Sony Xperia Z4 Tablet - tak toto je vrchol

Recenzia špičkového tabletu s tenkým, no pevným telom, krásnym 10,1'' QHD displejom, vodeodolnou konštrukciou a stabilným prostredím.

Najnovší prírastok v rodine tabletov od Sony sa svojou výbavou začlenil na jej vrchol. Xperia Z4 Tablet je zároveň jeden z najvybavenejších tabletov súčasnosti. Očakávať najlepšiu hardvérovú výbavu je namieste, no okrem toho budeme zvedaví aj na softvérovú stránku a celkový dojem z používania.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z4 TabletNástupca vode a prachu odolného tabletu Xperia Z2 ponúka ľahké a len 6 mm tenké telo, 10,1'' QHD displej, osemjadrový procesor, 3 GB RAM, 8 Mpix fotoaparat, 5 Mpix prednú kameru, podporu LTE a 6 000 mAh batériu. (doplnené živé fotografie)

Xperia Z4 Tablet pokračuje v dizajnovej tradícii s prívlastkom OmniBalance, ktorý spoznáte napríklad podľa okrúhleho tlačidla napájania. Konštrukciu a dojmy z používania vystihujú tri prívlastky – tenká, pevná a vodeodolná. Držať v ruke desaťpalcový tablet s hrúbkou len šesť milimetrov je naozaj zážitkom, pričom celé zariadenie váži necelých 400 gramov. Na dobre sa veľmi rýchlo zvyká a tento tablet je toho dôkazom. Manipulovalo sa mi s ním výborne, či už v režime naležato alebo na výšku. Tu pochválim Sony za veľmi rozumnú šírku okrajov okolo displeja. Nie sú príliš široké a zároveň ani príliš úzke na to, aby som si o ne mohol pohodlne oprieť palec.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Tenká, no až prekvapivo veľmi pevná. Taká je tabletová zet-štvorka. Spočiatku som vážne nechápal, ako môže byť niečo tak tenké zároveň tak pevné. Najmä, ak si to porovnám s nedávno testovaným tabletom Galaxy Tab A od Samsungu, ktorý v ruke skrútite už pri vynaložení minimálnej sily. Xperia Z4 Tablet je aj pekným dôkazom toho, že zariadenie môže byť pokojne plastové, ak je zhotovené takto. Na zadnej stene sa stretávame s matným povrchom, ktorý nezachytáva veľa odtlačkov, a aj tých pár z neho zotriete veľmi ľahko. Plastové bočné hrany sú na okrajoch prerušené kovovými časťami. Tablet je tak dobre pripravený aj na nechcené pády. Sony nezabudlo ani svoj dlhodobý tromf. Áno, reč je o odolnosti voči vode a prachu. Tu si Sony drží svoj štýl a jasne ukazuje, že odolný tablet nemusí vyzerať ako plasťák s hranami pripomínajúcimi dezén pneumatiky. Tablet sa nezľakne prachu ani polhodinového pobytu v sladkej vode s maximálnou hĺbkou jeden a pol metra.

Odolnosť si v tomto prípade nevyžiadala žiadne zbytočné kryty, ktoré by kazili dojem z dizajnu. Jediný takýto prvok chráni slot pre microSD kartu a v prípade nami testovanej LTE verzie aj slot pre nanoSIM kartu. Audio konektor ani microUSB konektor kryty nepotrebujú. MicroUSB konektor umiestnil výrobca do užšej steny, čo mne osobne veľmi vyhovovalo. Nezabudli sme ani na test podpory pripojenia externých zariadení cez USB OTG.

Siahnem po redukcii, k tabletu pripájam 4 GB USB kľúč a ... a nič. Akosi som tomu nechcel veriť, a tak som začal gúgliť. Pomohla stránka Xperia Blog, na ktorej som sa dočítal, že USB OTG by malo byť podporované, len potrebuje trochu postrčiť. Po pripojení externého zariadenia zájdite do nastavení a v položke Pripojenie zariadenia Xperia zvoľte Možnosti pripojenia USB a následne Vyhľadať USB zariadenie. Pred samotným pripojením vás notifikácia na obrazovke informuje o podpore pripojenia myši, klávesnice, herného ovládača, USB úložiska a zvukového zariadenia USB. My sme boli zvedaví najmä na pripojenie externého terabajtového disku. S tým si už ale tablet neporadil. V jednej z bočných stien by som rád videl aj infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti, no ten Xperii Tablet Z4 chýba.

Na prednej stene nenájdeme žiadne fyzické tlačidlo. U tabletov takéto riešenie vítam, aspoň nemusím sledovať, kam kladiem ruku. Okraje okolo displeja však neostali prázdne. Nájdeme tu všetko potrebné. Konkrétne notifikačnú diódu, senzor automatickej regulácie jasu a nechýba ani predný fotoaparát s viac než slušným päťmegapixlovým rozlíšením. Ideálne na skajpovanie s vašimi blízkymi, prípadne na videohovory s obchodnými partnermi. Na kratších okrajoch nájdeme aj stereo reproduktory. Výrobca ich umiestnil presne tam, kde zvyknem tablet držať. To však vôbec nevadí. Stačí tablet otočiť hore nohami, teda logom nadol. Reproduktory sa nemusia hanbiť za maximálnu hlasitosť a zle na tom nie je ani samotná kvalita podania zvuku.

Displej je pýchou tohto zariadenia. Sony rozhodne nešetrilo a pre budúceho majiteľa nachystalo pekný IPS displej s desaťpalcovou uhlopriečkou a jemnučkým rozlíšením 2 560 x 1 600 bodov. Poviem to takto, počas testovania tabletu som svoj ultrabook ani nezapínal. Displej môžem iba chváliť. Farby sú svieže, pri sledovaní multimediálneho obsahu s priateľmi potešia dobré pozorovacie uhly a ja som sa tešil aj rozsvieteniu displeja dvojitým ťuknutím naň. Predsalen som ho občas používal aj položený na stole a naťahovanie sa za tlačidlom na rozsvietenie obrazovky do bočnej steny by nebolo najpohodlnejšie.

Výkonný Snapdragon 810 s osemjadrovým procesorom taktovaným na 2 GHz katapultoval Xperiu Tablet Z4 na popredné miesta v benchmarku AnTuTu. V ňom tablet dosiahol presne 57 951 bodov. Výkon mu rozhodne nechýba. Pri záťaži sa už ale tenučké telo trochu potrápi a na zadnej stene cítiť zvýšenú teplotu. Postrehol som ju však skôr pri graficky náročnejších aktivitách, napríklad prezeraní videa vo vysokom rozlíšení alebo hraní hier, pri bežnom používaní bola teplota v norme. Pri číslach ešte chvíľu zostaneme. Interný ukladací priestor s kapacitou 32 GB ponúkne používateľovi niečo cez 22 GB reálne dostupného priestoru, zvyšok si uchmatol systém. Ak máte v pláne na tablete hrať hry alebo sledovať filmy vo vysokom rozlíšení, využite prítomnosť slotu na microSD kartu, ktorý si rozumie s pamäťovými kartami do kapacity až 128 GB. V nastaveniach viete následne na microSD kartu aj presúvať nainštalované aplikácie.

V testovanom kúsku bežal operačný systém Android vo verzii 5.0.2 doplnený o nadstavbu od výrobcu. Prostredie od Sony mi vyhovuje, nájdem v ňom všetko potrebné, no v tomto prípade by som už čakal lepšie využitie veľkej obrazovky. Napríklad zobrazenie dvoch aplikácií naraz. Momentálne je možné využívať iba miniaplikácie. Tých môže byť na obrazovke viac, ale okrem miniaplikácií je podporovaných iba pár tradičných aplikácií, aj to iba vo forme zmenšeného widgetu. Desaťpalcový displej s tak jemným rozlíšením by si zaslúžil viac. Inak som bol s prostredím spokojný. Domáce obrazovky ponúkajú dostatočné veľkú mriežku na pripnutie množstva widgetov a skratiek, vo výsuvnej lište na mňa čaká bohatá nádielka skratiek a taktiež rýchle prispôsobenie jasu.

O chod systému sa starajú tri gigabajty RAM pamäte. Všetko je tu bleskové, tablet sa počas celej doby používania správal na jednotku. Neobjavili sa žiadne spomalené reakcie, reštarty prostredia alebo pády aplikácií.

Po vložení nanoSIM karty si môžete na tablete užívať dáta operátora, uskutočňovať hovory a taktiež posielať SMS správy. Pri volaní slúži ako slúchadlo hlasný reproduktor. Kvalita hovoru je dobrá, druhá strana ma počula zreteľne a čisto. Aplikácie na hovory a SMS správy sú rovnaké ako na smartfónoch tejto značky. Číselník pochválim za podporu inteligentného vytáčania s prehľadávaním v menách, priezviskách a oboch súčasne.

So softvérovou klávesnicou od Sony mám len dobré skúsenosti. Páčia sa mi najmä možnosti úprav. V nastaveniach som ocenil najmä zobrazenie piateho riadku s číslicami, poteší aj zmena motívu. Pomocou klávesy v pravom dolnom rohu viete plnohodnotné rozloženie zmeniť na rozdelenú klávesnicu, kedy sa jej časti umiestnia bližšie k okrajom, alebo na klávesnicu v zmenšenej veľkosti. Tú si zasa viete umiestniť do ľubovoľnej časti obrazovky.

Z oblasti konektivity mi tu chýba iba vyššie spomínaný infračervený port. Je pravdou, že ho na telefónoch veľmi nepoužívam, no tablet možno považovať aj za akési „obývačkové“ zariadenie, a v tom prípade by sa port zišiel. Zvyšná výbava je ale kompletná. Nájdeme tu NFC, podporu zrkadlenia obrazovky, zdieľanie obsahu cez DLNA aj s podporou 4K obsahu, zdieľanie cez Chromecast a taktiež aj pripojenie ovládačov PlayStation.

Sony si na multimediálnych aplikáciách dáva záležať, o čom svedčia aj dobre spracované aplikácie. Hudobný prehrávač ponúkne okrem tradičných funkcií aj pripojenie k mediálnemu serveru a prehrávanie jeho obsahu alebo počúvanie podcastov. Nechýbajú ani rôzne zvukové prispôsobenia, mňa potešila aj možnosť doplnenia chýbajúcich informácií o skladbách a stiahnutie obrázkov albumov. Sony nezabudlo ani na FM rádio. Identifikácia prehrávanej skladby je už tradične v rukách aplikácie TrackID. Prehrávač videí si poradí so zobrazením titulkom, video viete pretáčať po desaťsekundových stopách a užitočnou funkciou je aj prehrávanie videa v prostredí, v zmenšenom okne.

Fotoaparát dostal, na tablet slušné, osemmegapixlové rozlíšenie. Poteší aj automatické zaostrovanie, ktoré sa zíde napríklad pri snímaní dokumentov. Na LED blesk sa už ale zabudlo. Na tablete by mi aj tak nechýbal. Prostredie aplikácie fotoaparát je totožné s tou v smarfónoch, čo v preklade znamená, že ponúkne množstvo zaujímavých režimov. Väčšina používateľov bude zrejme používať automatický režim, ktorý vie vyhodnotiť snímanú scénu a čo najlepšie nastaviť fotoaparát.

V tomto režime však fotoaparát sníma vo formáte 16:9 s rozlíšením šesť megapixelov. Plných osem megapixelov pri pomere strán 4:3 si môžete užiť v manuálnom režime. Ten ponúkne napríklad aj manuálne zapínanie režimu HDR. Vo výbave režimov nechýbajú ani zábavné efekty, ktoré do fotografie alebo videí pridajú rôzne animované postavičky. Taktiež nechýba zdieľanie práve nahrávaného videa na sociálne siete. Kvalita snímok postačí, ale neprekvapí. To pri tabletoch ani neočakávam, skôr ma zaujímajú výsledky prednej kamery a tá obstála dobre.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 72 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 131 MB / min.)

Do tenkého, iba šesťmilimetrového tela vložil výrobca batériu s kapacitou 6 000 mAh. S výdržou som bol spokojný. Tablet mi na jedno nabitie vydržal v priemere deväť hodín, čo je pri tomto rozlíšení slušná hodnota.

Výhody:

+ tenká a zároveň pevná konštrukcia

+ dobrá manipulácia

+ odolnosť

+ výborný displej

+ výkonný hardvér

+ slot pre nanoSIM a podpora LTE

+ svižné reakcie

Nevýhody:

- chýba infračervený port

- chýba možnosť zobraziť dve aplikácie naraz (v plnohodnotnom zobrazení)

- mierne prehrievanie pri záťaži

- cena

Orientačná cena: LTE verzia približne 646 € (Mobilonline.sk) , Wi-Fi verzia 563 € (Mobilonline.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia Z4 tablet

Záver:

Sony Xperia Z4 Tablet je špičkový tablet, ktorému nemám naozaj čo vytknúť. Ak vás neodradí cena, tak môžem tablet iba odporučiť. Počas celej doby používania ma mrzelo iba nevyužitie potenciálu desaťpalcového displeja s tak jemným rozlíšením. Určite by som si tu vedel predstaviť plnohodnotné používanie dvoch aplikácií naraz. Tak ako to ponúka napríklad Samsung a najnovšie aj iOS. Okrem toho je to samá chvála. Sony Xperia Z4 Tablet ponúkne tenučké telo, s ktorým sa výborne manipuluje, špičkový displej, rovnako tak špičkový výkon, stabilné prostredie so svižnými reakciami, na tablet slušný fotoaparát, taktiež slušnú výdrž na jedno nabitie a odolnosť. Tento tablet som si obľúbil, a ak by som v súčasnej dobe hľadal tablet s operačným systémom Android, pričom by som nebol obmedzovaný rozpočtom, Xperia Z4 Tablet by bola určite zlatým kandidátom.

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 08.08.2015 - 19:52

Škoda tej ceny, ale tak je to top mašina. V priamej konfrontácii vyzerajú ostatné tablety smiešne. Dokonca aj iPady majú čo "robit".

Celá diskusia 1 príspevok