Sony Xperia M4 Aqua - päť palcov odolných voči vode

Recenzia 5'' vodeodolného androidu s HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom a 2 400 mAh batériou. Výkon mu, na rozdiel od kapacity úložiska, nechýba.

Japonského výrobcu ani po niekoľkých rokoch neopúšťa rozhodnutie dodávať na trh zariadenia pod jednotným dizajnovým jazykom OmniBalance. Aj model M4 Aqua tak vyzerá ako všetky ostatné Xperie v ponuke kamenných obchodov či e-shopov. Jednou z nesporných výhod takéhoto kopírovania je už takmer samozrejmá odolnosť voči prachu a vode (certifikácia IP65/68). Smartfón by teda mal vydržať ponorenie do sladkej vody v hĺbke 1,5 m až po dobu pol hodiny. Navyše, všetko sa to zaobíde bez otravného krytu microUSB konektora alebo pri 3,5 mm audio jacku, ktoré boli nevyhnutné pri začiatkoch experimentovania s vodeodolnými smartfónmi.

ikona

Základné info: Sony Xperia M4 Aqua (M4 Aqua Dual, E2303)Vode a prachu odolný nástupca modelu M2 Aqua prináša 5'' HD displej, osemjadrový procesor, 13 Mpix fotoaparát s hardvérovou spúšťou, podporou LTE a 2 400 mAh batériou. K dispozícii bude aj v dual SIM verzii.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Lenže M4 Aqua nie je Xperia Z3 ani Z3 Compact. Vyzerá síce podobne, no už prvý dotyk odhalí, že namiesto poctivého skla tu zadnú stenu tvorí lacný plast - akési mäkké plexisklo. Pri ťukaní naň vydáva nepekné zvuky a dokonca sa môže mierne prehýbať. Čiastočne vystupuje nad rám, ktorý je pravdepodobne tiež plastový, ale obdarený zosilnenými rohmi. K nemu nemám najmenšiu výčitku. V jeho pravej strane sa nachádza hliníkový vypínač, neobvykle nízko regulácia hlasitosti a navyše aj príjemné prekvapenie - klasická dvojpolohová spúšť fotoaparátu, ktorá jeho aktiváciu pochopiteľne zvláda aj pri uzamknutom zariadení.

Plastové kryty zostali len tam, kde vám prekážať nebudú - na slote na nanoSIM kartu a šachte pre microSD kartu skrývajúcej aj papierik s nevyhnutnými kódmi, ktoré už nezavadzajú na chrbte.

Vpredu, najmä na bielej verzii, zaujme veľký 5-palcový HD displej a výraznejšie prázdne okraje. Ovládacie tlačidlá systému napriek tomu skončili na obrazovke. Má priemerné pozorovacie uhly, no jasné farby a aj dostatočnú jemnosť zobrazenia. Príjemnou možnosťou je ručná korekcia RGB zložky - ja už tradične volím silnejšiu červenú a teplejšie odtiene príjemnejšie pre oči.

Sony celkom bojuje s nepodarenými notifikáciami, ktoré Google do Androidu 5.0 Lollipop uviedol ako novinku. Nechápte ma zle, ich prítomnosť tu je fajn, ale pri HTC, LG či ostatných, sa ich na obrovských displejoch zobrazuje šialene málo na úkor úplne prázdneho miesta. Tu ich jednoduché gesto rozbalí všetky a dvojité ťuknutie otvorí priamo príslušnú aplikáciu. Na uzamykacej obrazovke nechýbajú obrovské hodiny (na výber je z viacerých motívov, analógové i digitálne) a opäť rýchle spúšťanie fotoaparátu. Pridáva sa však aj ikona pre Telefón. Výborne!

Lollipop priniesol grafické zmeny, ktoré sa niekomu páčiť budú a niekomu nie. Celkovo však osvieženie síce ľahkej, ale zubom času už značne poznačenej grafickej nadstavbe Sony určite prospelo.

Menej skúsení používatelia však budú zmätení z logiky nastavovania jasu displeja. Možnosť zaškrtnúť políčko pre automatickú reguláciu vedľa posuvníka už nenájdeme, nahradila ju hlboko v menu zakopaná voľba Prispôsobivý jas - automatický senzor tu teda očividne je. Po posuvníkom si však aj tak môžem hýbať sám a jeho rozhodnutia korigovať. Prečo políčko pre automatiku zmizlo z lišty? A prečo v noci medzi oboma krajnými polohami nie je takmer žiadny rozdiel a po vypnutí automatiky len veľmi minimálny?

Druhý kameň úrazu je nastavovanie hlasitosti. Vibračný režim sa aktivuje podržaním tlačidla "-" a postupným ubratím zvukov. Tichý režim (v prípade že nechcem ani vibrácie) tlačidlá hlasitosti už neobslúžia a musím ho zapnúť dotykom na displej novozobrazenom menu. To je rýchle a fajn. Potom ma však operačný systém zasype možnosťami aktivovať ho buď natrvalo, alebo ťukaním na voľbu v rozmedzí 15 min až 8 hod. Tretia možnosť je prioritný režim s možnosťami povoliť hovory, SMSky alebo upozornenia kalendára. Od všetkých, od uložených kontaktov alebo od kontaktov označených hviezdičkou. Nechýba ani voľba prestoje s načasovaním na konkrétny deň. Teoreticky sú to všetko zaujímavé možnosti, v praxi ich je však príliš mnoho a príliš zložitých. Len pre zaujímavosť - aktivujete prioritný režim a v ňom vidíte voľbu "Prestoje" s nastavením konkrétnych dní v týždni a času začiatku a konca. Znamenajú tieto "Prestoje" časy, kedy bude prioritný automaticky aktivovaný alebo naopak vyradený z činnosti? Ak používateľ netuší na prvý pohľad, funkciu nepoužije a zavrhne ako zbytočnú a zložitú. Nečudo, že sa po update viacero majiteľov Androidu 5.0 sťažovalo na nefunkčný budík.

V notifikačnej lište nájdeme prepracovanú ponuku rýchlych prepínačov. Môže ich byť až deväť, ľubovoľne usporiadaných. Prepínače pre Wi-Fi a Bluetooth však vždy obsadia dve kráľovské pozície hore.

Úplnou novinkou je tlačidlo vpravo hore, ktoré umožní pridať Hosťa alebo Nového používateľa. Jedná sa o klasické profily, ako ich poznáme napríklad z desktopových Windows. Telefón sa po pridaní nového konta tvári ako úplne nové zariadenie, s vlastným nastavením zvukov, pozadia, kontom Google a prekvapivo aj aplikáciami. Hoci pod jedným účtom budete môcť nainštalovať aj 50 aplikácií, druhý používateľ ich neuvidí a bude všetky musieť sťahovať znova. Na prvý pohľad ide o funkciu, ktorú využijete najmä doma na tabletoch, no jej prínos si viem predstaviť aj pri firemných telefónoch zdieľaných medzi viacerími zamestnancami. Po dlhej dobe ide o inováciu, ktorá má skutočne zmysel. Pamätajte len na to, že Vlastník zariadenia musí ostatným používateľom povoliť telefonovanie a vaše dáta či citlivé údaje (chat na Facebooku, SMS-ky či dokonca Chrome s prístupom do internet bankingu) chráni len blokovacia obrazovka. Nastavenie PINu alebo aspoň blokovacieho vzoru by malo byť samozrejmosťou. Pridanie Hosťa robí prakticky to isté ako pridanie používateľa, systém však pri každom prepnutí ponúka možnosť zmazania takéhoto účtu a začatie odznova.

Takéto prepínanie za behu trocha potrápi aj hardvér, Xperia M4 Aqua sa v hornej časti trochu zohriala. Spúšťanie všetkých aplikácií však bolo po celý čas testovania plynulé a k výkonom nemám námietky. Nečudo, v Sony jej nadelili 2 GB RAM a 64-bitový osemjadrový Qualcomm MSM8939 či grafické jadro Adreno 405. Malou katastrofou je ale voľný priestor pri základnom 8 GB variante. Po vybalení z krabice vám zostanú iba 3 GB, no ani tie mi pre moje aplikácie nestačili. Už pri 400 zostávajúcich voľných megabajtoch v pamäti mi Google Play odmietal sťahovať nový softvér a aktualizovať ten starý.

Časť viny nesíe aj množstvo neodinštalovateľného softvéru (odinštalujete len jeho aktualizácie). Dokúpenie microSD karty tak bude nevyhnutnosťou, no počítajte s tým, že hoci túto možnosť ponúka samotná správa aplikácií, niekoľko stoviek megabajtov veľký Facebook či Chrome aj tak nepresuniete. Pri niektorých aplikáciách to skrátka vývojári nepovolili. Určite by som teda siahol po 16 gigabajtovej verzii tohto smartfónu.

Telefónna aplikácia v Material dizajne vyzerá dobre, ponúka dokonca odkazovú schránku v telefóne (nezávislú od vášho operátora). Nastaviť možno čas, po ktorom sa hovor na pozadí prijme i váš vopred nahratý pozdrav.

V SMSkách sa nedá rýchlo zväčšovať písmo, no podarila sa aspoň systémová klávesnica. Povoliť sa dajú špeciálne znaky priamo na jednotlivých klávesách i zvuková a vibračná odozva na ich stlačenie. Z ponuky multitaskingu nezmizli ani niektoré minialikácie stiahnuteľné z Google Play.

Zoznam aplikácií samozrejme pôjde zoradiť aj abecedne, no poteší aj riadok pre fulltextové vyhľadávanie. Z ďalších špeciálnych funkcií v menu môžeme spomenúť NFC, párovanie s konzolou Playstation a ostatnými zariadeniami Xperia či Sony (Throw, Miracast, DLNA) alebo upravenie ikon, ktoré majú byť prítomné v stavovom riadku. Ak tu nechcete aktuálny čas či dokonca informáciu o pripojení k Wi-Fi, stačí ich zakázať.

Veľká pozornosť je venovaná aj šetreniu batérie. Režim STAMINA môže vypínať dátové prenosy spolu s displejom, potom však budete musieť niektoré dôležité messengery a e-mailového klienta nastaviť ručne ako výnimku. Dokáže však tiež obmedziť výkon procesora alebo zoradiť čakajúce pakety do frontu pre hromadné odoslanie v jednom okamihu. Agresívnejšou voľbou je režim Ultra STAMINA, ktorý povolí len hovory a SMS správy. Krokom vedľa je úplné odstavenie aplikácií tretích strán. Ideálne na chatu bez dátového pripojenia, no nedostanete sa ani k svojim poznámkam v Evernote či hudobnému prehrávaču.

Údaje o dvojdňovej výdrži od výrobcu sú samozrejme prehnané, no aj pri intenzívnom používaní mi večer zostávalo ešte okolo 30 % batérie. Aqua teda bezproblémov vydrží deň za každých okolností, deň a pol ako štandard pre väčšinu menej náročných majiteľov. S dodávanou nabíjačkou však dopĺňanie energie do 2 400 mAh batérie však trvá pomerne dlho, niekde k hranici 3 hodín. Niet divu, údaje na adaptéri hlásia výstup len 850 mA.

Xperia M4 Aqua ponúka 13-megapixelový zadný a 5 Mpix predný fotoaparát. Obe maximá však len vo formáte 4:3. Po zapnutí fotoaparátu sa vždy aktivuje režim Superior Auto, ktorý sa stará o všetky nastavenia a scénické režimy. Nastaviť viete prakticky iba blesk. Ak budete chcieť HDR aktivovať manuálne (Superior Auto sa totiž môže rozhodnúť inak), budete musieť zavítať do manuálnych nastavení. Škoda, že sa automatika vždy pretláča dopredu a manuálny režim nemožno nastaviť ako východzí.

Ručné nastavenia sú totiž viac než bohaté, nechýba ani ručná korekcia expozície či scény. Dostupné sú aj ďalšie aplikácie vrátane populárneho AR efektu s dinosaurami a inými virtuálnymi objektami.

Výsledným fotografiám nič nevyčítam a určite príliš nezaostávajú za vlajkovými modelmi značky. Video naopak mierne áno, no viním za to najmä softvérovú stabilizáciu, ktorá v zázname vytvára drobné artefakty.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 86 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 152 MB / min.)

Multimediálny zážitok bohužiaľ hneď nedoplní prehrávanie hudby, slúchadlá totiž v balení chýbajú. Ak si pripojíte vlastné, využijete aj FM rádio s RDS (bez funkcie Radio Text). Sony už ponúka aj automatické Full HD video zostrihy videí za posledný týždeň, mesiac či rok. Keď budú pripravené, smartfón vás sám upozorní. Škoda, že to nejde aj ručne.

Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, hlasitá reprodukcia hudby si bude stále musieť vystačiť len s mono zvukom. Jediný reproduktor je pod displejom. Otvor hore obsadilo slúchadlo. Zvuk je dostatočne hlasný, no už tradične mu mierne ubližuje vodotesná membrána.

Výhody:

+ odolnosť voči vode a prachu (s odkrytými konektormi)

+ hardvérová spúšť fotoaparátu (funguje aj pri vypnutom displeji)

+ rýchla skratka pre Telefón na uzamykacej obrazovke

+ používateľské profily

+ notifikačná dióda nad displejom

Nevýhody:

- lacný plast na chrbte zariadenia

- zmätočné nastavovanie jasu a hlasitosti

- málo miesta v 8 GB verzii

- pomalé nabíjanie (2,5 až 3 hodiny)

Orientačná cena: 242 € (Mobilonline.sk

Na jeden záber: Sony Xperia M4 Aqua

Záver

Sony Xperia M4 Aqua je relatívne podarený smartfón. Ponúka odolnosť voči vode a prachu, výborný fotoaparát a dostatočné HD rozlíšenie na veľkom päťpalcovom displeji. Nesklame ani celkový výkon vďaka 2 GB RAM a rýchlemu procesoru. Výdrž na jedno nabitie patrí k tým nadpriemerným.

Problémom je len dlhšie nabíjanie, lacný plast na chrbte smartfónu a existencia základnej 8 GB verzie. Tá mnohým nebude stačiť ani po dokúpení pamäťovej karty a presune časti aplikácií, odporúčame teda siahnuť po väčšej, no i drahšej 16 GB verzii. S tým však môžete mať v Európe problém, pre náš región je určený práve model iba s 8 GB kapacitou. Android 5.0 Lollipop smartfónom od Sony tiež pomohol osviežením prostredia grafickej nadstavby, no spôsob nastavenia zvuku či jasu nemusí osloviť každého.

foto s manuálnym režimom HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 17.06.2015 - 18:47

Hodil by sa mi podnadpis: premarneny potencial. Ta 850mAh nabijacka je na smiech. Recenzia fajn, paci sa mi. Samotny pristroj vsak je taky... Nrmastny neslany....

Peto17.06.2015 - 22:11 Trvalý odkaz

Mám takú blbú otázku :D
Ak si stiahnem nejakú aplikáciu, potom založím nové konto a naň stiahnem znovu tú istú aplikáciu, zoberie mi to z pamäte dva krát?

Nightmare18.06.2015 - 02:05 Trvalý odkaz

nuz toto ma daleko od dobrych fotiek a este dalej od vlajkovych lodi ako fotia

Celá diskusia 55 príspevkov