Telekom: Rodinný asistent pre seniorov a chronicky chorých

Telekom v najbližších dňoch uvedie novú inovatívnu službu Rodinný asistent, ktorá ponúkne nepretržitý vzdialený dohľad, asistenčné služby a špeciálne komunikačné zariadenia s vlastnou SIM kartou určené hlavne pre starších či chronicky chorých ľudí.

Opatrovanie starých alebo chorých príbuzných odkázaných na pomoc rodiny je náročné. Obavy o ich zdravie a neustály strach, či sú v poriadku, či nespadli alebo niečo nepotrebujú, dá psychike zabrať. Telekom podáva príbuzným pomocnú ruku s novou službou Rodinný asistent.

Vďaka automatickému rozpoznaniu potenciálne nebezpečných situácií, napríklad pri páde alebo dlhšej nehybnosti, prípadne na základe núdzového volania, služba zabezpečí okamžitú pomoc bez potreby zásahu ďalších osôb.

Operátor ponúkne na výber z dvoch zariadení, ktoré slúžia na automatickú detekciu rizikových situácií alebo pre rýchle privolanie pomoci – GT300, malý zjednodušený mobilný telefón určený pre nosenie vo vrecku alebo na krku a inteligentné hodinky Navigil S1 (dostupné v najbližších týždňoch).

Zariadenia budú prepojené s dohľadovým centrom s profesionálne vyškoleným personálom, ktoré bude pre Telekom zabezpečovať spoločnosť Falck Healthcare.

Dohľadové centrum bude nepretržite prijímať a riešiť vzniknuté incidenty. Ak vyhodnotí situáciu ako rizikovú, okamžite kontaktuje záchrannú zdravotnú službu, prípadne políciu alebo hasičský a záchranný zbor, poskytne im informácie o stave a lokalite predmetnej osoby a odsleduje priebeh výjazdu. Zároveň sa o tejto situácii a jej riešení dozvedia aj príbuzní.

Blízki budú o jednotlivých incidentoch a rizikových situáciách informovaní prostredníctvom SMS alebo e-mailu. Predovšetkým však budú mať k dispozícii prehľadnú a intuitívnu webovú aplikáciu, cez ktorú môžu na diaľku službu administrovať, v reálnom čase meniť jej nastavenia, sledovať aktuálnu situáciu alebo si pozrieť históriu udalostí. V systéme bude môcť byť takto zaevidovaných až päť blízkych osôb. Každá z nich môže mať pritom iné role a úrovne prístupu do aplikácie. V blízkej budúcnosti pribudne aj aplikácia pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android a iOS.

Telekom ponúkne službu od 14,90 eur mesačne pri dvojročnej viazanosti. Cena telefónu GT300 je 59 eur, za hodinky Navigil S1 zaplatíte 169 eur. Cenu služby pri jednoročnej viazanosti, bez viazanosti a ďalšie informácie nájdete na stránke www.telekom.sk/rodinnyasistent.

Zariadenia disponujú SOS tlačidlom, senzorom nehybnosti (tolerovanú dobu nečinnosti je možné nastaviť tak, aby používateľ nebol rušený pri poobedňajšom zdriemnutí, pozeraní obľúbenej TV relácie či v noci), detektorom pádu, nechýba lokalizátor či možnosť nastaviť bezpečnú zónu, po ktorej opustení budú príbuzní upozornení. Čo je mimoriadne užitočné napríklad pre osoby postihnuté Alzheimerovou chorobou.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

zilincan 14.09.2015 - 22:50

Ahoj Lenka. Oprav, prosim, v clanku hypertextovy odkaz pri www.telekom.sk/rodinnyasistent :)

Lenka Ivančíková15.09.2015 - 01:01 Trvalý odkaz

opravene. :) vdaka za upozornenie.

Celá diskusia 2 príspevky