Asus VivoWatch - zmerajú tep a zhodnotia kvalitu vášho dňa

Recenzia športových hodiniek s integrovaným meračom tepu a dlhou výdržou. Potešia odolnosťou voči vode, sklamú absenciou GPS.

Štyri dni mi trvalo pochopiť význam tohto zázraku. Štyri dni som mal na ruke pekné hodinky s neustále zobrazeným časom a dobre čitateľným displejom aj na slnku, no ich ďalšie využitie som pochopil až neskôr.

ikona

Základné info: Asus VivoWatchCenovo dostupné inteligentné hodinky s vodeodolnou konštrukciou, IP67, snímačom tepu srdca a až 10-dňovou výdržou na jedno nabitie. Určené sú pre Android 4.3 a novší a pre zariadenia s iOS od verzie 8.1.

Najprv som ich nabil pomocou malej redukcie s microUSB konektorom. Radšej by som bol, keby sa microUSB nachádzalo priamo na zariadení (ako v prípade smart watch od Sony), ale aj toto riešenie je lepšie než nabíjanie Samsung Gear S či športových hodiniek TomTom. Kiež by boli v balení takéto kolísky rovno dve.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Druhým krokom bola inštalácia android aplikácie HiVivo do Samsungu Galaxy S6 edge: HiVivo. V nej som hodinky pripojil k mobilu. Synchronizácia údajov potom nastala vždy po otvorení appky. Keď som o pár dní neskôr nainštaloval appku HiVivo do iPhonu (medzi verziami HiVivo Lite a HiVivo Plus v AppStore som nezbadal rozdiel), stačilo zadať meno a heslo, a všetky moje hodnoty aj namerané údaje z predchádzajúcich dní som mal zrazu aj v zariadení s iOS. Synchronizácia údajov je prekvapivo rýchla.

Aplikácia prináša niekoľko podstatných funkcií:

- nastavenie vašich telesných parametrov (vek, výška, hmotnosť, denný cieľ),

- zmenu zobrazenia aktuálneho času z digitálneho na analógové,

- nastavenie budíka v hodinkách,

- aktualizáciu firmvéru v hodinkách,

- a hlavne sledovanie vašej aktivity a pohody, a porovnanie s predchádzajúcimi dňami.

Práve to číselné vyjadrenie kvality dňa (happiness index) mi bolo dlho neznáme. Keď som nič nerobil, dosiahol som 40 bodov. Zvláštne, čakal by som skôr nulu, resp. aspoň pod desať bodov. Aplikácia zrejme oceňovala aj dostatok spánku. V aktívnych dňoch som nemal problém prekonať 60, 70, 80 aj 99 bodov. Asi sa jedná o percentuálny podiel zo 100, ale to len tipujem. Stačilo sa trochu viac hýbať, dosiahnuť stanovený cieľ (počet krokov, kalórií). A to je práve základná funkcia hodiniek. Monitorovať všetky vaše aktivity, merať aj v priebehu dňa, aj počas cvičenia tep srdca, a keď sa pár desiatok minút nehýbete, vibráciami vás upozorniť, aby ste váš stav čo najskôr zmenili. Stačí si ísť vziať pohár vody.

Počas bežného dňa ma tak ráno hodinky o 7:30 zobudia vibráciou, počas dňa ma zase vibráciou párkrát vyženú od počítača prejsť sa po záhrade. Neustále mám prehľad o aktuálnom čase a dátume. V noci displej rozsvietim tlačidlom v bočnej stene. Jeho stlačenie tiež slúži na odomknutie obrazovky. Potom ťahom prsta prepínam medzi funkciami:

- aktuálny čas

- tep srdca (ťah do strany)

- budík s možnosťou nastavenia (ťah do strany)

- UV index (ťah do strany)

- krokomer (ťah do strany)

- Happiness Index (index šťastia)

- Sleep Info (celková a komfortná dĺžka spánku)

- Exercise Info (celková a aeróbna dĺžka dnešných cvičení)

Keď som si šiel zabehať, podržal som na niekoľko sekúnd hlavné tlačidlo a tým spustil meranie tepu počas cvičenia. Na obrazovke vidíte dĺžku tréningu, váš tep a aktuálny čas. Pri pohybe prsta do strany môžete prepnúť aj na ďalšie údaje (priebeh tepu, odhadovaná vzdialenosť, rýchlosť a podobne). Keby hodinky obsahovali aj GPS, bolo by to dokonalé. Presnosť integrovaného snímača tepu je otázna. Po asi 20 minútach rýchlej chôdze som na rovinke sledoval výsledky jeho merania a rozptyl zobrazovaných hodnôt ma trochu zneistil. Raz 88, potom 102, o chvíľu 110 úderov za minútu. Presnosť kardio senzora tak beriem skôr ako orientačnú.

Ale musím dodať, že som už testoval hodinky Samsung Gear S aj TomTom MultiSport Cardio, obe s podobným kardio senzorom, a nikdy som sa stopercentne spoľahlivých údajov nedočkal. Vlhkosť, pot, pohyb ruky a ďalšie faktory meranie vždy narúšali. Na bicykli je meranie presnejšie, ale počas behu sa spolieham skôr na môj dych. Treba však dodať, že toto sú prvé hodinky s cenovkou pod 200 eur, na ktorých som videl takýto seriózny integrovaný snímač tepu. Asus VivoWatch súčasne poznajú moje telesné parametre a obsahujú krokomer, z čoho pomerne presne dokážu vypočítať rýchlosť chôdze a vzdialenosť, a dodatočne tiež počítať spaľovanie energie.

Popri sledovaní vašich aktivít vás hodinky vibráciou upozornia na prichádzajúci hovor na pripojenom smartfóne. Na ich displeji tiež vidíte číslo volajúceho. Má to dve výhody:

- viem, či mám utekať k mobilu, alebo nejde o nič dôležité a

- spoznávam čísla mojich najbližších, ktoré si už dnes takmer vôbec nepamätám

Upozorňovanie na číslo volajúceho je popri synchronizácii nameraných údajov s Asus kontom asi jedinou nadštandardnou funkciou, ktorú hodinky VivoWatch prinášajú po spojení so smartfónom. Na nič iné (čítanie SMS a podobne) som neprišiel.

Výhody:

+ cena okolo 160 eur

+ meranie UV žiarenia

+ univerzálny spôsob uchytenia remienka

+ vodeodolné spracovanie aj tvrdé sklíčko

+ reálna výdrž 7 - 10 dní na jedno nabitie

+ výborná čitateľnosť displeja za každých okolností

Nedostatky:

- nepresný merač tepu

- chýba GPS na presné meranie vzdialenosti

- upozorňuje len na prichádzajúce hovory v pripojenom mobile

Orientačná cena: 159 eur

Na jeden záber: Asus VivoWatch

Index šťastia

Práve celodenné sledovanie vášho tepu a pohybu je hlavnou výhodou hodiniek Asus VivoWatch. Spolu s týždňovou výdržou na jedno nabitie tvoria komplexný nástroj, ktorý môže reálne nahradiť vaše bežné hodinky. Vyzerajú dobre, odolajú vode aj pri bežnom plávaní v jazere (odskúšané!), nemusíte ich každý deň nabíjať ako mnohé iné smart watch, ráno vás zobudia, vo dne i v noci monitorujú váš stav, využijete ich aj pri športe (ak nepotrebujete merať dĺžku zabehnutej trasy) a budú vás každý deň podporovať v nejakej telesnej aktivite. Ak sa bez toho neviete pravidelne hýbať, je mi vás tak trochu ľúto, ale na druhej strane, ak vás v pohybe dokážu takéto technologické výdobytky modernej doby podporiť, radšej si ich kúpte, než aby ste mali celé dni len vysedávať pred telkou.

Asus VivoWatch sa mi nakoniec zapáčili. Majú príjemnú cenovku, žiadne funkčné nedostatky a meranie tepu mnohí športovci považujú za dôležitejšie než meranie prejdenej vzdialenosti. Ja síce ostávam verný GPS hodinkám, no ak chcete schudnúť, mali by ste si skôr sledovať tep. Môže vám byť jedno, či ste dnes zabehli osem alebo deväť kilometrov. Dôležitejšie je, že ste sa hodinu pohybovali v aeróbnom režime, ktorý je pre spaľovanie tukov dôležitý. Ak máte 30 rokov, tak je - čisto orientačne - váš maximálny tep (220 mínus vek) 190 úderov za minútu. Ale pre spaľovanie tukov je dôležitá aktivita na 60 - 70 % vášho maximálneho výkonu, takže sa bavíme o tepovej frekvencii 120 - 130 úderov za minútu. A práve to dokážete krásne sledovať na hodinkách s kardio snímačom. A ako sa tak na seba pozerám, zišli by sa tuším aj mne...

Diskusia k článku:

Začať diskusiu