a je to dokonaly.

Jaroslavrak17.10.2015 - 14:47 Trvalý odkaz

Velmi pekná recenzia, ako spominal Ondra už len priložiť nejake fotky aj z predneho fotoaparatu keď si zaslužil kritiku a pre mňa osobne je aj dost dôležity zvukový výstup cez sluchadla. Ale ináč 5 palcov hore Peťo.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.10.2015 - 14:56 Trvalý odkaz

Velmi som sa tesil na toto zhodnotenie odkedy si tu v diskusii spomenul ze redmi note 2 mas. Zda sa ze telefon naplna vsetky moje ocakavania a ako dualsim prichadza do uvahy. Velmi kvalitna recenzia, za mna palec hore.

Borland17.10.2015 - 21:23 Trvalý odkaz

Ahojte. Dakujem za pozitivne reakcie. Fotky som spravil, ci uz viditelnosti displeja priamo na slnku, vnutorneho prostredia, doby nabijania, alebo foto samotnej konstrukcie. Ale zevraj nesplnali pozadovanu kvalitu na publikovanie, skoda.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.10.2015 - 22:33 Trvalý odkaz

Ak suhlasis, mozes ich kludne niekam uploadnut a vlozit nam linku sem pod clanok. Neviem ako kolegovia, ale ja som celkom zvedavy.

Celá diskusia 44 príspevkov