LG G4c - nedajte sa zmýliť názvom

Recenzia 5-palcového androidu s HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom a 2 540 mAh batériou. Láka nás celkovým vzhľadom, no 1 GB RAM neoslní.

Vezmete svoj populárny, drahý a nadupaný model, zmenšíte uhlopriečku displeja, znížite cenovku, ponecháte základné označenie a pridáte "mini", "Compact" alebo jednoducho iba "c". Takto robí HTC, Samsung, Sony a pridáva sa aj LG.

Stratégia však môže byť rôzna. Niekedy do menších rozmerov natlačíte tie najlepšie dostupné komponenty a niekedy z mena vlajkovej lode chcete iba vytrieskať lepšie predaje inak priemerne výkonného hardvéru. LG G4c je… bohužiaľ, tá druhá možnosť.

ikona

Základné info: LG G4cModel s výbavou strednej triedy vychádza z vlajkovej lode G4 a ponúka 5'' HD displej, 8 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním, OS Android 5.0 Lollipop, podporu LTE, NFC a 2 540 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Určite však zaujme. Či už hranatými polygónmi tvoriacimi zadný kryt alebo jeho celkovým zakrivením, vďaka ktorému sa parádne drží v ruke, a to aj napriek nemalým rozmerom. Dokonca môžete mať pocit, že G4c dostala aj zahnutý displej po vzore modelov Flex, no položenie displejom nadol vás vyvedie z omylu. Klame len vďaka asymetrickej bočnej línii a oblému chrbtu.

Aj spredu získava body: za dobrý pomer displeja k nevyužitým okrajom a jeho celkovú kvalitu či pozorovacie uhly. HD rozlíšenie (720 x 1 280 b.) na 5-palcovej uhlopriečke znamená priemernú jemnosť zobrazenia na úrovni 294 ppi, no sýte farby IPS panela naplno využíva celý systém Android 5.0 Lollipop vrátane na farby bohaté východzie tapety či ikony systémového launchera.

Domáca obrazovka ma okamžite robí šťastným aj vďaka hustej mriežke 5 x 5 ikon, do dolného riadka ich pre zmenu dostanem rovno šesť. Konečne to niekto pochopil. Naraz tak môžem vidieť až 31 ikon, mať tak všade poriadok a priečinky s voliteľnou farbou pozadia používať len minimálne. Len pre zaujímavosť, HTC Desire 626 s rovnakou uhlopriečkou a rozlíšením ich zvládne len 20! Hanba a plytvanie miestom.

Navyše, z notifikačnej lišty s prispôsobiteľným riadkom rýchlych prepínačov môžem vyhodiť posuvník pre jas (používam automatickú reguláciu) a nastavovanie hlasitosti (používam hardvérové tlačidlá). Získam tak viac miesta pre notifikácie. K trojici softvérových ovládacích prvkov Androidu (hlúpemu trojuholníčku, krúžku a štvorčeku) zas dopĺňam tlačidlo pre spúšťanie poznámok QuickMemo alebo sťahovanie notifikačnej lišty.

Aby som však len nechválil, uzamykacia obrazovka síce ponúka odkazy na zvolené aplikácie, no tu sa už miestom pre notifikácie tradične androidovsky mrhá. Nikdy nepochopím ich zbalenie do karty +1 a polovicu prázdneho displeja. iPhone ho dokáže využíť až po spodný okraj. Drobným ospravedlnením by mohlo byť odomykanie prostredníctvom funkcie KnockCode, kedy na telefón vyťukáte "tajnú" kombináciu pre odblokovanie.

Zaťukanie displej rozsvieti a gesto palcom odhora dolu nakukne na zmeškané udalosti a aktuálny čas, pričom po oddialení prsta opäť všetko zhasne. Vďaka aspoň za tieto gestá, na vypínač a tlačidlá hlasitosti na chrbte si totiž každým ďalším modelom LG zvykám, no i tak trvám na tom, že neponúkajú jedinú výhodu oproti tradičnému umiestneniu. Zástancov takéhoto riešenia sa pýtam, ako vypnem displej, stíšim vyzváňanie alebo stlmím prehrávanú pieseň na telefóne položenom na stole. Prečo ho namiesto jedného ťuknutia palcom musím brať do ruky?

LG G4c aspoň tlačidlám "+" a "-" pridal aj funkciu rýchleho otvárania QuickMemo (opäť) a fotoaparátu.

V systéme ma teší ešte výborná klávesnica so samostatnou čiarkou a bodkov či numerickým riadkom a niekoľkopoložkovou schránkou pre copy&paste, používateľsky prispôsobiteľný typ a štýl vibrácií alebo čítanie mien volajúcich a SMSkujúcich kontaktov. Ako to kedysi vedeli Nokie.

Nezabudlo sa ani na FM rádio s RDS a funkciou Radio Text RT, jednoduchší launcher s väčšími ikonami pre starších ľudí a veľmi sa mi páči aj vzhlad prostredia textových správ či vytáčania hovorov.

Až doteraz by to vyzeralo, že G4c je skutočne iba zmenšenou G4-kou so všetkými dobrými nápadmi v systémovej nadstavbe a bez ďalších kompromisov.

Len 1 gigabajt operačnej pamäte však z tohto kúsku nerobí žiaden rýchlik a systém sa dokáže zadýchať hlavne pri prepínaní aplikácií alebo otváraní či zatváraní fotoaparátu a prehliadača Chrome. Práve celkové odladenie je najväčšou slabinou. Akceptovať budete musieť aj iba 8 GB vnútorné úložisko, z ktorého pre vaše aplikácie a multimédiá zostanú voľné približne 3 GB. Mne počas testovania bohate stačili, za predpokladu, že by som zaznamenané fotografie a videá pri dlhodobom používaní smeroval na dokúpenú microSD kartu. S tou ako i so SIM kartou vrátane prípadných plastových redukcií sa manipuluje príkladne a to aj bez vyberania obrej 2 540 mAh batérie.

Systémový reproduktor a pribalené slúchadlá patria k tým lepším. Nesklamal ma ani 8-megapixelový fotoaparát, hoci laserové zaostrovanie oceníte najmä v tme. Počas dňa o toľko rýchlejšie nie je. Na fotografie je radosť pozerať, no nepochopiteľne si budete musieť odpustiť používanie HDR, teda spojenie rozlične exponovaných záberov do jedného celku. LG G4c HDR jednoducho nemá. V roku 2015 je to na zamyslenie, rovnako ako 0,85 A nabíjačka v krabici. Kde ich kórejský výrobca vyhrabal?

Hlavnému čipu sekunduje aj 5 Mpix predný fotoaparát a schopnosť záznamu Full HD videa. Mikrofón si však neporadí z veľmi hlučných koncertov a podobných akcií, pri bežnom používaní však nič nepocítite a skôr využijete možnosť pauzy počas nahrávania.

Hoci sa bude dlhšie nabíjať, LG G4c vďaka obrovskej batérii hravo prekročí 36 hodín v pohotovostnom režime. Zostávajúci čas nabíjania sa bude zobrazovať na displeji a vďaka dostatočnej rezerve vás slabší prúd smerujúci do microUSB kábla ani nebude musieť zaujímať. Postačí pripájať ho iba v noci počas spánku.

Výhody:

+ pekný IPS displej

+ zaujímavý vzhľad

+ hustá mriežka aplikácií na domácej obrazovke

+ prispôsobiteľné systémové tlačidlá a prvky v notifikačnej lište

+ dostatočne silná batéria

+ cena pod 200 €

Nevýhody:

- chýba HDR

- 1 GB RAM vždy nestačí na plynulý beh

- iba 8 GB variant

- tlačidlá na chrbte prinášajú iba nevýhody

Orientačná cena: 226,29 € (mobilonline.sk)

Záver

LG G4c je dôstojným menším bratom vlajkovej lode. Výborne vyzerá, ponúka parádny displej a silnú batériu, na ktorú sa dá spoľahnúť. To všetko za príjemnú cenu pod magickou hranicou dvoch stoviek eur. Tlačidlá na zadnej strane budú vecou názoru, niekomu paradoxne vyhovujú. Je teda tento menší model pre vás?

Na rozdiel od podobne drahých modelov Huawei či Lenova, ponúkne zaujímavejšiu a prívetivejšiu grafickú nadstavbu (to ale tiež môže byť vecou vkusu). Povedzme, že aj menej agresívnu a vzhľadovo bližšiu k čistému Androidu 5.0 Lollipop. Výhodou môže byť aj klasické menu s aplikáciami, kde všetko nekončí iba na jednej ploche.

LG G4c však na svoju konkurenciu naopak stráca v odladenosti systému, absencii HDR a v celkovej kapacite úložiska. Za podobnú cenu zoženiete aj smartfóny s 2 GB RAM a 16 GB úložiskom. Bude to teda výber medzi subjektívne lepším prostredím alebo celkovou svižnosťou.

Diskusia k článku:

sam98 02.09.2015 - 23:56

No podľa mňa sa radšej oplatí kúpiť radšej LG Spirit, ktorý je aj o 40-50€ lacnejší a je prakticky rovnaký

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn03.09.2015 - 13:59 Trvalý odkaz

S 1GB ramkou ziadny mobil okrem iPhone nekupovat.

Juraj03.09.2015 - 21:56 Trvalý odkaz

Lacný plast. Ešteže to nieje vlajková loď LG.

ondrakomous03.09.2015 - 22:42 Trvalý odkaz

lg prakticky masti porad ty stejny "mizerny midrange, furt stejny chyby cidlo okolniho jasu tradicne chybi, trapne kopiruji vzhled g rady xlet, atd, kdo si to dneska koupi, kdyz mas za stejny prachy huawei-honor, alcatel idol. atd.

Celá diskusia 5 príspevkov