Sony Xperia 5 V – ohromí bezkonkurenčnou foto apkou

Recenzia kompaktného smartfónu so 6,1'' OLED displejom, výkonným hardvérom, výbornou výdržou batérie, fotoaparátmi s optikou Zeiss a jedinečnou foto aplikáciou, s ktorou budete fotiť ako profesionáli.

Smartfóny od Sony idú proti prúdu a Xperia 5 V (základné info) nie je výnimkou. Prináša kompaktné rozmery, nechýba jej slot na microSD kartu, displej nekazí žiadny výrez ani otvor na prednú kameru a dokonca tu nájdeme aj 3,5 mm jack, ktorý je výsadou skôr smartfónov nižšej kategórie. Pri top modeloch sa už zvyčajne nenachádza.

Sony Xperiu 5 V medzi prémiové modely môžeme s pokojným svedomím zaradiť. Prináša kvalitnú konštrukciu s plnohodnotnou certifikáciou IP68, telefón tak zvládne prašné prostredie a ponorenie pod vodnú hladinu do hĺbky 1,5 metra počas 30-tich minút. 

Smartfónu nechýba nič dôležité, ani bezdrôtové nabíjanie, ani podpora elektronickej SIM karty (eSIM). Čítačka odtlačkov nie je súčasťou displeja, čo mi ale vôbec nevadí. Jej umiestnenie v pravej bočnej stene mi vyhovuje, je rýchla a spoľahlivá. 

V bočnej stene nájdeme aj niečo, čo by sme pri iných androidoch hľadali márne - hardvérovú spúšť fotoaparátu. Pri fotení a nahrávaní videí máte k dispozícii aj tradičnú dotykovú spúšť na obrazovke, no fyzické tlačidlo môže niekomu vyhovovať viac. Nemusia vás trápiť mokré prsty ani rukavice. Prvým stlačením doostríte, ďalším zosnímate fotografiu. 

Tak, ako ste zvyknutí z digitálnych fotoaparátov, ak ich používate. Aj prostredie aplikácie fotoaparátu je úplne iné než u konkurenčných modelov. Je podrobná a poteší fanúšikov fotografovania, ktorí sa radi hrajú s nastaveniami. Venovať sa jej budeme nižšie v texte.

Sony má na Slovensku slabú marketingovú podporu, takže je v úzadí za ostatnými značkami, ktoré sa vedia lepšie predať. A je to naozaj škoda. V Xperiách beží čistý Android, je teda rýchly a ani softvérová podpora nie je výrazne oneskorená. Počas testovania mi prišiel update na Android 14 s decembrovými záplatami. Výrobca sľubuje dve veľké aktualizácie systému a tri roky dodávania bezpečnostných záplat. 

Balenie telefónu je minimalistické a ekologické. Žiadne plasty, žiadna nabíjačka ani nabíjací kábel. No toto všetko zrejme už máte doma. Mne osobne táto úspornosť neprekáža, no chápem, že niekomu môže vadiť. Najmä ak to porovná s niektorými konkurenčnými značkami, ktoré dávajú do balenia aj ochranné kryty. 

Konštrukčné spracovanie je výborné, telefón sa veľmi pohodlne drží v ruke a nikde nič netlačí a nereže do dlane. Displej je plochý, bez zaoblenia a spomínaného otvoru na selfie kameru. Napriek tomu rámčeky nie sú nijak extra rušivé. 

Vpredu i vzadu nájdeme sklo, vzadu matné, v bokoch spevnené hliníkovým rámom, takisto v matnej úprave. Zadná stena nie je žiadnym lapačom odtlačkov, čomu pomáha aj svetlá farebná úprava testovaného zariadenia. V spodnej stene sa nachádza slot na microSD kartu a nanoSIM. Na jeho otvorenie vám stačí necht, nepotrebujete žiadny špeciálny "špendlík". Aj toto odlišuje Sony od konkurencie. Kto by chcel využívať Xperiu 5 V ako dual SIM, musí si aktivovať eSIM. 

V hornej stene sa nachádza spomínaný 3,5 mm audio jack. Telefónu nechýbajú stereo reproduktory, tie sú však umiestnené spredu, takže pri držanú telefónu na šírku si ich nezakrývate dlaňou. Vidno ich v malej nenápadnej mriežke nad a pod displejom v hornej aj dolnej časti. Sú dostatočne hlasné a kvalitou patria k tomu lepšiemu na trhu. 

Na 6,1-palcovom OLED displeji je použité Full HD+ rozlíšenie s maximálne 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Na výber máte iba 60 Hz alebo 120 Hz, žiadne adaptívne nastavenie riadené systémom. Škoda. 

V nastaveniach nájdete úpravy farebného spektra podľa vlastných preferencií, nechýba Always on a využiť môžete aj užitočnú funkciu Bočný snímač, cez ktorý máte jednoduchý a rýchly prístup k často používaným aplikáciám. Cez bočný snímač sa rýchlo dostanete i k režimu zobrazenia viacerých okien. 

Maximálny jas je na priamom slnku dostatočný na to, aby ste videli obsah zobrazený na obrazovke. V noci sa jas prispôsobí a stlmí na minimum, takže vás nebude oslepovať. Ak pre vás bude obrazovka slabo osvetlená, stačí stiahnuť hornú lištu a jas si upraviť manuálne. 

O výkon sa obávať nemusíte, zabezpečí ho známy čipset Snapdragon 8 Gen 2 spolu s rýchlou 8 GB operačnou pamäťou RAM typu LPDDR5x. Vnútorného úložiska s iba 128 GB kapacitou sa vďaka slotu na microSD kartu do 1 TB nemusíte obávať. No určite by sme ocenili aspoň 256 GB pamäť, aj vzhľadom na vysokú cenu telefónu. 

Nemusíte mať strach ani zo zvýšeného prehrievania pri záťaži, nič také som počas testovania nezaznamenala, iba mierne vyššiu teplotu pri dlhšom používaní fotoaparátu a nabíjaní. Takže nič nezvyčajné. 

Ešte pred oficiálnym uvedením Xperie 5 V sa hovorilo o chýbajúcom teleobjektíve, čo mnohých zarazilo. Po predstavení sa obavy potvrdili, výrobca vzadu osadil iba dva fotoaparáty - hlavný a širokouhlý, no treba priznať, že stačia. 

Aplikácia pre fotografovanie a nahrávanie videí sa volá Photography Pro a už názov naznačuje, že pôjde o apku s rozšírenými možnosťami nastavení. Sony spomína, že týmto chce podporiť kreativitu pri tvorbe fotografií.

Na výber máte viacero režimov snímania vrátane automatického (Basic), takže ak vám nič nehovorí slovo expozícia, ISO či vyváženie bielej, nemajte obavy. Stále máte k dispozícii možnosť len zaostriť a cvaknúť. 

Kto už má za sebou základy fotografie, ocení režimy P (programová automatika, S (priorita rýchlosti uzávierky) a M (manuálna expozícia). V hľadáčiku sa zobrazí aj výber ohniskovej vzdialenosti, môžete tak jednoducho prepínať medzi ultraširokouhlým (16 mm), štandardným širokouhlým (24 mm) a dvojnásobným priblížením (48 mm) bez straty kvality. 

Pri snímaní si viete na obrazovke zobraziť vodováhu, histrogram a viete si prispôsobiť oblasť zaostrenia. V základnom režime jednoducho prepínate jedným ťuknutím medzi snímaním fotografie a nahrávaním videa.

Nastavenia sú naozaj podrobné, takmer ako pri profesionálnej fotografii. Či ste bežný používateľ bez odborných znalostí alebo náruživý fotograf, ktorý si rád nastaví každý záber podľa svojich preferencií, Xperia 5 V vám ponúkne to, čo práve potrebujete. 

Pre nahrávanie profesionálnych videí s manuálnym nastavením nájdete v menu aplikáciu Pro Camera. Tú odporúčam používateľom, ktorí vedia, aké hodnoty nastaviť, inak sa budete zbytočne trápiť. Na bežné nahrávanie videí vám postačí Basic režim v základnej apke fotoaparátu (Photography Pro).

Kvalita fotografií a videí je veľmi dobrá, a to aj v noci. Xperia 5 V ponúka prirodzené farebné podanie aj dostatok detailov i pri zhoršených svetelných podmienkach. Videá nahráte aj v 4K rýchlosťou 120 snímok za sekundu, a to z obidvoch zadných snímačov. Predná selfie kamera zvládne 4K so 60 fps. 

Jedinú výčitku mám k makro záberom. Širokouhlý objektív síce automaticky zaostruje, no z väčšej vzdialenosti, než by pri makro snímkach bolo potrebné, takže na snímanie blízkych objektov veľmi neposlúži. Lepšie je zblízka využiť dvojnásobné optické priblíženie a na objekt po nasnímaní zazoomovať. 

Výdrž Xperie 5 V je excelentná. Môžete sa spoľahnúť na dva dni používania pri bežnom zaťažení, a ak budete mať telefón energeticky náročný deň, veľa fotografovania, počúvania hudby a sem tam nejakú navigáciu, zvládne to od rána do večera. Pokiaľ Xperiu nebudete používať niekoľko dní, percentá budú miznúť veľmi, veľmi pomaly. 

Rýchlosť nabíjania až tak úžasná nie je, no do polovice kapacity sa z nuly dostanete za približne polhodinu. Na plné dobitie potrebujete tak hodinu a pol. Okrem kábla môžete využiť aj bezdrôtové nabíjanie. Je to šikovný bonus na občasné využitie. Najmä v aute, ktoré disponuje bezdrôtovým dobíjaním. 

Nechýba reverzné bezdrôtové nabíjanie, Xperiu 5 V tak využijete aj na nabíjanie príslušenstva, napríklad bezdrôtových slúchadiel, alebo druhého smartfónu. V nastaveniach batérie nájdete aj známy režim Stamina, ktorý vyhodnocuje aktivitu aplikácií na pozadí, učí sa štýlu používania a riadi spotrebu. 

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia s matnou úpravou

+ certifikácia IP68

+ relatívne kompaktné rozmery

+ kvalitný displej s dobrou čitateľnosťou na priamom slnku

+ vysoký výkon

+ rýchly systém

+ hlasné stereo reproduktory smerujúce dopredu

+ kvalitné fotoaparáty

+ hardvérová spúšť fotoaparátu

+ nezvyčajne prepracovaná aplikácia fotoaparátu s množstvom profesionálnych nastavení 

+ výborná výdrž batérie

+ bezdrôtové nabíjanie vrátane reverzného dobíjania

+ 3,5 mm jack, podpora microSD aj eSIM

Nevýhody:

- vysoká cenovka

- chýba adaptívna obnovovacia frekvencia displeja

- pomalé nabíjanie batérie

- iba 128 GB úložisko

- niekomu môže prekážať chudobné balenie

- chýba makro režim

- softvérová podpora by mohla byť dlhšia

Orientačná cena: 1019 eur

Záver

Sony Xperia 5 V patrí medzi špičkové zariadenia, pri ktorých sa môžete spoľahnúť na výkonný hardvér, kvalitné fotoaparáty, pekný displej a rýchly systém. Nechýba jej certifikovaná odolnosť voči vode a prachu, bezdrôtové nabíjanie vrátane reverzného dobíjania druhých zariadení, a ako jeden z mála top modelov ponúka 3,5 mm audio jack aj slot na microSD karty. 

Ide o výborne vybavený android malých rozmerov, takže ak hľadáte kompaktný smartfón, určite by Xperia 5 V nemala uniknúť vašej pozornosti. Excelentná výdrž na jedno nabitie je príjemným bonusom, za čo jej odpúšťame aj pomalšiu 30 W rýchlosť nabíjania. Ak radi fotografujete a vyžívate sa v manuálnom nastavení, z foto aplikácie budete nadšení. Tak podrobné nastavenie natívnej aplikácie nenájdete u žiadnej konkurencie. 

Vyčítať Xperii môžeme 128 GB úložisko (našťastie nechýba slot na microSD karty), snímanie blízkych objektov nie je úplne ideálne a displej smartfónu tejto cenovej kategórie by si zaslúžil lepšiu obnovovaciu frekvenciu s adaptívnym zobrazovaním. Zastaviť sa musím aj pri vysokej cenovke 1019 eur. Nielen slabšie promo, ale aj cena je pravdepodobne príčinou, prečo zákazníci uprednostnia konkurenčné značky. Škoda, smartfóny Sony Xperia sú tak neprávom v úzadí záujmu, pretože majú čo ponúknuť. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu