LG G4s - hra na vlajkovú loď pokračuje

Recenzia androidu s pekným 5,2'' Full HD displejom, ktorý ťaží z dizajnu vlajkovej lode a ponúka fotoaparát s rýchlym laserovým zaostrovaním.

Predstaviť nový smartfón strednej triedy, ktorý čerpá z popularity názvu vlajkovej lode je stále v móde. LG tak po prvotnom ošiali venovanému vlajkovej lodi LG G4 predstavilo aj modely LG G4c a G4s. Po slabšie vybavenom G4c sa nám do rúk dostal aj vybavenejší kúsok G4s. Už pri pohľade na parametre však musí byť jasné, že prívlastok zmenšená verzia vlajkovej lode by bol veľmi odvážny. Podarilo sa LG vytvoriť konkurencieschopný smartfón strednej triedy? Nechajme sa prekvapiť.

ikona

Základné info: LG G4s (Beat) H735Novinka vychádza z vlajkovej lode G4 ponúka 5,2'' Full HD displej, osemjadrový procesor, 8 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním, 5 Mpix prednú kameru, OS Android 5.1.1, LTE, NFC a vyberateľnú 2 300 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dizajnová inšpirácia vlajkovou loďou je viac než zreteľná. Na produktových fotografiách rovnakej mierky sú si oba modely podobné ako vajce vajcu. Vzhľad prednej steny je pomerne konzervatívny. Dizajnové lákadlo nás čaká vzadu. Zaoblená zadná stena zaujme mierne vystupujúcim prevedením pripomínajúcim sieťovanú štruktúru a samozrejme trojicou tlačidiel, ktoré sú pre LG typické. Zozadu vyzerá LG G4s naozaj elegantne. Vybrať si môžete z bielej, hnedej a nami testovanej sivej verzie. Telefón položený displejom nadol určite zaujme na nejednom stole.

Zaoblenie som si pochvaľoval najmä pri držaní v ruke. Dlaň dobre obopne celé zariadenie a používanie je veľmi komfortné a isté. Má to ale aj svoje negatíva. Ak píšete na telefóne položenom na stole, pri ťukaní do bočných miest na displeji sa celý telefón kolíše, čo nie je veľmi pohodlné. Druhé mínus dávam za povrchovú úpravu. Je pravda, že plastové zhotovenie je kvalitné a pevné, no zadná hladká stena je náchylná na škrabance a v miestach kde sa pretínajú pásy sieťovej štruktúry dochádza k ošuchovaniu.

Rozmerom ani hmotnosti nemám čo vyčítať. Už pri pohľade na prednú stenu je jasné, že sa výrobca snažil zredukovať voľné miesta na minimum. Pri pohľade na ručičku váh zasa poteší hmotnosť 139 gramov. Pri použití plastu je to typické.

Bočné steny sú dizajnovo opäť čisté, tlačidlá nájdeme na zadnej stene. Podľa LG je to práve to miesto, kde má používateľ opretý ukazovák, a tak by ich obsluhovanie malo byť pohodlnejšie. Buď s týmto tvrdením súhlasíte, ale patríte do druhého tábora, v ktorom mimochodom nájdete aj mňa. Jedinou situáciou, kedy si umiestnenie na zadnej stene pochvaľujem je regulácia hlasitosti počas hovoru. Inak zmysel nachádzam len veľmi ťažko. Pri ich stláčaní sa aj tak musím palcom zaprieť o bočnú stenu, teda o tie miesta, kde ich bežne osádza konkurencia, navyše pri telefóne položenom na stole môžete zabudnúť na rýchlu reguláciu hlasitosti prehrávača hudby alebo FM rádia v zhasnutom stave. Buď telefón zodvihnete alebo využijete šikovnú funkciu rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním a preklikáte sa do danej aplikácie.

Mimochodom, dvojitým poklepaním viete obrazovku aj zhasnúť. Tu si ale treba dávať opäť pozor na zahnutú zadnú stenu a kolísanie. Dvojklik do bočných častí obrazovky telefón občas mierne rozkýva a displej sa nerozsvieti hneď na prvýkrát. Takéto situácie boli však sporadické. Nebudem ale iba kritizovať. Na tlačidlách pre zvýšenie a zníženie hlasitosti som si pochvaľoval ich mierne zapustenie, vďaka ktorému bolo ich nahmatanie v tme značne jednoduchšie. Tlačidlá poslúžia aj na rýchle spustenie dvoch aplikácií. Rýchly dvojklik horného tlačidla aktivuje zápisník QuickMemo+, dvojklik na spodné tlačidlo spustí fotoaparát.

V hornej stene nájdeme 3,5 mm audio konektor a sekundárny mikrofón. MicroUSB sa nachádza dole. Ten ma sklamal chýbajúcou funkciou USB OTG, ktorá by umožnila pomocou redukcie k telefónu pripojiť externé zariadenie, napríklad myš, klávesnicu alebo USB kľúč. V určitých situáciách sa to môže hodiť.

Pod zadným krytom sa ukrýva odnímateľná batéria a sloty pre microSD a microSIM kartu. K obom sa dostanete aj bez odstránenia batérie, no po vybratí SIM karty treba rátať s automatickým reštartovaním telefónu. Slot na microSD kartu je jedinou útechou pri pohľade na hodnotu internej pamäte. Už aj tých papierových 8 GB je dosť málo, no skutočnosť je ešte horšia. Pre používateľa je dostupných iba 3,53 GB, a to je žalostne málo. Aplikácie možno presúvať na microSD kartu, ale s presunom niektorých aplikácií, ktorých najväčšiu časť tvoria dáta, nemožno rátať. Napríklad v hre Real Racing 2 bolo možné na microSD kartu presunúť iba samotnú aplikáciu s veľkosťou približne 70 MB a necelý gigabajt dát ostal uložený v internej pamäti. Za mňa veľké mínus.

Hlasný reproduktor je jeden a výrobca ho umiestnil do spodnej časti zadnej steny. Vďaka rozumnému umiestneniu na miesto, kde sa už konštrukcia mierne ohýba je zvonenie počuť aj ak máte telefón pohodený na posteli. Hlasitosť je aj v tomto prípade dosť vysoká. Kvalita reprodukcie neprekvapí, ale ani neurazí. Na príležitostné počúvanie postačí, pozornejšie ucho však postrehne chýbajúce hĺbky.

Na vnútornej strane zadného krytu nájdeme veľkú NFC anténu, ktorá zjednoduší prepojenie telefónu s príslušenstvom alebo umožní využívať rôzne NFC tagy. Z dátovej výbavy a konektivity ešte spomeniem podporu LTE, či zdieľanie multimediálneho obsahu cez DLNA. Samozrejmosťou je vytvorenie mobilného prístupového bodu na zdieľanie internetového pripojenia do ostatných zariadení. Na bezdrôtové prepojenie s PC, prezeranie obsahu alebo aktualizáciu softvéru môžete využiť program LG Bridge od LG. Inštalačný súbor nájdete na stránkach výrobcu.

Ak telefón položíte na rovný povrch displejom nadol a pozriete sa naň zboku, zistíte, že predná stena je mierne zakrivená. Pri troške sily viete konštrukciu úplne narovnať, no vtedy už začína zadný kryt praskať. Nejde ale o tak výrazné zakrivenie, ako v prípade modelu LG G Flex 2. Ten sa totižto môže pochváliť aj zahnutým displejom. U LG G4s je displej rovný. Konkrétne ide o kvalitný IPS displej, ktorý na uhlopriečke 5,2 palca ponúkne jemné Full HD rozlíšenie. Farby sú verné a sýte a spokojný som bol aj s pozorovacími uhlami. Čitateľnosť na slnku však mohla byť o čosi lepšia. Maximálny jas príliš neprekvapí. Najväčším sklamaním pre mňa je chýbajúca automatická regulácia jasu. Pri základnom androide by som to ešte toleroval, no v strednej triede sa to nedá len tak ľahko odpustiť. Jas som musel regulovať ručne. Najrýchlejšou cestou na úpravu je panel vo výsuvnej lište. V nastaveniach môžete nájsť funkciu jasu, ktorá v čase od polnoci do šiestej rána zníži jas na úplné minimum. Tejto funkcie som ale akosi neprišiel na chuť. A z možností nastavení displeja je to všetko. V nastaveniach nenájdeme možnosť zmeniť farebný tón a ani režim zvýšenej citlivosti pre ovládanie v rukaviciach. Displej je teda dobrý, ale neponúka žiadne extra možnosti.

Základné ovládacie tlačidlá sú už tradične súčasťou displeja. LG opäť nezabudlo na možnosť zmeniť ich podfarbenie, na výber máte čierne a biele, a taktiež nechýba ani možnosť meniť počet a rozmiestnenie tlačidiel. K tradičným tlačidlám domov, späť a multitasking si tak môžete pridať aj tlačidlá na vysunutie hornej lišty, spustenie aplikácie QuickMemo alebo spustenie aplikácií Qslide. Ide o pár základných aplikácií, ktoré viete spustiť v zmenšenom zobrazení a meniť ich umiestnenie, veľkosť a taktiež aj priehľadnosť. Ja som využíval najmä kalkulačku a kalendár.

LG G4s dostalo do vienka osemjadrový Snapdragon 615 a 1,5 GB RAM. Tej RAM-ky mohlo byť pokojne viac, najmä ak vezmeme do úvahy, že dva gigabajty ponúknu aj niektoré o polovicu lacnejšie telefóny. Výkon osemjadrového procesora s taktom 1,46 GHz sme otestovali v aplikácii AnTuTu, v ktorej LG G4s dosiahol 25 618 bodov. Priznám sa, že som čakal o čosi lepší výsledok. Presuňme sa ale od čísel k skúsenostiam. LG G4s ma trochu sklamal. Reakcie prostredia boli občas spomalené a po pár dňoch dochádza aj k opätovnému načítavaniu prostredia pri návrate na domáce obrazovky. S narastajúcimi počtom dní používania narastal aj výskyt spomalených reakcií. Pri dlhšom používaní sa zvykol telefón trochu prehrievať. Nešlo o drastický nárast, ale hláška, že kvôli zvýšenej teplote nemôžem zvýšiť jas displeja ma fakt zaskočila.

V testovanej vzorke bežal Android vo verzii 5.1.1 doplnený o nadstavbu od výrobcu. Medzi najzaujímavejšie funkcie prostredia patrí zablokovanie telefónu pomocou Knock Code. Je to rýchle, telefón viete odblokovať aj zo zhasnutého stavu, a podľa mňa aj oveľa lepšie riešenie než zablokovanie pomocou vzoru, ktoré zanecháva na displeji rozpoznateľné čiary. Ďalšou prepracovanou súčasťou je výsuvná lišta s množstvom skratiek a dvomi panelmi pre rýchle prispôsobenie jasu a hlasitosti. Ak vám niektorý z panelov prekáža, v nastaveniach ho môžete vypnúť. Ja som si takto vypol nastavenie hlasitosti, keďže som ju reguloval pomocou tlačidiel na zadnej stene.

Vzhľad prostredia si môžete upraviť pomocou motívov a meniť viete aj vzhľad jednotlivých ikon na domácej obrazovke. Stačí len na danej ikone dlhšie podržať prst. Vítanou funkciou je aj povolenie cyklického prechodu medzi domácimi obrazovkami. LG nezabudlo pridať ani zjednodušený režim prostredia EasyHome, ktorý na hlavných obrazovkách zobrazí to najnutnejšie a zväčší písmo v základných aplikáciách.

LG musím pochváliť aj za dobre spracovanú QWERTY klávesnicu. Veľké plus dávam za samostatný riadok s číslami. V nastaveniach si môžete ešte prispôsobiť výšku klávesnice, zobrazenie interpunkčných znakov vedľa medzerníka a nechýba ani zobrazenie na používanie jednou rukou, ktoré zmenší klávesnicu a umiestni ju bližšie k okraju. V režime naležato môže byť klávesnica natiahnutá od okrajov alebo umiestnená viac strede, prípadne ju môžete potiahnutím dvoch prstov od seba rozdeliť na dve polovice umiestnené pri okrajoch.

Pre niekoho možno prežitok, no ja stále považujem FM rádio za hodnotnú súčasť smartfónu. Je jasné, že rôzne aplikácie s internetovými rádiami vám toho ponúknu viac na jednom mieste, len netreba zabúdať na nutnosť dátového pripojenia. FM rádio v LG G4s poteší zobrazením názvu stanice (RDS), názvu skladby (RT) a taktiež časovačom vypnutia po 5, 10, 30 alebo 60 minútach. Do tandemu audio výbavy sa pripája prehrávač hudby. Ten okrem tradičných funkcií ponúkne aj prispôsobenie zvuku, prehrávanie podľa priečinkov a prehrávanie hudobného obsahu z vášho cloudu. Medzi podporovanými službami nájdeme Drive od Google, Box, Dropbox a OneDrive.

Fotoaparát disponuje prekvapujúco nízkym rozlíšením, konkrétne osem megapixlov. Vo vyššej strednej triede sa už táto hodnota dlhší čas nenosí a čakal by som tu aspoň tú trinástku. Slabšie rozlíšenie je už na monitore viditeľné, fotografiám chýbajú detaily a plochy sa zlievajú. Odporúčam preto fotografie prezerať najmä na displeji telefónu, prípadne ich môžete zdieľať na sociálne siete, kde sa tá ostrosť stratí. Podanie farieb je ale v poriadku a počas dňa viete s telefónom zhotoviť pekné zábery. V noci už výrazne nastupuje šum. Vtedy však stačí siahnuť po manuálnom režime a pohrať sa s dĺžkou uzávierky a ďalšími nastaveniami. Pri podopretom telefóne, nastavením dlhšieho času a nízkeho ISO vie LG G4s aj v zlých svetelných podmienkach vytvoriť naozaj pôsobivé nočné zábery.

Prípadne si pri snímaní bližších predmetov viete pomôcť bleskom. Ten dobre nasvieti scénu a objekty nie sú prepálené. Fotoaparát si zaslúži pochvalu za rýchle zaostrovanie pomocou lasera a rýchle snímanie viacerých fotografií za sebou. Ak si k tomu pridáme rýchle spustenie dvojitým stlačením tlačidla na zadnej stene, máme v ruke šikovného pomocníka na rýchle zachytenie momentiek. Fotoaparát nie je zlý, no rozhodne by si zaslúžil jemnejšie rozlíšenie.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 33 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

Prehľadné prostredie fotoaparátu ponúka tri režimy. V tom najjednoduchšom sa na displeji zobrazí iba ikona na opustenie aplikácie a sníma sa dotykom na obrazovku. Ja som používal druhý, základný režim, ktorý na displeji ponúkne dve oddelené spúšte pre fotoaparát a kameru a ľavú lištu so šikovnými skratkami. V treťom, manuálnom režime nájdete množstvo funkcií a prispôsobení. V prípadoch, kedy je potrebné telefón držať pevne obomi rukami sa zíde možnosť snímať hlasovými povelmi, napríklad vyslovenie známeho slovíčka "čís" a pod.

Záverečné slová patria už tradične výdrži. Pod kapotou nájdeme vyberateľnú batériu s kapacitou 2 300 mAh. Napriek vyššiemu Full HD rozlíšeniu so mnou LG G4s vždy utiahol plnohodnotný deň a ani raz sa nestalo, aby som po nabíjačke musel siahať ešte pred večerom. Na konci dňa sa stav batérie v mojom prípade pohyboval okolo 20 %.

Výhody:

+ elegantný vzhľad, najmä úprava zadnej steny

+ pekný Full HD displej

+ fotoaparát s rýchlym laserovým zaostrovaním

+ bezpečnostná funkcia Knock Code

+ používateľská nadstavba s množstvom vylepšení

Nevýhody:

- umiestnenie tlačidiel na zadnej stene nemusí sadnúť každému

- chýba USB OTG

- malá interná pamäť

- chýba automatická regulácia jasu

- pomalšie reakcie a opätovné načítavanie domácich obrazoviek pri záťaži

- nižšie rozlíšenie fotoaparátu

- pomer cena/výkon

Orientačná cena: približne 318 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: LG G4s

Záver:

LG G4s si očividne verí. Lákať bude najmä na vzhľad vychádzajúci z vlajkovej lode a ... a tu niekde by som asi skončil. Pochváliť by som mohol Full HD displej, bezpečnostnú funkciu Knock Code, používateľskú nadstavbu s rôznymi fičúrkami i elegantný vzhľad. Lenže v kategórii, kde je tak silná konkurencia, to nemusí stačiť.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu