LG G4 Stylus - robte si neobyčajné poznámky obyčajným perom

Prvý kontakt s 5,7'' tabletofónom lákajúcim na kvalitnú konštrukciu, softvér plný vylepšení a dotykové pero. Zvláštne funkcie však u neho nečakajte.

V redakcii sa nám na pár dní objavila novinka z modelového radu G4, ktorá chce osloviť zákazníkov, ktorým vyhovuje dizajn vlajkovej lode s hardvérovými tlačidlami na zadnej strane, túžia po veľkom displeji a nepotrebujú nadupanú výbavu špičkového, ale zároveň aj drahého high-endu. Ako bonus dostanú dotykové pero integrované v tele zariadenia. Žiadne špeciálne funkcie, ani spustenie vybranej aplikácie po vytiahnutí stylusu z tela smartfónu, však nečakajte. Je to len obyčajný stylus, ktorý uľahčí písanie po displeji a poslúži na rýchle zapísanie poznámok. Známa funkcia QuickMemo tu tak dostáva ešte väčší zmysel.

ikona

Základné info: LG G4 StylusModel s dotykovým perom vychádza z vlajkovej lode G4 a ponúka výbavu strednej triedy - 5,7'' HD displej, 8 Mpix alebo 13 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním, podporu LTE, NFC a 3 000 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po pár dňoch používania môžem povedať, že tento tabletofón, ktorý to vzhľadom na svoju cenu nebude mať ľahké, si kúpi zrejme zákazník túžiaci po veľkom displeji a zároveň fanúšik používateľskej nadstavby LG UX. Novinka však láka aj na dizajn a kvalitnú konštrukciu. Nikde nič nevŕzga, všetko sedí ako má, a to napriek odnímateľnému zadnému krytu, pod ktorým sa ukrýva slot na microSIM, microSD kartu a 3 000 mAh batéria.

Ten je z plastu, no na prvý pohľad vyzerá ako kov. Jeho výhodou je nielen elegantný vzhľad, ale vaše prsty tu nebudú zanechávať žiadne odtlačky. Na ovládanie telefónu pomocou hardvérových tlačidiel na zadnej strane si treba chvíľu zvykať, kto si však už raz zvykne, tak mu podľa mojich skúseností, na iných zariadeniach chýbajú. No majú aj svoje "muchy". Ovládanie hlasitosti počas hovoru je možno ergonomickejšie než pri tradičných bočných tlačidlách, ale počas pozerania videa ich umiestnenie nebolo až tak výhodné. Potešila informačná LED dióda nad displejom.

Čo však môžem označiť za návykové, je rýchle spustenie fotoaparátu stlačením tlačidla zníženia hlasitosti ako napríklad na niektorých Huaweioch. Stlačenie druhého tlačidla zas spustí aplikáciu Quick Memo. Zaujímavú momentku tak môžete zosnímať oveľa rýchlejšie, než keď musíte na iných androidoch najskôr rozsvietiť obrazovku a potom spustiť aplikáciu. Tu to zvládnete v jednom kroku, jedným stlačením.

Keďže všetky hardvérové ovládacie prvky nájdeme vzadu, bočné steny sú prázdne. Hore výrobca umiestnil 3,5 mm audio jack a integrovaný stylus, dole microUSB konektor. Na funkciu OTG zabudnite.

Filmy a videá si budete musieť uložiť na pamäťovú kartu, lebo iba 3,3 GB voľného úložného priestoru z celkových 8 GB vám na to istotne stačiť nebude. Po nainštalovaní niekoľkých mojich obľúbených aplikácií a zosnímaní pár skúšobných fotografií som pri pohľade na dostupné miesto videla len 2,2 GB voľného priestoru. Bez pamäťovej karty by to bola katastrofa. Operačná pamäť má síce len 1 GB, no počas testovania som zaznamenala nejaké to zaváhanie alebo oneskorenú reakciu len občas. No nebolo to nič dramatické. K dispozícii sme mali len nefinálnu vzorku, a tak rýchlosť systému a jeho reakcie nebudem kritizovať.

Čo na LG oceňujem, je jeho používateľská nadstavba, tá bežala nad Androidom 5.0.2. Po kúpe odporúčam prejsť naozaj každú jednu položku, na všetko kliknúť a všetko prezrieť. Výrobca si dal záležať a hoci tu nenájdeme všetky softvérové vychytávky z prémiových modelov, aj tak ju radím spolu s Huaweiom a Honorom k najprepracovanejším.

V sťahovacej lište môžete mať až devätnásť rôznych skratiek nastavení, ich poradie si môžete meniť a stiahnete ju aj pri zablokovanej obrazovke. Pod skratkami je ikona ovládania jasu displeja s možnosťou jeho ručného nastavenia. LG G4 Stylus totiž nemá automatickú reguláciu jasu. Trochu nepochopiteľné, no u LG sa s tým občas stretávame. V nastaveniach však nájdete položku Nočný jas, ktorý nastaví jas na hodnotu 0 % v čase od 0:00 do 6:00. Zo známych funkcií tu nechýba rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním, ani bezpečnostný Knock Code. Na to, aby ste zistili, koľko je hodín alebo či nemáte nejakú zmeškanú udalosť nemusíte rozsvietiť displej. Pri zhasnutom displeji sa potiahnutím prsta po obrazovke smerom dole objaví informácia o čase, dátume a informačná lišta. Šikovné.

Veľký 5,7-palcový displej má len HD rozlíšenie, pri tak veľkej uhlopriečke si to už pýta Full HD kvalitu. Jeho čitateľnosť v exteriéri nepatrí k najlepším, skôr k priemeru. Jedným ťuknutím na ikonu jasu v lište si nastavíte jas na 90 %, čo mi zvyčajne na dostatočnú čitateľnosť stačilo. Súčasťou displeja sú aj softvérové ovládacie tlačidlá. Ich počet a umiestnenie môžete meniť, maximálne tu môže byť zobrazených päť tlačidiel.

Veľkému displeji je uspôsobená aj funkcia Dve okná. Jedno z piatich tlačidiel patrí práve tejto funkcii. Ak chcete mať naraz otvorené dve z vybraných aplikácií, stačí ťuknúť na tlačidlo a ikonu aplikácie. Veľkosť okien sa dá meniť. Táto funkcia je zaujímavá, no nie vždy praktická. Čítať správy, či odpovedať na e-mail v malom okne je nepohodlné a i prezeranie webových stránok je nekomfortné. Vstavané aplikácie umožňujú ich používanie aj v režime naležato, no nevyužívala som to často.

Aplikácia Telefón ponúka inteligentné vytáčanie. Čo mi ale trochu vadilo, bola samostatná karta Protokoly hovorov. Prečo sa posledné hovory nemôžu objavovať rovno nad číselnou klávesnicou, tak ako pri iných značkách, je pre mňa záhadou. Samozrejmosťou je nastavenie telefónu na používanie jednou rukou, k tejto funkcii máte prístup aj z kontextovej ponuky, nemusíte ju hľadať v nastaveniach telefónu a zapnete ju len vtedy, keď ju naozaj potrebujete.

Čo používam na telefóne často, je takzvaná funkcia Nerušiť a tá nechýbala ani tu. Nastavíte si dátum a čas odkedy dokedy nechcete byť rušení a povolíte kontakty, ktoré sa vám v daný čas budú môcť, napriek režimu Prerušenie, dovolať. Ja mám povolenú len blízku rodinu, takže v čase od 23:00 do 7:00 hodiny sa mi nikto iný nedovolá a nerušia ma ani SMS správy či doručené e-maily.

Aplikácia QuickMemo neslúži len na zapísanie poznámok, ale použiť ju môžete kedykoľvek. Napríklad keď chcete upozorniť na niečo dôležité v texte, ktorý ste našli na webe a o ktorý sa chcete podeliť. Urobíte screenshot obrazovky, zaznačíte čo treba, uložíte a pošlete. Alebo do mapy zaznačíte presné miesto stretnutia pre ľahšiu orientáciu a odošlete osobe, s ktorou sa máte stretnúť.

Poznámka ponúka široké možnosti personalizácie, vloženie polohy, aktuálneho počasia a dá sa nastaviť aj zámok. Nikto nepovolaný sa tak k vašim poznámkam nedostane. S QuickMemo sa dá naozaj "vyhrať".

Osemmegapixelový fotoaparát síce disponuje laserovým zaostrovaním, no ja som si jeho prítomnosť nijak nevšimla a na výslednej kvalite fotografie sa, bohužiaľ, neprejavil. Fotoaparát robí priemerné fotografie, hlave pri horšom osvetlení sú plné šumu, no v exteriéri sú oveľa lepšie.Na pozeranie v telefóne úplne stačia. Aj tu nájdeme množstvo nastavení a ovládanie hlasovým príkazom, nechýba ani známa funkcia Krásna tvár s nastavením intenzity vylepšenia.

Fotografie zhotovíte vo formáte 16.9, 4:3 alebo 1:1. Počas nahrávania videa môžete zhotovovať aj snímky alebo video pozastaviť a pokračovať. Automatické zaostrovanie nečakajte, na objekt zaostríte až dotykom prsta na displeji. Predná kamera ponúka rozlíšenie päť megapixelov a zvládne nahrávať video vo Full HD kvalite.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 47 MB, MPEG4; 1270 x 720 b., 30 fps; celkovo: 80 MB / min.)

V hardvérovej výbave nechýba podpora rýchlej dátovej siete HSPA+, LTE, NFC ani FM rádio. Po pripojení slúchadiel môžete počúvať vysielanie alebo uloženú hudbu aj zo vstavaného reproduktora, jeho hlasitosť ani kvalita nenadchne, poslúži len na občasné prehrávanie.

Plusom tohto telefónu je 3 000 mAh batéria. Áno, sú aj silnejšie kapacity, ale v kombinácii so štvorjadrovým procesorom a HD displejom ponúkne bežnému používateľovi dva dni na jedno nabitie. Samozrejme, pri silnej záťaži ju dokážete "vyšťaviť" aj za pol dňa, no mne pri zapnutej synchronizácii, používaní mobilných dát a Wi-Fi a asi hodine telefonovania denne vydržala batéria minimálne deň a pol. Môžete si nastaviť aj šetriaci režim, ja to však nikde nepoužívam. Nerada sa cez deň obmedzujem a radšej nosím pri sebe vždy nejaký záložný zdroj a kábel. Pre každý prípad.

Výhody:

+ kvalitne spracovaná konštrukcia bez odtlačkov

+ LG UX - množstvo softvérových nastavení

+ výdrž batérie

+ rýchle spustenie fotoaparátu alebo QuickMemo jediným stlačením tlačidla

Nevýhody:

- slabé rozlíšenie veľkého displeja

- chýba automatická regulácia jasu, slabá viditeľnosť za slnečného počasia

- priemerný fotoaparát

- dotykové pero je len obyčajný stylus

Orientačná cena: 289 eur

Záver:

LG G4 Stylus to zrejme nebude mať v silnej konkurencii jednoduché. V cenovej kategórii, kde sa pohybuje, nájdeme aj telefóny s lepšou výbavou a dokonca i nižšou cenou. No dotykové pero je tu skôr raritou. Tento model si tak zrejme kúpi zákazník, ktorý túži po veľkom displeji, využije dotykové pero - pri ovládaní telefónu či zapisovaní poznámok a má dobrú skúsenosť s používateľskou nadstavbou LG. Tá je pridanou hodnotou tohto tabletofónu. Zamrzí HD rozlíšenie displeja a priemerný fotoaparát, ktorý v slabých sveteľných podmienkach podáva skôr podpriemerný výkon. Zachraňuje to slušná výdrž batérie a kvalitná konštrukcia. Tej naozaj nie je čo vytknúť. Zadný kryt v imitácii kovu, bez ošklivých odtlačkov...len tie tlačidlá na zadnej strane. Buď si zvyknete a nedáte na ne dopustiť, alebo vám skrátka nevyhovujú a potom pre vás LG nie je to pravé.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

František Kavalec 21.07.2015 - 21:04

GSMArena uvádí, že verze LG G4 Stylus s 2GB RAM a 16GB interní paměťi je pro operátora T-mobile. Vzhledem k vyšší ceně tohoto fonu měla být tato verze v prodeji standardně

Lubos M07.08.2015 - 18:39 Trvalý odkaz

Prečo ani zmienka o tom ako sa u toho tabletfónu pracuje s priloženým stylusom ? Takýchto zariadení je ako šafránu, tak by sa myslím patrilo tomu venovať nejakú pozornosť? Spomenúť aspoň základné veci. Je písanie s ním prirodzené ? Drží sa pohodlne? Má dobrú odozvu ? Je predišlalovaná neaké apka použiteľná ako náhrada klasickej klávesnice s rozpoznávaním rukopisu? Ak áno , podporuje slovenčinu ? Ak áno, ako dobre vie rozpoznávať "škrabopis" ? Ono nájsť stylus , ktorým by šlo pohodlne písať na kapacitnom displeji nie je vôbec ľahké a preto by som zariadenia, ktoré ho majú integrovaný nepodceňoval.

Lenka Ivančíková07.08.2015 - 20:29 Trvalý odkaz

kedze tento stylus neponukal velku pridanu hodnotu smartfonu, podrobnejsie som sa mu nevenovala. je prilis tenky a aj v mojej ruke sa nedrzal velmi pohodlne. odozva presna, pisanie dlhsieho textu nie je velmi pohodlne a i citatelnost sa straca. :) najpouzitelnejsi je v app Quick Memo. Rozpoznavanie rukopisu funguje dobre, pokial je pismo ako tak citatelne. ale samozrejme dochadzalo k omylom. Mozno ked ho neskor dostaneme na normalnu recenziu, budeme sa mu venovat podrobnejsie.

Lubos M10.08.2015 - 11:52 Trvalý odkaz

Vďaka za odpoveď. Šlo mi len o to, že patrím do skupiny ľudí , ktorý chcú využívať svoj tablet alebo mobil, ako zápisník a bežná dotyková klávesnica nieje pre nich ideálny spôsob zadávania textu. Chceli by naň písať ako na papier bežným perom. Problém ale je, že kapacitné displeje majú problém zosnímať dotyk pokiaľ je hrot pera príliš tenký. A preto sú bežné stylusy na kapacitný displej dosť nepohodlné na písanie pretože tá gumená hlavička je neprakticky veľká. Skúšal som aj o čosi drahší stylus Adonit jot pro, no jeho odozva na mojom Nexus 7 nebola dobrá. Na kamarátovom Samsungu fungoval celkom dobre, dalo by sa povedať uspokojivo. Takže nájsť vhodnú kombináciu zariadenia a stylusu , aby to bolo použiteľné môže byť problém. Preto zariadenia ktoré majú stylus integrovaný sú pre mňa zaujímavé , nakoľko očakávam že budú navzájom kompatibilné. Pokiaľ to ale nefunguje ani v tomto prípade ideálne, je dobré na to upozorniť , pretože sú ľudia ktorý by si eventuálne chceli daný tabletfón kúpiť len kvôli integrovanému stylusu.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne10.08.2015 - 13:11 Trvalý odkaz

Pokial skutocne vyzadujes taku uroven kvality - preco neinvestovat rovno do Note3/4 ? Tam je cely level s S-Pen uplne inde. Pero ma pridanu hodnotu, nie je to len gumova palicka. Ja by som v tomto bode nesetril - vsetko lacnejsie bude len taka imitacia ci usmevna nahrada prstu... to mozes rovno pouzit ostruhany parok alebo mrkvu... (nic v zlom).

Slusny odozvu ma este SHIELD tablet, alebo pripravovany Toshiba Encore 2 Write, ktory ma sice Windows (slubeny upgrade na Windows 10 Mobile), ale ma digitizer od Wacomu so vsetkymi vyhodami + palm recognition, kedy zaznamenava len stylus a nie dlan (Note 3/4 to vedia tiez, SHIELD tablet tiez, ostatne netusim).

https://www.youtube.com/watch?v=jq0hAh_WxRU

(demo video pohladane skutocne narychlo)
((a nevyhoda je cena okolo +-400€))

Celá diskusia 6 príspevkov