4K displej Sony Xperie Z5 Premium využijete len v dvoch aplikáciách

Sony Xperia Z5 Premium je nepochybne prelomový smartfón. Aj keď debaty o potrebe či využiteľnosti 4K displeja s rozlíšením 2 160 x 3 840 bodov a jemnosťou zobrazenia na úrovni rekordných 806 ppi možno viesť takmer do nekonečna, japonskému výrobcovi nemožno uprieť, že je v tomto smere inovátorom a prvým na svete.

S prvými testami 4K novinky však prichádza veľké rozčarovanie. Server PhoneArena.com spravil na veľtrhu IFA niekoľko screenshotov a jeho redaktori zistili, že výsledné .png snímky majú iba obvyklé Full HD rozlíšenie. Ako je to možné?

ikona

Základné info: Sony Xperia Z5 Premium ( Z5 Premium Dual)Špičkový android prináša ako prvý na svete 4K rozlíšenie 5,5'' displeja, osemjadrový procesor, 23 Mpix fotoaparát, 3 GB RAM, plnú dátovú výbavu, snímač odtlačkov prstov, IP65/68 a 3 430 mAh batériu.

Ako už aj samotné Sony potvrdilo, natívne 4K rozlíšenie displeja si užijete iba pri prehliadaní fotografií a videí vo vstavanom prehrávači a Galérii. Prostredie Androidu 5.1 Lollipop, domáca obrazovka, internetový prehliadač a všetky aplikácie z obchodu Google Play procesor vykresľuje a displej zobrazuje vo Full HD rozlíšení (1 080 x 1 920 bodov), rovnako ako lacnejšia a "obyčajná" Xperia Z5. Vlastne, ich obraz na lacnejšej Z5-tke bude vďaka o 0,3” menšej uhlopriečke ešte jemnejší…

Sony tvrdí, že tradičné rozlíšenie pre väčšinu obsahu je zvolené z dôvodu optimalizácie, výkonu a výdrže batérie, vďaka čomu má Z5 Premium vydržať dva dni na jedno nabitie. Tak či tak, 4K bublina zrejme nateraz spľasla, zatiaľ totiž nič nenasvedčuje, že by 4K rozlíšenie v dohľadnej budúcnosti mohol využiť aspoň prehliadač Chrome či iný softvér.

Zdroj: Phonearena.com

Diskusia k článku:

viperman 17.09.2015 - 16:07

ale aj tak ten displej musi byt v niecom specialny, lebo kazde lcd ak nebezi v nativnom rozliseni (4K toto) nastava interpolacia a vysledny obraz je horsi. takze ak hento zmakli tak fajne:) priklad skuste si na full hd monitore dat napr hd ready rozlisenie ;)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.09.2015 - 16:44 Trvalý odkaz

Viperman, to mas pravdu, podla mna to nebude vyzerat uplne skvele, lebo tie detaily je ptorebne doostrit ak sa interpoluje do nizsieho rozlisenia na vacsej ploche a vysledok moze byt celkom skaredy. To ja si davam na fullHD monitore 4K rozlisenie. Vola sa to DSR (dynamic super resolution) a vedia to niektore vyssie Geforce GTX karty. Funguje to sice iba v hrach, ale tak na to ta grafika je.

Ale nechajme sa prekvapit.

sam9817.09.2015 - 17:17 Trvalý odkaz

Mne sa tak páčilo, keď niektorí novinári pozerali na ten displej, ze jake je super to 4K rozlíšenie, ze pixely uz vobec nevidno a teraz zistia, ze pozerali na full HD :D no myslím si, ze tento krok Sony je dobrý, aspoň trochu k vydrží batérie. No uvidíme, ako ten obraz bude reálne vyzerať

nerd17.09.2015 - 20:22 Trvalý odkaz

nie je dovod aby bol obraz skaredy :) 4k ma 4x tolko pixelov ako full HD cize ked ide v rezime fullHD svietia 4pixely rovnako ako jeden. obraz pri LCD je skaredy vtedy ak nativne rozlisenie nie je delitelne tym rozlisenim ktore na displej pustame :) tak ako viperman hore spominal na 1080 riadkovom displeji prehravat 720 riadkove video. ak by si mal 1440 riadkov tak by bolo 720 riadkove video v pohode.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease17.09.2015 - 21:23 Trvalý odkaz

Ma nasrali, chcel som mať ikonu MX Playeru pekne v UHD :-))

..a nerd má pravdu. V tomto prípade netreba nič extra prepočítavať.

Celá diskusia 5 príspevkov