Yurbuds Liberty Wireless - poctivé športové Bluetooth slúchadlá

Recenzia športových Bluetooth slúchadiel, ktoré nás príjemne prekvapili. Sú pohodlné, dlho vydržia na jedno nabitie a ponúkajú príjemný zvuk.

Bluetooth slúchadiel je dnes na trhu mnoho a je ťažké si spomedzi nich vybrať. A hoci mám veľmi rád otvorené slúchadlá na uši, napríklad moje Sony MDR-1RBT, nedám dopustiť ani na minimalistické športové slúchadlá do uší. Výborne držia a vďaka nenápadne integrovanej batérii ide vlastne o dvojicu štupľov spojených jednoduchým káblikom. Možno by mohli fungovať aj samostatne, ale vďaka kábliku ich aspoň nestratíte, a keď jednu stranu vyberiem z ucha, môžem ju ponechať zavesenú na krku. Vďaka moderným technológiám a malým meničom je spotreba energie aj pri hlasnejšej tanečnej hudbe nízka, takže maličký akumulátor vybijete za vyše päť hodín reálneho počúvania hudby v kancelárii, posilke, hlučnom aute či na korčuliach.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Keď som sa snažil nasadiť Yurbuds Liberty Wireless prvý raz, hodil som ich radšej do kúta. Toto určite nosiť nebudem, veď to nedokážem ani nasadiť! Krv v žilách o chvíľu vychladla a dal som im druhú šancu. Najprv správne otočiť gumené nástavce, potom chytiť grif opakovaným nasádzaním na ucho... No dobre, a teraz, kde sa to zapína? Už som objavil aj krytom chránený microUSB konektor pre nabíjanie, ale vypínač stále nikde. Vzdávam to a hľadám návody na webe. Telefón je totiž bližšie než balenie s návodom. Medzi dvomi tlačidlami regulácie hlasitosti sa nachádza nenápadný vypínač, ktorého podržaním zabezpečíte zapnutie, vypnutie aj párovanie. Nakoniec uznávam, že je to dobre vymyslené.

Odteraz už nasledujú len príjemné pocity. Za sto eur prinášajú Yurbudsy od JBL veľmi príjemný zvuk. Počúval som všetky možné žánre, najviac sa mi páčila ráznejšia hudba. Oceňujem mäkké basy, ktoré však nijak neprehlušujú stredy či hĺbky. Práve naopak, zvuk je jendoznačne hodný cenovky. Hlavne ich neporovnávajte so slúchadlami za dvojnásobok peňazí. Po nasadení spomínaných Sony MDR-1RBT som sa totiž dočkal ešte živších stredov a výšok, ktoré vytvárajú bohatší, pestrejší, veselší zvuk nových Prodigy. Myslel som, že sa už dávno rozpadli, ale oni si dokonca dovolili vydať nový album, ktorý je príjemnou spomienkou na koniec deväťdesiatych rokov. Takže, pekné hĺbky a slušné stredy aj výšky. A to všetko pri zachovanej odolnosti voči potu či prskajúcej vode, napríklad počas športovania v daždi.

Poďme na dlhodobé skúsenosti. Tieto športové slúchadlá som totiž používal niekoľko týždňov. V pracovni aj pri jazere. Keď som počúval hudbu na nízkej hlasitosti, neušli mi ani zvuky okolia. Mohol som tak pracovať, no keby sa niečo okolo mňa stalo, mal by som prehľad. Na vyšších hlasitostiach sa ruch okolia, logicky, strácal.

Najviac som ocenil pohodlie nosenia Yurbuds (čítaj "jorbads" alebo "jurbads") Liberty Wireless, ktoré ma ani po dvoch hodinách v ušiach netlačili. Popri šesťhodinovej výdrži na jedno nabitie (pomocou chráneného konektora microUSB) a solídnom zvuku tak slúchadlá prešli aj najnáročnejšou skúškou.

Popri dobrej výdrži poteší aj informovanie majiteľov iOS zariadení o stave batérie v slúchadlách praktickou ikonou v hornej lište iPhonu či iPadu.

A čo kritika? Uvítal by som trochu mäkší káblik spájajúci slúchadlá. Po niekoľkých hodinách v batohu káblik s ovládacím modulom ostával deformovaný, čo ma na krku otravovalo. A tam sa moje kritické názory aj končia. Napriek prvotným obavám z nepohodlného nasádzania netradične tvarovaných slúchadiel na uši som nakoniec uznal, že toto sú ešte lepšie športové slúchadlá než minulý rok testované JBL Refkect BT (recenzia 18. 10. 2014). A pritom produkty Yurbuds sú dcérskym projektom JBL, ktorá zase patrí pod patronát skupiny Harman International.

V balení Yurbuds Liberty Wireless nájdete aj vreckúško, gumené nástavce do uší v dvoch veľkostiach a nabíjací kábel USB-microUSB.

Orientačná cena: 99,00 eur (Vzdy.sk)

Na jeden záber: Yurbuds Liberty Wireless

Záver

Teší ma, že sa stále stretávam s novými produktmi, ktoré ma dokážu príjemne prekvapiť. Netradičné tvarovanie slúchadiel Yurbuds Liberty má svoj význam v pohodlnom nosení. A hoci pri behaní po krajine slúchadlá kvôli bezpečnosti zásadne nepoužívam, na hrádzi by som si ich na korčule istotne zobral. Ocenil som ich pri práci na kúpalisku, kde som sa na chvíľu potreboval sústrediť a odpútať od okolitých ruchov. To isté platí pri práci doma. A kto doteraz neskúsil bezdrôtové Bluetooth slúchadlá, ktorých batérie sú nenápadne integrované do ich tela, bude žasnúť, akým smerom sa technika posunula. Tak, ako žasnem nad schopnosťami moderných smartfónov, páčia sa mi aj minimalistické Bluetooth slúchadlá, ktoré vyzerajú ako z ďalekej budúcnosti. "A kde to má kábel?" Nikde. "Tak potom to potrebuje veľkú batériu, aby to vydržalo hrať tých 6 - 8 hodín, nie?" Nie. Píše sa rok 2015 a toto je presne to praktické využitie moderných technológií, aké si pre zlepšenie môjho života predstavujem. Prodigy končí, slúchadlá mi práve oznámili "battery low", tak ich idem na chvíľu pripojiť k nabíjačke z balenia môjho smartfónu...

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 24.07.2015 - 17:12

Dnes som zistil, že športové slúchadlá oceníte nielen pri športe, ale aj pri kopaní vody na záhrade. Elektronika v ušiach, krompáč v ruke a je to! :)

nerd24.07.2015 - 18:36 Trvalý odkaz

kopani vody? :) studne?
v tychto hurucavach zasluzna cinnost :D

Richard Hombauer25.07.2015 - 09:46 Trvalý odkaz

len v rannych hodinach. taka kazdodenna rozvicka :)

nerd25.07.2015 - 22:54 Trvalý odkaz

Inak existuju aj stuple do usi co su vhodne na behanie, su v nich drazky a prepustaju do usi aj okolity hluk tak ta pri behu nic neprekvapi. Jasne ze zvuk nie je taky ako pri "hladkych" stuploch, ale na beh je to idealne.
K tesu, myslim ze aj na androide budu ukazovat na stav baterie na liste, teda aspon kazde bt sluchadla mi ukazovali

Lumiak62527.07.2015 - 17:26 Trvalý odkaz

100Eur za harburdu. Za to je dnes Lumia. Rýchle vybitie a stále nabíjanie. Pri športe by nemal človek nosiť slúchatká a počúvať hudbu. Potom ľahko môže prísť k úrazu.

Celá diskusia 10 príspevkov