Skúsenosti s Meizu M1 Note - získa si vás gestami

Čitateľ Peter oceňuje 5,5-palcový Full HD displej, návykové gestá, slušný fotoaparát a dostupnú cenu. Zamrzia nedostatky v systéme.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti

Úvod

Chcel som skúsiť Full HD displej a hlavne neplatiť za túto extra "prísadu" veľa. Voľba padla na Meizu M1 Note. Cenovka tohto čínskeho smartfónu sa pohybuje na úrovni 219 €, pričom sa dokonca začal aj oficiálne distribuovať na Slovensku a v Čechách. V tomto článku skúsim objektívne zhrnúť, čo sa mi na telefóne s lákavou cenovkou páči a na čo si treba pred kúpou dať pozor.

Charakteristika

Ide o dotykový dual SIM smartfón klasickej konštrukcie, uhlopriečka kapacitného IGZO displeja má hodnotu 5,5 palca s Full HD rozlíšením (1 080 x 1 920 b.) a hustotou 403 bodov na jeden palec. O výkon sa stará osemjadrový procesor Mediatek MT6752 spolu s 2 GB RAM. Vnútorný priestor má 16GB a nie je rozšíriteľný pamäťovými kartami. Batéria má kapacitu 3140 mAh.

ikona

Meizu m1 note - kúzelné gestá, čarovná cenovka, biedna pamäťRecenzia 5,5'' androidu s Full HD displejom, návykovými gestami a veľmi dobrou výbavou za príjemnú cenu. Škoda malej vnútornej pamäte.

Konštrukcia a dizajn

Z oficiálnej distribúcie máte šancu kúpiť obligátnu bielu verziu telefónu. K dispozícii je ďalšia štvorica farieb, avšak v našich končinách sú takmer nedostupné. Telo telefónu je plastové a pôsobí pomerne lacno. Prvé, čo mi napadlo je, že sa telefón veľmi ľahko na zadnej strane poškriabe. Kryt telefónu nie je vymeniteľný a preto si treba dávať na škrabance pozor. Meizu tvrdí, že pri výrobe bola použitá nanotechnológia zabezpečujúca vyššiu odolnosť krytu voči škrabancom. Skúšobné testy tvrdosti na svojom telefóne sa mi ale robiť nechce.

Oceňujem zalícovaný objektív fotoaparátu so zadnou stranou telefónu, takže obava z poškriabania šošovky sa znižuje. Predná strana telefónu je celá čierna a je prekrytá sklíčkom Gorilla Glass. V spodnej časti displeja sa nachádza malý biely krúžok – ide o tlačidlo "Domov" a tiež blikajúcu diódu v jednom. Pekne vymyslené. Viac o tomto prvku napíšem neskôr. Z konštrukčných nedostatkov spomeniem výsuvný slot na dve SIM karty, ktorý po zacvaknutí mierne vytŕča, nelícuje s krytom telefónu. Pri používaní to nevadí, ale estetický dojem je narušený. Naviac, slot jemne hrká, ale opäť to nie je zvuk obťažujúci používateľa. Slot pre SIM karty vysuniete priloženým špendlíkom.

Ďalším nedostatkom je veľakrát spomínané umiestnenie uzamykacieho tlačidla, ktoré je na vrchnej strane telefónu. Jednou rukou je ťažko dostupné. Meizu našťastie ponúka alternatívny spôsob odomykania a uzamykania telefónu, takže pozícia tlačidla ma vôbec neobťažovala.

Prostredie, ovládanie, rýchlosť

Najskôr treba spomenúť, že z ovládacích prvkov na telefóne nájdete len home button. Bežne susediace Android tlačidlá "menu" a "späť", na ktoré ste zvyknutí z ostatných prístrojov, nikde nenájdete. Systém priamo v aplikáciách ponúka šípku pre krok späť. Občas sa ale stane, že šípka v niektorých aplikáciách chýba. Toto našťastie nie je problém, lebo Meizu si prichystalo gesto pre krok späť: treba prstom prejsť cez home button zdola hore – a hotovo, dostávate sa o krok späť. Je to návykové, funkčné, a zďaleka nie jediné gesto v prostredí telefónu. Tak napríklad, keď prejdete prstom zdola hore zo spodnej lišty (mimo home buttonu), vyvoláte tým zoznam posledných otvorených aplikácií. Opäť chválim. Ďalší balík gest sa týka rýchlych spustení aplikácii na zhasnutom displeji. Keď na ňom nakreslíte písmeno "M", spustíte vami zvolenú aplikáciu (napríklad e-mail).

V nastaveniach si môžete aktivovať tzv. Smart touch button. Ide o tlačidlo stále prítomné na displeji, ktoré obsahuje rôzne funkčné prvky. Dvojitým poklepaním napríklad priblíži hornú časť displeja nižšie a vy tak ľahko dočiahnete palcom na všetky aplikácie umiestnené v hornej časti displeja. Funguje to aj v prehliadači, takže ľahko dočiahnete na stavový riadok a môžete pohodlne naklepať novú www adresu bez prehmatu. Azda najdôležitejšími gestami sú gestá pre prebudenie displeja a uzamknutie telefónu. Pre prebudenie displeja môžete použiť známe dvojité poklepanie na displej, alebo môžete prejsť prstom cez home button nahor. Telefón uzamknete dlhším podržaním home button. Veľmi návykové, opäť palec hore.

Prejdime k samotnému Androidu. Ide o verziu 4.4.4 a je prekrytý nadstavbou pod názvom Flyme OS. Tá nemusí sadnúť každému. Ja som si napríklad nainštaloval Nova Launcher. Flyme má svoje charakteristiky, ako napríklad všetky aplikácie umiestnené na ploche. Ďalej mi nevyhovujú len štyri prítomné skratky k aplikáciám vo fixnej spodnej lište, a tak ďalej. Toto všetko nový launcher vyrieši. Systém ponúka aj ďalšie drobnosti, ktoré je potrebné spomenúť. Po spustení hornej lišty pre prístup do prepínačov tlačidlo "Nastavenia" nenájdete. Ďalším rozdielom oproti iným značkám je fakt, že bočné tlačidlá pre ovládanie hlasitosti ovládajú hlasitosť médii, nie hlasitosť zvonení. Preklad do slovenčiny alebo češtiny nie je stopercentný, niekde nájdete angličtinu. Veľmi príjemným faktom je možnosť odinštalovať Google aplikácie. Systém vám to povolí. Osobne používam možno 3 - 4 aplikácie od Googlu, zvyšné sú pre mňa balast. Celkovo môžem potvrdiť svižnosť systému. Nikde sa nič neseká, otváranie aplikácií je bleskové. Z vyššie uvedeného je zrejmé, že budúci používateľ Meizu by mal zvládnuť gestá, ovládanie telefónu sa tak stane príjemnou záležitosťou.

Na jeden záber: Meizu M1 note

Displej, fotoaparát

Päťapolpalcový Full HD displej je pekný, ale musím kriticky priznať, že už som videl aj lepšie. Regulácia automatického jasu je zvládnutá výborne. Nemal som možnosť vyskúšať displej na priamom slnku, pretože keď píšem tento text, sú zamračené dni.

Zadný fotoaparát dostal 13-megapixelov, predná kamera disponuje 5-megapixelovým snímačom. Páči sa mi nulová uzávierka zadnej kamery a taktiež manuálny režim, kde si okrem iného môžem nastaviť zaostrovanie. Výsledné snímky majú vyvážené farby, sú ostré a bez zbytočného šumu. Pri horších svetelných podmienkach šum narastá, ale stále v rámci únosnosti oproti konkurencii. Podľa mňa ide na poli fotomobilov určite o lepší priemer.

GPS, telefonovanie, SMS, e-mail, zvukový výstup

Telefón podporuje LTE siete, ale nie vo frekvenciách, ktoré by sme si želali u nás, pozor na to.

Manažment dual SIM funkcie je zvládnutý dobre. Môžete si nastaviť, na ktorej karte povoliť dátový prenos, alebo povoliť roaming. Taktiež si môžete zvoliť, ktorú kartu používať primárne na vytáčanie čísel. Naopak, nepáči sa mi správa kontaktov. Nie je možné zvoliť si zobrazenie kontaktov len z jednej SIM karty. Musíte si kontakty najskôr skopírovať do telefónu. Rovnako aj vytváranie nového kontaktu prebieha v telefóne, nie priamo na zvolenú SIM kartu.

Pre zmeškané udalosti napomáha prítomnosť LED diódy, ktorá je súčasťou home buttonu. Tá vie blikať na bielo pri doručenej SMS-ke a neprijatých hovoroch. Skúšal som jej funkciu aj pre zmeškanú WhatsApp správu, avšak dióda v tomto prípade bohužiaľ ostala mĺkva. Možno by to vyriešila aplikácia Ligh Flow, no neskúšal som ju.

Hlasitý reproduktor by mohol byť hlasnejší, v rušnom prostredí sa môže stať, že niektorú udalosť prepočujete. Kvalita výstupu slúchadla pri telefonovaní je nadpriemerná, zvuk bol čistý a bez šumu.

Na záver tejto časti musím spomenúť jeden vážny nedostatok. Nikde som nenašiel nastavenie ID volajúceho. V praxi to znamená, že keď niekomu volám, zobrazuje sa mu len "súkromné číslo". Za normálnych okolností je toto nastavenie prítomné v nastavenia hovorov, kde sa ID volajúceho nastaví na "vždy zobraziť". Tu som toto v menu nenašiel a pre mňa ide o závažný problém. Ak niekto vie, ako na to, neváhajte pridať komentár.

Vstavaný e-mail klient je podľa mňa nepoužiteľný. Jednak vôbec nevidím, ktorú schránku mám aktívnu (je to vidno až po vysunutí menu s priečinkami odoslaná a prijatá pošta) a jednak vôbec nefunguje vyhľadávanie e-mailov. Ak si zadám vyhľadať správu, ktorú som dostal približne pred týždňom od Ferka Mrkvičku, vôbec ho nenájde a neponúka ani možnosť hľadať ďalej na serveri. Našťastie toto celé rieši inštalácia klienta tretej strany, napríklad Type Mail a všetko funguje výborne.

Klávesnica Meizu je pomerne zlá. Nejde ani tak o rozloženie klávesnice, ako o používanie diakritiky. Akonáhle podržíte dlhšie prst na písmene napríklad "a", zobrazí sa vám ponuka s možnosťami pre diakritiku, ktorá ale preblikáva a nie je možné nič vybrať. Ide síce zadávať dĺžne cez klávesovú skratku, ale mne osobne je bližšia možnosť zadávania dlhším podržaním na písmene.

Ďalším bugom je úprava textu. Ak ste sa pomýlili v texte a chcete si preložiť kurzor na dané miesto v slove, aby ste ho opravili, tak toto ide spraviť len raz. Druhýkrát už úprava nie je možná, kurzor sa nezobrazí. Je potrebné vyjsť von z aplikácie a opäť ju otvoriť.

GPS je skvelé, fix nastane do dvoch sekúnd, spokojnosť.

Batéria

Všade čítam, ako je batéria výborná, avšak na 3 140 mAh akumulátor som očakával dlhšiu výdrž. Pravdepodobne to bude súvisieť s Full HD displejom. Netvrdím, že sa nebude dať prežiť jeden – dva dni, ale napríklad taký Huawei G750 je na tom s výdržou určite lepšie. Nie som veľmi náročný používateľ, ale keď mi za jeden deň klesne batéria o 60 % pri skutočne malej záťaži (vypnuté Wi-Fi, vypnutá synchronizácia, dáta zapnuté tak štyrikrát do dňa pre RSS čítačku), ide pre mňa o sklamanie.

Za negatívum určite považujem dĺžku nabíjania, po dvoch hodinách len nabitých len 50 % batérie. K 100 % je potrebný čas približne 3,5 hodiny, čo je veľa.

Záver

Aby ste ma nechápali zle, cieľom článku nie je Meizu zhodiť, ale skôr poukázať na jeho konkrétne črty (pozitívne aj negatívne) počas reálneho používania, ktoré je dobré vedieť pred kúpou. Ako som neskôr zistil, na trhu sa nachádzajú rôzne varianty ROM, ktoré pomerne zásadne menia používanie telefónu aj vzhľadom na výdrž batérie.

Meizu M1 Note ponúka za cenovku približne 219 eur, za čo dostanete 5,5-palcový Full HD displej, plynulé prostredie a kvalitný fotoaparát. Na druhej strane Meizu nevyladilo systém k úplnej dokonalosti a rôzne bugy kazia celkový dojem z telefónu. Pozitívna správa je, že všetky nedostatky sa dajú vyriešiť softvérovou aktualizáciou (prisľúbený update na 5.0 Lollipop). Už teraz ide o perfektný pomer cena / výkon a konkurencia sa dá hľadať len ťažko.

Ako alternatívu by som spomenul Xiaomi Redmi Note 2, alebo Lenovo K3 Note. Meizu držím palce s M2 Note. Ten ponúka vylepšenie minimálne z pohľadu kritizovaného umiestnenia odomykacie tlačidla. Ostatné zmeny sú prijímané kritikmi rozporuplne (napr. slabší procesor), telefón treba vyskúšať.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 12.09.2015 - 17:18

"aj vytváranie nového kontaktu prebieha v telefóne, nie priamo na zvolenú SIM kartu" A to je aký problém? Našťastie sú preč časy keď fony používali sim kartu ako primárny zdroj kontaktov. K3 Note rozhodne nemá nižšie rozlíšenie displeja.

Borland12.09.2015 - 17:50 Trvalý odkaz

Vysvetlím. Na rôznych SIM kartách mám rôzne kontakty. Oddelujem si tak pracovné veci od súkromných. Pri častých zmenách telefónu je pohodlné mať všetky kontakty na SIM. Ak by som mal všetky nahádzané priamo v mobile, vytvárať zakaždým skupiny atd... by sa mi nechcelo.
Ospravedlňujem sa - K3 Note má skutočne Full HD, pôvodne som totiž ako konkurenta uvádzal Lenovo A7000.

nerd12.09.2015 - 17:57 Trvalý odkaz

boze moj :) a tebe nikto nepovedal ze mozes mat kontakty na gmail ucte? kde sa ti zmesti ku kontaktu daleko viac detailov ( adresy, maily.....)
vytvorit si môžeš niekolko gmailov (súkromné, firemne kontaky) a zo všetkých uctov si mozes stiahnut kontakty do telefonu a nemusi byt ani dual sim :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease12.09.2015 - 19:14 Trvalý odkaz

..napríklad.
No existuje aj spústa lokálnych riešení, ak by mal niekto problém s cloudom.

Lenka Ivančíková12.09.2015 - 19:24 Trvalý odkaz

To rozlisenie displeja u K3 Note som si mala vsimnut, vymazala som to. :)

Celá diskusia 17 príspevkov