Huawei MediaPad T1 10 - LTE tablet učupený v rade

Recenzia desaťpalcového tabletu s kvalitnou hliníkovou konštrukciou, podporou LTE a slušnou výdržou. Slabinou je nízke rozlíšenie displeja.

V mojich očiach je boom tabletov na pomalom ústupe, najmä čo sa týka chrlenia nových zariadení jednotlivých výrobcov. Tablet predsa len používateľ nemení tak často ako telefón, teda aj spoločnosti počítajú s dlhšou životnosťou v rukách majiteľov. Nám sa do rúk dostala jedna z dvoch noviniek spoločnosti Huawei.

Ako už názov napovedá, MediaPad T1 10 ponúkne displej s uhlopriečkou desať palcov. Hneď v úvode môžeme povedať, že táto novinka bude lákať najmä na podporu sietí 4G a rozumnú cenovku. Pozornejšie oko si už v základných parametroch určite všimlo aj jeden z možných mínusov. Áno, reč je o rozlíšení. Sám som zvedavý, ako sa táto hodnota pretaví do skutočnosti a dojmov z používania.

ikona

Základné info: Huawei MediaPad T1 10 (A21L)Desaťpalcový tablet s HD displejom a štvorjadrovým procesorom, z ktorého si zavoláte a pošlete aj SMS správu. Poteší LTE konektivita a 5 Mpix zadný fotoaparát s AF a LED bleskom.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prvé minúty používania predstavujú najmä prvé dojmy zo spracovania. A tie sú dobré. Napriek väčším rozmerov sa spracovanie vydarilo, pochvalu si výrobca zaslúži aj za kovovú zadnú časť. Vpredu zasa pochválim rozumnú šírku okrajov. Širšie sú tie kratšie okraje, čo v praxi priamo nabáda na používanie tabletu naležato.

Rozloženiu prvkov pri tabletoch nevenujem až takú pozornosť ako u smartfónov, no aj tu musím výrobcu pochváliť. Pri držaní tabletu naležato mám tlačidlo napájania spolu s tlačidlom hlasitosti umiestnené v ľavej časti hornej steny, čo je pre mňa ideálna poloha. Výčitky smerujú iba k hlasnému reproduktoru. Je jeden, čo by mi pri danej cenovke až tak nevadilo, no jeho umiestnenie v spodnej časti zadnej steny znamenalo, že som ho dlaňou permanentne zakrýval.

V hornej stene s tlačidlami nachádzam aj kryt, pod ktorou na mňa čaká slot na microSD kartu a slot na SIM kartu vo verzii micro. Do tabletu tak môžete pokojne vložiť SIM kartu a užívať si rýchle dátové pripojenie aj na miestach bez Wi-Fi sietí. A nielen to. S tabletom si aj zavoláte, prípadne z neho môžete odoslať SMS správu. Slúchadlo však chýba, preto ak nechcete, aby osobu na druhej strane počuli cez hlasný reproduktor aj ľudia okolo vás, siahnite po handsfree.

Ako som už v úvode predpovedal, jednou z najväčších slabín tabletu môže byť displej. A je to pravda. Displeju sa ušlo rozlíšenie iba 1 280 x 800 bodov, ktoré v dnešnej dobe už nemusí stačiť každému. Mojím rozmaznaným očiam to trochu prekážalo. Text v prostredí, čítanie článkov na webe, to všetko je tu už citeľne kostrbaté.

Nebolo to však iba o rozlíšení. Displej zaostával aj v maximálnom jase. Na čítanie článkov niekde na pláži pod slnkom to asi nebude. A trochu sklamala aj samotná dotyková vrstva. Tá priamy dotyk zvykla niekedy vyhodnotiť ako pokus o potiahnutie, čo viedlo k nutnosti dotyk opakovať. Ale aby som len nefrflal, pochválim prítomnosť automatickej regulácie jasu a možnosť nastaviť si teplotu farieb.

Huawei tentokrát nesiahol po chipsete z vlastnej dielne, ale vsadil na Snapdragon 410, prvý 64-bitový chipset od Qualcommu. Ponúka štvorjadrový procesor s taktom 1,2 GHz a graficku Adreno 306. Stretli sme sa s ním napríklad aj v modeloch Galaxy A3 a A5 od Samsungu, Lenove Vibe Z2 alebo u stajňového kolegu Huawei Ascend G7. Na tablete som si vyskúšal zahrať hru Real Racing 3, ktorá bežala bez problémov.

Hry teda zvládol, no celkový dojem z používania bol už rozpačitý. Reakcie boli občas pomalšie, webové stránky sa zvykli načítavať dlhšie než som zvyknutý a pri štyroch – piatich spustených aplikáciách som mohol rátať aj s opätovným načítavaním obsahu. Dalo sa to však čakať, keďže operačná pamäť RAM ponúkne na dnešok už podpriemernú kapacitu 1 GB. Dovolím si ale tvrdiť, že na to klasické prezeranie webu a chatovanie s priateľmi tablet postačí.

Výrobcu pochválim za veľmi príjemné a graficky zaujímavo spracované prostredie EmotionUI 3.0, ktoré beží nad Androidom 4.4.4. Dokonca som mu odpustil aj chýbajúcu samostatnú ponuku s aplikáciami. Všetko sa tak nachádza na domácich obrazovkách. Zoštipnutím prstov smerom k sebe sa dostávam k zaujímavej ponuke, v ktorej nájdeme možnosť zmeniť si mriežku rozloženia na domácej obrazovky, nastavenie prechodu obrazoviek, tapety a ponuku miniaplikácií. Vzhľad prostredia si môžete zmeniť pomocou niektorého z motívov.

Ďalšou dôležitou a často využívanou súčasťou prostredia je výsuvná lišta. V tomto prípade s množstvom skratiek, nájdeme tu napríklad aj svietidlo, a lištou pre rýchle prispôsobenie jasu. K lište sa dostávam tradičným potiahnutím smerom nadol, v opačnom smere sa aktivuje šikovné prehľadávanie obsahu tabletu, pod ktorým nájdem aj nedávno použité aplikácie.

Ak vám nesadne prostredie, prípadne niektorá z aplikácií, návštevou obchodu Google Play to viete rýchlo zmeniť. Napríklad aj klávesnicu. Tá sa však podľa mňa podarila, a ak by ponúkla aj samostatný riadok s číslicami, bol by som úplne spokojný. Zo špeciálnych funkcií spomeniem písanie jedným ťahom alebo rozloženie klávesnice na dve polovice, ktoré sa umiestnia bližšie k okrajom displeja.

Na fotoaparáty sa v tabletoch nezvykne klásť veľký dôraz, preto ani v tomto prípade nebudem veľmi kritický. Päťmegapixlový fotoaparát je skôr podpriemerný a odkázaný výlučne na dobré svetelné podmienky. Možno na nejakú tú momentku z rodinnej grilovačky. Video je možné nahrávať maximálne v HD rozlíšení a aj tu platí, že kvalitou neohúri.

Batérii s kapacitou 4 800 mAh hrá do karát nízke rozlíšenie displeja. Tablet som používal najmä na večerné surfovanie po webe, kontrolu e-mailov a občas som si na ňom pustil aj nejaký ten seriál. Po nabíjačke som siahal po približne štyroch dňoch, pričom denne som tablet používal v priemere dve až tri hodiny.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie s hliníkovou zadnou stenou

+ podpora LTE

+ výdrž

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- nízke rozlíšenie a jas displeja

- privítali by sme stereo reproduktory

Orientačná cena: 260 € (Orange )

Na jeden záber: Huawei MediaPad T1 10

Záver:

Huawei MediaPad T1 10 bude lákať najmä na kvalitné zhotovenie, podporu LTE a dobrú výdrž. Inak z radu príliš nevyčnieva, skôr naopak. Na desaťpalcovej uhlopriečke sa stretávame s už podpriemerným HD rozlíšením, fanúšikov sledovania filmov zasa nepoteší prítomnosť iba jedného reproduktora. Tablet momentálne nájdete v ponuke oranžového operátora. Ak vám ho ponúkne za rozumnú cenu, získate slušný rodinný tablet na bežné používanie. Ak hľadáte niečo viac, skúste sa radšej poobzerať inde.

Diskusia k článku:

PetraVacka 16.07.2015 - 22:16

Šlušný kousek od Huawei se slušnou výbavou, podporou LTE za rozumnou cenu se slušnou výdrží.Škoda že nepoužili vlastní procesou Kirin možná by nebyly pomalejší reakce jak je napsáno jako mínus v recenzi. Jinak pěkný kousek

Mmv10.12.2015 - 01:24 Trvalý odkaz

Zdravim, mam mam tento tablet ale nedari sa mi sprevadzkovat v nom launcher (nova,apex)...vzdy pri stalceni tlacidla domov ma to vrati na UI a v nadstaveniach som nic ako predvolenu domovsku obrazovku nenasiel....dakujem

Celá diskusia 2 príspevky