Aligator A500

RECENZIA low-endu Telefón pre seniorov s veľkými tlačidlami a displejom, svietidlom, FM rádiom a 1 000 mAh batériou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 108 x 51 x 17 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 97 g),

displej: čiernobiely, 96 x 64 b., 37 x 24 mm, uhlopriečka 44 mm (1,7''),

fotoaparát: -

pamäť: 32 MB, 500 kontaktov, 100 SMS správ,

správy: SMS,

globálny prenos dát: -

lokálny prenos dát: -

hudba: FM rádio, 3,5 mm jack,

ostatné: kalkulačka, svietidlo,

batéria: 1 000 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, pamäťové karty, fotoaparát, MMS, e-mail, RSS, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Bluetooth, mass storage, Wi-Fi, MP3/AAC prehrávač, A2DP, rozpoznávanie hudby, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Aligator A500 je ďalším modelom určeným pre seniorov. Oproti predchodcovi prináša niekoľko zásadných zmien k lepšiemu. Nová päťstovka svojou jednoduchosťou a praktickosťou učarovala nielen mne, ale aj môjmu okoliu.

Prečítajte si: recenzia Aligator A300

Dizajn telefónu sa dočkal pozitívnych zmien. Okrem väčšieho displeja si ihneď všimnete aj inovovaný vzhľad celého mobilu, ktorý už nepôsobí až tak hračkársky. Zaoblenie novému Aligatorovi jednoznačne prospelo, telefón tak vyzerá na pohľad sympatickejšie. Predná strana sa, rovnako ako v staršom modeli, skladá z jednoduchého displeja a klávesnice, ktorá zaberá takmer tri štvrtiny priestoru. Po stranách telefónu sa nachádza niekoľko prvkov. Na ľavej strane nájdete dvojicu tlačidiel ovládania hlasitosti a tlačidlo, ktoré aktivuje FM rádio. To bohužiaľ nie je vyriešené úplne šťastne, nakoľko ho občas stlačíte aj vtedy, keď si to neželáte. A keďže FM rádio funguje v A300 aj A500 bez pripojenia slúchadiel, čo je bežne veľká výhoda, ľahko ho spustíte aj neúmyselne. Napríklad pri zamykaní klávesnice jednou rukou je spustenie rádia bežnou praxou. Našťastie je možné rádio vypnúť stlačením tlačidla aj pri zablokovanej klávesnici, no zapnutie sa potom už nekoná.

"Posuvný spúšťač FM rádia bol na A300 vyriešený lepšie než tlačidlo v A500."

Na spodnej strane sa nachádza iba otvor na pútko. Pravá strana obsahuje dve posuvné tlačidla, ktoré aktivujú zámok klávesnice a svietidlo. Svietidlo funguje aj pri zamknutej klávesnici. Toto riešenie považujem za veľmi praktické. Na vrchnej strane sa nachádza univerzálny 3,5 mm jack, ktorým pripojíte akékoľvek slúchadlá či handsfree. Okrem hudobného konektoru nájdete na vrchnej strane aj 2,5 mm otvor pre nabíjačku. Model A300 bolo možné nabíjať aj nabíjačkami Nokia, ale A500 na ani jednu z mojich dvoch Nokia nabíjačiek nereauje. A pritom je ten konektor navlas rovnaký.

"Aligator A500 už nebolo možné nabiť Nokia nabíjačkou."

Na zadnej strane opäť nájdete SOS tlačidlo, ktoré je v prípade Aligatora A500 posuvné. O ňom však neskôr.

Klávesnica a ovládanie telefónu je riešené pre starších ľudí ideálnym spôsobom. Jednotlivé klávesy sú veľké, takže sa ľahko rozpoznávajú a stláčajú aj bez použitia okuliarov. Potvrdzovanie uskutočníte zeleným tlačidlom, krok späť zasa červeným. Podržaním červeného tlačidla v menu sa telefón nevypne, ale vráti do pohotovostného režimu. Stlačením šípky nahor sa dostanete do menu, šípkou nadol zasa do kontaktov. Nechýba ani rýchla voľba, ktorú si môžete naprogramovať v menu. Tlačidlo hviezdičky a mriežky nesie dokonca tváre dcéry a syna na jednoduchšie zapamätanie si. Toto je veľmi praktickým riešením, ktoré ocení nejeden používateľ.

Čiernobiely displej sa dočkal zväčšenia. Problémy so zobrazovaním ikon v grafickom menu či kontaktov tak novinka nemá. Podsvietenie je oranžové a opäť napevno nastavené na nedostatočných 10 sekúnd. Vďaka monochromatickému displeju je jeho viditeľnosť vždy výborná. Základné menu je tvorené grafickými ikonami, submenu má formu zoznamu. Na pohotovostnom režime je zobrazený aktuálny čas a dátum. Chýbajú akékoľvek nastavenia displeja. Novinkou je popis dvoch ovládacích tlačidiel v spodnej časti displeja, podobne ako na starých Siemensoch. Tak už vaša babička nemusí rozmýšľať, akým tlačidlom sa voľba potvrdzuje a akým sa vracia späť.

"Displej A500-ky je veľkou zmenou k lepšiemu."

Z multimediálnych funkcií je v Aligatore A500 zastúpené len FM rádio, ktoré funguje aj bez pripojených slúchadiel. Hlasitosť reproduktora je výborná, na ozvučenie záhradky či domácnosti postačí. Aj keď A500 obsahuje univerzálny 3,5 mm konektor, mono zvuk rádia do oboch uší prenáša len v prípade slúchadiel v balení. Keď som do A500 zasunul moje klasické slúchadlá, mono zvuk bol reprodukovaný len do ľavého ucha. Škoda.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa prvého znaku. Takéto vyhľadávanie je jednoduchšie a postačí ľuďom, ktorí majú v zozname uložených maximálne niekoľko desiatok kontaktov. Pamäť pojme až 100 záznamov. Zvyšné kontakty môžete mať uložené na SIM karte. Mnohé z nich dnes dokážu uložiť až 250 čísel. Problémom môže byť zálohovanie kontaktov, ktoré takto jednoduchým telefónom chýba. Ukladanie kontaktov je možné len cez menu, kde v položke telefónny zoznam nájdete možnosť "pridať". Taktiež môžete kontakty mazať (po jednom alebo všetky), kopírovať či priraďovať ich k rýchlej voľbe.

Špecialitou je možnosť priradiť až 5 čísel k mechanickému SOS tlačidlu na zadnej strane mobilu. Po aktivovaní tlačidla sa spustí hlasný alarm, odošlú sa SMS správy na dané čísla a nakoniec Aligator A500 uskutoční aj volania vybraným kontaktom. Funkciu je možné okamžite deaktivovať posunutím tlačidla nahor. Alarm stíchne a zastaví sa aj odosielanie SMS či vytáčanie kontaktov. To na A300-ke nebolo možné. Keď ste SOS tlačidlo raz podržali, už ste odoslaniu správ a telefonátom nezabránili. Telefonovanie s Aligatorom by nemalo robiť problém ani ľuďom so slabším sluchom. Telefón má hlasný reproduktor. Počas hovoru môžete aktivovať hlasité handsfree.

"A500-ke, narozdiel od modelu A300, chýba časovanie tichého režimu."

Telefónu nechýbajú ani profily, ktorých je pripravených až päť. Všetky si môžete plne prispôsobiť. Chýba však časovanie, najmä tichého profilu, ktoré bolo v A300 prítomné a rád som ho používal.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Chválim umiestnenie správ v menu ako prvú položku. Starším ľuďom tak nebude ťažké vysvetliť prácu so správami ak ich majú hneď po ruke. Ich spustenie je jednouché, stačí stlačiť šípku nahor (otvoriť menu) a potvrdzovacie tlačidlo. Okamžite tak môžete čítať či písať SMS správy. Pri písaní správy vidíte dva riadky, pri čítaní dva-a-pol. Medzera sa zadáva nulou, mriežkou sa mení veľkosť písma či prepína medzi písmenami a číslami, hviezdička zasa otvorí mapu znakov, v ktorej sa pohybujete klávesami 2,4,6 a 8. Aligator A500 má pamäť na 100 SMS správ.

Nastavenia telefónu umožňujú vybrať si jazyk alebo zmeniť dátum a čas. Taktiež môžete (de)aktivovať PIN kód či automatické vyhľadávanie siete. Netuším prečo, ale v nastaveniach nájdete aj položku pripomienka, ktorá môže upozorniť na vami zadanú udalosť. Na rovnaký účel môžete využiť aj budík. Budení môže byť až päť. Na budenie bohužiaľ nemôžete použiť FM rádio. Poslednou položkou menu je kalkulačka, ktorá zvláda len štyri najzákladnejšie funkcie.

Výdrž Aligatoru A500 by mala byť vďaka 1 000 mAh batérii skutočne dlhá. Ja som počas štvordňovej doby testovania telefón ani raz nenabíjal. Kolega Richard,ktorý A500 používal niekoľko týždňov ako doplnkový mobil, nabíjal pri minime telefonátov, raz dva- až trikrát za tri týždne.

Výhody:

- SOS tlačidlo,

- spoľahlivý displej,

- FM rádio hrá aj bez slúchadiel,

- stále dostupné svietidlo,

- výdrž.

Nevýhody:

- chýba časovanie profilov,

- tlačidlo FM rádia,

- nenabijete Nokia nabíjačkou,

- rádio v oboch ušiach len z pribalených slúchadiel.

Orientačná cena: 70 - 80 € (2108,82 - 2410,08 Sk)

Záver

Aligator A500 je unikátnym mobilom na našom trhu. Spolu s predchodcom A300 sú ideálnymi mobilmi pre dôchodcov či používateľov tých najjednoduchších telefónov. Aj pri tomto modeli ocenia jeho užívatelia najmä hlasný reproduktor, FM rádio, skutočne dlhú výdrž a užitočné svietidlo. Malý displej, ktorý bol vyčítaný Aligatorovi A300, už taktiež nie je problémom. Nepochopiteľným ale je, prečo sa výrobca rozhodol odstrániť časované profily.

Druhý názor

Richard Hombauer: Aligator A300 som spokojne používal pár mesiacov, A500 pár týždňov. A300-ku teraz spokojne vlastní moja susedka, A500 poputuje zrejme mame. Na A300 som kritizoval jedine veľkosť displeja, inak som ju mal radšej než A500. Chýba mi časovaný tichý režim aj nabíjanie Nokia nabíjačkou, vadí mi nechcené spúšťanie FM rádia. Výhodou je vylepšené SOS tlačidlo, okrem klasickej aj elegantná biela verzia a väčší displej. Dnes by som sa medzi týmito dvoma kúskami rozhodoval ťažko, najmä, ak je orientácia v menu vďaka väčšiemu displeju na A500 podstatne lepšia.

Produktová stránka: Aligator A500

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Iné značky.

Diskusia k článku:

anonymous23.11.2009 - 17:25 Trvalý odkaz

People: este keby bol za trosku krestanskejsie peniazky. Pre slovenskeho dochodcu je pridrahy.

anonymous23.11.2009 - 18:03 Trvalý odkaz

:): a ake fotky to robi ? podporuje to 3G?

anonymous23.11.2009 - 19:06 Trvalý odkaz

ja: odkedy fotia seniori? a odkedy chodia na internet a videohovoruju? :D

anonymous23.11.2009 - 19:10 Trvalý odkaz

hellwet159: podla mna je lepsi nez A-300 ale fakt uhlasim s people trochu pridrahe pre seniorov :) mohlo to byt tak okolo 50€ ked to skoro v sebe nic nema aj lacnejsie :)

Celá diskusia 18 príspevkov