Lenovo A7000 - veľký mobil s veľkým zvukom. A malou cenou

Recenzia cenovo dostupného dual SIM androidu s 5,5'' HD displejom, technológiou Dolby Atmos, podporou LTE, USB OTG a bohatým balením.

Modelovú sériu A charakterizuje výrobca ako cenovo dostupnú a zároveň slušne vybavenú. V aktuálnej ponuke možno za top smartfón s písmenom A na začiatku považovať model A7000. Okrem spomínanej slušnej výbavy za dostupný peniaz bude lákať aj na jednu špecialitu. Je to celosvetovo prvý smartfón so zvukovou technológiou Dolby Atmos.

ikona

Základné info: Lenovo A7000Cenovo dostupný dual SIM android s 5,5'' HD displejom, osemjadrovým procesorom, 8 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou, podporou LTE, USB OTG, technológiou Dolby Atmos a 2 900 mAh batériou. (doplnené živé fotografie)

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Začneme tradične dizajnom a spracovaním. Do štýlového radu patria smartfóny začínajúce na písmeno S, preto ma jednoduché prevedenie A7000 príliš nesklamalo. Nejde o žiadnu dizajnovú lahôdku, no zároveň nemožno povedať, že by bol vzhľad nudný. Mne sa pozdával. Lenovo opäť potešilo bohatým balením, v ktorom nájdete fóliu na prednú časť telefónu a zadný plastový kryt obopínajúci aj bočné steny.

Prednú fóliu som nechal bokom, na konci testovania bol povrch displeja stále v dobrej kondícii, zadnému krytu som sa už ale nebránil. Veď aj na nedávno testovanom modeli S60 som si prítomnosť zadného obalu pochvaľoval. Tu však musím podotknúť, že kryt nedolieha tak poctivo, ako v prípade S60 a pri zovretí v dlaní je cítiť vôľu na ľavej strane. Možno len problém nášho kusu. Každopádne, po obale odporúčam siahnuť. Bez neho je plastová konštrukcia ľahkou korisťou škrabancov. Pár sa ich objavilo aj na našom kuse.

Konštrukčnému spracovaniu dávam dvojku. Môže za to tenká vanička zadného krytu, ktorá v pravej bočnej stene nedoliehala úplne a pri zovretí v dlaní telefón občas zaškrípal. Opäť však môže ísť iba o chybu tejto vzorky. S rozmermi som bol spokojný. Pochvaľoval som si najmä hrúbku osem milimetrov, ktorá je pocitovo trochu menšia. Pri danej veľkosti určite poteší aj hmotnosť s hodnotou 140 gramov. Vo vrecku nohavíc ho skoro necítiť. Pri zohýnaní však už dá o sebe vedieť.

Výrobca myslel na používateľov s menšími rukami a tlačidlo napájania spolu s tlačidlom hlasitosti umiestnil do rozumnej výšky v pravej bočnej steny. Vypínač som používal iba na zablokovanie obrazovky, oveľa pohodlnejšie je využiť možnosť rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním. Zapnete ju v nastaveniach. A tam sa môžete poobzerať aj po možnosti rýchleho spustenia a snímania fotoaparátu dvojitým stlačením tlačidla pre zníženie hlasitosti. Oveľa radšej by som ale bol, ak by sa fotoaparát iba spustil. Takto zhotovená snímka bola v drvivej väčšine prípadov neostrá.

Ľavá stena ostala prázdna, hore nájdeme 3,5 mm audio konektor a microUSB konektor, ktorý zvyčajne očakávam v spodnej stene. Tá je tiež prázdna. MicroUSB konektor pochválim za podporu pripojenia externých zariadení cez USB OTG.

Vpredu ma trochu sklamalo chýbajúce podsvietenie trojice tlačidiel pod displejom. Aspoň že vibračná odozva ostala. Nad displejom nájdeme senzor automatickej regulácie jasu, priblíženia, predný fotoaparát a viacfarebnú notifikačnú diódu slušnej veľkosti.

Väčšinu plochy prednej steny už tradične zaberá dotykový displej. Za ten v A7000 sa Lenovo nemusí hanbiť. Na veľkej, 5,5-palcovej uhlopriečke ponúkne viac než postačujúce HD rozlíšenie. IPS technológia sa zasa postará o verne zobrazenie farieb a dobré pozorovacie uhly. Spokojný som bol aj s čitateľnosťou na priamom slnku.

Lenovo A7000 možno označiť za hudobný smartfón. Určite to ale nebude kvôli hlasnému reproduktoru na zadnej stene. Ten kvalitou vôbec neprekvapí a mňa osobne sklamal aj slabou maximálnou hlasitosťou. Prichádzajúci hovor som vo vrecku nohavíc cítil skôr vďaka vibráciám, než počul. Po zapojení slúchadiel je to už ale iná liga. Lenovo A7000 sa ako prvý smartfón môže pochváliť technológiou Dolby Atmos. V ponuke aplikácií nachádzam samostatnú ikonu pre túto funkciu. V jednoduchom prostredí aplikácie najprv v hornej časti aktivujem Dolby Atmos. Nižšie sa mi sprístupní päť zvukových profilov – film, hudba, hra, hlas a vlastný. Okrem profilu si môžete vybrať aj jeden z troch ekvalizérov – otvorený, bohatý alebo zaostrený zvuk. Funkcia Dolby Atmos sa len ťažko dá opísať slovami. To skrátka musíte počuť. Ja som po prvom vyskúšaní na ňu nedal dopustiť a mal som ju aktívnu stále. Občas som len zo zvedavosti použil widget v lište na rýchle zapnutie/vypnutie funkcie, aby som opäť pocítil, aký je to rozdiel. Zvuk s Dolby Atmos je bohatší, mohutnejší. V aplikácii ešte nájdete možnosť aktivovať si virtuálny priestorový zvuk, ten taktiež odporúčam, a režim posilnenia hlasu. Dolby Atmos nepovažujem za žiaden marketingový ťah. Rozdiel je skrátka počuť, a nejde len o zvýšenie hlasitosti, ktoré je pre takéto efekty typické. Vylepšenie zvuku si užijete ako pri počúvaní hudby, tak aj pri sledovaní videí cez niektorý z prehrávačov alebo YouTube. Lenovo opäť nepribalilo prehrávač z vlastnej dielne, nájdete tu akurát Hudbu Play od Google. Ten som hneď v úvode preskočil a v obchode siahol po mojom obľúbenom prehrávači PowerAMP. Lenže PowerAMP si s Dolby Atmos akosi nerozumel. Funkciu nebolo možne aktivovať ani v aplikácií, ani z výsuvnej lišty. Zaujímavé.

Pod zadným krytom poteší odnímateľná batéria, ktorej odobratie umožní prístup k slotu na microSD kartu a dvom slotom pre microSIM karty. Lenovo tak opäť nezabudlo na podporu dual SIM. Tú možno považovať za výrazné plus v konkurenčnom boji. Aj keď je pravdou, že nejde o plnohodnotný režim dual SIM. Ak na jednej z nich prebieha hovor, druha je neaktívna. Slot na microSD kartu je v prípade A7000 veľmi vítaný. Výrobca totižto tomuto modelu doprial dnes už podpriemerných 8 GB internej pamäti, z ktorých je pre používateľa dostupných iba 4,81 GB. A to fakt nie je bohviečo. Za menšiu kompenzáciu možno považovať podporu presúvania aplikácií na microSD kartu.

Na nedostatok výkonu sa rozhodne nemožno sťažovať. Lenovo A7000 dostalo do vienka slušný chipset MT6752m od MediaTeku, s ktorým sme sa stretli aj pri nedávno testovanom Meizu m1 note. Chipset tvorí osemjadrový procesor s taktom 1,5 GHz a grafický procesor Mali-T760. V benchmarku AnTuTu dosiahlo Lenovo A7000 úctyhodných 42 567 bodov. Po dvoch kolách v hre SBK14 už bolo na zadnej strane cítiť zvýšenú teplotu, no nebolo to nič hrozné. Stretol som sa aj s viac hrejúcimi smartfónmi.

Za slušnú hodnotu možno považovať aj operačnú RAM pamäť s kapacitou 2 GB. Voľných bolo zvyčajne 700 – 800 MB. Pamäte dostatok, no optimalizácia sa výrobcovi veľmi nevydarila. Naozaj neviem, kde sa mohla stať chyba, ale tak spomalený a divne sa správajúci telefón som už dlho nedržal v rukách. Pomalé reakcie v prostredí, občas veľmi pomalé spúšťanie fotoaparátu, to všetko by sa možno ešte dalo vysvetliť. Lenže čo si má človek myslieť, ak sa mu po kliknutí na ikonu fotoaparátu spustí prehliadač Chrome alebo pri pokuse rozbaliť bublinu Facebook Messengera otvorí číselník. Takýchto momentov bolo samozrejme iba pár, no aj tak som tomu akosi nerozumel. Snáď nejaká blízka aktualizácia odstráni tieto nedostatky.

Lenovo A7000 už beží na Androide 5.0, ktorý je doplnený o nadstavbu od výrobcu. Za tú dávam Lenovu odo mňa jednotku. Ak by výrobca pridal aj možnosť zapnúť samostatnú ponuku s aplikáciami, bola by to jednotka s hviezdičkou. Celé prostredie sa nesie v znamení množstva zaujímavých funkcií a prispôsobení. Za jednu z povinných zastávok pri prvotnom zoznamovaní považujem aplikáciu Centrum tém. Na prvý pohľad nie najzaujímavejší názov aplikácie ukrýva bohaté možnosti úpravy vzhľadu. Viete si tu zmeniť tému, tapetu, zvonenie, vzhľad a funkčnosť zablokovanej obrazovky a dokonca aj vzhľad multitaskingu.

Kedysi samostatná karta s množstvom funkcií sa najnovšie začlenila medzi zvyšnú ponuku nastavení. Tu nájdete možnosť rozsvietenia obrazovky dvojitým poklepaním, rýchlu aktiváciu fotoaparátu pomocou tlačidla hlasitosti alebo aj možnosť rýchleho spustenia dvoch vami nadefinovaných aplikácií nakreslením gesta na zhasnutej obrazovke.

Výsuvná lišta si ma získala už od prvého momentu. Ako po grafickej, tak aj po funkčnej stránke. Nájdete tu množstvo skratiek, rýchle prispôsobenie jasu a jednu špecialitku, s ktorou som sa zatiaľ pri iných telefónoch nestretol. Pomocou nenápadného tlačidla v dolnej časti lišty sa viete dostať do histórie upozornení zobrazených v hornom riadku. Možno nepôjde o najpoužívanejšiu funkciu, no poteší.

Fotoaparát s rozlíšením osem megapixelov príliš neprekvapí, no na zdieľanie na sociálne siete, prípadne prezeranie na obrazovke telefónu postačí. Na väčšej obrazovke si už všímam chýbajúce detaily. Občas som siahol aj po HDR režime, no v niektorých situáciách mal problém so správnym zachytením farieb, a tým, že snímanie dvoch fotografií po sebe je o čosi pomalšie, vznikali na výsledných snímkach duchovia. Kvalita fotografií v noci výrazné klesá. Stačilo urobiť len pár snímkov, aby som zistil, že tadiaľ cesta nevedie. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Aj tu platí, že na prezeranie v telefóne postačí. Na veľkom monitore už výrazne chýba ostrosť.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 50 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 124 MB / min.)

Od batérie s kapacitou 2 900 mAh v kombinácii s HD displejom som očakával dobré výsledky. Pravdou je, že telefón neprekvapil, ale ani nesklamal. V mojom prípade išlo o typický jednodňový telefón, no nebolo vôbec ťažké vyšťaviť ho už aj pred večerom.

Výhody:

+ pekný HD displej

+ technológia Dolby Atmos

+ fólia a ochranný kryt v balení

+ dual SIM

+ slušný výkon

Nevýhody:

- slabý reproduktor

- malá interná pamäť

- zlá optimalizácia prostredia

- priemerný fotoaparát

- tlačidlá pod displejom bez podsvietenia

Orientačná cena: 170 € (Mobilonline.sk)

Na jeden záber: Lenovo A7000

Záver:

Ak by sa počas celej doby telefón nesprával tak podivne, nemal by som mu príliš čo vyčítať. Samozrejme, mínusy sa našli, no vzhľadom na súčasnú cenovku pohybujúcu sa okolo 170 €, by som nejaké to očko prižmúril. Za slušný peniaz dostanete telefón s pekným HD displejom, poctivou dávkou výkonu, podporou dvoch SIM kariet a vynikajúcou zvukovou technológiou Dolby Atmos. Z mínusov spomeniem napríklad malý interný priestor, no nechýba slot na pamäťovú kartu a podpora presúvania aplikácií. S optimalizáciou prostredia v smartfónoch značky Lenovo som mal doposiaľ dobré skúsenosti, preto dúfam, že išlo iba o chybnú vzorku.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 17.07.2015 - 13:56

Nechcem byt hnidopich, ale cipset je MT6752m Aku ste mali verziu fw? Lebo na tento fon ine recenzie chvalia sviznost systemu, uzivatelia detto. Az na posledne zostavenie S142_15063 0, kde su velmi negativne ohlasy ohladom znizenia vydrze, problemy s wifi, mierne prehrievanie a hlavne lagy..

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.07.2015 - 18:01 Trvalý odkaz

Nevieš ako je to s aktualizáciami čínskych verzií?

To by si musel pochopiť čo som ti písal v inom vlákne, že tam nemáš stock rom od Lenova, ale modifikovanú rom od GearBest, ktorá je plná spyware. A ma zakázané OTA aktualizácie.
Vstavaný prehliadač ani nepoužívaj je zavirený

ondrakomous18.07.2015 - 20:42 Trvalý odkaz

diky za info, stenley. lenovo k3 uz je top1 na vyhledavaci google. vsichni si ho pujdeme ted hned koupit.

ondrakomous19.07.2015 - 08:54 Trvalý odkaz

na heurece.cz top 25. lenovo k3 a de nahoru, dobra prace, za to uz nejaky ten mensi zajezd do piestan bude, lenovo rootnu za 30sekund, divim se, ze jako inzenyrska kapacita s tim mas problem. na xda uz musi byt plno navodu. co sem cetl komenty na heurece, tak uzivatele na ten smart chvali do nebes.

nerd19.07.2015 - 10:11 Trvalý odkaz

ondro voľakedy sa v nasich zemepisných šírkach chvalili aj skodovky 105 a niektori pochvalili aj trabanta..

Celá diskusia 13 príspevkov