Skúsenosti s Honor Holly - pomalé reakcie, slušná výdrž

Päťpalcový android nášho čitateľa sklamal pomalými reakciami a zlou čitateľnosťou HD displeja. Naopak, prekvapil slušnou výdržou.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti

Úvod

Po doslova excelentonom kúsku Honor 3C vzhľadom na pomer cena / výkon si v Huawei pripravili pre nás ešte lacnejší model pod názvom Honor Holly. Na prvý pohľad ide o veľmi podobný recept ako v prípade Honoru 3C s ešte lákavejšou cenovkou približne 119 €, a ja som bol zvedavý, či pôjde o ďalší bestseller na poli dual SIM telefónov. V článku sa preto nevyhnem častému porovnávaniu telefónov Honor Holly a Honor 3C.

Charakteristika

Dotykový telefón klasickej konštrukcie má 5-palcový IPS displej s rozlíšením 720 x 1 280 bodov (hustota 294 ppi). Vo vnútri sa nachádza štvorjadrový procesor MedTatek MT6582 taktovaný na 1,3 GHz, grafický čip Mali-400MP2, 1GB RAM a 16 GB vnútornej pamäte, ktorá je rozšíriteľná pamäťovými kartami, pričom microSD karta má samostatný vstup. Ide o plnohodnotný dual SIM telefón.

ikona

Základné info: Honor HollyLacný dual SIM smartfón s 5'' HD displejom, OS Android 4.4 KitKat, štvorjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom a 2 000 mAh batériou.

Konštrukcia a dizajn

Prvé, čo som si pri uchopení telefónu pri jeho vybaľovaní všimol, je jeho hmotnosť. Na päťpalcový telefón mi prišiel trochu ťažší, hoci papierových 156 gramov sa nezdá veľa. Keď potom uchopím napríklad také Lenovo A7000 s jeho 5,5-palcovou uhlopriečkou a 140 gramami, tak si poviem, že som niekde asi stratil baterku. Ten dojem je poznať a Honoru Holly by sa zišla diéta.

Okrem vyššej hmotnosti však Honor Holly ponúka príjemné tvary. Zadná strana je na hranách zaoblená, čím sa telefón príjemne drží v ruke. Holly môžete kúpiť v dvoch farebných prevedeniach: bielej a čiernej, pričom predná strana telefónu bude vždy čierna. Pozor – čierny variant ponúka matný zadný kryt a biely lesklý. Zadný kryt je odnímateľný a nájdete pod ním vyberateľnú 2 000 mAh batériu, vstupy na micro SIM karty a samostatný slot na microSD kartu. Všetky vstupy sú blokované batériou, takže pri vložení kariet musíte myslieť na to, že batériu je potrebné vybrať. Zadná strana telefónu obsahuje ešte objektív 8-megapixelového fotoaparátu s prisvetľovacou LED diódou a hlasný reproduktor.

Presuniem sa na prednú stranu. Začnem zhora, kde nájdete notifikačnú LED diódu (jedna z tých lepšie viditeľných), senzor podsvietenia displeja, mriežku slúchadla a 2 Mpx fotoaparát. V dolnej časti sa nachádzajú senzorové tlačidlá systému Android, ktoré sú bohužiaľ nepodsvietené. Pozitívne hodnotím bočné tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zamykacie tlačidlo. Sú ľahko nahmatateľné a majú príjemný zdvih. Radosť klikať. Na spodnej hrane nájdete microUSB vstup, avšak bez podpory USB OTG. Telefón je možné ovládať jednou chlapskou rukou. Mal som k dispozícii čiernu verziu a napriek matnému povrchu sa mi javil trochu klzký.

Displej

Vonku sme mali toto leto poriadnu dávku slnečných lúčov. Nanešťastie pre Honor Holly, a to z dvoch dôvodov. Prvým je zle fungujúci senzor regulácie jasu. Už keď ste v interiéri, displej sa javí ako vyblednutý s nejasnými farbami, zle čitateľný. Toto je však spôsobené senzorom regulácie jasu. Akonáhle automatiku vypnem a posuniem manuálne jas na mnou požadovanú hodnotu, displej ožije a všetko je tak, ako má byť, čiže farby sú prirodzené, všetko sa dá pekne prečítať. Tento fakt sa negatívne znásobuje vonku, kde senzor ako keby vôbec nezaregistroval slnečnú nálož a moju potrebu zvýšiť jas na maximum. Preto odporúčam nastavovať jas manuálne. Bohužiaľ, aj pri maximálnom jase na priamom slnečnom svetle budete mať problémy s čitateľnosťou displeja, čím sa dostávam k druhému negatívu – zrkadlový efekt. Ten je tak silný, že v displeji sa skôr budete vidieť vy sami, ako by ste na ňom niečo prečítali. Tento jav je najviac viditeľný vonku. V interiéri zrkadlový efekt nebudete pozorovať.

Prostredie, ovládanie, rýchlosť

Poďme teraz k prostrediu a ovládaniu telefónu. Použitý je Android 4.4.2 s nadstavbou EMUI 2.3. Či už operačný systém alebo jeho nadstavba, všetko sú to staršie verzie a je treba s tým počítať. Nie že by išlo o nejakú vadu, ale Huawei je známy tým, že aktualizácie systému sú pre firmu skôr výnimkou, ako pravidlom. Veď Honor 3C dostal Android 4.4 len pred pár týždňami, a to už oficiálne ani nie je v predaji.

Naspäť k prostrediu. Špecifikum EMUI je chýbajúce menu so všetkými nainštalovanými aplikáciami, takže všetko budete mať na ploche. Prostredie je farebné, vzhľad ikon je upravený výrobcom, všetko je vecou vkusu. Pravé funkčné tlačidlo telefónu neponúka naposledy spustené aplikácie, ale vyvoláva "menu". Pre vyvolanie multitaskingu je potrebné tlačidlo podržať dlhšie. Je to zvláštne, ale videl som videá, kde bolo možné vyvolať multitasking dvojitým poklepaním po tlačidle "domov". Mne to nešlo a nikde som nenašiel nastavenie, ktoré by mi funkciu umožnilo.

Prvé prekvapenie prostredia ma čakalo po zrolovovaní hornej lišty pre vstup ku skratkám. Lišta sa totiž neniesla v duchu EMUI, ako to bolo napríklad v spomínanom Honor 3C, ale vykuklo na mňa prostredie čistého Androidu. To isté som badal aj pri vstupe do Nastavení, alebo aj pri zobudení telefónu a jeho odomykaní. Ja osobne mám rád čistý Android a preto som bol potešený. Presúvanie v prostredí čistého Androidu bolo rýchle, bez zásekov, tešil som sa. Akonáhle sa však dostanem naspäť na hlavnú plochu a do prostredia EMUI, všetko sa spomalí. Reakcie nie sú okamžité, je badať dokonca aj mierne sekanie. Nejde pritom o problém s nedostatkom RAM, ktorého som sa obával. K dispozícii som mal z celkového objemu 1 GB bežne 600-700 MB voľnej operačnej pamäte RAM. Prostredie telefónu je ako keby rozdelené na dve časti. Jedna časť je nadstavba EMUI, ktorá nie je úplne vyladená z pohľadu rýchlosti, druhou časťou je prostredie čistého Androidu, ktoré sa ukáže sem-tam, ale pohyb v ňom je citeľne rýchlejší. S týmto som sa ešte nikde nestretol a dáva mi to rozporuplný pohľad na telefón ako celok. Práve tu sa dostávam k priamej konfrontácii s Honorom 3C. Pohyb v menu a celková práca s telefónom je oveľa svižnejšia práve s Honorom 3C. Keď si vezmete oba telefóny do ruky, zistíte, že ide o dve odlišné rýchlostné kategórie. Samozrejme je tu aj faktor RAM pamäte, ktorá je v prípade Honoru 3C dvojnásobná, ale opakujem, Honor Holly nemal problém s jej nedostatkom, napriek tomu je výrazne pomalší. Pomalšie reakcie mi azda najviac vadili pri písaní na klávesnici pri SMS správach alebo e-maile. Telefón sa občas oneskoril a jednotlivé, mnou už napísané písmená, sa zobrazili približne so sekundovým oneskorením.

Telefonovanie, SMS, e-mail

Za čo musím Honor Holly pochváliť, je telefonovanie. Zvuk zo slúchadla je dostatočne hlasný, nemal som problémy počuť volajúceho ani v hlučnejšom prostredí. Naopak, hlasný reproduktor je skôr priemerný, na dlhšie počúvanie nie veľmi vhodný. Páči sa mi dual SIM manažment, ktorý ponúka pokročilé nastavenie voľby kariet pre volanie, SMS-ky a roaming. Rovnaké voľby nájdete aj pri zobrazovaní kontaktov. LTE v tejto cenovej kategórii nehľadajte, dátový tok je možný len na prvej SIM, druhá slúži len na hovory a SMS správy.

K SMS-kám a e-mailom som sa trochu vyjadril už vyššie. Dodám, že e-mailový klient nepracuje plynulo. Pri prehliadaní a rolovaní prijatých e-mailov sa bežne stretnete so zásekmi, hoci klient sa nesie v prostredí čistého Androidu KitKat. Škoda, na e-maily som zaťažený, inštalácia softvéru tretej strany by možno problém vyriešila.

Fotoaparát, zvukový výstup, GPS

Osemmegapixelový snímač môžem označiť za ľahko podpriemerný. Za dostatočného prísunu svetla vie zhotoviť relatívne pekné snímky (napríklad pre použitie sociálnych sietí), avšak pri nedostatku svetla sa fotoaparát trápi. Nejde len o zvyšujúci sa šum, ale problémom je aj rýchlosť celého prostredia aplikácie. Honor 3C mal taktiež problémy pri nedostatku svetla, ale exceloval pri makro snímkach, čo sa o Honore Holly nedá povedať.

GPS bolo testované spolu so Sygic aplikáciou. Fix nenastal ihneď, chvíľu telefónu trvalo, kým sa so satelitmi našiel. Následne však navigovanie prebiehalo štandardne, bez chýb. Musím poznamenať, že som skúšal trasu Bratislava-Trnava po diaľnici, čo nie je veľmi reprezentatívne.

Výdrž

Napriek nízkej kapacite 2 000 mAh batérie som bol veľmi príjemne prekvapený výdržou. Telefón mi bežne na jedno nabitie vydržal 2 až 3 dni pri priemernom používaní. Ak zvýšite zaťaženie telefónu, batériu viete stiahnuť k nule rýchlo, napríklad hraním hier. Avšak ak porovnávam batériu pri bežnej práci, tu má Honor Holly oproti Honoru 3C navrch.

Raz som na telefóne spozoroval zaujímavý fenomén. Telefón bol na 28 % percentách batérie. Keď som ho prebudil o hodinu neskôr, bol na 43 %, a to bez akéhokoľvek nabíjania, alebo pripájania k inému zariadeniu. Dokonca aj v grafe o stave batérie bolo vidno zvyšovanie percenta batérie, respektíve jej "dobíjanie". Išlo však o nový telefón, ktorý nebol nikdy predtým nabíjaný, prisudzujem to ojedinelej chybe. Neskôr sa tento fenomén neopakoval.

Záver

Honor Holly môžem odporučiť začiatočníkom, ktorí prichádzajú do styku s Androidom po prvýkrát, napríklad po prechode zo staršieho telefónu bez operačného systému. Skúsenejším používateľom sa môže javiť telefón pomalší už pri bežnej práci. Nemôžem obhájiť Honor Holly ani vzhľadom na jeho cenovku 119 €, a to práve kvôli Honoru 3C. Ak totiž máte príležitosť zohnať si používaný Honor 3C za rovnaký peniaz, urobte to a kúpte si Honor 3C. Dostanete telefón úplne inej kategórie. Ak mám spomenúť konkurenciu iných značiek, zaujímavá alternatíva by mohla byť v podobe Meizu M2 alebo Xiaomi Redmi 2.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu