Asus ZenFone 2 - výborná výbava, veľké sklamanie

Čitateľ Peter si kúpil výborne vybavený model, ktorý sa pýši 5,5'' Full HD displejom a 4 GB RAM. Má však závažné nedostatky, ktoré by ste nečakali.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti

Úvod

Čo iná recenzia, to iný názor. Takto som vnímal Asus Zenfone 2 po prečítaní a pozretí desiatok zahraničných a domácich recenzií. V jednej sa písalo, že má slabo čitateľný displej na slnku a slabú batériu, v ďalšej zase, že displej je dobre čitateľný a batéria vydrží deň a pol. Na fotoaparát som čítal podobný mix. Niekde vyzdvihovali nočný režim, inde označili fotoaparát za podpriemerný. Jednoducho som si nevedel utvoriť na Zenfone 2 jednotný názor. Rozhodol som sa pretom že si telefón zaobstarám a vyskúšam ho na "vlastnej koži". Počas hľadania odpovedí na kontroverzné body iných recenzií som však narazil na úplne iné fakty, o ktoré by som sa rád podelil a ktoré by mal potenciálny záujemca vedieť.

ikona

Základné info: Asus ZenFone 2Smartfón s 5,5-palcovým Full HD displejom pokrývajúcim 72 % prednej plochy dostal 3 000 mAh batériu, 13 Mpix fotoaparát a premiérovo aj 4 GB RAM.

Charakteristika

Najskôr by bolo vhodné uviesť, že som si zakúpil verziu pod označením ZE551ML, tzn. verziu s 5,5 palcovým Full HD displejom, štvorjadrovým procesorom Intel Atom Z3580 taktovaným na frekvenciu 2.33 GHz 64-bit, 4 GB RAM a s 32 GB vnútornej pamäte. Ide teda takmer o vrcholnú verziu. Asus totiž ponúka ďalších štyri alebo päť verzii telefónu, ktoré sa od seba líšia uhlopriečkou displeja, jeho rozlíšením, veľkosťou RAM pamäte, procesorom, internou pamäťou a všetky nazýva jednotne – Asus Zenfone 2.

Mnou skúšaná verzia obsahuje okrem vyššie spomenutého aj vstup pre dve SIM karty (podporujúce slovenské LTE pásma) a taktiež aj vstup pre microSD kartu. Pozor, 5-palcový Asus Zenfone 2 nie je dual SIM.

Konštrukcia a dizajn

Nebudem sa príliš rozpisovať o konštrukcii, ktorú aj tak drvivá väčšina pozná, skúsim sa zamerať na jednotlivé vychytávky.

Zadný kryt je z plastu, nevidno na ňom odtlačky prstov, avšak pomerne dosť kĺže. K telefónu je doslova pribitý, chce to cvik dať ho dole. Pod ním sa nachádzajú vstupy pre jednotlivé karty, nepotrebujete teda žiadnu sponu na to, aby ste sa ku kartám dostali. Na zadnej strane sa nachádza okrem optiky fotoaparátu, splývajúcej s plochou telefónu, aj ovládanie hlasitosti a mriežka výduchu hlasného reproduktora. Predná strana je tvorená tvrdeným sklom Gorilla Glass. Na spodnej strane sa nachádzajú senzorové tlačidlá Android, ktoré sú nepodsvietené a vôbec mi to nevadí. Prítomná je aj notifikačná LED dióda nachádzajúca sa na prednej strane telefónu hneď vedľa slúchadla. Bočné rámiky sú hrubšie, ale nejde o nejaké faux-pas, ako sa píše. Pri používaní mi nijako špeciálne neprekážali.

Na bočných hranách sa nič nenachádza. Odomykacie tlačidlo konštruktéri umiestnili na hornú hranu telefónu a ja súhlasím s ostatnými recenzentmi - ide skutočne o nešťastné riešenie. Ničomu to nepomáha. Je ťažko dostupné, sú potrebné prehmaty a pri ovládaní jednou rukou v snahe o jeho stlačenie môže dôjsť k vyšmyknutiu telefónu z ruky. Áno, funkcia dvojitého poklepania po displeji pre jeho odomknutie tu je, aj tak návrhári z Asusu mohli tlačidlo umiestniť inde.

Celkovo hodnotím konštrukciu ako pevnú, nikde nič nevŕzga. Ovládanie hlasitosti na zadnej strane telefónu mne osobne neprekáža, výhradu mám k spomínanému odomykaciemu tlačidlu. Potešila ma aj zalícovaná optika fotoaparátu a prítomná notifikačná LED dióda. Všimol som si nový trend u výrobcov pri notifikačných LED diódach. Sú stále menšie a menšie. Hoci ju tam aj máte, neplní funkciu, lebo je tak malá, že ju ľahko prehliadnete. Nie je to vyslovene problém len pri Zenfone 2, všimol som si to aj pri iných značkách. Kde sú tie časy, keď pri doručenej SMS Samsung Galaxy S3 alebo taká Nokia 6300 blikla svojou LED-kou a ja som videl svoju notifikáciu aj z desiatich metrov...nostalgia...

Ale naspäť k dnešnému Asusu. Pri celkovom pohľade na Zenfone 2 som mal z telefónu dobrý pocit, zadná strana nadobúda dojem industriálnosti. Imitácia brúseného kovu sa Asusu podarila.

Displej, prostredie, ovládanie, rýchlosť

Dostávam sa k prvej paradigme. Displej údajne nie je dobre čitateľný na priamom slnku. Začnem najskôr jeho zobrazovacími schopnosťami v interiéri. Je jemný, text sa na ňom číta príjemne, farby sú trochu ako keby vypraté v práčke. Jeho jas na maxime by mohol byť silnejší, avšak automatická regulácia jasu funguje spoľahlivo. Telefón som si odskúšal na priamom slnku o 9:30 ráno a s čitateľnosťou som nemal problém. Následne som sa vracal z obeda o 12:40, slnko pražilo, a ja som opäť mohol bez problémov čítať svoje e-maily, hoci malý prejav odrazov tu už bol. Celkovo však s čitateľnosťou displeja na slnku nemám žiadny problém.

Budem pokračovať prostredím telefónu. Asus prekrýva Android 5.0 vlastnou nadstavbou ZEN UI. Všetko je vecou vkusu, mne osobne sa prostredie páči. Tak napríklad horná lišta skratiek je krásne veľká a prehľadná. Vyvolať ju môžete potiahnutím prsta zhora nadol aj stredom obrazovky, nemusíte prst naťahovať až úplne k hornému okraju displeja. Avšak pozor, keď toto skúšate pri potiahnutí cez widget kalendára, ktorý zaberá celú jednu plochu, lišta so skratkami sa nevysunie, musíte sa palcom natiahnuť až hore. Ak prejdete prstom zdola nahor, vyvoláte špeciálne menu pre úpravu prostredia ZEN UI, ktoré zahŕňa voľbu prechodu obrazoviek, widgety atď. Veľmi sa mi páči napríklad widget kalendára zobrazujúci aj text nasledujúcej udalosti spolu s tlačidlom pridania tej novej. Výborný je aj widget pre rýchle poznámky.

Kritiku Asus zbiera za množstvo nainštalovaného balastu. Ja som v tom problém nevidel, nechcené aplikácie môžete odinštalovať. Niektoré aplikácie ma dokonca potešili, ako napríklad Super memo, alebo Share it. Pri prechádzaní celého prostredia telefónu mi napadá, že by mohol byť vhodný pre starších ľudí, respektíve pre ľudí s horším zrakom. Všetko je akési väčšie, a veľmi dobre čitateľné. Za toto dávam Asusu palec hore. Občas sa dá nájsť v telefóne zlý preklad, dokonca som našiel aj anglický, ale toto percento chyby prekladu je veľmi nízke. Páči sa mi aj prepracovaná možnosť ovládania jednou rukou. Telefón zmenší zobrazovaný displej na takú hodnotu, akú si sami nastavíte a je jedno, či ste pravák alebo ľavák.

Všetko sa javí byť pekné a krásne, až na jedno veľké ALE. Keby to totiž dokopy fungovalo. Skúsim priblížiť svoje prvé momenty s telefónom: Telefón zapnem, volím jazyk, dostávam sa na úvodnú plochu telefónu a nabieha mi prvá aktualizácia systému. Všetko prebehne v poriadku, zadávam PIN kódy svojich kariet, skúšam spúšťať fotoaparát ... a nič. Telefón zamrzne. Unáhlene ťukám na home button, piaty, desiatykrát, obrazovka je stále čierna. Po 20-tich sekundách sa telefón vráti na domácu obrazovku. Mierne prekvapený skúšam ísť do Prehliadača súborov. Telefón opäť zamŕza. Preto volím radšej reštart telefónu a stále verím, že ide len o dočasné zaváhanie. Reštartovaný systém nabieha a ja opäť skúšam spustiť fotoaparát. Úspešne! Spokojný sa vrhám do Google Play aktualizovať aplikácie. Všetko prebieha v poriadku. Následne spúšťam Shazam, aby som si overil názov hrajúcej pesničky v rádiu, avšak Shazam sa neotvára. Opäť čierna obrazovka, reakcie telefónu zamrzli. Po 30-tich sekundách nemenného stavu ho reštartujem opäť. Vyberám SD kartu, aby som vylúčil jej prípadný vplyv na zamŕzanie systému. Po nabehnutí systému s miernymi obavami opäť spúšťam fotoaparát (úspešne), prehliadam fotky, nastavujem e-mail. Všetko sa javí byť v poriadku, všetko beží svižne. Zasúvam naspäť SD kartu, telefón ju bez reptania prijíma a dovolí mi dostať sa do prehliadača súborov. Opäť do mňa zavítal optimizmus. Ku koncu dňa som si chcel prečítať doručené SMS správy. Telefón opäť zamŕza a nereaguje, Nastáva minimálne piaty reštart počas dňa a ja som začínal tušiť, že softvér nie je úplne v poriadku. Ale aspoň tá batéria celkom ušla, povedal som si. Od neustáleho narábania s prístrojom ubudlo síce 40 %, ale počas polovice dňa intenzívneho používania.

Na druhý deň ráno telefón vyberám z nabíjačky (k batérii sa dostanem neskôr). Telefón mi ale signalizuje, že je úplne vybitý! Nerozumel som tomu, veď bol stále počas noci v nabíjačke. Po jeho zapnutí však vidím ukazovateľ na 100 %. Čudné, ale hlavné je, že sa nabil. Zapínam fotoaparát. Čo myslíte, zapol sa? Nie. Systém zamrzol a opäť došlo k reštartu. Telefón som po opätovnom nabehnutí nechal na pokoji a vrátil som sa k nemu až o 17:00. Po tejto dlhšej odmlke zapínam displej, pozriem na batériu a zisťujem, že je na 3 %. Bez akéhokoľvek používania cez deň. Neveriacky beriem telefón do rúk. Telefón bol zozadu teplý, z čoho som usúdil, že nejaký proces sa zrejme zacyklil, čo vybilo batériu telefónu. V spustených aplikáciach som ale nič nenašiel.

Podobné zamŕzania ma čakali aj počas ďalších dní spolužitia s Asusom Zenfone 2. Snažil som sa prísť na to, čo môže problémy spôsobovať. Možno ide o konkrétnu aplikáciu, ktorá si jednoducho s Intelom nerozumie. Neprišiel som na to. Na fórach je možné sa dočítať o podozreniach na bug v ZEN UI, alebo dokonca na samotný Android 5.0, ktorý obsahuje bug spôsobujúci rýchle vybíjanie batérie. Nájsť koreňovú príčinu je už ale úloha pre samotný Asus, nie pre používateľa. Dodatkom spomeniem, že telefón sa pri aktívnom používaní síce jemne zahrial, ale zďaleka neprehrieval do neznesiteľných stavov.

Telefonovanie, SMS, e-mail

Pokračovať budem optimistickejšie. Manažment dual SIM kariet je výborný. Okrem pevného nastavenia voľby vytáčania čísel, posielania SMS, či voľby zvonenia pre každú SIM kartu zvlášť, ma potešil aj príkladne prehľadný adresár mien. Krásne veľkou ikonou vidíte, na ktorej SIM sa nachádza váš kontakt. Toto som napríklad pri Motorole Moto G musel lúštiť lupou.

Hovor je jasný, nemal som problémy s jeho kvalitou. Signál na oboch kartách sa držal bez pádov. Malou drobnosťou bol fakt, že pri spomínaných reštartoch a bootovaní systému, mi telefón občas neponúkol hneď odomknutie oboch SIM kariet. Najskôr ma vyzval na odomknutie prvej SIM a druhú SIM nechal neaktívnu, bez možnosti odomknutia. Ubehli asi dve minúty a až potom mi telefón ponúkol možnosť odomknúť aj druhú SIM kartu. Nešlo o pravidlo, stalo sa mi to len občas.

Ďalším sporným bodom je zadný reproduktor. Ten podáva priemerné výsledky a skutočne by mohol byť hlasnejší. Minimálne vzhľadom na tú veľkú mrežu na zadnom kryte, ktorá evokuje na prvý pohľad poriadny hudobný zážitok. Samotný repráčik je ale malý a treba si dať záležať na výbere zvonenia.

Pozitívne vidím podporu LTE aj pre naše končiny, čo môže byť pre mnohých rozhodujúce.

Hoci SMS klient neponúka nič zvláštne, samotné písanie na klávesnici nebolo pre mňa príjemným zážitkom. Výška klávesnice sa nastaviť dá, písmená do šírky sú už dané natvrdo, sú úzke a dochádzalo k častým preklepom. Napríklad vôbec nechápem, čo robí na hlavnej slovenskej qwerty klávesnici písmeno β. Samozrejme, klávesnicu som si mohol stiahnuť inú a neriešiť nedostatky tej natívnej, uvádzam to len pre úplnosť.

E-mailový klient od Asusu je štandardný, ale potešil ma svojim rozložením. Veľmi sa mi páči prehľadné rozdelenie jednotlivých priečinkov a práca s rôznymi kontami. Prítomné je aj kombinované zobrazenie prijatej pošty.

Fotoaparát, GPS, multimédia

Zadný fotoaparát ponúka rozlíšenie 13 megapixelov pri pomere strán 4:3 a jeho výsledky patria podľa môjho názoru k tomu lepšiemu. Snímky sú ostré, podanie farieb je realistické a dokonca sa nezabudlo ani na slušné makro (hoci nedosahuje kvalít makro snímok Honoru 3C). Môžete si zvoliť, či chcete fotografie ukladať priamo na SD kartu, alebo do pamäte telefónu. Pri horších svetelných podmienkach treba mať pochopiteľne pevnejšiu ruku pri fotení, ale aj tak opäť Asus predvádza tie lepšie výsledky. Miera šumu nie je totiž taká vysoká, aby znehodnotila fotografiu. Páči sa mi aj rýchlosť celej aplikácie (ak nepočítam tie zamŕzania pri spustení). Palec hore. Predný fotoaparát ponúka päťmegapixelové rozlíšenie, ktorý bohate stačí, nemám k nemu čo iné dodať.

GPS som testoval opäť v Bratislave. Fix nastal do niekoľkých sekúnd a to som sa nepohyboval v aute, ale skúšal som na pešo.

Batéria

K tejto časti som už niečo spomenul, skúsim svoje poznatky zhrnúť. Prvý deň, aj napriek reštartom systému, som bol z výdrže batérie milo prekvapený. Pri intenzívnom používaní (Wi-Fi zapnuté, displej stále zapnutý, inštalácia aplikácií, narábanie s telefónom...) ubudlo telefónu počas šiestich hodín 40 %. Je to veľa, ale išlo skutočne o veľkú záťaž. Nasledujúci deň, aj napriek tomu, že telefón ostal nehybne na svojom mieste bez akejkoľvek aktivity (displej vypnutý, synchornizácia vypnutá, Wi-Fi vypnuté), padla batéria zo 100 % na 3 % v priebehu 09:00 – 17:00. Dodávam, že telefón bol zozadu teplý, čiže išlo o bežiaci proces, ktorý batériu vyšťavil. Podobný fenomén nastával aj v ďalších dňoch. Očividne tu ide o chybu v systéme, ktorú by mal Asus opraviť. Možno je to konkrétna aplikácia, ktorá nie je úplne vyladená, respektíve ide o Intel a jeho kompatibilitu s niektorými aplikáciami. Všetko sú to len dohady. Tento sporný bod sa zhoduje s pomerne veľkou časťou používateľov oznamujúcich bug s batériou na rôznych zahraničných fórach. Hoci Asus vydáva nové a nové aktualizácie, stále je čo zlepšovať. Malou náplasťou je rýchle nabíjanie. Telefón nabijete z nuly na 100 % niečo cez hodinu.

Na jeden záber: Asus Zenfone 2

Záver

Takže aký je Asus Zenfone 2? Veľmi som Asusu fandil, pretože za cenu 359 € ponúka poriadnu nálož výkonu. Prezentácia ich produktu bola impulzívna, ako prví ponúkli 4 GB RAM a celkovo sa mi javilo, že Asusu dosť záleží na tom osloviť veľké portfólio zákazníkov a rozorať pole s mobilnými zariadeniami v kategórii high-end. Majú podarené prostredie ZEN UI, veľa praktických nápadov s potenciálom. Napriek tomu v súčasnom stave (4. 8. 2015) nemôžem Asus Zenfone 2 odporučiť kvôli rýchlo sa vybíjajúcej batérii a pre mňa prekvapivým zamŕzaniam systému.

Niekto mi môže oponovať, že zrejme išlo o zlý kus a že s telefónom problémy nemá. Skutočne tomu chcem veriť, že problém bol len v mojom kuse a dúfam, že väčšina majiteľov tieto problémy nemá, lebo ak áno, tak toto Asus nezvládol. Minimálne istá (a nie malá) skupina užívateľov s podobnými problémami tu je, o čom svedčia aj diskusné fóra. Ja som sa mohol na vlastnej koži presvedčiť, že Zenfone 2 trpí svojimi chybami, ktorých nie je málo. Asus údajne pilne pracuje na nových verziách systému a ten ďalší update možno vyrieši 90 % problémov.

Vzhľadom na skúsenosti odporúčam nateraz poobzerať sa po konkurencii. Je jej veľa, nebudem žiadnu značku preferovať. V každom prípade sa teším na novinky posledných dní, ktoré ešte nie sú v predaji, možno ich považovať za alternatívu k Asusu Zenfone 2, a vyzerajú veľmi zaujímavo: Motorola Moto X Play a OnePlus Two.

Diskusia k článku:

Anonymný 15.08.2015 - 16:30

urcite by som bral skor motorolu moto x style.. zhruba v tej cene o dost lepsi vyladenejsi fon.. prip honor 7 vs honor6+ prip pockal na xiaomi Mi5 ,v nizsich cenovych hladinach je aktualne vitaz xiaomi redmi note 2

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne15.08.2015 - 16:45 Trvalý odkaz

Rad sa dozviem, kde sa da v nasich obchodoch k dnesnemu dnu, s prakticky nulovou dobou dodania, kupit moto x style, alebo honor 7, ci Mi5. Ci dokonca Redmi Note 2.

nerd15.08.2015 - 16:55 Trvalý odkaz

Stanley moto x style za 360€? za tie peniaze nekupis ani play.

ondrakomous15.08.2015 - 17:37 Trvalý odkaz

divim se, ze mas ještě silu na neho reagovat.

Celá diskusia 32 príspevkov