LG Wine Smart - poriadne androidové véčko

Recenzia androidu s netradičnou vyklápacou konštrukciou, slabým 3,2'' HVGA displejom a nízkou kapacitou pamäte. Poteší podpora LTE.

Ľady sa pohli a véčka s operačným systémom Android sme sa konečne dočkali aj u nás. Túto novinku som si preto nesmel nechať ujsť, a to aj napriek tomu, že pri pohľade na parametre nejde o žiaden zázrak, skôr naopak. Výbavou ho zatieni viacero základných androidov s klasickou konštrukciou. Model LG Wine Smart preto považujem za akýsi experiment, pomocou ktorého si chce LG oťuknúť potenciál takéhoto riešenia.

ikona

Základné info: LG Wine SmartŠtýlový telefón véčkovej konštrukcie s hardvérovou klávesnicou, OS Android 5.1 Lollipop, 3,2'' HVGA displejom, štvorjadrovým procesorom, 3 Mpix fotoaparátom, LTE a 1 700 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

LG Wine Smart prichádza s vzhľadom starého dobrého véčka a to, že ide vlastne o smartfón s operačným systémom Android, by ste na prvý pohľad len ťažko uhádli. Stačí však pár dotykov na obrazovku a počet zvedavých pohľadov vo vašom okolí začne rýchlo narastať. Pozornosť upútajú aj samotné rozmery. Na dĺžku takmer dvanásť centimetrová konštrukcia dá po otvorení o sebe naozaj vedieť. Po priložení k uchu pôsobí LG Wine Smart trochu komicky, no pri použití 3,2-palcového displeja to asi inak nešlo. Šírka poteší, šesť centimetrov je tak akurát, s väčšou hrúbku, konkrétne 17 milimetrov treba pri véčku rátať.

Véčko s Androidom možno v našich končinách považovať za čosi exotické, a možno aj preto LG Wine Smart sa na pár minút usadil v rukách viacerých známych. Väčšina z nich si pochvaľovala plastovú povrchovú úpravu pripomínajúcu kožu a mne neostáva nič iné iba súhlasiť. Telefón sa výborne drží a manipulácia je istá aj s mokrými rukami. Plastové komponenty do seba na prvý pohľad dobre zapadajú, no po pár dňoch už konštrukcia v ruke trochu škrípe a v zatvorenom stave sa pri silnejšom zovretí vrchná časť mierne hýbe do strán.

Palec je opretý o alfanumerickú klávesnicu a pomocou ukazováka véčko pohodlne zatváram. Nostalgia. Pohodlné je aj otváranie. Obe časti konštrukcie sú smerom k okrajom zaoblené a ponúkajú tak ideálny priestor pre vloženie palca na rýchle otvorenie. Kĺb pôsobí pevným dojmom, no netreba zabúdať že ide o plast. Prisadnutiu v otvorenom stave by sa zrejme veľmi nepotešil.

Na hornej časti plastovej konštrukcie nájdeme iba nenápadnú LED diódu. Nenápadnú ale iba do momentu, kým vás viacerými farbami nezačne upozorňovať na zmeškané udalosti. Farby sú jasné a všimol som si ich aj počas dňa. Poďme na bočné steny. Napravo nájdeme otvor pre pútko a 3,5 mm audio konektor na pripojenie slúchadiel. Táto poloha nahráva skôr slúchadlám s L-kovým jackom.

Naľavo nájdeme iba tlačidlo ovládania hlasitosti. Počas hovoru ním môžete regulovať hlasitosť, v pohotovostnom režime zasa hlasitosť zvonenia.

MicroUSB konektor sa udomácnil v spodnej stene. Poslúži na nabíjanie a prenos údajov medzi počítačom. Podpora USB OTG chýba.

Na zadnej stene nájdeme fotoaparát a dvojicu mriežok. Hlasný reproduktor sa nachádza iba v jednej, druhá plní dizajnovú funkciu. Hrá hlasno, kvalitou neprekvapí. Fotoaparátu chýba okrem LED blesku aj automatické zaostrovanie a v podstate aj poriadne rozlíšenie. Tri megapixle sa dnes už skrátka nenosia. Ani v low-endoch. Trochu mi prekážalo aj jeho umiestnenie. Oveľa radšej by som ho videl v hornej časti konštrukcie. Takto som musel telefón pri snímaní neprirodzene nahýnať. O jednoduchosti fotoaparátu svedčia aj možnosti aplikácie. Nastavenia tvorí iba možnosť výberu medzi vysokým a štandardným rozlíšením, v dolnej časti nájdeme ikonu prednej kamery, oddelené spúšte a vstup do galérie. Video je možné nahrávať v rozlíšení 480 x 800 b.

Pod krytom nájdeme vyberateľnú batériu a slot pre microSD kartu. K slotu pre microSIM kartu sa dostanete až po odstránení batérie.

Dotykový, ale základný. Taký je displej na LG Wine Smart. Aj keď výrobca siahol po osvedčenej technológii IPS, pochváliť môžem iba verné zobrazenie farieb. Pozorovacie uhly sú slabé, obraz sa deformuje najmä pri pohľade zospodu a sprava, neoslní ani čitateľnosť na priamom slnku. V exteriéri som mal nastavený jas na maximum, v interiéri na polovicu. Na rýchlu reguláciu jasu poslúži panel vo výsuvnej lište. Automatická regulácia chýba. Rozlíšenie 320 x 480 bodov neohúri, ale na 3,2-palcovej uhlopriečke postačí. Výrobca nezabudol ani na podporu otáčania obrazovky. Priznám sa, že v tomto režime som telefón použil asi trikrát. Telefón držíte v nepraktickej polohe a vyzerá to dosť čudne.

Druhá polovica konštrukcie hostí alfanumerickú klávesnicu a viacero zaujímavých tlačidiel. Väčšie rozmery telefónu umožnili osadenie väčších kláves, ktoré si určite budú pochvaľovať starší používatelia. Všetky tlačidlá sú podsvietené, na výber máte tri dĺžky trvania podsvietenia (5, 10 a 20 sekúnd). Stláčanie tlačidiel je isté, no na môj vkus trochu hlučné. V tichej miestnosti, napríklad na porade, by vás kolegovia určite počuli.

Najvyššie umiestnenú trojicu tlačidiel tvoria typické androiďácke klávesy – šípka späť, domov a multikasking. Dlhšie stlačenie tlačidla domov spustí aplikáciu Vyhľadávanie Google, dlhším podržaním tlačidla pre multitasking sa dostanete do menu s aplikáciami.

Na pohyb v prostredí poslúži aj štvorsmerové okrúhle tlačidlo s potvrdzovacím tlačidlom umiestneným uprostred. Po stranách nájdeme rýchle tlačidlá na spustenie aplikácií Správy, Fotoaparát a Kontakty. Štvrté tlačidlo je programovateľne a môžete mu priradiť ľubovoľnú, aj doinštalovanú aplikáciu.

Nižšie nájdeme tlačidlo na príjem hovoru, tlačidlo C, ktoré slúži na mazanie textu a taktiež ako krok späť a červené tlačidlo, pomocou ktorého sa telefón aj zapína/vypína. Dlhšie podržanie zobrazí ponuku s tradičnými možnosťami – vypnúť, vypnúť a reštartovať a režim lietadlo.

Dosť bolo opisovania. Poďme sa pozrieť na to, ako funguje kombinácia operačného systému Android, dotykového displeja a alfanumerickej klávesnice. LG Wine Smart prichádza s operačným systémom Android vo verzii 5.1, ktorý sa nijak nelíši od toho v bežných dotykových smartfónov. Samozrejme, nechýba ani nadstavba od LG. Na pohyb v prostredí som väčšinou používal štvorsmerové tlačidlo a výber následne potvrdzoval stlačením stredného tlačidla. Pri prechádzaní v prostredí pomáha označenie momentálneho výberu na obrazovke, či už je to ikona aplikácie, alebo riadok v nastaveniach. Označenie je modré, vďaka čomu hneď viete, kde sa momentálne nachádzate. Vo viacerých prípadoch však iba fyzické tlačidlá nestačia a natiahnutie sa za dotykovým displejom je nevyhnutné.

Napríklad v ponuke widgetov si pomocou tlačidiel nájdem widget, no na domácu obrazovku ho musím umiestniť dlhším podržaním na displeji. Rozdielne je to aj v aplikáciách. Napríklad v aplikácii Hangouts som pomocou alfanumerickej klávesnice napísal správu a následne potvrdil odoslanie stlačením stredného tlačidla. V aplikácii Facebook Messenger si už ale stredné tlačidlo s možnosťou odoslania nerozumelo a odoslanie som musel potvrdiť stlačením šípky na dotykovom displeji. Ďalšou častou činnosťou bolo v mojom prípade prezeranie webu.

S ovládaním pomocou klávesnice si najlepšie rozumel vstavaný prehliadač. Pri skrolovaní označoval možnosť kliknutia, či už na názov článku alebo vstup do rôznych galérií, a pomocou šípky nahor som sa vedel presunúť aj do URL riadku. Pomocou klávesnice som zadal web adresu a stredným tlačidlom stránku potvrdil. S prehliadačom Google Chrome to už také ružové nebolo. Rozumel si iba s posúvaním stránky pomocou štvorsmerového tlačidla, kliky neoznačoval a nevedel som sa prekliknúť ani do URL riadku. Dotyky na obrazovku tak boli nevyhnutné. Nie vždy je klávesnica dobre pripravená na ovládanie aplikácií a je si toho vedomý aj samotný výrobca. Pri väčšine doinštalovaných aplikácií sa pri prvom spustení zobrazila notifikácia o tom, že aplikácia si lepšie rozumie s ovládaním pomocou dotykom, a preto odporúčajú ovládanie na dotykovej obrazovke.

Možnosti Androidu umožňujú používať na LG Wine Smart aj softvérovú klávesnicu. V základe nájdete jednu od výrobcu. Písanie je teda možné, ale dosť nepohodlné. Obrazovka je malá a telefón držíte v dosť netradičnej polohe. Otočením telefónu získate pár centimetrov na šírku, no držanie je komickejšie než pri písaní na výšku. Softvérovú klávesnicu som používal minimálne. Písanie na tej fyzickej je značne pomalšie, ale pohodlnejšie.

Pri písaní prvých slov na klávesnici sa vraciam pár rokov dozadu. T9 vypínam podržaním mriežky, kliknutie na mriežku aktivuje veľké písmeno a interpunkčné znamienka nachádzam v zozname po kliknutí na hviezdičku. Opäť nostalgia. Nezabudlo sa ani na zapnutie vibračného režimu podržaním mriežky v pohotovostnom stave. Podržanie hviezdičky má už modernejšie využitie, konkrétne vysunutie hornej lišty so skratkami a notifikáciami.

Prostrediu od LG nič podstatné nechýba. Pre widgety a rôzne skratky je k dispozícii až päť domácich obrazoviek. Menu s aplikáciami je oddelené, nechýba zoradenie aplikácií podľa abecedy a skrývanie nepotrebných aplikácií. Výsuvná lišta poteší množstvom skratiek a dvomi panelmi pre rýchlu úpravu jasu a hlasitosti, ktoré môžete prípadne skryť. Menej náročný používateľ môže bežné prostredie zameniť za zjednodušený režim EasyHome s jednoduchším rozhraním, nastaveniami a väčším písmom. Ja som bol zvedavý aj na používanie iného launchera z obchodu Google Play. Voľba padla na osvedčený Nova Launcher. Fungoval bez problémov.

Hardvérová výbava neoslní. LG Wine Smart poháňa Snapdragon 210 so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 1,1 GHz, o beh systému sa stará 1 GB RAM. V prostredí som párkrát postrehol pomalšie reakcie, no nebolo to nič tragické. Systém bežal spoľahlivo, neobjavili sa žiadne pády aplikácií, ani reštarty systému. Jeden gigabajt RAM bohato stačil. Aj pri niekoľkých spustených aplikáciách bolo k dispozícii ešte 400 – 500 MB voľnej RAM. Systém si uchmatol v priemere 170 MB. Hardvér zvládol aj jednoduchšie hry. K véčkovej konštrukcii mi viac sedeli hry na výšku, a tak som z obchodu Google Play stiahol známu skákačku Subway Surfers. Bežala bez problémov, no bol to jeden z ďalších prípadov, kedy som narazil na obmedzené prepojenie aplikácie s hardvérovou klávesnicou. Skákanie šípkou nahor nefungovalo. Hru som musel ovládať na displeji.

LG Wine Smart poteší podporou LTE. V možnostiach pripojenia nechýba ani vytvorenie prístupového bodu a samozrejme Bluetooth. Wi-Fi pripojenie bolo počas celej doby používania stabilné.

S véčkovou konštrukciou sa spája aj „imidžové“ prijímanie a ukončovanie hovoru otvorením/zatvorením konštrukcie. Táto funkcia nechýba ani LG Wine Smart. Pochvaľoval som si aj inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách a priezviskách. Obľúbené kontakty si môžete nastaviť aj do rýchlej voľby.

Z multimediálnych aplikácií som najčastejšie používal prehrávač hudby a FM rádio. To pochválim za podporu RDS a RT. V zatvorenom stave som ocenil aj možnosť regulácie hlasitosti pomocou bočných tlačidiel hlasitosti. Zahanbiť sa nenechal ani prehrávač hudby. Poteší ovládanie vo výsuvnej lište, triedenie podľa priečinkov a vyhľadanie videoklipu prehrávanej skladby v aplikácii YouTube.

Tak ako každý testovaný telefón, aj LG Wine Smart som používal ako primárne zariadenie. Pri používaní ma neodradilo ani pomalšie písanie na fyzickej klávesnici, a tak si Wine Smart musel zvyknúť na časté využívanie rôznych messengerov, prezeranie webu, prezeranie sociálnych sietí a mnoho ďalšieho. Skrátka, využíval som ho tak, ako každý iný telefón. Moje nároky boli zrejme o čosi vyššie než si potenciálneho používateľa tohto telefónu, preto ani výdrž nebola v mojom prípade príliš prekvapujúca. Konkrétne išlo o dva dni plnohodnotného používania. U cieľovky však tipujem vyššiu výdrž. Pokojne aj tri štyri dni.

Výhody:

+ vytŕča z davu

+ povrchová úprava príjemná na dotyk

+ LTE

+ zaujímavé prepojenie véčkovej konštrukcie a Androidu (možnosť písať aj na displeji)

Nevýhody:

- plastová konštrukcia po pár dňoch vŕzga

- slabý displej

- základná hardvérová výbava

- podpriemerný fotoaparát

- cena

Orientačná cena: približne 165 € (mobilonline.sk)

Záver:

LG Wine Smart možno označiť za príjemné spestrenie na našom trhu. Ak telefón vyžívate sporadicky a používate ho najmä na telefonovanie, no radi uvítate aj možnosti operačného systému Android, budete spokojní. Stačí však častejšie písanie cez rôzne messengery a moje slová odporúčania sa zrazu začnú uberať iným smerom. Oproti písaniu na QWERTY klávesnici je písanie na alfanumerickej klávesnici výrazne pomalšie. Neohúri ani výbava, z ktorej zamrzí slabší displej, základný hardvér a podpriemerný fotoaparát. Na druhej strane poteší prítomnosť LTE. Pri momentálne nastavenej cenovke, približne 170 eur, si LG Wine Smart všimnú skôr fajnšmekri, ktorí sa chcú trochu odlíšiť, prípadne nedajú dopustiť na starú dobrú alfanumerickú klávesnicu. Zvyšná skupina záujemcov sa podľa mňa poobzerá po klasickom dotykovom telefóne s oveľa lepšou výbavou.

Ak by výrobca osadil aj vonkajší displej, prípadne umožnil úplne otočiť vrchnú časť konštrukcie okolo kĺbu, kombinácia véčkovej konštrukcie a Androidu by bola v mojich očiach výrazne použiteľnejšia. V tejto podobe považujem LG Wine Smart skôr za imidžové osvieženie.

Diskusia k článku:

Anonymný 18.09.2015 - 00:08

ovela lepsi, krajsi aj vybavenejsi je samsung SM-G9198 http://mobil.idnes.cz/samsung-v-tichosti-uvedl-nejlepsi-vecko-na-svete-f6t-

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.09.2015 - 16:07 Trvalý odkaz

V recenzii mi chýba najpodstatnejšia vec. Zo 4GB vnútornej pamäte je dostupných iba okolo 200MB. A to je z dlhodobého hľadiska samovražda..

nerd18.09.2015 - 16:34 Trvalý odkaz

Stanley :D ty si komik..
naco sa snaží LG predavat modely Leon, Spirit... ked samsung ma oveľa lepší, krajší aj vybavenejsi S6 edge?

Matúš Riško18.09.2015 - 19:11 Trvalý odkaz

Tuto informaciu mozes najst na jednej z fotografii. Aj po nainstalovani niekolkych aplikacii bolo k dispozicii este priblizne pol giga.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.09.2015 - 20:59 Trvalý odkaz

V inej recenzii mali toľko. Ani 500 MB nič nerieši - je to nepoužiteľné.

Celá diskusia 6 príspevkov